Praznicna sofra :)
Moderator: anex
-
Zoya
#1 Praznicna sofra :)
Lijepo bi bilo doci sa prijedlozima kad su praznicna jela u pitanju. Ja recimo slavim Bajram i nekad bih voljela dobiti neku ideju oko pripreme bajramske sofre. Sta ce se kod vas naci na meniju? Sta volite pojesti tog dana?
- 1973 +1
#2 Re: Praznicna sofra :)
Nas u kuci bude max petero, pa bicno bude neko kuhano jelo (punjene paprike/jahnija/ corba...), krompiri i teletina, slane punjene palacinke/tortilj/neko jelo s piletinom, salata, kompot...
Od kolaca svaki bajram pokusam neku novu tortu napraviti + sitni kolaci, mama pravi baklavu (ja se jos ne usudjujem).
Coolinarika je zakon za te stvari
Od kolaca svaki bajram pokusam neku novu tortu napraviti + sitni kolaci, mama pravi baklavu (ja se jos ne usudjujem).
Coolinarika je zakon za te stvari
-
theTruePath
#3 Re: Praznicna sofra :)
Mama ce napraviti baklavu i rolat ,sestra neki kolac.Pa bude tu svakakve slane hrane,ali obavezno jagnjetina,i onda uz to idu pite,corbe i sl
-
theTruePath
#4 Re: Praznicna sofra :)
posto je ovo kurban,bit ce hrane od kurbana dosta,bar u Bosni,to je obicaj
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#5 Re: Praznicna sofra :)
Samo tradicionalno.
Za dorucak paklama i paparnici i bijela kafa.
Rucak obicno burek ili zeljanica, teletina sa zapecenim krompirima ili sitni cevap od kurbanskog mesa ako je Kurban Bajram i eventualno supa. Nekada kore sa piletinom, ili sogandolma. I salata normalno.
Od kolaca samo i jedino njeno visocanstvo baklava
i bosanski lokum ili gurabije.
Za dorucak paklama i paparnici i bijela kafa.
Rucak obicno burek ili zeljanica, teletina sa zapecenim krompirima ili sitni cevap od kurbanskog mesa ako je Kurban Bajram i eventualno supa. Nekada kore sa piletinom, ili sogandolma. I salata normalno.
Od kolaca samo i jedino njeno visocanstvo baklava
- manekenka u penziji
#6 Re: Praznicna sofra :)
Posto nam je porodica poprilično velika, muž i ja prva dva dana nismo kuci jer gledamo da sve ispostujemo, sto i nije tako teško.
evo dva opisa sofri od mene:
Obavezno ujutro idemo kod svekrve na tradicionalni dorucak, koji je bas obiman i vise lici na ručak. Sve započne Begovom corbom,domaćim hljebom, cevapima pa onda slijedi serija raznoraznih rolata,pilećih,telećih,rolata od sira,špinata i čega sve ne, a sve to popraćeno raznoraznim salatama. Naravno čokoladna baklava i uz to kolac su neizostavni.
Kada se sve to slegne idemo kod mame, ponovo na juhu, obavezno od nekog temeljca, onda mama obavezno zapece neko meso, tu je i japrak i sogan dolma, mali zvrcici pitica, neka makedonska zapecena govedina i baildi patlidžan. Naravno i kod nje su salate neizostavne. I onda baklava i neka torta.
MasAllah, nek su žive i zdrave.
Obavezno ujutro idemo kod svekrve na tradicionalni dorucak, koji je bas obiman i vise lici na ručak. Sve započne Begovom corbom,domaćim hljebom, cevapima pa onda slijedi serija raznoraznih rolata,pilećih,telećih,rolata od sira,špinata i čega sve ne, a sve to popraćeno raznoraznim salatama. Naravno čokoladna baklava i uz to kolac su neizostavni.
Kada se sve to slegne idemo kod mame, ponovo na juhu, obavezno od nekog temeljca, onda mama obavezno zapece neko meso, tu je i japrak i sogan dolma, mali zvrcici pitica, neka makedonska zapecena govedina i baildi patlidžan. Naravno i kod nje su salate neizostavne. I onda baklava i neka torta.
MasAllah, nek su žive i zdrave.
-
immuno
#7 Re: Praznicna sofra :)
lijepa tema....evo i moj prilog
dorucak - pored slanog dijela obavezno bijela kafa paprenici,rucak - supa terhana,dolma (japrak,sogandolma,paprike),persijska riza,meso (peceno ili u sosu ),pita najcesce zeljanica(omiljena),salate...i zna se na kraju baklava ....normalno sve ja kuham
dorucak - pored slanog dijela obavezno bijela kafa paprenici,rucak - supa terhana,dolma (japrak,sogandolma,paprike),persijska riza,meso (peceno ili u sosu ),pita najcesce zeljanica(omiljena),salate...i zna se na kraju baklava ....normalno sve ja kuham
- thea
#8 Re: Praznicna sofra :)
Za sve, koji hoce da naprave autohtono fine food bosansko jelo, po meni je to sigurno begova corba.
skupa je, za 4 osobe treba racunati oko 25KM.
Priprema se od najfinijeg mesa teletine i piletine bez zilica i masnoce, sa povrcem, pola pola plus bamnja.
UZ dodatak za servis, frisko cijedjen limun, isjeckan svjez persin, pavlaka a da je to usput za bajram servirano u posudicama a ne iz plastike gdje pise dukat.
kupujmo domace!
za desert tufahije, lagan desert bez 1kg secera! normalan sirup
A kao pred jelo, zvrk mali pite domace od sira ili zelj. Mali zvrk
skupa je, za 4 osobe treba racunati oko 25KM.
Priprema se od najfinijeg mesa teletine i piletine bez zilica i masnoce, sa povrcem, pola pola plus bamnja.
UZ dodatak za servis, frisko cijedjen limun, isjeckan svjez persin, pavlaka a da je to usput za bajram servirano u posudicama a ne iz plastike gdje pise dukat.
kupujmo domace!
za desert tufahije, lagan desert bez 1kg secera! normalan sirup
A kao pred jelo, zvrk mali pite domace od sira ili zelj. Mali zvrk
-
Zoya
#9 Re: Praznicna sofra :)
Odlicno
Vidim niko da njeno visocanstvo SARMU spomene
Kad smo kod baklave, ja pravila proslog Bajrama i ono.... kad ti je samo otac pohvali
znaci da ne valja
Hem je bila agdali hem se raspala pa sam goste pitala hoce li agdu sa orasima ili agdu sa tijestom
Sutra kontam opet zasukati rukave i eto, nadat se da ce ispasti bolja od prethodne. Ima li neko provjeren recept za baklavu a da bude step by step?
I sta su vam paklama i paparnici?
Kad smo kod baklave, ja pravila proslog Bajrama i ono.... kad ti je samo otac pohvali
I sta su vam paklama i paparnici?