recepti za teleci mozak
Moderator: anex
- amra67
#1 recepti za teleci mozak
moze li mi neko objasniti na koji nacin se sve priprema teleci mozak?
Pohani ,przeni....ili kako vec?!
Svi oni koji su ga probali, molim komentirajte okus!
Pohani ,przeni....ili kako vec?!
Svi oni koji su ga probali, molim komentirajte okus!
- nebojeplavo
Zar neko zeli to probati
smajlistopovraca
- In_side
Probaj sa ovim
1.
Sastojci :
250 g telećeg mozga, 1/4 L vode, 2 glavice crnog luka, 1 list lorbera, 1/2 kašikice bibera u zrnu, 2 kašike sirćeta, 1/2 kašikice soli, 4 paradajza, 1 kašika maslaca ili margarina, 2 kašikice kapra, biber, majčina dušica, kašika maslaca.
Kako pripremiti :
Pažljivo očistiti mozak. Prokuvati vodu sa oljuštenom glavicom crnog luka, listom lorbera, biberom u zrnu, sirćetom i malo soli. Spustiti mozak i posle 8 minuta ga izvaditi i iseći na krupnije komade. Paradajz na trenutak potopiti u vrijuću vodu, svući kožicu, prepoloviti ga, istisnuti semenke i iseći ga na kockice. Oljuštiti drugu glavicu crnog luka, stino je isekcati i pirjaniti na maslacu ili margarinu dok ne dobije lepu žutu boju. Dodati paradajz i kapar, posuti majčinom dušicom, posoliti i pobiberiti. Dodati mozak i sve pirjaniti još 3-4 minuta. Složiti na tanjir za serviranje i preliti vrelim mrkim maslacom.
2.
1/2 čaše sirćeta
1/2 l vode
glavica crnog luka
kora 1 limuna
2 lista lovora
so i biber
za preliv: 4 kuvana žumanca
4 kašike ulja
sok od jednog limuna
1 kašika sitno seckanog peršuna
1 kašika šećera
Mozak potopite u vruću vodu, i očistite ga od opne. Tada ga kuvajte 15 minuta, u pola litre vode u koju ste dodali ostale nabrojane sastojke. Nakon 15 minuta ga sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi u marinadi. Tada ga procedite, izdelite na manje komade, i složite u providnu činiju. Preliv naprevite od 4 žumanca, 4 kašike ulja, soka od limuna, peršuna i šećera. Sve to izmiksirajte, proterajte kroz cediljku, i time prelijte mozak.
Prijatno
1.
Sastojci :
250 g telećeg mozga, 1/4 L vode, 2 glavice crnog luka, 1 list lorbera, 1/2 kašikice bibera u zrnu, 2 kašike sirćeta, 1/2 kašikice soli, 4 paradajza, 1 kašika maslaca ili margarina, 2 kašikice kapra, biber, majčina dušica, kašika maslaca.
Kako pripremiti :
Pažljivo očistiti mozak. Prokuvati vodu sa oljuštenom glavicom crnog luka, listom lorbera, biberom u zrnu, sirćetom i malo soli. Spustiti mozak i posle 8 minuta ga izvaditi i iseći na krupnije komade. Paradajz na trenutak potopiti u vrijuću vodu, svući kožicu, prepoloviti ga, istisnuti semenke i iseći ga na kockice. Oljuštiti drugu glavicu crnog luka, stino je isekcati i pirjaniti na maslacu ili margarinu dok ne dobije lepu žutu boju. Dodati paradajz i kapar, posuti majčinom dušicom, posoliti i pobiberiti. Dodati mozak i sve pirjaniti još 3-4 minuta. Složiti na tanjir za serviranje i preliti vrelim mrkim maslacom.
2.
1/2 čaše sirćeta
1/2 l vode
glavica crnog luka
kora 1 limuna
2 lista lovora
so i biber
za preliv: 4 kuvana žumanca
4 kašike ulja
sok od jednog limuna
1 kašika sitno seckanog peršuna
1 kašika šećera
Mozak potopite u vruću vodu, i očistite ga od opne. Tada ga kuvajte 15 minuta, u pola litre vode u koju ste dodali ostale nabrojane sastojke. Nakon 15 minuta ga sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi u marinadi. Tada ga procedite, izdelite na manje komade, i složite u providnu činiju. Preliv naprevite od 4 žumanca, 4 kašike ulja, soka od limuna, peršuna i šećera. Sve to izmiksirajte, proterajte kroz cediljku, i time prelijte mozak.
