Šivanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zelenashica

#26 Re: Šivanje

Post by zelenashica »

Ima li negdje šnitova za mantile,jednostavne,nalik uniformama.....treba mi par idejica za novi mantil za posao?!
Hvala.
Soul_Sista

#27 Re: Šivanje

Post by Soul_Sista »

Narya wrote:Pozdrav.

Već četiri godine i imam blog o šivanju i raznim "uradi sam" temama. Ovo je link pa ako hoćete pogledajte
http://ceker.blogger.ba/
Na blogu možete naći razne linkove i informacije vezano za šivanje raznih stvari, mada je akcenat na šivanju odjeće.
Takođe na blogger.ba ima mala zajednica blogera tj. blogerki :) koje se bave šivanjem, razmjenjujemo iskustva i informacije pa ako hoćete navratite. Drago mi je da sam vidjela ovu temu i da ima ljudi koje zanima šivanje.
Ambiciozno! :) :thumbup:

Ja sam sivanje naslijedila od svoje nane. Gledala sam je od malena kako siva i tako nekako poslije se i ja pocela zanimati, onako kao hobi. Mada sam kad sam birala gimnaziju bila u velikoj dilemi, da li da izabrem tekstilnu ili prirodne znanosti. Izabarala sam ovo drugo ali opet ja ostao taj hobi i ljubav za sivanje, iako odavno nisam nista sama radila. Tako mi je moja stara nana ostavila svoju sivacu masinu koja radi ko nova :D

citam vas :)
Critty Bo

#28 Re: Šivanje

Post by Critty Bo »

Da dignemo malo temu.

Zene, gdje mogu naci masinu do 150 maraka (osim na piku :) )? Svraticu sutra do Bagata svakako, ali ne znam vise nijedno mjesto gdje popravljaju i servisiraju masine.

I jos nesto, da li je iko cuo ili imao iskustva sa danskim Queen Deluxe masinama, preciznije model 333, ali iskustvo sa bilo kojim bi dobrodoslo. Hvala :)
Ductus Holedocus

#29 Re: Šivanje

Post by Ductus Holedocus »

kako mogu sasiti salvare i ciganku?
Dr.Mr.Fr.

#30 Re: Šivanje

Post by Dr.Mr.Fr. »

Narya wrote:Pozdrav.

Već četiri godine i imam blog o šivanju i raznim "uradi sam" temama. Ovo je link pa ako hoćete pogledajte
http://ceker.blogger.ba/
Na blogu možete naći razne linkove i informacije vezano za šivanje raznih stvari, mada je akcenat na šivanju odjeće.
Takođe na blogger.ba ima mala zajednica blogera tj. blogerki :) koje se bave šivanjem, razmjenjujemo iskustva i informacije pa ako hoćete navratite. Drago mi je da sam vidjela ovu temu i da ima ljudi koje zanima šivanje.

Dobra ti ova navlaka za laptop :D skroz !!!
Meri Mej

#31 Re: Šivanje

Post by Meri Mej »

Critty Bo wrote:Da dignemo malo temu.

Zene, gdje mogu naci masinu do 150 maraka (osim na piku :) )? Svraticu sutra do Bagata svakako, ali ne znam vise nijedno mjesto gdje popravljaju i servisiraju masine.

I jos nesto, da li je iko cuo ili imao iskustva sa danskim Queen Deluxe masinama, preciznije model 333, ali iskustvo sa bilo kojim bi dobrodoslo. Hvala :)

Probaj u prodavnici sivacih masina u Bagatu - tamo mozes naci polovne.
Nemam iskustva sa Queen Deluxe masinama.
Meri Mej

#32 Re: Šivanje

Post by Meri Mej »

Ductus Holedocus wrote:kako mogu sasiti salvare i ciganku?
Ciganku nije tesko sasiti - samo skrojis "trake" odnosno pravougaonike odgovarajuce sirine, nabiras ih i spajas sa prethodnim "spratom". U zavisnosti od toga koliko zelis da ti je suknja "bogata" dodajes vise materijala na svaki naredni "sprat". Ovo ispade pravo konfuzno objasnjenj :-) :lol:
Misterxy

#33 Re: Šivanje

Post by Misterxy »

Odlična knjiga u PDF formatu o šivenju i krojenju na našem jeziku,možete preuzeti sa linka

http://www.masinskikutak.com/2012/06/up ... venje.html
Last edited by Misterxy on 30/04/2014 13:26, edited 4 times in total.
njonjica

#34 Re: Šivanje

Post by njonjica »

Meri Mej wrote:
Critty Bo wrote:Da dignemo malo temu.

