Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Moderator: anex
-
epik
#1 Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Mnogi ljudi se bore s nesanicom, stresom i mislima koje ne prestaju ni kada legnu u krevet. Ponekad ni klasične metode poput isključivanja ekrana sat vremena prije spavanja ili ispijanja čaja od kamilice ne pomažu.
Jedan od načina koji se sve više koristi za opuštanje prije spavanja su vođene meditacije i priče za spavanje. Ovakav sadržaj može pomoći da se misli usmjere na nešto smirujuće, umjesto da se vrte oko problema dana. Kada se uz priču doda i ambijentalni zvuk, poput kiše ili blagih zvukova prirode, efekat može biti još bolji.
Priče za spavanje nisu samo za djecu – mnoge su prilagođene odraslima i imaju meditativan ton, usmjeren na duboko opuštanje i lakše uspavljivanje. Vođena meditacija prije spavanja može pomoći da tijelo i um postanu svjesniji trenutka, umjesto da budu pod pritiskom misli o budućnosti ili prošlosti.
Kako sam i sam primijetio koliko ovakve tehnike mogu pomoći, odlučio sam da pokrenem YouTube kanal posvećen pričama za spavanje i vođenim meditacijama. Kombinujem umirujuću naraciju uz pozadinske zvukove kiše i prirode, kako bih stvorio što prijatniju atmosferu.
Ako želite da isprobate kako ovakav sadržaj može djelovati na vaš san, možete poslušati jednu od priča ovdje, tacnije prvi moj video ovog tipa: .
Da li ste nekada pokušali slušati priče za spavanje ili vođene meditacije? Da li vam pomažu da lakše zaspite? Ako imate neki omiljeni način opuštanja prije spavanja, podijelite ga ovdje.
Generisanje ovakvih videa nije besplatno i zahtijeva dosta vremena, ali nadam se da ću uspjeti da se proguram među konkurencijom. Sličnih videa ima mnogo, i neki od njih imaju milionske preglede. Zbog toga vjerujem da postoji interes za ovakvim sadržajem i da ljudi zaista traže način da se opuste i lakše utonu u san
Jedan od načina koji se sve više koristi za opuštanje prije spavanja su vođene meditacije i priče za spavanje. Ovakav sadržaj može pomoći da se misli usmjere na nešto smirujuće, umjesto da se vrte oko problema dana. Kada se uz priču doda i ambijentalni zvuk, poput kiše ili blagih zvukova prirode, efekat može biti još bolji.
Priče za spavanje nisu samo za djecu – mnoge su prilagođene odraslima i imaju meditativan ton, usmjeren na duboko opuštanje i lakše uspavljivanje. Vođena meditacija prije spavanja može pomoći da tijelo i um postanu svjesniji trenutka, umjesto da budu pod pritiskom misli o budućnosti ili prošlosti.
Kako sam i sam primijetio koliko ovakve tehnike mogu pomoći, odlučio sam da pokrenem YouTube kanal posvećen pričama za spavanje i vođenim meditacijama. Kombinujem umirujuću naraciju uz pozadinske zvukove kiše i prirode, kako bih stvorio što prijatniju atmosferu.
Ako želite da isprobate kako ovakav sadržaj može djelovati na vaš san, možete poslušati jednu od priča ovdje, tacnije prvi moj video ovog tipa: .
Da li ste nekada pokušali slušati priče za spavanje ili vođene meditacije? Da li vam pomažu da lakše zaspite? Ako imate neki omiljeni način opuštanja prije spavanja, podijelite ga ovdje.
Generisanje ovakvih videa nije besplatno i zahtijeva dosta vremena, ali nadam se da ću uspjeti da se proguram među konkurencijom. Sličnih videa ima mnogo, i neki od njih imaju milionske preglede. Zbog toga vjerujem da postoji interes za ovakvim sadržajem i da ljudi zaista traže način da se opuste i lakše utonu u san
-
epik
- kabal1337
-
toska
#4 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Čajevi, meditacija, muzika, vježbe, dova, molitva itd. mogu u blažim slučajevima pomoći.
