SIR-Sve o siru
Moderator: anex
-
Harrys
-
PR80.
Francuzi imaju dobrih sireva, ne znam zasto ali najvise me uvijek privlace sirevi sa nekim raznoraznim bojama.Harrys wrote:Brie,ne da je dobar,nego je super.Inace sve vrste takvih"mekanih" sireva za mene su otkrice.PR80. wrote:Jucer kupila neki francuski sir, zove se Brie... Malo ga probala, izgleda da je dobar...
- danas
od tih mekih sireva, najbolji meni je st. marcellin, jer je najkremaviji...
a i dodje u onoj porcelanskoj tacnici, imam ih jedno tonu po kuci...

pomazes ovaj sir po svjezem kruhu, a onda gore stavis malo dzema od paprika... njam!!!

pomazes ovaj sir po svjezem kruhu, a onda gore stavis malo dzema od paprika... njam!!!

- danas
pa jeste francuski, ali mozda nije pravljen u francuskoj.PR80. wrote:Odakle je, ako nije iz Francuske?debela wrote:brie na pocasno mjestojest da nije bio iz francuske ali nije ni vazno. ukus je ludilo.
Znaci sir koji sam ja kupila je cista laz da je francuski?![]()
-
PR80.
Na "mom" siru pise: francuski sir Brie, importiran preko firme TINE (norveska firma).danas wrote:pa jeste francuski, ali mozda nije pravljen u francuskoj.PR80. wrote:Odakle je, ako nije iz Francuske?debela wrote:brie na pocasno mjestojest da nije bio iz francuske ali nije ni vazno. ukus je ludilo.
Znaci sir koji sam ja kupila je cista laz da je francuski?![]()
- danas
naravno, samo sto ja u mojoj posluzi mogu kupiti i "francuski" brie napravljen u wisconsinu i "grcku" fetu napravljenu u californiji. uvijek treba provjeriti etiketu.Harrys wrote:PR80 je u pravu.
Brie se proizvodi u Francuskoj.
-
Harrys
haha,mogu oni proizvoditi i Travnicki sir.
Salu na stranu.
Svicarska je pokrenula inicijativu da sir dobije isti tretman kao i vino tj da se zvanicno zastiti kao marka, naziv sira i regije u kojoj se proizvodi.To je logicno jer ima ogroman broj lokalnih specificnosti koji uticu na kvalitet i ukus sira.Kad bi se to prihvatilo,npr,niko nebi mogao da prodaje sir pod nazivom travnicki osim onih proizvodjaca iz Travnika i okoline.
Ima jedan tehnicki problem u Svici, sto pravo na marku treba da dobije veliki proizvodjac ali i mali prizvodjaci -seljaci iz regije traze isto pravo.
Naci ce oni rijesenje.

Svicarska je pokrenula inicijativu da sir dobije isti tretman kao i vino tj da se zvanicno zastiti kao marka, naziv sira i regije u kojoj se proizvodi.To je logicno jer ima ogroman broj lokalnih specificnosti koji uticu na kvalitet i ukus sira.Kad bi se to prihvatilo,npr,niko nebi mogao da prodaje sir pod nazivom travnicki osim onih proizvodjaca iz Travnika i okoline.
Ima jedan tehnicki problem u Svici, sto pravo na marku treba da dobije veliki proizvodjac ali i mali prizvodjaci -seljaci iz regije traze isto pravo.
Naci ce oni rijesenje.
- danas
ovdje u USA ne znaju da cijene sir kako treba. meni se zamanta kad vidim kako je sve upakovano u celofan, pa jos stavljeno u frizider. sir mora da dise, i nije svaki sir za frizidera (isto kao sto ne bi stavljao vino u frizider). najbolje je kupovati sir u specijalizovanim prodavnicama, ili poslugama koje imaju specijalan "dairy" odsjek (sa specijalnim friziderima sa nizom temperaturom, i slicno).
ovdje se skoro sve proiavodi, od mozarelle do parmezana. nikad ne kupujem americke verzije, osim neke bufalla mozarelle koju prave na obliznjoj farmi i bas je dobra. na toj farmici su takodje jedno vrijeme pravlili dimljeni gauda sir, i bio je odlican (ne znam sto su prestali).
ja inace najvise volim spanske sireve, jer su uglavnom ili kozji ili ovciji i mnogo su slani a ja to obozavam. sad sam ovisna o nekom pedroches siru, koji je potopljen u maslinovo ulje i tako se jede...
ovdje se skoro sve proiavodi, od mozarelle do parmezana. nikad ne kupujem americke verzije, osim neke bufalla mozarelle koju prave na obliznjoj farmi i bas je dobra. na toj farmici su takodje jedno vrijeme pravlili dimljeni gauda sir, i bio je odlican (ne znam sto su prestali).
ja inace najvise volim spanske sireve, jer su uglavnom ili kozji ili ovciji i mnogo su slani a ja to obozavam. sad sam ovisna o nekom pedroches siru, koji je potopljen u maslinovo ulje i tako se jede...
-
Salko Agić - dipl.ing.
ja i nisam neki ljubitelj sira.danas wrote:ovdje u USA ne znaju da cijene sir kako treba. meni se zamanta kad vidim kako je sve upakovano u celofan, pa jos stavljeno u frizider. sir mora da dise, i nije svaki sir za frizidera (isto kao sto ne bi stavljao vino u frizider). najbolje je kupovati sir u specijalizovanim prodavnicama, ili poslugama koje imaju specijalan "dairy" odsjek (sa specijalnim friziderima sa nizom temperaturom, i slicno).
-
zlata
Joj Danas...odo ja jopet u Spanjolsku...samo da se napucam dobrog sira. Hem izbor...hem jeftino. Jos dobra jeftina vina. Boca po 2-3 Eura, pa razne tursije...pa dobra jeftina janjetina. Meni RAJ.
A i izbor cipela im je FANTAZIJA. Eto...sir, cipele, ribe-skoljke, dobar kruh, i janjetina. Eto na sto se palim.
A i izbor cipela im je FANTAZIJA. Eto...sir, cipele, ribe-skoljke, dobar kruh, i janjetina. Eto na sto se palim.
-
Harrys
ma ne pojedem ih vec ,gustiram svaki dan po malo.PR80. wrote:@Harrys
Kad ih prije toliko pojedes?![]()
Znam ja da su svicarski sirevi dobri ali da su bas tako.... ne vjerujem.
dobri su ali ima drugih kojih ovdje nema a koji su isto tako vrlo dobri.
A koji sir ti jedes.
-
PR80.
Kad sam gladna i odem do trgovine uzmem prvi sir pri ruci...Harrys wrote:ma ne pojedem ih vec ,gustiram svaki dan po malo.PR80. wrote:@Harrys
Kad ih prije toliko pojedes?![]()
Znam ja da su svicarski sirevi dobri ali da su bas tako.... ne vjerujem.
![]()
dobri su ali ima drugih kojih ovdje nema a koji su isto tako vrlo dobri.![]()
A koji sir ti jedes.
A, mogu ti ja dati neke adrese pa da ovdje reklamiras za mene, jel hoces?
-
PR80.
Ma ne da mi se...Harrys wrote:Ako ne umijes,hocu .
Nego izvinite moderatori, tema je i dalje o siru... Dakle evo u zadnje vrijeme jedem poprilicno cesto neki sir od zacina (krydderost). Ma napisala sam ja to sigurno prije, ali sta cu kad je dobar sir...