Sirova hrana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
insomnia78

#1 Re: Sirova hrana

Post by insomnia78 »

Ja jarane znam samo jednu stvar, pojedem biftek sa rostilja i sve to zalijem dobrim alkoholom i poslije potvrdim kvalitetnom cigarom, e kad osjetim da sam pijan popravim se kokom i nastavim piti i libo me racku za ove sto zvacu sirovu ' ranu

s' moje sokocalo
Berber

#2 Re: Sirova hrana

Post by Berber »

E pa jarane, pojedi komad sirove piletine i neces sigurno docekati jutro :run:
melrose

#3 Re: Sirova hrana

Post by melrose »

Velika zagovornica takvog nacina zivota je Maja Volk, u Srbiji se sirova hrana zove ziva hrana, a Majin tekst na tu temu mozes procitati na :
http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/ ... ne.sr.html
http://www.magicnobilje.com/magicno/?p=12115
Ovo je Majina knjiga.
Izdala je jos jednu "Kotlici su u paklu, u raju nema kuvanja"
Ja jos nisam na tom stupnju razvoja, vise sam latentni vegeterijanac. I ne vjerujem da bih se mogla tako hraniti, ma koliko zdravo bilo.
BIONA

#4 Re: Sirova hrana

Post by BIONA »

I ja sam gledala tu emisiju neku noc na HRT-u i jako me zainteresovala, ali prva stvar koja meni padne na pamet je prskano voce i povrce ? Nema teorije da svaki put mogu naci bas ono domace ... :-)
Ingot

#5 Re: Sirova hrana

Post by Ingot »

To je najnormalniji i najprirodniji nacin ishrane ali je vrlo tesko hraniti se tako u drustvu koje je davno izgubilo dodir sa prirodom. Fizioloski, mi se ne razlikujemo od zivotinja koje se hrane iskljucivo na taj nacin i nemaju problema sa viskom kilograma i ne padaju mrtve od srcanog udara prije nego im je vrijeme selit sa ovog na neki drugi svijet.
mO k3

#6 Re: Sirova hrana

Post by mO k3 »

Berber wrote:E pa jarane, pojedi komad sirove piletine i neces sigurno docekati jutro :run:
Ima i malo istine ,ali nije bas tako ,ako ciljas na salmonele
Salmonele ti imas na piletini to htjeo ili ne , vazno je ovdje da ti budu u mjeri , ali ako ti predje mjeru onu postoji mogucnost da dobijes litotrk .....
Ja sam jedino fasofo kampilobakter i bilo je neugodno ,ali et prezivio samo

:D
mO k3

#7 Re: Sirova hrana

Post by mO k3 »

Ali sveu svemu ja sam ljubitelj zive hrane i ne vidim tu nista lose

Steak kojeg je poljubila vatra kratko sa oba dvije strane ....mmmmmm njam njam

Sushi :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

O mome zivotu puno sam toga pojeo obicnih i neobicnih stvari ,koje bi neki rekli fuj kako to mozes jesti ,ali et ...poguzija
Ingot

#8 Re: Sirova hrana

Post by Ingot »

xcober wrote:u ovom drustvu sve je tesko,
ko ga je*e ja cu probat, sta je sve proslo kroz mene do sad, necu valjda krepat od svjeze hrane
Samo naprijed, ako ces koristit blender udri po zelenilu do besvijesti ali pazi sa vocem i blenderom, zbog prevelike kolicine fruktoze koju tako mozes unijet, sto se tice voca bolje se ravnaj po tome koliko ga mozes sazvakat i pojest nego da i za to koristis blender
sombra

#9 Re: Sirova hrana

Post by sombra »

Ženski Dr.Med wrote:

Sushi :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sushi bas i nije sirova hrana, riza je kuhana ;-)
petunija

#10 Re: Sirova hrana

Post by petunija »

Zanimljiva tema :thumbup:
Ovo za bademovo mlijeko mi je pravo otkriće :idea: svakako ću probati
Ljuska_u_BaklaFi

#11 Re: Sirova hrana

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ja sam to pocela primjenjivati odavno ali pomalo, jako tesko se odupirem masi koja me povuce na kebab ili pizzu, na kraju krajeva i ja imam dusu :D ali da vjerujem u svu tu pricu, vjerujem, najvise od kako sam procitala knjigu Kevina Trudeau-a "Prirodni lijekovi za koje oni ne zele da Vi znate" ( imam ju na racunaru ako neko zeli mogu poslati na mail), takodje mi je dobra knjiga od Melahova "Ishrana i hrana", i nju imam ako neki zeli na mail.....i naravno knjigu koju manje, vise znaju i imaju svi od Rudolfa Breussa- "Rak, leukemija i druge prividno neizljecive bolesti, izljecive prirodnim putem".......i nju mogu poslati na mail...
Vjerujem da je u prirodi lijek... :)
roki

#12 Re: Sirova hrana

Post by roki »

Joj ja sam pratio na Zone Reality kanalu one serije gdje su ljudi smrtno bolesni, ljecnici im nemogu pomoci i onda na kraju posjete neki institut gdje ima naprave plan prehrane od sirove hrane i njudi ozdrave.Da li je istina ili ne nemam pojma ali ti sigurno nemoze odmoci ako popijes sok od svjeze cvekle mrkve i jabuke
zemo_online