Za stalnu izloženost stresu, ptsp i sl. ne treba se zavaravati ni sa čim navedenim, jedino totalna promjena života ili hemija, možda i psihoterapije.
Uvijek se sjetim onog biljnog Persena, ima li iko živ da mu je ista pomogao?
Za stalnu izloženost stresu, ptsp i sl. ne treba se zavaravati ni sa čim navedenim, jedino totalna promjena života ili hemija, možda i psihoterapije.
-
epik
#5 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Persen ko tik tak bobe, nikakvog efekta... mislim da nema doze za predoziranje Persenomtoska wrote: ↑15/03/2025 08:05 Čajevi, meditacija, muzika, vježbe, dova, molitva itd. mogu u blažim slučajevima pomoći.
-
epik
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
ustati rano (oko 6.15)
raditi...ne spavati preko dana poslije posla
navecer nesto citati ili gledati
setati 10 000 koraka djevno
nakon nekoliko mjeseci
sama glava pada
raditi...ne spavati preko dana poslije posla
navecer nesto citati ili gledati
setati 10 000 koraka djevno
nakon nekoliko mjeseci
sama glava pada
-
epik
#9 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Šta je brown noise? Brown noise, poznata i kao smeđa buka, je tip zvuka koji karakterizira veća snaga u nižim frekvencijama, što rezultira dubljim i bogatijim tonovima u poređenju s bijelim ili ružičastim šumom. Zvukovi poput udaljene grmljavine, snažnog vjetra ili vodopada često se povezuju s brown noise-om.
-
epik
#10 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Da, to bi moglo biti sasvim dovoljno. Medjutim nece pomoci ako osoba ima problem sa npr. Tinitusom, koji moze biti bas iritantan.
-
epik
#11 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Gdje i Kako se Koristi Pink Noise?
Poboljšanje sna i smanjenje stresa
Ružičasti šum može poboljšati kvalitet sna tako što pomaže mozgu da se sinkronizuje sa zvučnim obrascima.
Studije pokazuju da pomaže u održavanju dubljih faza sna i smanjuje učestalost buđenja tokom noći.
Često se koristi u aplikacijama za spavanje, zvučnim mašinama i meditaciji.
Poboljšanje kognitivnih funkcija i memorije
Istraživanja su pokazala da ružičasti šum može poboljšati memoriju i sposobnost učenja.
Eksperimenti su pokazali da studenti koji uče uz ružičasti šum pamte informacije bolje nego uz bijeli šum ili tišinu.
Koristan je u kancelarijama za povećanje fokusa.
Maskiranje buke
Koristi se za maskiranje ometajućih zvukova u okruženjima s puno pozadinske buke.
Efikasan je u otvorenim uredima, bolnicama i drugim radnim prostorima gdje je potrebno smanjiti neželjenu buku.
Tinnitus i terapija za sluh
Ružičasti šum se koristi za tinnitus terapiju, jer pomaže u smanjenju percepcije zvonjave u ušima.
Pacijenti sa oštećenjem sluha često koriste ružičasti šum za trening sluha i prilagođavanje slušnim aparatima.
Zvučna testiranja i akustika
Inženjeri koriste ružičasti šum za kalibraciju zvučnih sistema i testiranje akustike prostorija.
Zahvaljujući uravnoteženoj distribuciji frekvencija, idealan je za merenje kvaliteta zvučnika i studijskih monitora.
Muzika i produkcija zvuka
U muzičkoj produkciji, pink noise se koristi za balansiranje mikseva, pomažući u određivanju ravnomerne raspodjele frekvencija.
Producenti ga koriste kao referencu za pravljenje tonski uravnoteženih pjesama.
-
epik
#12 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Deep Brown Noise je niskofrekventni zvuk sa bogatim, toplim tonovima koji pomažu u blokiranju spoljnih ometanja i stvaranju sigurnog zvučnog okruženja za spavanje.
Deep Space Ambience kombinuje niskofrekventne dronove, reverberaciju i ambijentalne zvuke kako bi stvorio osjećaj lebdenja kroz beskonačni prostor.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#13 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ako ces zaspati u 15 minyta, sto ce ti 3 sata onda zvuka?! 