Probaj u prodavnici sivacih masina u Bagatu - tamo mozes naci polovne.
Nemam iskustva sa Queen Deluxe masinama.
Na Kosevskom imas Bagat servis, tu bude ponekad polovnih masina u jako dobrom stanju a mislim da su cijene malo povoljnije od onih na M. Dvoru.
njonjica

#35 Re: Šivanje

Post by njonjica »

Misterxy wrote:Odlična knjiga u PDF formatu o šivenju i krojenju na našem jeziku,možete preuzeti sa linka http://uploading.com/files/get/688f8add ... ivenje.rar
trazi pasvord za otpakivanje :sad:
*mima*

#36 Re: Šivanje

Post by *mima* »

njonjica wrote:

Na Kosevskom imas Bagat servis, tu bude ponekad polovnih masina u jako dobrom stanju a mislim da su cijene malo povoljnije od onih na M. Dvoru.

Zar ima i na kosevskom........gdje je otprilike?
Misterxy

#37 Re: Šivanje

Post by Misterxy »

njonjica wrote:
Misterxy wrote:Odlična knjiga u PDF formatu o šivenju i krojenju na našem jeziku,možete preuzeti sa linka http://uploading.com/files/get/688f8add ... ivenje.rar
Izvinjavam se,nije više potreban:
http://www.masinskikutak.com/2012/06/up ... venje.html
Last edited by Misterxy on 30/04/2014 13:27, edited 1 time in total.
njonjica

#38 Re: Šivanje

Post by njonjica »

*mima* wrote:
njonjica wrote:

Zar ima i na kosevskom........gdje je otprilike?
Jako slabo poznajem Kosevsko pa da ti ne objasnjavam, evo adresa i broj telefona:
Jukiceva 134
033 212 520

Izvini sto si cekala odgovor :)
njonjica

#39 Re: Šivanje

Post by njonjica »

Misterxy wrote:
njonjica wrote:
Izvinjavam se

password: masinski-kutak
Knjiga je odlicna, svima preporucujem :-D

HVALA!
NeyTheHa

#40 Re: Šivanje

Post by NeyTheHa »

Pozdrav svima na temi...
I ja se u slobodno vrijeme nekad dohvatim sivanja, samouki "majstor" :D

Pratim ceker blog skoro pa od njegovog postanka, nekad sam naletila i na ovu tetu http://verypurpleperson.com/ i ima zabavnih stvari (sa tog bloga sam dodatno nabasala na x drugih blogova gdje ima prilicno dobrih tutorijala step by step), pa da podijelim i sa vama...

Nekad ono sto sasijem zavrsi u krpama ili smecu, ali ima i par stvari koje sam napravila a bas su nosive... Vecinom sijem jednostavne krojeve iz glave (nekad prije sam imala krojacicu - odselila nazalost, ali sam pokupila par fazona od nje), pokusala sam i sa par stvari po snitu (pa sam dobila kimono koji moze nositi triput deblji insan, nisam utrefila velicinu, burda je po starinskim mjerama :D)..

Projekat koji mi je najbolje uspio je suknja puni krug (krojena iz 4 dijela, svaki dio cetvrtina kruga, bas snit ko sto bi ga dijete smislilo, + pojas), druga suknja (napravljena od dva pravougaonika spojena na koje je dodat pojas) i ogrtac/haljina na preklop/something (napravljeno od jednog pravougonika materijala duple sirine na koji sam samo urezala i nasila rukave)...

Opcenito zbog nivoa mojih sposobnosti pravim sto jednostavnije, od jeftinijih materijala, ili, da ne bih imala 5 suknji koje su iste, onda biram neki materijal koji je bas drama i ni uz sta ne ide sem sam uz sebe :D

Ako ko ima jos ideja za nesto jednostavno share please :)
kerima1

#41 Re: Šivanje

Post by kerima1 »

Meri Mej wrote:
AdnaZ wrote:Prepreprelijepa stranica :)
http://krpiceikonci.blogspot.com/
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup:
Misterxy

#42 Re: Šivanje

Post by Misterxy »

NeyTheHa wrote:Pozdrav svima na temi...

