Praznicna sofra :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Zoya

#1 Praznicna sofra :)

Post by Zoya »

Lijepo bi bilo doci sa prijedlozima kad su praznicna jela u pitanju. Ja recimo slavim Bajram i nekad bih voljela dobiti neku ideju oko pripreme bajramske sofre. Sta ce se kod vas naci na meniju? Sta volite pojesti tog dana?
1973 +1

#2 Re: Praznicna sofra :)

Post by 1973 +1 »

Nas u kuci bude max petero, pa bicno bude neko kuhano jelo (punjene paprike/jahnija/ corba...), krompiri i teletina, slane punjene palacinke/tortilj/neko jelo s piletinom, salata, kompot...

Od kolaca svaki bajram pokusam neku novu tortu napraviti + sitni kolaci, mama pravi baklavu (ja se jos ne usudjujem).

Coolinarika je zakon za te stvari :-D
theTruePath

#3 Re: Praznicna sofra :)

Post by theTruePath »

Mama ce napraviti baklavu i rolat ,sestra neki kolac.Pa bude tu svakakve slane hrane,ali obavezno jagnjetina,i onda uz to idu pite,corbe i sl
theTruePath

#4 Re: Praznicna sofra :)

Post by theTruePath »

posto je ovo kurban,bit ce hrane od kurbana dosta,bar u Bosni,to je obicaj
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Praznicna sofra :)

Post by ladyblue18 »

Samo tradicionalno.

Za dorucak paklama i paparnici i bijela kafa.
Rucak obicno burek ili zeljanica, teletina sa zapecenim krompirima ili sitni cevap od kurbanskog mesa ako je Kurban Bajram i eventualno supa. Nekada kore sa piletinom, ili sogandolma. I salata normalno.

Od kolaca samo i jedino njeno visocanstvo baklava :mrgreen: i bosanski lokum ili gurabije.
manekenka u penziji

#6 Re: Praznicna sofra :)

Post by manekenka u penziji »

Posto nam je porodica poprilično velika, muž i ja prva dva dana nismo kuci jer gledamo da sve ispostujemo, sto i nije tako teško. :-D evo dva opisa sofri od mene:
Obavezno ujutro idemo kod svekrve na tradicionalni dorucak, koji je bas obiman i vise lici na ručak. Sve započne Begovom corbom,domaćim hljebom, cevapima pa onda slijedi serija raznoraznih rolata,pilećih,telećih,rolata od sira,špinata i čega sve ne, a sve to popraćeno raznoraznim salatama. Naravno čokoladna baklava i uz to kolac su neizostavni.
Kada se sve to slegne idemo kod mame, ponovo na juhu, obavezno od nekog temeljca, onda mama obavezno zapece neko meso, tu je i japrak i sogan dolma, mali zvrcici pitica, neka makedonska zapecena govedina i baildi patlidžan. Naravno i kod nje su salate neizostavne. I onda baklava i neka torta.
MasAllah, nek su žive i zdrave.
immuno

#7 Re: Praznicna sofra :)

Post by immuno »

lijepa tema....evo i moj prilog
dorucak - pored slanog dijela obavezno bijela kafa paprenici,rucak - supa terhana,dolma (japrak,sogandolma,paprike),persijska riza,meso (peceno ili u sosu ),pita najcesce zeljanica(omiljena),salate...i zna se na kraju baklava ....normalno sve ja kuham :-D
thea

#8 Re: Praznicna sofra :)

Post by thea »

Za sve, koji hoce da naprave autohtono fine food bosansko jelo, po meni je to sigurno begova corba.
skupa je, za 4 osobe treba racunati oko 25KM.

Priprema se od najfinijeg mesa teletine i piletine bez zilica i masnoce, sa povrcem, pola pola plus bamnja.
UZ dodatak za servis, frisko cijedjen limun, isjeckan svjez persin, pavlaka a da je to usput za bajram servirano u posudicama a ne iz plastike gdje pise dukat.
kupujmo domace!

za desert tufahije, lagan desert bez 1kg secera! normalan sirup

A kao pred jelo, zvrk mali pite domace od sira ili zelj. Mali zvrk :-D
Zoya

#9 Re: Praznicna sofra :)

Post by Zoya »

Odlicno :thumbup: Vidim niko da njeno visocanstvo SARMU spomene :-?
Kad smo kod baklave, ja pravila proslog Bajrama i ono.... kad ti je samo otac pohvali :lol: znaci da ne valja :-) Hem je bila agdali hem se raspala pa sam goste pitala hoce li agdu sa orasima ili agdu sa tijestom :-) Sutra kontam opet zasukati rukave i eto, nadat se da ce ispasti bolja od prethodne. Ima li neko provjeren recept za baklavu a da bude step by step?
I sta su vam paklama i paparnici? :-?
Post Reply