Renoviranje stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dek

#226 Re: Renoviranje stana

Post by dek »

Hvala.

Provjerit ću ali prije će da nisu nego da jesu. Postavili su rigips i stavili milion led ugradbenih sijalica pa su mi i tom pogledu napravili masakr.

Meni je sad 233 cm visina od poda do plafona.
BlackCaviar

#227 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Iskreno, to je ponisko, još pogotovo ako su veće prostorije još više dođe do izražaja. Sretno.
dek

#228 Re: Renoviranje stana

Post by dek »

Ma jeste, vidim i ja sad da je dosta niže od standarda , zato i razmišlljam da nanovo radim i postavim više.
dr_Evil

#229 Re: Renoviranje stana

Post by dr_Evil »

dek wrote: 13/05/2026 11:58 Hvala.

Provjerit ću ali prije će da nisu nego da jesu. Postavili su rigips i stavili milion led ugradbenih sijalica pa su mi i tom pogledu napravili masakr.

Vidi, naravno da izolacija pomaze, sve pomaze, ali ako zelis pravu izolaciju od buke onda bi trebao da spustis plafon jos dodatno. Radio sam prosle godine sebi, pa imam malo iskustva. U Bosni je malo sve drugacije oko rigipsa, pa ces halalit ako se ne poklopi. Na mrskom sjeverzapadu se ne koriste metalni profili nego je sve drvo.

Dakle na zavrsne letvice se stave baglame, i onda se te baglame zasarafe na gredu, to je ono sta pravi lom zvuka. To je u osnovi najvazniji korak pri zvucnoj izolaciji plafona, a zatim se prostor izmedju greda(koji ti nemas) popuni izolacijom. Ja sam popunio glava izolacijom, a ti ces vjerovatno staviti kamenu vunu. Obje prostorije su grijane tako da neces imati problem s gljivicama.

https://byggebolig.no/trearbeider-konst ... msg1057329

imas tu slike.

Sto se tice visine izmjeri koliko ti je u drugim prostorijama, pa ces vidjeti koliko ti je uzeo. Generalno danas su led svjetla jako niska, ne treba im kutija, i 4-5cm ti skida od visine(ukljucujuci gips plocu). Ako je koristio kakvu stariju tehnologiju moze biti da je ti je vise skinuo. Evo sta sam ja stavljao, tu mozes vidjeti koliko ti treba slobodnog prostora

https://www.sg-as.com/no/no/file/techfi ... manual.pdf

Sto se tice komsije iznad, on mora da ima dobru podlogu ispod parketa/laminata - koju garant nema :D
dek

#230 Re: Renoviranje stana

Post by dek »

dr_Evil wrote: 13/05/2026 15:14
dek wrote: 13/05/2026 11:58 Hvala.

Vidi, naravno da izolacija pomaze, sve pomaze, ali ako zelis pravu izolaciju od buke onda bi trebao da spustis plafon jos dodatno. Radio sam prosle godine sebi, pa imam malo iskustva. U Bosni je malo sve drugacije oko rigipsa, pa ces halalit ako se ne poklopi. Na mrskom sjeverzapadu se ne koriste metalni profili nego je sve drvo.

Dakle na zavrsne letvice se stave baglame, i onda se te baglame zasarafe na gredu, to je ono sta pravi lom zvuka. To je u osnovi najvazniji korak pri zvucnoj izolaciji plafona, a zatim se prostor izmedju greda(koji ti nemas) popuni izolacijom. Ja sam popunio glava izolacijom, a ti ces vjerovatno staviti kamenu vunu. Obje prostorije su grijane tako da neces imati problem s gljivicama.

https://byggebolig.no/trearbeider-konst ... msg1057329

imas tu slike.

Sto se tice visine izmjeri koliko ti je u drugim prostorijama, pa ces vidjeti koliko ti je uzeo. Generalno danas su led svjetla jako niska, ne treba im kutija, i 4-5cm ti skida od visine(ukljucujuci gips plocu). Ako je koristio kakvu stariju tehnologiju moze biti da je ti je vise skinuo. Evo sta sam ja stavljao, tu mozes vidjeti koliko ti treba slobodnog prostora

https://www.sg-as.com/no/no/file/techfi ... manual.pdf

Sto se tice komsije iznad, on mora da ima dobru podlogu ispod parketa/laminata - koju garant nema :D
Hvala,

Vidjet ću još šta bi. Sve je renovirano i skoro opremljeno, smuči mi se na samu pomisao da ponovo nešto radim.
A spustio je čini mi se u cijelom stanu. A već je nešto više od 230 cm, kao što kolega gore kaže, stvarno prenisko.

A stan je skoro 80 kvadrata, a zbog ovog sranja izgleda daleko manji.
Gekon

#231 Re: Renoviranje stana

Post by Gekon »

Ima li neko da preporuci agenciju za kompletno renoviranje stana, kljuc u ruke.
BlackCaviar

#232 Re: Renoviranje stana

Post by BlackCaviar »

Ne bih ti preporucivao da uopste ides s tim agencijama jer ce ti na kraju radit djeca, malo placena, onako kako oni zele a ne kako ti.

Ako ikako mozes, nadji jednog majstora, svi oni imaju ekipe svoje, jedan sutu iznosi, drugi zida pregrade, treci vodu itd i uvezani su medjusobno.
Gekon

#233 Re: Renoviranje stana

Post by Gekon »

Ako ce biti neka razumna cijena vise volim da mi jedan tim sve uradi. Za sada imam ponudu 50k kljuc u ruke renoviranje, stan je 60 kvadrata.
Post Reply