Razvod i abortus teski grijesi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mofo33

#51 Re: Razvod i abortus teski grijesi

Post by mofo33 »

Zah wrote:Mofo33 ja nisam nikakav mnoralista. Jednostavno,otvorio sam temu o kojoj mozemo razmjenjivati misljenja.Osim toga ovo pitanje moze biti veoma vazno za svaku porodicu, za svaku zenu ili djevojku. Naravno, svi ne mozemo misliti na isti nacin, jer svi imamo razlicit odgoj, razlicito obrazovanje kako po stepenu tako i po usmjernosti a posebno svi imamo razlicito zivotno iskustvo. Iz tog razloga o mnogim pitanjima nemamo istovjetaa misljenja. Ja mislim, da je dosadasnja razmjena misljenja bila fer i korektna.Volio bih da i dalje bude takva.
otvaras teme koje su strogo "moralnog" stila, ako za razmijenu misljenja,
nego mogu zamislit' da nema argumenta koji bi mogao promijeniti tvoje...
muskarac si, biras osudu zenskog ponasanja;
prirodom je abortus senska posla kao i razvod kad nam je puna kapa neodgovornog, nezrelog "muzjaka"
(muskarac se razvodi SAMO kad nadje neku drugu) :razz:
Zah

#52 Re: Razvod i abortus teski grijesi

Post by Zah »

Ne znam, mozda si ti to tako dozivjela, jer si nasla neku logiku i postavljanju tema ali ja stvarno o tome nisam razmisljao. Jednostavno sam otvarao one teme za koje sam smatrao da bi mogle biti interesantne a sve u cilju ljepe i korektne razmjene misljenja. Tako sam otvorio sledece teme:

-Razvod i abortus...............................citanja 1454
-Sednjoskolci i alkohol.........................citanja .438
-Estetska hirurgija.............................citanja .217
-Ostati neozenje............................... citanja .352
-Udaja i promjena prezimena................ citanja 1678
-Maloljetnici i starije zene................... citanja .796
-Kad radjati djecu..............................citanja 1846
-Narkomanija...................................citanja .623
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#53 Re: Razvod i abortus teski grijesi

Post by Nosferatu »

Statistike su nedavno otkrile da je Britanija jedna od zemalja s najvećom stopom pobačaja. Prošle godine ukupno 198
Prosle godine koliko je ukopno abortusa u UK? 198?

Daj nemoj biti smijesan...

Ovaj papa trenutni, ex-Hilerov Jugend, i covjek koji kad je trebalo izabrati po prvi put papu iz Afrike ili papu iz Juzne Amerike, uvalio svoju staru i naboralu guzu u fotelju, je jedan drski korporativni CEO.

Sve sto sluzi kontra smanjenju broju katolika - je veliki grijeh. Papa medjutim nije obajsnio kako u toj Europi gdje je sve manje katolika kao vjernika, a sve vise nevjernika, s cim/kim je on ljude okrenulo kontra sebe i zasto je katolicanstvo popularno tamo gdje i bijeda i neimastina npr. Afrika/Centralna/Juzna Amerika.

Sto se mene tice, katolicanstvo je drugorazredno u poredenju s protestantskim crkvama, narucito Luternaskom a i Metodistickom, koje obe vode porijeklo iz Svabije.

Najveci grijeh u smislu vjerskog je uraditi ono sto rade evandjelisti po Americi, gdje crkva i lova, i uticaj u komuni idu ruka u ruci, gdje se grade crkve kao dominantne gradjevine i gdje se milioni dollara rokaju u stvari kao luna-parkovi u kojima mozete gledati kako Isusa raspinju na kriz u 9, 11 i 13 sati. A bog se manifestira - vasim glasackim listicem i politickim uticajem, na sto siri spektar drustva, tkz. vjerskim glasackim silovanjem odnosno odanosti onom sto vam se kaze da biste trebali podrzati jer je to u interesu Isusa, oca i duha svetog.

Sve u svemu, katolicanstvo samo po svom celibatu je jedan veliki grijeh. Ako vec toliko propagiraju brak i imanje djece, sto to popovima nije dozvoljeno da ze zene a sestrama casnim da takodje, imaju djecu, svoju. Nesto ne vidim, da ce bog ili Isusu smetati da ih nesto vise od monasenja veze za ovu planetu zemlju.

Ali, podmukla je to ideologija, zavlacenja iza ledja, a nasi novo-probudjeni i osvjesteni katolici su uvijek, laki na obaracu kad spomenes papu, i papinstvo, npr. papa je glavni i iskljucivi krivac, da su Bosnjaci u BiH - presli na Islam. Bilo gdje da je bilo hereze - a bilo je svugdje, za nju je krivo prvenstveno, bogacenje i otimacina od sirotinje, u zelji za bogacenjem crkve, i jedinog grada na svijetu u to vrijeme - Rima.

