SIR-Sve o siru

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
CiCiban

Post by CiCiban »

gdje je to sve moguce naci u sarajevu :sad:
nigdje!!1 :-x
Harrys

Post by Harrys »

PR80,jel ovo sto ti volis. :lol: :
Image
PR80.

Post by PR80. »

Ma ja sam ljubazna i fina pa eto dozvoljavam da ti pojedes taj prvi dio... :D
Javi mi se pa reci kakav je... :D
@CiCiban: ma ima i nasih dobrih sireva... :-) :-)
Harrys

Post by Harrys »

Image
Harrys

Post by Harrys »

ne znam, jel se salis ili ozbiljno.Ovaj je za mazanje.

Image :lol:
Paradoxalna

Post by Paradoxalna »

Harrys, nezaobilazni je fondue(moitiè-moitiè) i Gruyère,kad smo kod Svicerskih sireva.Ako budes imao vise vremena (od mene)....ima pravo zanimljivih prica vezanih za fondue :)
debela

Post by debela »

danas wrote:sir mora da dise, i nije svaki sir za frizidera
ovo je interesantno. koji sirevi se ne trebaju drzati u frizideru?
PR80.

Post by PR80. »

Harrys wrote:ne znam, jel se salis ili ozbiljno.Ovaj je za mazanje.

Image :lol:
:roll: :roll: :( :(
Zar je tvoj cilj da ja zamrzim sir od danas? :sad: :sad:
danas

Post by danas »

debela wrote:
danas wrote:sir mora da dise, i nije svaki sir za frizidera
ovo je interesantno. koji sirevi se ne trebaju drzati u frizideru?
ja licno ne drzim skoro nijedan, mozda fetu i te svjeze bijele sireve poput one bufala mozarelle koji se drze u (slanoj) vodi i koji se pojedu za dan-dva (sir takodje treba ostaviti da malo odstoji i "prodise" kada ga izvadis iz frizidera). ostalo uglavnom stavljam u spajz, ukljucujuci i sireve koji se cuvaju u maslinovom ulju (spanski i grcki uglavnom).

sir je najbolje cuvati onako kako se tradicionalno cuva na mjestu spravljenja. znaci, uglavnom su to hladna i mracna mjesta, poput podruma ili spajza -- nijedna tradicionalna vrsta sira nije stavljana u frizider da sazri. nikad. vecina ovih zutih francuskih sireva recimo trazi temperaturu od oko 8 do 12 celzijusa (zavisi od sira) jer tada se najbolje osjeti okus i aroma sira jer nije ni prehladan ni pretopao. ne valja kad je prehladno ("smrzne" se ukus i aroma), a ne valja ni kad je pretoplo (jer tada bakterije u siru rastu nekontrolisano i isti se lako pokvari).

sto je sir tvrdji, manje mu treba hladnoca -- parmezan recimo, ne mora da se hladi skoro nikako i znam ljude koji ga drze na polici u kuhinji i samo naribaju kada im zatreba. ove mekse sireve treba hladiti, ali obicni frizider je cesto prehladan za to i specijalne radnje imaju specijalne frizidere koji odrzavaju optimalnu temperaturu (a ako i stavljas sir u frizider, stavi na najdonju policu, i smanji temperaturu frizidera ako mozes rucno da podesis. novi modeli cesto imaju i "cheese compartment" ili odjeljak za sir -- nije neka pljacka, ali bolje i to nego na obicnu policu u frizideru). moja nena je cesto ljeti drzala sir u kofi, koju bi onda spustila u bunar da se hladi. to je maltene idealno -- tamno i studeno, ali nikad nece promrznuti.

sta nikad ne treba raditi je zamatati sireve u celofan i plasticne kese ili posude jer to sprijecava sir da dise; najbolje je ni ne kupovati sir ovako upakovan, nego traziti recimo od "sirdzije" da ti odsjece komad od koluta. ja stavljam sir u "cheese cloth" -- to je kao gaza -- i stavim u zdjelu ili obicni tanjir. omotam sir u tu gazu, i na najtamniju donju policu u spajz. i nastojim da kupim sira sto mozemo brzo da pojedemo.

raspisah se ja... :-)
danas

Post by danas »

zlata wrote:Joj Danas...odo ja jopet u Spanjolsku...samo da se napucam dobrog sira. Hem izbor...hem jeftino. Jos dobra jeftina vina. Boca po 2-3 Eura, pa razne tursije...pa dobra jeftina janjetina. Meni RAJ.

