Moj prijedlog je da jednostavno sve sam organizujes, nije se tesko snaci. Kad vidim kako vodaju grupe da se slikaju sa tuznim slonovima, losim restoranima ili skupim radnjama gdje imaju postotak, dodje mi ih zao.
Hotela ima na svakom koraku, I vazno ti je da je blizu neke sky train ( BTS) stanice. Moze se naci solidan hotel za 30-50 dolara za 2 osobe. Najbolje je naci hotel koji pripada nekom lancu ( Ibis, holiday inn express u tim srednjim kategorijama). Sve mozes rezervisati preko interneta. Taxi od aerodroma do hotela je nekih 10-15 usd. Po gradu se kreces ili BTS-om (karta oko dolar zavisi od daljine) ili tuctuc-om ( tu se cjenkas)
Za Bangkok je dovoljno 3-4 dana za obici ( Grand Palace, 2 vaznije pagode, vikend pijaca, voznja po kanalima i pijace na vodi, shopping i naravno nocni zivot po licnom izboru i ubjedjenju). Sve ti mogu pomoci da se snadjes u hotelu.
Izbor hrane je izobilan i cijene su prihvatljive. Mozes probati I street food, ako vidis da imaju puno lokanih klijenata, znaci da je ok. Ipak treba paziti, ja zivim vec godinama u Aziji, pa mi se stomak sigurno vec navikao na razne male I velike baje
Ako hoces do ostrva, moj prijedlog je Koh Samui, prije nego Phuket. Low cost letovi imaju par puta dnevno ( Air Bangkok, air Asia...) . Ako neces avionom do plaze, mozes autom ( fiskna taxi cijena) mozes do Hua Hina. Izbjegavaj Pattayu - najveci svjetski bordel na otvorenom. Ruzno i otuzno.
Ja licno volim Chiang Mai, na sjeveru u planinama - takodje avionom.
Kad si vec u Bangkoku, moj prijedlog bi bio da odes u Kamodzu ( sat leta, visa on arrival) u Siem Reap i vidis hramove Angkora u dzungli. ( takodje sve mozes organizovati preko interneta za let I hotel, a obilazak hramova direktno u hotelu kad dodjes)
Moj licni top 3 u tom dijelu svijeta:
Angkor Kambodza
Bagan, Burma
Ha Long Bay, Vijetnam.
Ova druga dva je malo teze posjetiti jer nema direktog leta iz Bagkoka ( Ha Long je 4 sata cestom od Hanoja, a za Bagan moras letiti lokalnim avionom iz Ranguna - u oba slucaja moras biti hrabar, jer ne znam sta je gore put u Vijetnamu ili let Air Baganom)
No ako se ipak odlucis, vize moras srediti unaprijed.
Eto to bi bio moj prijedlog za Bangkok i okolinu u sirokom krugu.