Pratim ceker blog skoro pa od njegovog postanka, nekad sam naletila i na ovu tetu http://verypurpleperson.com/ i ima zabavnih stvari (sa tog bloga sam dodatno nabasala na x drugih blogova gdje ima prilicno dobrih tutorijala step by step), pa da podijelim i sa vama...

Nekad ono sto sasijem zavrsi u krpama ili smecu, ali ima i par stvari koje sam napravila a bas su nosive... Vecinom sijem jednostavne krojeve iz glave (nekad prije sam imala krojacicu - odselila nazalost, ali sam pokupila par fazona od nje), pokusala sam i sa par stvari po snitu (pa sam dobila kimono koji moze nositi triput deblji insan, nisam utrefila velicinu, burda je po starinskim mjerama :D)..

Projekat koji mi je najbolje uspio je suknja puni krug (krojena iz 4 dijela, svaki dio cetvrtina kruga, bas snit ko sto bi ga dijete smislilo, + pojas), druga suknja (napravljena od dva pravougaonika spojena na koje je dodat pojas) i ogrtac/haljina na preklop/something (napravljeno od jednog pravougonika materijala duple sirine na koji sam samo urezala i nasila rukave)...

Opcenito zbog nivoa mojih sposobnosti pravim sto jednostavnije, od jeftinijih materijala, ili, da ne bih imala 5 suknji koje su iste, onda biram neki materijal koji je bas drama i ni uz sta ne ide sem sam uz sebe :D

Za iole ozbiljnije bavljenje šivenjem odjevnih predmeta potrebna ti je ova mašina
http://www.masinskikutak.com/2012/05/ov ... ca_26.html
Last edited by Misterxy on 30/04/2014 13:30, edited 2 times in total.
NeyTheHa

#43 Re: Šivanje

Post by NeyTheHa »

Ja imam samo Bagatovu Ruzu, nemam tu masinu nazalost, ali moze se i bez nje - biram materijale koji se ne cuflaju (iako sam npr tu suknju koja je puni krug zbog vrste materijala morala porubiti i bio je bas blah posao jer je lagan materijal, da sam imala tu masinu zacas bi zavrsila... )
njonjica

#44 Re: Šivanje

Post by njonjica »

NeyTheHa wrote:Pozdrav svima na temi...

Nedavno sam zavrsila kurs sivanja i eksperimentiram neumorno :-)

Sasila sam suknju, dvoje pantalona, ljetnu bluzu, tuniku, divan komplet hlace i jakna i istu takvu jaknu ali postavljenu sam sasila kcerki. Obozavam sivati tasne jer nisu teske i mogu pustiti masti na volju....mnogo koristim cipku i razne trakice...
Problem je sto ja nista osim tasne i suknje ne umijem sasiti bez snita! Jako je vazno snit prilagoditi svojoj velicini a to uopste nije tesko! Uvijek sve prvo dobro premjeri i tu ti vazi ona narodna: triput mjeri jednom sijeci.

Meni je sivanje pravo otkrice! Jako je zabavno ali i zahtjevno medjutim ako pustimo masti na volju, uz malo prakse i poneku drugaciju ideju sivanje postaje prava umjetnost!

Nemam iberendlericu ili overlok masinu, sve radim na obicnoj kucnoj Singer Mademoiselle masini; umjesto overlovke radim cik cak broj 4 na zategnutosti konca 4 i velicini stepa 1,5; to mi se do sada pokazalo kao najbolja obrada materijala (na mojoj masini). Naravno da imam nekad u planu kupiti i iberendlericu (overlovku); nedavno sam vidjela u Bagatu na M. Dvoru 184 km sa 4 konca.

