Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Najbolji cevapi su od 100% junetine sa extra samljevenim lojem jer trebaju biti masniji. I u cevape ne ide crveni luk vec samo bijeli. Crveni ide u pljeskavice.
Znaci:
-meso (naravno) dobro samljeveno
- so, biber
- prasak za pecivo (malo)
- bijeli luk, po mogucnosti samljeven
- sve to zamijesiti sa malo kisele vode
Najvaznije je da smjesa odstoji 1 dan u frizideru.
Ovaj recept je nekad kostao nekoliko hiljada maraka, zato za omjer uplatite na ziro racun.
Prijatno!
Pa mozes stavljati mrvice al ja mislim da su ljudi stavljali mrvice da bi ustedjeli meso. Drugog razloga ne vidim.
A ti kad budes pravio najavi da navrnem u A`dam da provjerim jesi li naucio.
opaaaaa, zakomplikova se ovaj recept, treba probati sve ovo!
Murisno...zao mi za taj med, al polako, sljedeci put ga probaj ili stavi manje
A za tu majonezu..ja je licno ne pravim al nadjoh jedan recept kod francuza... znaci na vatri mjesas jedno zumanjce, pola kafene kasike senfa i so...u to lagano dodajes ulje kad se to sjedini i pocne da kuha, na kraju dodas bijeli luk (presujes ga onom masinicom) i komad dzumbira isto presovanog...cijelo vrijeme uz mjesanje naravno...na kraju kad skines sa vatre dodas po zelji malo limuna, i pobiberis.
Ne pitah te volis li dzumir??? jer ima slican recept al sa jogurtom
logo wrote:opaaaaa, zakomplikova se ovaj recept, treba probati sve ovo!
Murisno...zao mi za taj med, al polako, sljedeci put ga probaj ili stavi manje
A za tu majonezu..ja je licno ne pravim al nadjoh jedan recept kod francuza... znaci na vatri mjesas jedno zumanjce, pola kafene kasike senfa i so...u to lagano dodajes ulje kad se to sjedini i pocne da kuha, na kraju dodas bijeli luk (presujes ga onom masinicom) i komad dzumbira isto presovanog...cijelo vrijeme uz mjesanje naravno...na kraju kad skines sa vatre dodas po zelji malo limuna, i pobiberis.
Ne pitah te volis li dzumir??? jer ima slican recept al sa jogurtom
da nije dzmbir ... ako jest
jednom sam mislim jeo uz neko meso ... mislim da je bio dzumbir .. nikad nisam pravio ... ne znam... možda se ne razumijemo
450 g ovčetine
150 g govedine
40 g luka
4 g bibera
12 g soli
Za somun ili lepinju:
goveđa juha ili juha u kocki (ovaj štos je dobar)
Priprema:
Meso oprati, rasijeći na komadiće 3x3 cm i samljeti u stroju. Mljeveno meso miješati rukom 15-20 minuta uz dodavanje začina.
Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim praviti ćevape.
Ćevapi se peku na običnom roštilju namazanom slaninom ili uljem, po prilici 4-7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom.
Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim rajčicama, zelenom salatom ili pečenim zelenim paprikama, kao i sa senfom.
Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu (lepinji) koji se prethodno umoči u mesni sok. Mesni sok možete napraviti i od goveđe kocke za juhu. Najlakše je pola kocke staviti u 2 dcl vode i na 500W zagrijati u mikrovalnoj 1-2 min
Santos wrote:Meda svaka cast a jel istina za mrvice.ja stavim malo pa ono nadodju.To za loj nisam znao.zivio.Jos kad bi reko kako se Somun pravi.Svaka ti dala.
evo ovdje vele da idu mrvice
Sastojci:
Juneće ili goveđe meso, soda bikarbona, mrvice, biber,so.
Priprema:
Na 5 kg mljevenog mesa dodati, 2 kesice bibera, so 3%, soda bikarbona 1 supena kašika, prezla (mrvice) 50 grama. Dobro izmješati, najbolje u ručnoj mašini za mjevenje mesa. Oblikovati možete ukoliko imate kalup, ako ne onda ručno. I to je to bosanski ćevap je spreman za roštilj
"Pronjuskaj" malo po radnjama, na odjelima gdje su zacini i sl, znam da sam ja jednom vidjela, al sad se ne sjecam ko je proizvodjac. Lako je moguce da ima i fant za cevape, jer znam da ima za pljeskavice.
znam vise napamet sve ove recepte, al me buni sto u jedne ide bijeli luk a u druge ovaj crni luk, ili cak i jedan i drugi!! I jedan i drugi daju okus! Ja mislim da u onim cevapima iz cevabdzinica nema crnog luka. Morat cu obratit paznju da budem sigurna! Znam da se crni luk stavlja u fasirane snicle, e sad cevape kako ne pravim NE ZNAAAAAAAM!
i to je ono sto te najvise istraumira prije ulaska, kad oni dodju da te uvedu, jedina zadnja slika koja se pojavljuje kad udjes u mrak, su njihove oci (jer obicno su deformisane). Al su super! To je njihov svijet i oni se tu super snalaze, nema lomljena tanjira ili drugih gresaka!
Mozda malo zvuci strasno, al poenta nije u njima, nego u hrani i culu ukusa, ja fakat nisam znala sta jedem ))) a sve to sam jela i prije!
Nas je bilo 9 i od silne nervoze (neko i od muke) smo se samo smijali. Moj brat je panicio odma na pocetku, htjeo da izadje, meni guro u usta svaki komad iz njegovog tanjira da probam (jer je alergican na ribu i strah ga je bilo) i samo govorio: ubicu te za ovo kad izadjemo
Na kraju izadjes tako umoran, pogotovo ako oci drzis otovrene u mraku, al znas da si dozivio nesto novo!!
450 g ovčetine
150 g govedine
40 g luka
4 g bibera
12 g soli
Za somun ili lepinju:
goveđa juha ili juha u kocki (ovaj štos je dobar)
Priprema:
Meso oprati, rasijeći na komadiće 3x3 cm i samljeti u stroju. Mljeveno meso miješati rukom 15-20 minuta uz dodavanje začina.
Smjesu ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim praviti ćevape.
Ćevapi se peku na običnom roštilju namazanom slaninom ili uljem, po prilici 4-7 minuta, a na električnom roštilju oko 10 minuta. Za vrijeme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta. Kada su gotovi, posipati ih paprom, a prema želji mogu se posipati i kosanim zelenim peršinom.
Uz ćevape se daje kao prilog mladi ili isjeckan luk. Mogu se poslužiti i sa svježim rajčicama, zelenom salatom ili pečenim zelenim paprikama, kao i sa senfom.
Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu (lepinji) koji se prethodno umoči u mesni sok. Mesni sok možete napraviti i od goveđe kocke za juhu. Najlakše je pola kocke staviti u 2 dcl vode i na 500W zagrijati u mikrovalnoj 1-2 min
preuzeto sa kuvar.de
Ovo nije lose samo bih dodao da meso mora biti dva puta samljeveno,
a najbolje je od vrata ili skunuti sa rebara, a dodao bih i malo kisele vode.