Sve u svemu, ovaj papa sa mnom je postigao 0 poena, prvo, sto je moralna nula, ako mene ko sta pita, drugo sto, je poceo sa fundamentalistickim predavanjima, non stop se govori o lapsusima ligue doticnog kad se prica o Islamu, a sad i ovo, jednostavno, katolici gube teren, pod mnogim drugim mnogo aplikabilnijim vjerama, mnogo fleksibilnijim, mnogo manje konzervativnim i ritualno sklonim, onim kod kojih moze se bogu moliti na svoj jeziku, ne moras slusati liturgije na latinskom i slicne druge misticizme, a licno znam i par familija koje su presle iz katolicke u druge crkve, jer im je clan iste - homoseksualac npr. i slicno.

Sto se tice Velike Britanije, meni se cini da oni i Papa imaju prljava vesa od Kulina Bana, pa me i ne cudi sto koriste Engleze kao pokusne kunice, s kojima zaplasuju druge, jel, kako ce doci do rapsada sistema bez pape. A opet na kraju svega ovoga, za sta i postoji papa, nego da nam daj svoje impresije, jel, i moralne pleskurine. Medjutim, umjesto obicnih i malih ljudi, mnogo bi mu bolje bilo da se bavi politikom, ratovima i bogacenjem tj. pljackom na svim frontovima. Medjutim - mnogo je lase vezati plesku malom i obicnom covjeku koji mozde se a mozda i ne prepozna u rijecima, do cim, jednom kad spomenes neku zemlju/rat/pljacku, stekao si sebi neprijatelja, a Vatikan zna kako to fercera, u pravom zivotu, jedno oko zatvoreno, drugo, fokusirano na nesto sasvim deseto, dok se prima hedija.

E, moj Vojtila, kojeg papka izabrase poslje tebe. Ti si bio Tito, poslje tebe Alija. Izvini Vojtila, papamobila ti. Izabrati Papu iz reda naroda, koji nije bio ni kroz kakve trzavice, ni krize, koji nije iskusio sta znaci biti na nekom raspecu i krstu barem zadnjih 35-40 godina, koji je totalno antipatican jedan, lik bez ikakve emocije, prazan iznutra duhovno, i koji podsjeca ne neke pape iz vremena inkvizicije, a sve samo da bi se odrzao primati bijelog covjeka i da se ne bi dopustilo, po prvi put onima koj imaju najvise vjernika katolika a to su Latinosi da imaju svog papu, to je ono za sta bijeli covjek stoji, u analima istorije, zabiljezen kao, kolonizator, konkistadore, sa sacmom, u ime krsta, u krvi.
iz dna duše

#54 Re: Razvod i abortus teski grijesi

Post by iz dna duše »

Brak ako je loš i ako si pokušavao da ga spasiš i nije uspjelo, poštenije je se rastati...
Ko bi to nekome mogao zabraniti, ma bogati...
Što se tiče abortusa, on je dovoljno frustrirajući za samu ženu da ne vidim šta tu ko ima u njeno ime da odlučuje...Žena ako to uradi, to je njeno pravo, a li je teška odluka, duševna i fizička bol, za nju...
Samo da sada ne idemo u prepucavanja da li je embrio ili fetus odmah ljudsko biće ili ne, da li je abortus ubistvo, otićemo daleko, zna se da su stavovi po tom pitanju oduvijek i svugdje različiti...
Hajde da budemo humani prema djeci koja su već rodjena i da se potrudimo da nijedno dijete ne bude bez obitelji...
Ja da nemam djecu, usvojila bih sigurno, ne bih živjela bez djece, dok istovremeno tamo neko dijete raste bez roditeljske ljubavi u nekom domu...
Mislim čak da je i egoistično od bračnih parova koji nemaju djece, da ostare a ne odhrane neko siroče...
Odoh sa teme, ali ne vidim šta briga pape ili države ili bilo koga o ovome: i razvodu i abortusu.
Zna se da tamo gdje je zabranjen abortus (bio) umire ili je umiralo najviše žena od ilegalnih abortusa.
A ko ovo ne podržava, ja poštujem njegovu odluku ali za njega ili nju, neka ne koriste zaštitu, neka ne kontrolišu radjanje, ali morali bi onda biti i sposobni da svu djecu izdržavaju koja se neplanski rode...Ali, ako se i to desi, mi, tj. država bismo im trebali olakšati, prvenstveno zbog djece, jer djeca nisu kriva što su došla neplanski na svijet i ne treba da pate.
mofo33

#55 Re: Razvod i abortus teski grijesi

Post by mofo33 »

tako, nece nam tamo neki papa pricat' o stvarima u koje nije nikad zavirio :-)
nije ni otac, ni muz, a ni ljubavnik
lupa o stvarima koje su mu nepoznate, pusto preseravanje
Post Reply