A i izbor cipela im je FANTAZIJA. Eto...sir, cipele, ribe-skoljke, dobar kruh, i janjetina. Eto na sto se palim.
samo ti... :D :D :D... vadi mast... :D :D :D
ici cu i ja u spaniju opet, pa ce pasti svega -- od cipela do sireva... :D :D :D

al' kad vec ides -- de bogati ponesi mi vamo jedan kotur onog manchego sira, i onog njihovog "sira" od dunje (sto je i moja nena pravila, al' haj' nek je spanski... :-) :-) :-) )
List

Post by List »

Jako volim Vlasicki. Al moram priznat da vise volim Livanjski. Mada ga rijedje jedem. Skuplji je.
Livanjski s kukuruznim hljebom, plus Maglajski jogurt (Saraj Milk).
Sad fali onaj smajli sto se oblizuje. :D
zlata

Post by zlata »

danas wrote:
zlata wrote:Joj Danas...odo ja jopet u Spanjolsku...samo da se napucam dobrog sira. Hem izbor...hem jeftino. Jos dobra jeftina vina. Boca po 2-3 Eura, pa razne tursije...pa dobra jeftina janjetina. Meni RAJ.

A i izbor cipela im je FANTAZIJA. Eto...sir, cipele, ribe-skoljke, dobar kruh, i janjetina. Eto na sto se palim.
samo ti... :D :D :D... vadi mast... :D :D :D
ici cu i ja u spaniju opet, pa ce pasti svega -- od cipela do sireva... :D :D :D

al' kad vec ides -- de bogati ponesi mi vamo jedan kotur onog manchego sira, i onog njihovog "sira" od dunje (sto je i moja nena pravila, al' haj' nek je spanski... :-) :-) :-) )
Otidji tamo kod Bostona...di ima portugalska cetvrt. Tu ces naci DOBAR kruh..im ih raznih..probaj iz raznih djelova Portugala...i kupi marmelada...to ti je od dunja...slatko sto se reze. Trazi marmeladu koja ima najmanje konzervanata. A od kruhova najbolji im ja pada...ko nasa lepinja..malo pecenija, al'ima i svakih...pa cak i bjela kuruza.
Harrys

Post by Harrys »

PR80. wrote:
Harrys wrote:ne znam, jel se salis ili ozbiljno.Ovaj je za mazanje.
:roll: :roll: :( :(
Zar je tvoj cilj da ja zamrzim sir od danas? :sad: :sad:
PR80, jel to malo talasas. :-)

ja jos uvijek ne znam, jesam li pogodio za sir koji ti volis. :D :D
Harrys

Post by Harrys »

Paradoxalna wrote:Harrys, nezaobilazni je fondue(moitiè-moitiè) i Gruyère,kad smo kod Svicerskih sireva.Ako budes imao vise vremena (od mene)....ima pravo zanimljivih prica vezanih za fondue :)
znam,fondue(svjeze otopljeni sir) je nacinalno jelo.Kruh se umace u sir.

Sve price su na francuskom jeziku,pa mislim da nije za postavljanje. :)

ImageLa Fondue au fromage
Ingrédients pour 6-8 personnes
- 800g de fromage de
- 3 dl de vin Blanc
- 1 gousse d'ail
- 2 cuill?res ? soupe (bombées) de farine
- Poivre du moulin
- Kirsh
Bumbar

Post by Bumbar »

Ja volim koziji sir... :D
zlata

Post by zlata »

Harrys wrote:
Paradoxalna wrote:Harrys, nezaobilazni je fondue(moitiè-moitiè) i Gruyère,kad smo kod Svicerskih sireva.Ako budes imao vise vremena (od mene)....ima pravo zanimljivih prica vezanih za fondue :)
znam,fondue(svjeze otopljeni sir) je nacinalno jelo.Kruh se umace u sir.

Sve price su na francuskom jeziku,pa mislim da nije za postavljanje. :)

ImageLa Fondue au fromage
Ingrédients pour 6-8 personnes
- 800g de fromage de
- 3 dl de vin Blanc
- 1 gousse d'ail
- 2 cuill?res ? soupe (bombées) de farine
- Poivre du moulin
- Kirsh
800 grama sira
3 dl bjelog vina
1 cesanj
2 kasike brasna
svjeze samljeven biber
Kirs (ili Visnjovac)
Harrys

Post by Harrys »

Hvala Zlato na prevodu. :)
CiCiban

Post by CiCiban »

:-) dajte jos slikaaaa :D taman sam oprala kejbord :P :-)
PR80.

Post by PR80. »

Evo slike od jednog mog omiljenog kolaca, zove se Ostekake (Kolac od sira: Philadelphia sir + sir od mandarine i ananasa). :-) :-)

Image
CiCiban

Post by CiCiban »

rrr...RRRrrrrImage
PR80.

Post by PR80. »

CiCiban wrote:rrr...RRRrrrrImage
Ciciban... da si blize pozvala bih te i pripremila ovaj kolac. Jako jednostavan a osjeti se okus sira... :-) :-)
Harrys

Post by Harrys »

Image
Image
PR80.

Post by PR80. »

Samo se svicarski sirevi jedu jel? :-)
Harrys

Post by Harrys »

Ma ne,evo i francuski. :-)
Image
PR80.