Op3r4t0r wrote:Ipak smo se predomislili, idemo u Tursku, u Alanyu ako se tako pise

Ima li ko iskustva sa Alanyom ???
Bila prije 4 godine. Veoma lijep grad, turisticko mjesto. Mi smo bile u hotelu Mesut (tad je bio 3 *** a culi smo da je nakon toga dobio jos zvijedicu i postao all inclusive) na polupansionu. Od hotela do pjescane plaze se ide podzemnim prolazom kojih 50-tak metara. Lezaljke su besplatne, placas suncobran. Bas na plazi gdje smo mi bili na ulazu u more je podvodna prirodna ploca pa smo prvih dana ucile kako da udjemo bez problema. Imas tu dvije ogromne plaze koje dijeli stara tvrdjava (mislim da je zovu crvena) - jedna je Kleopatrina. Ispod tvrdjave je pecina gdje je navodno Marko Antonije s Kleopatrom noci provodio - sta su radili ne znam
Nas hotel je bio koja 2-3 km od centra (do tamo mozes pjeske ili dolmusem - kad hoces izaci samo vici DUR!), preko puta je bio mini market koji je radio 24 sata kao i doktor. Hotel je imao i omanji bazen ali ga nismo koristile, plaza nam bila interesantnija.
Ovi sto su bili u udaljenijim hotelima (oko 5 ili vise km od centra) nisu nista vidjeli osim svog hotela - treba vremena do centra a pustara oko njihovih hotela, ni za prosetati.
Ima standardnih izleta - ako ides sa nasom agencijom bice skuplje nego ako uzmes izlet od agencije na ulici (naravno ako hoces samo bosanski onda sa svojom agencijom). Mi smo isli sa nasom agencijom na turu oko Alanye - islo se na tvrdjavu -- imas stare iskopine i divan pogled, pa onda se mini busem islo na neku planinu kraj Alanye na rucak - na nekoj rijeci naprave omanje kockaste platforme sa zastitom od sunca, tako da sjedis po turski na onim jastucima, rucas i slusas zubor vode. Ovo je neki poludnevni izlet.
Jos smo isli na Pamukkale sa lokalnom agencijom sa ulice - 2 dana - stali u selu gdje su nomadi (bas smrdi moram reci), onda rucak, onda mjesto gdje prave stvari od oniksa, onda u fabrici pamuka (jeftino peskira), vecera i nocenje u hotelu 4* sa zabavom - trbusna plesacica) onda na Pamukkale i u povratku stajanje u tvornici cilima (ostale mi oci na svilenim i pamucnim cilimima) i naravno na povratku je bilo stajanje u Antaliju u ogromnoj zlatari i prodavnici koznih stvari.
Alanya je super mjesto - preporucujem kao i Kemer.