-
epik
#14 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Da, u sustini pitanje jednostavno
Iako zaspiš brzo, tijelo i mozak i dalje reaguju na zvukove dok spavaš. Deep Brown noise pomaže održavanju dubokog sna i sprečava buđenje zbog vanjskih zvukova ili untarnjih sto je jos gore (tinitus)
REM i duboki san dolaze kasnije, a stabilan zvuk osigurava nesmetan ciklus spavanja... nisi jednom cuo od nekoga ''kako sam dobro spavao uz kisu''
-
epik
- MehmedPasaMoric
#16 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ja cesto slusam ove stvari, ne nuzno da zaspem brze nego onako za opustanje i sl. Najbolje me rade Tibetanske mantre, zvuci putovanja u autobusu ili avionu i starinske radio drame
- dječak sa šibicama
#17 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ja upalim staru VHS sa emisijom "Gost NTV99" i tamo intervju Adila sa Tunjom.
-
epik
#18 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Mnogo je zvukova koji razlicito uticu na covjeka. To nisam ni primjecivao do unazad par dana kada sam se upustio u ovaj projekat pokretanja kanala na ovu temu... Kiša, zvuk talasa, potok, rijeka, šumski zvukovi, ptice, cvrčci, lišće, vjetar, zvuk vatre, bijeli šum, ružičasti šum, smeđi šum, zvuk ventilatora, klima uređaj, zvuk kafića, ulica (blaga buka), voz, avion, kucanje sata, tipkanje tastature, klasična muzika, ambijentalna muzika, binauralni tonovi, elektronska muzika...MehmedPasaMoric wrote: ↑20/03/2025 12:00 Ja cesto slusam ove stvari, ne nuzno da zaspem brze nego onako za opustanje i sl. Najbolje me rade Tibetanske mantre, zvuci putovanja u autobusu ili avionu i starinske radio drame
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ja sam nekad davno, dok je bi radio M stari,..legnem, i onda onaj nocni program sa Unom Bejtovic, odlicna muzika, svaku noc druga tema, javljaju se slusaoci, zahebancija i provala bilo samo tako...i zaspim. 
- stubrijez
#20 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Da nisi ti napisao ja bih...
Do rijeci tako.
Ima izuzetaka, to je nesto drugo...
Od drveta ne vidimo sumu ili obratno.
- MehmedPasaMoric
#21 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ma ne bih mu vala ustao u 6 ni kad bih znao da mi je to zadnji dan zivota
- Quaresma
#22 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Legnes spavati, uzmes knjigu, procitas nekoliko stranica i zaspis ko bebica.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#23 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
zavisi koja je knjiga
mada sve se svodi na rano ustajanje
imamo ovu kolegicu koja ima insomniju
ne može navečer spavati jer je odvalila preko dana
ja sam poznat po tome da mogu svuda zaspati bus tramvaj auto klupa
mogu na radnom mjestu zaspati u stolici za kompom
to je neki drugi problem
mada sve se svodi na rano ustajanje
imamo ovu kolegicu koja ima insomniju
ne može navečer spavati jer je odvalila preko dana
ja sam poznat po tome da mogu svuda zaspati bus tramvaj auto klupa
mogu na radnom mjestu zaspati u stolici za kompom
to je neki drugi problem
-
epik
#24 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Live stream muzike bazirane na svih 9 Solfeggio frekvencija 42 KOMPOZICIJE sa vizeulnom animacijom (174Hz – 963Hz) https://youtube.com/live/x9e_u64e-7w
Live stream instrumentala akusticne gitare 55 KOMPOZICIJA SA pozadinom pucketanja vatre i animacija kamina https://youtube.com/live/zqV9CYS4cw0?feature=share
Live stream instrumentala akusticne gitare 55 KOMPOZICIJA SA pozadinom pucketanja vatre i animacija kamina https://youtube.com/live/zqV9CYS4cw0?feature=share
-
epik
#25 Re: Problemi sa snom? Priče za spavanje i vođena meditacija mogu pomoći
Ustajem u 7, legnem u 12 i kusur. Ne uspijem se ni okrenuti vec zaspim. Ako spavam duze od 7 sati, u toku dana ocekujem glavobolju.