Prijatno
-
obuca
Za ove sto povracaju. Pohovani teleci mozak je ukusan ako se dobro pripremi. Ukusi se razlikuju, ali moras nesto probati pa onda komentarisi. Dalje, molim osobu koja je postavila pitanje, da kada napravi rucak zovne mene na taj mozak.
Bez zezanja, jedne prilike bila na rucku sa strancima kod kojih je to isto fuj. Elem pitaju oni sta sam narucila a ja reko pohovanu piletinu. Kad je doslo jelo uzmu oni malo "piletine" pa rekose kako je bosanska piletina praaaavo ukusna i jos levati pitaju jel to domaca kokos. Tad sam im rekla da su jeli mozak. Od tada su ga narucivali i gostili se mozgovima bosanske teladi

Bez zezanja, jedne prilike bila na rucku sa strancima kod kojih je to isto fuj. Elem pitaju oni sta sam narucila a ja reko pohovanu piletinu. Kad je doslo jelo uzmu oni malo "piletine" pa rekose kako je bosanska piletina praaaavo ukusna i jos levati pitaju jel to domaca kokos. Tad sam im rekla da su jeli mozak. Od tada su ga narucivali i gostili se mozgovima bosanske teladi
- amra67
cuj furkaztluhcs wrote:Koja je furka jesti mozak, bubrege, mooda, jetre, oči, jezike? Molim vas prosvijetlite me...
Neznam sta je na tvom jelovniku svakodnevno, ali ja bih svoj malo promijenila.
Koliko znam nije se jos niko otrovao, a o ukusima i okusima se ne raspravlja.
Stvar je idividualna.
Meni to dodje kao da si rekao - koja je furka jesti paradajz!
Ja licno ne volim divljac (probala i ne smeka mi ) ali mogu razumjeti da je nekome ukusno.
I pitanje- je li furka sve sto nije uobicajeno vecini?
Zahvaljujem onima koji su postirali recepte, ocekujem jos...
- repeater
ajd' poslije mozga probaj i muda, bas me interesuje kako ce ti ona 'sjesti.'amra67 wrote:Neznam sta je na tvom jelovniku svakodnevno, ali ja bih svoj malo promijenila.ztluhcs wrote:Koja je furka jesti mozak, bubrege, mooda, jetre, oči, jezike? Molim vas prosvijetlite me...
-
mamica papucarka
ja nikad ne jedem te tzv. vitalne organe
jesam li vegeterijanac
jesam li vegeterijanac
- repeater
tvoj zakljucak: cak su i nasa telad pametnija od stranaca. zato im i jeste mozak tako ukusan.obuca wrote:Za ove sto povracaju. Pohovani teleci mozak je ukusan ako se dobro pripremi. Ukusi se razlikuju, ali moras nesto probati pa onda komentarisi. Dalje, molim osobu koja je postavila pitanje, da kada napravi rucak zovne mene na taj mozak.![]()
Bez zezanja, jedne prilike bila na rucku sa strancima kod kojih je to isto fuj. Elem pitaju oni sta sam narucila a ja reko pohovanu piletinu. Kad je doslo jelo uzmu oni malo "piletine" pa rekose kako je bosanska piletina praaaavo ukusna i jos levati pitaju jel to domaca kokos. Tad sam im rekla da su jeli mozak. Od tada su ga narucivali i gostili se mozgovima bosanske teladi![]()
-
Svemirski_Jebach
mozak i bubrezi su meni najjace meso...daleko. joj da je mozak jedan pohovani...ummmmm
ovi koji nesto kao povracaju...pojma nemate sta je prava stvar
probajte prvo...
ovi koji nesto kao povracaju...pojma nemate sta je prava stvar
- amra67
Je li ti to iz licnog iskustvarepeater wrote:ajd' poslije mozga probaj i muda, bas me interesuje kako ce ti ona 'sjesti.'amra67 wrote:Neznam sta je na tvom jelovniku svakodnevno, ali ja bih svoj malo promijenila.ztluhcs wrote:Koja je furka jesti mozak, bubrege, mooda, jetre, oči, jezike? Molim vas prosvijetlite me...
-
Svemirski_Jebach
jebi ga...nekom je ovo normalno da jede...isto ko tebi biftek...a njima je recimo biftek bljak...
dakle, treba ne osudjivati druge kulture.//
- taxi_driver
Saian wrote:evo ga recept za telechi
![]()
![]()
![]()
![]()
imam ja bolji.glasaj za harisa
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Nek si mi rekao da imam problema s drugim kulturama i obièajimaSvemirski_Jebach wrote:jebi ga...nekom je ovo normalno da jede...isto ko tebi biftek...a njima je recimo biftek bljak...
®utoljubi svih zemalja ujedinite se....