Poslijepodnevna pospanost

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

car-x wrote:
tigris wrote:treba uvesti popodnevnu siestu 1 sat :D :D
dobri bosnjo turista u spaniji nekad u vruce avgustovsko ljeto.. hljebe dragi, od nekih 13 pa negdje do 15:30 mozes skapat od gladi dok nadjes radnju koja radi u to vrijeme.. nigdje nikog na ulici..
Da, Spanci i Talijanci forsiraju dnevni raspored gdje je siesta uracunata, ali zato rade do kasno uvece, Spanci cak imaju obicaj vecerati oko 11:30-12:00 :shock: ...

Poslijepodnevni spavanjac ima dobrih, ali i losih strana...Ja, recimo, kad odspavam, poslije sam sav bunovan i izguzvan...nisam nizasta, za rad ponajmanje...Da i ne spominjem to da narednu noc ne mogu zaspati do iza ponoci, pa je tako i sutrasnji dan automatski s.eban...

Image
:D :D :D :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kurt_Kombajn wrote:@PR80, @kub lajkan: Cuo sam i ja vise puta da hrana i pice (i kvalitet i kvantitet) nevjerovatno mnogo uticu na ove stvari, problem je kako se osloboditi nekih navika, i stvari koje godinama upraznjavamo. Evo ja, npr., nikada ne doruckujem, ali se zato za rucak natrpam da ne mogu dihat'...I onda me, naravno, omami...
Kljucni problem upravo i jesu navike.

Tu je samo stvar tvoje motivisanosti, da to promijenis. Odnosno, da li ti to dovoljno smeta da bi se upustio u promjene...

Opet te vracam na knjigu koju sam pomenuo. Ljudi na vrrrrlo argumentovan nacin objasnjavaju sta, kako i zasto je za tebe nesto dobro. A na tebi je da prihvatis ili ne...

Inace se ne furam na publikacije u kojima neko objasnjava te prakticne zivotne stvari: sta i kako jesti, kako steci prijatelje, organizovati svoj zivot... Ali kad neko pise dobro onda je to dobro, pisao o ishrani, ekonomiji ili filozofskim aspektima zivota...
Lace

Post by Lace »

ja sam jutros prespavala sat i zakasnila sat vremena na posao :-?
dexcox

Post by dexcox »

Image
Lace

Post by Lace »

oni su na poslu...a ja nisam stigla...prije 9 :-?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Kurt_Kombajn wrote:
car-x wrote:
tigris wrote:treba uvesti popodnevnu siestu 1 sat :D :D
dobri bosnjo turista u spaniji nekad u vruce avgustovsko ljeto.. hljebe dragi, od nekih 13 pa negdje do 15:30 mozes skapat od gladi dok nadjes radnju koja radi u to vrijeme.. nigdje nikog na ulici..
Da, Spanci i Talijanci forsiraju dnevni raspored gdje je siesta uracunata, ali zato rade do kasno uvece, Spanci cak imaju obicaj vecerati oko 11:30-12:00 :shock: ...

Poslijepodnevni spavanjac ima dobrih, ali i losih strana...Ja, recimo, kad odspavam, poslije sam sav bunovan i izguzvan...nisam nizasta, za rad ponajmanje...Da i ne spominjem to da narednu noc ne mogu zaspati do iza ponoci, pa je tako i sutrasnji dan automatski s.eban...
To je iskljucivo zbog klime. Da je i u nas takva klima sigurno bi postojali i takvi obicaji. Ne moze covjek po velikoj vrucini raditi...
dexcox

Post by dexcox »

Lace wrote:oni su na poslu...a ja nisam stigla...prije 9 :-?
ma nisu ni isli kuci :lol:
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Ima nas vecina ovaj problemcic. Kazu ako nelazu da je jedini razlog ovoj pospanosti taj obrok koji pojedemo. Prilikom konzumiranja obroka nedobijamo dovoljno kisika u mozak sto prouzrokuje pospanost. Znaci trk vani na svjez zrak i onda si ko nov.
Ps: Da je duza pauza mogli bi laganije jest i manje bi bili pospani. Ovako hlapljivo se natrpamo i blokiramo dovod kisika u mozak.
PR80.

Post by PR80. »

Zakon je (kao sto sam vec pisala): piti vodu umjesto gaziranih i ostalih sokova, kafe i naravno konzumiranje la`ke i zdrave hrane.
Dnevno je dovoljno da se pojede samo jedan topli obrok a svi ostali obroci su najbolji laganija hrana (kriske hljeba sa sirom, salamom i sl. i kakva salata preko toga ili pripremiti povrce ili voce na raznorazne nacine + riba).
Ja konzumiram ribu jednom sedmicno, planovi sa da to podem raditi 2x sedmicno. Povrce jedem obavezno uz svaki obrok a umjesto slatkisa voce.

@Kurt_K: Navike je tesko promijeniti ali ako nesto ne uradis sa tim sada onda koliko si spreman da nastavis da se osjecas tako svaki dan?
(ovo ti pisem iz licnog iskustva, znam kako je kad ti je dan k`o godina, samo ti se spava i nije ti ni do cega..... Ne bih mijenjala ovaj sadasnji osjecaj sa onim prije 5 godina :) ).
Pokusaj, budi uporan i vidjet ces rezultate. :)
kokili_g

Post by kokili_g »

joj, i mene smara pospanost vec godinama. citava srednja skola, joj kad mi dodje onaj 7 8 cas, gotovo je. nije samo kad rucam nego inace, nemam pojma sto je tako. kazu da ima veze s tim sto sam malokrvna i plus nizak pritisak. probala sam sa cokoladom i kolom,al nije to to, kafu ne mogu smislit...ne znam. sad pijem puno vode.a inace mi treba 9 sati spavanja da kazem da sam se lijepo naspavala... do kad ce ovo ovako, ne znam...ev i sad me spucalooo.
ja i legnem, i odspavam oko pola sata,al tako cvrsto zaspim da mi se cin da je citav dan proso,al nemam uvijek priliku da zaspim,a i dangubi se puno kad moram ucit ili tako nesto...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ma ne bih se tog rituala odrekao nikada.

Leci poslije rucka, bar 15 minuta...skoro ko sex :)
tigris

Post by tigris »

:-) :-) :-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ma probaj seko, nemoj kolutat' ocima :D:D

Mislim, spavat' poslije rucka :D:D:D:D
tigris

Post by tigris »

ahaaaaaaaa, to mislis :D
Fair Life

Post by Fair Life »

horns&drums wrote:Ma ne bih se tog rituala odrekao nikada.

Leci poslije rucka, bar 15 minuta...skoro ko sex :)
Image
Post Reply