#13 Re: Sirova hrana

Post by zemo_online »

iz sirove hrane organizam uzme najvise korisnih sastojaka tj. prima najbolje tu hranu.
jasno je da ne mozete jesti samo sirovu hranu.
frngla

#14 Re: Sirova hrana

Post by frngla »

mora se od nečega i umrijeti, a kad već mora nek' bude sa stilom :D

Image još žilet klipa :D

ma nek me uhvati i kiselina, nek' budem beskorisatan totalno, nek' moram prileć' kasnije, nek' moram opet jest' :D al' zato onaj osjećaj sitosti i zadovoljstva, jao :D

izvinjavam se, ali sam morao :D
vazi

#15 Re: Sirova hrana

Post by vazi »

ovdje skoro svi retsorani nude sirovu hranu na jelovniku, najcesce je to raznorazno povrce s malo nekog sosa slicnog majonezi a se u to umace tj stavi nozem na svjez karfiol, mrkvice i sl i jede :)

Volim svjezu hranu , najvise salate :D Kad odem dole na odmor najvise mi nedostaje zelena salata, tamo je ima samo u proljece i malo ljeta, cim paradajz dodje zelene vise nema...paradajz, krastavci i kupus a kupus nesto ne mogu svjez radi pesticida.

Volim povrce samo malo, sekundicu revrnuto na tavi, kad je gotovo preliti s kapcom maslinovog , so biber i to je to, mljac mljac...Da bi ta termicka obrada bila brza povrce je najcesce izrezano tj ko da je izirendano npr tikvice na duge "spagete" isto tako mrkva. Super mi je salata od samo malo prokuhanih, sekundicu, mahuna pa s bijelim lukom i maslinovim...

Ne treba ni s cime retjerivati jer samo sirova hrana , kazu neki doktori, moze ostetiti zeludac i crijeva.
miss v

#16 Re: Sirova hrana

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 20:10, edited 1 time in total.
quarterback

#17 Re: Sirova hrana

Post by quarterback »

ne znam da li to spada u ovu temu medjutim moje iskustvo je da nikada, dok sam bio dijete, nisam volio gotovo sve povrce, brokule, karfiol, prasa, boranija i slicne stvari jednostavno nisam podnosio

kasnije kada sam sam poceo da kuham promjenio sam nacin na koji su to povrce spremale baka i mama, recimo ako uzmem ledo mjesavinu ubacim je u wok sa maslinovim uljem, dodam malo zacina i "kuham" to maltene samo da se odledi

tek sam tada vidio da je to sve sto nisam volio zapravo vrlo ukusno te da mi se zapravo nije svidjalo staromodno kuhanje u kojem se kuhanjem "izvadi dusa" povrcu...
sombra

#18 Re: Sirova hrana

Post by sombra »

quarterback wrote:ne znam da li to spada u ovu temu medjutim moje iskustvo je da nikada, dok sam bio dijete, nisam volio gotovo sve povrce, brokule, karfiol, prasa, boranija i slicne stvari jednostavno nisam podnosio

kasnije kada sam sam poceo da kuham promjenio sam nacin na koji su to povrce spremale baka i mama, recimo ako uzmem ledo mjesavinu ubacim je u wok sa maslinovim uljem, dodam malo zacina i "kuham" to maltene samo da se odledi

tek sam tada vidio da je to sve sto nisam volio zapravo vrlo ukusno te da mi se zapravo nije svidjalo staromodno kuhanje u kojem se kuhanjem "izvadi dusa" povrcu...
:thumbup:
Heller

#19 Re: Sirova hrana

Post by Heller »

insomnia78 wrote:Ja jarane znam samo jednu stvar, pojedem biftek sa rostilja i sve to zalijem dobrim alkoholom i poslije potvrdim kvalitetnom cigarom, e kad osjetim da sam pijan popravim se kokom i nastavim piti i libo me racku za ove sto zvacu sirovu ' ranu

s' moje sokocalo
Ne mogu ja prezivit od alkohola a kamoli virusi i bakterije u meni, jel? :mrgreen:
eki to

#20 Re: Sirova hrana

Post by eki to »

iskoristit cu temu za jedno pitanjce, nedavno mi jedan dalmos rece da nije zdravo prziti i peci na maslinovom ulju...koliko ima istine, unaprijed danke :D
detroit-mercy

#21 Re: Sirova hrana

Post by detroit-mercy »

eki to wrote:iskoristit cu temu za jedno pitanjce, nedavno mi jedan dalmos rece da nije zdravo prziti i peci na maslinovom ulju...koliko ima istine, unaprijed danke :D
I ja cuo, kazu da ga je najbolje koristiti sirovog po hljebu ili u salati :mrgreen: .
Inace za przenje ili kuhanje, dovoljno dobro ti je i obicno biljno ulje (repica ili suncokret). Mada maslinovo moze u kuhanje ali nikako u tavu :mrgreen: .
quarterback

#22 Re: Sirova hrana

Post by quarterback »

navodno postoje 2 vrste maslinovog ulja, ono koje je za przenje i ono koje je za salate
Post Reply