Jako je lako napraviti snit za suknju; postoji osnovni koji mozes pretvarati u mali milion kombinacija.....
Misterxy

#45 Re: Šivanje

Post by Misterxy »

Iberdeck i overlock ja ne bih izjednačavao,to su dvije različite mašine.
Last edited by Misterxy on 17/12/2012 18:56, edited 1 time in total.
Misterxy

#46 Re: Šivanje

Post by Misterxy »

Everything about sewing machines
Dosta toga na:

http://www.masinskikutak.com :thumbup:
Last edited by Misterxy on 30/04/2014 13:31, edited 2 times in total.
mala Lana

#47 Re: Šivanje

Post by mala Lana »

Pozz krojaci i korjacice :) ima li neko burde za prodati ili posuditi? :) gdje se inace mogu kupiti polovne burde??
beautyfool

#48 Re: Šivanje

Post by beautyfool »

Ja sam nekad davno naletila na sajmu knjiga u skenderiji na pravo jeftine burde, pa prosetaj ponekad po sajmovima, mozda i ti naletis a za druga mjesta ne znam.
mala Lana

#49 Re: Šivanje

Post by mala Lana »

Ok hvala ti :) dobila sam neke stare od maminih drugarica, nadam se da cu naletiti i na nesto novije :) pozz
Lounge Act

#50 Re: Šivanje

Post by Lounge Act »

Evo jedna stranica na nasem jeziku gdje ima besplatnih burdinih krojeva:
http://www.nana-san.hr/krojeviBesplatni.aspx

Uputstvo za skidanje Burda besplatnih krojeva

Na burdastyle sajtu http://www.burdastyle.com/ ima dosta krojeva za skidanje na kompjuter u PDF formatu.

1.korak

U kategoriji Patterns se nalaze modeli sa krojevima za skidanje. Postoje dve opcije All patterns i Free patterns.
Image
Image
(Evo i link za free patterns na toj stranici http://www.burdastyle.com/pattern_store ... ze=&free=1 )
Izaberite kroj po želji. Kliknite na opciju Get it i otvoriće se prozor za logovanje na sajt. Ako ste novi proces nece trajati previše dugo, popunite nekoliko podataka i možete da počnete. Besplatno je.

2.korak

Na stranici odabranog kroja nalaze se PDF dokumenti koje treba skinuti na vaš računar.

3.korak

Image
Nakon što ste skinuli PDF kroj na svoj računar možete ga otvoriti pomoću Adobe Acrobat readera. Ukoliko ga nemate instaliranog na računaru možete ga skinuti ovde.

Kada otvorite kroj prvo otiđite na stranicu na kojoj se nalazi kontrolni kvadrat (ta stranica ne mora biti prva). Kontrolni kvadrat mora imati stranicu dužine 10 cm i služi kako bi utvrdili da li štampač štampa kroj u ispravnim dimenzijama.

4.korak

Image
Odštampajte samo stranicu na kojoj se nalazi kontrolni kvadrat i proverite lenjirom da li kvadrat ima dimenzije stranica 10 cm. Ako dimenzije nisu odgovarajuće proverite podešavanja štampača. U podešavanju skala mora biti postavljena na 100% (side scale). Isključite opcije koje prilagođavaju štampu veličini papira ili područja štampe. Ako radite štampu na Apple-Macintosh računaru može vam se pojaviti poruka da je stranica veća od zone štampe i biće vam ponuđene dve opcije “Reduce” ili “Trim”. Odaberite opciju Trim kako bi skalranje ostalo na 100%.

5.korak

Ako je kontrolni kvadrat ispravnih dimenzija onda odštampajte sve stranice kroja.

6.korak

Image
Za slaganje stranica kroja koristite stranicu sa umanjenim prikazom delova kroja. Prilikom slaganja pazite da se isti bojevi (slova) spajaju na ivicama stranica.

7.korak

Image
Sada možete iseći višak papira na stranicama kroja. Pri tome secite samo višak na levoj strani papira dok ćete desni višak koristiti kao podlogu na koju ćete lepiti susednu stranicu.

8.korak

Image
Sada isečene stranice zalepite u jednu celinu.

9.korak

Image
Kako budete lepili stranice možete iseći višak sa grnjeg dela papira dok ćete donji deo papira ostaviti opet kao podlogu za lepljenje sledećeg reda papira.

10.korak

Image
I kroj je gotov. Kada ste zalepili sve papire u jednu celinu još je preostalo da isečete delove kroja. Ako se radi o kroju za jednu veličinu onda secite duž jedne linije, dok ukoliko se na kroju nalazi više različitih veličina pronađite svoju veličinu i secite prateći tu liniju.
Post Reply