Problem sa strujom u stanu !

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1 Problem sa strujom u stanu !

Post by skafiskafsnjak »

Interesuje me, da li neko zna sta moze biti .

Nerijetko mi nestane struje u nekim prostorijama u stanu . Ja ne vidim logiku zasto bas u tim, ali ocigledno ima neke logike i razloga.
Uglavnom nestane, pa nekad dodje ... ne znam ni sam zasto. Osiguraci svi na mjestu kad se to desi ... Neke sijalice ne rade, neke uticnice... nema pravila...
mayab

#2 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by mayab »

Ako su ti oni obicni (i još uz to stari) osiguraci na uvrtanje, tu bi mogao biti problem (ali ne sa samim osiguračem), uglavnom, zovi nekog elektricara neka to pregleda
ado_sar

#3 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by ado_sar »

skafiskafsnjak wrote:Interesuje me, da li neko zna sta moze biti .

Nerijetko mi nestane struje u nekim prostorijama u stanu . Ja ne vidim logiku zasto bas u tim, ali ocigledno ima neke logike i razloga.
Uglavnom nestane, pa nekad dodje ... ne znam ni sam zasto. Osiguraci svi na mjestu kad se to desi ... Neke sijalice ne rade, neke uticnice... nema pravila...
imas li trofazno brojilo?
skafiskafsnjak

#4 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by skafiskafsnjak »

OSiguraci su oni novi ... kao prekidaci ahhaha.

Ima trofazno brojilo.... Ahm i zgrada je u pitanju .
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by bitanga_sa_otesa »

skafiskafsnjak wrote:OSiguraci su oni novi ... kao prekidaci ahhaha.

jesi pitao komsije jel se njima desava?po tvom opisu je kao da ti nestane jedna faza,mozda je negdje slab kontakt...ako komsijama ne nestaje onda nadji u stubistu glavne osigurace za svoj stan pa malo pregledaj .
skafiskafsnjak

#6 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by skafiskafsnjak »

bitanga_sa_otesa wrote:
skafiskafsnjak wrote:OSiguraci su oni novi ... kao prekidaci ahhaha.

jesi pitao komsije jel se njima desava?po tvom opisu je kao da ti nestane jedna faza,mozda je negdje slab kontakt...ako komsijama ne nestaje onda nadji u stubistu glavne osigurace za svoj stan pa malo pregledaj .
Pa jedan dan sam zvao komsiju 2 sprata ispod mene , ono na istoj poziciji stan, samo ispod. On nema problema.
TheMule

#7 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by TheMule »

Nisam elektricar, ali to zvuci kao da nije sve razvedeno kako treba. Zovi majstora
skafiskafsnjak

#8 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by skafiskafsnjak »

TheMule wrote:

Nisam elektricar, ali to zvuci kao da nije sve razvedeno kako treba. Zovi majstora
U pitanju zgrada napravljena 1991. hahaha . Uvijek sve bilo okej , sad problemi ... Ali svakako mi je majstora zvati .
TheMule

#9 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by TheMule »

skafiskafsnjak wrote:
TheMule wrote:

U pitanju zgrada napravljena 1991. hahaha . Uvijek sve bilo okej , sad problemi ... Ali svakako mi je majstora zvati .
Pa ne mora ta godina nista znaciti. Znaci moze biti neko preopterecenje koje nije bilo tu posljednjih 20 godina, moze da jedna zica napaja nekoliko prostorija i ona je sad postala problem itd, najgore je ako se bude moralo sve to vaditi :run:
zavezata-vreca

#10 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by zavezata-vreca »

Imao slican problem ... Ubrizgao vode u uticnice i sve ok ... Pa probaj eto
Maraschino

#11 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by Maraschino »

nema struje, nema potrosnje, manji racun :D

mislim da je negdje faza ostecena
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#12 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by stetoskop »

Rješavaj to pod hitno!
Bit će da je negdje u instalaciji ili na brojilu slab kontakt, pa dolazi do prekidanja, a to izaziva pregrijavanje i može proizaći do zapaljenja, tj. požara.

Neka ti stručna osoba pregleda kutiju sa osiguračima i sve razvodne kutije, pa ako ne nađe ništa, onda zovi elektrodistribuciju da pogledaju brojilo i instalaciju prije njega!
victom

#13 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by victom »

Šemso je najjači električar na potezu Marin Dvor-Grbavica

Image
Last edited by victom on 01/03/2021 06:00, edited 2 times in total.
studiorum_tuzlaensis

#14 Re: Problem sa strujom u stanu !

Post by studiorum_tuzlaensis »

Može se desiti da ti faza ispadne kao što je napisano gore.

Vrlo moguće da u razvodnoj tabli u kojoj se nalaze bakarne šine dolazi do prekida kontakta na jednoj fazi, znači nije dobro fiksiran dolaz šarafom/maticom.

Npr. ako ti je razvodna tabla iznad ulaznih vrata, može se desiti da kad god zatvoriš/otvoriš/zalupiš vrata dođe do blagog pomjeranja kontakta i gubiš napon na potrošačima na toj fazi. Ukoliko imaš aut. osigurače, možda te ove priključnice ispod osigurača zezaju i nisu stegnute na jednoj fazi. Itd. itd.

Uglavnom nisu nikakvi džini i duhovi u pitanju. 8)

Postoji i treća varijanta da misliš da imaš trofazni priključak, a ono monofazni :D , onda može biti više stvari na više različitih mjesta. :D

Mislim da je rješenje u razvodnoj tabli sa osiguračima. :!:
Post Reply