Pored Hamze, koje je to jos, po tvojoj procjeni, vehabijsko ime?silver testelone wrote:koji kompleksi jbt, primjećujem u zadnjih par godina posebno nešto se furaju nenormalno ova vehabijska imena, i u mom kraju i svugdje, šta li je uzrok... rijetko gdje čujem normalno ime... Hamzi ko nikad, nema ni u Arabiji toliko
pomoc oko imena za bebu
Moderator: anex
- Rijeka_snova
#201 Re: pomoc oko imena za bebu
-
samina_swe
#202 Re: pomoc oko imena za bebu
Najcesca imena u godini 2011:Rijeka_snova wrote:Pored Hamze, koje je to jos, po tvojoj procjeni, vehabijsko ime?silver testelone wrote:koji kompleksi jbt, primjećujem u zadnjih par godina posebno nešto se furaju nenormalno ova vehabijska imena, i u mom kraju i svugdje, šta li je uzrok... rijetko gdje čujem normalno ime... Hamzi ko nikad, nema ni u Arabiji toliko![]()
![]()
1
TARIK
2
AMAR
3
AJDIN
4
ADIN
5
AHMED
6
HARUN
7
VEDAD
8
KENAN
9
FARIS
10
HAMZA
11
MUHAMED
12
Benjamin
Dakle,sve sama vehabijska imena kao sto vidis(osim benjamin
-
silver testelone
#203 Re: pomoc oko imena za bebu
ne mislim bukvalno vehabijsko, nemam ništa protiv imena bilo kojeg, poznajem dosta Hamzi, Muhameda itd... nego samo konstatujem u zadnjih par godina se nenormalno forsira to, kao da se u inat nekome radi, u strahu od nečega... U ovoj listi nabrojanih imena ima dosta koja mi se sviđaju i poznajem dosta dragih ljudi, prijatelja s istima (Vedad, Muhamed, Kenan, Hamza...)... ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta... samo o tome pričam... Takođe dosta onih nekih retardiranih ženskih imena kojih nije bilo do nedavno, tipa Sarah (najmanje 5 puta u zadnjih godinu dana sam čuo tako da neko zove dijete), mislim koji će kurac to H na kraju... ima ih još... al otom-potom 
-
Emina_88
#204 Re: pomoc oko imena za bebu
Ti ozbiljno mislis da ljudi daju djeci imena kao Hamza samo zato sto neki drugi ne vole to ime?ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta...
Ja licno ne bih dala sinu ime Hamza, jednostavno jer mislim da je ruzno (bez uvrede) i pregrubo za jedno malo dijete, ali razumijem da ima ljudi u ovoj drzavi koji misle da je to ime lijepo, iako se ja s tim ne slazem.
Ostala imena na spisku su skroz ok.
-
samina_swe
#205 Re: pomoc oko imena za bebu
Najgrublje ime na listi je Faris,pravo arapsko koje do prije rata u BIH nije postojalo
Hamza,Muhamed,Tarik i sva ostala navedena imena su ovdje tradicionalna
Hamza,Muhamed,Tarik i sva ostala navedena imena su ovdje tradicionalna
-
Emina_88
#206 Re: pomoc oko imena za bebu
Faris mi zvuci ok, samo mislim da nas narod to ime daje jer je neka "kul" varijanta Harisa. Kao "originalni" su 
-
samina_swe
#207 Re: pomoc oko imena za bebu
Faris i Haris su dva razlicita imena,s razlicitim znacenjima...
isto tako kod nas je izumrlo ime ALIJA ali zato je ALI u zadnjih par godina jako popularno.Zasto Ali kad je kod nas oduvijek Alija(to je bh verzija tog imena)
isto tako kod nas je izumrlo ime ALIJA ali zato je ALI u zadnjih par godina jako popularno.Zasto Ali kad je kod nas oduvijek Alija(to je bh verzija tog imena)
-
Bosnian_Devil
#208 Re: pomoc oko imena za bebu
Lijepo musko ime po meni: Abedin u prevodu znaci pobozni
-
silver testelone
#209 Re: pomoc oko imena za bebu
ne mislim, nego zaključujem na osnovu onoga što vidim... a evo i na forumu maloprije:Emina_88 wrote:Ti ozbiljno mislis da ljudi daju djeci imena kao Hamza samo zato sto neki drugi ne vole to ime?ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta...![]()
samina_swe wrote:...nema vise Armina,Adija,Denisa itd..sad Ahmed,Tarik,Muhamed,Hamza,Kenan itd![]()
to njima smeta,,e pa neka
-
Emina_88
#210 Re: pomoc oko imena za bebu
Sumnjam da ova samina uopste ima djecu
-
samina_swe
#211 Re: pomoc oko imena za bebu
Pogresno protumacen postsilver testelone wrote:ne mislim, nego zaključujem na osnovu onoga što vidim... a evo i na forumu maloprije:Emina_88 wrote:Ti ozbiljno mislis da ljudi daju djeci imena kao Hamza samo zato sto neki drugi ne vole to ime?ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta...![]()
samina_swe wrote:...nema vise Armina,Adija,Denisa itd..sad Ahmed,Tarik,Muhamed,Hamza,Kenan itd![]()
to njima smeta,,e pa neka
- al_akhisari
#212 Re: pomoc oko imena za bebu
...bez namjere da s tobom ili bilo kim drugim polemišem oko toga "koja imena su lijepa, a koja ne", ipak ne mogu da ne primjetim ovo boldirano; ako je ovo tvoj stav i percepcija u vezi odabira i nadjevanja imena, bojim se da ti imaš problemsilver testelone wrote:ne mislim bukvalno vehabijsko, nemam ništa protiv imena bilo kojeg, poznajem dosta Hamzi, Muhameda itd... nego samo konstatujem u zadnjih par godina se nenormalno forsira to, kao da se u inat nekome radi, u strahu od nečega... U ovoj listi nabrojanih imena ima dosta koja mi se sviđaju i poznajem dosta dragih ljudi, prijatelja s istima (Vedad, Muhamed, Kenan, Hamza...)... ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta... samo o tome pričam... Takođe dosta onih nekih retardiranih ženskih imena kojih nije bilo do nedavno, tipa Sarah (najmanje 5 puta u zadnjih godinu dana sam čuo tako da neko zove dijete), mislim koji će kurac to H na kraju... ima ih još... al otom-potom
-
silver testelone
#213 Re: pomoc oko imena za bebu
ne polemiše se ni meni, ali zanimljiva mi činjenica da je ta najezda "vehabijskih" imena počela u zandnjih par godina, odjednom, znači naglo se stvorio taj ukus ... mislim jebajiga, nema to veze sa mnom, ja samo konstatujem, primjećujem, a šta je uzrok tome ili šta je uzrok stvaranju tog ukusa odjednom, o tome nek pišu sociolozi 
- astrid
#214 Re: pomoc oko imena za bebu
samina_swe wrote:Najgrublje ime na listi je Faris,pravo arapsko koje do prije rata u BIH nije postojalo
-
samina_swe
#215 Re: pomoc oko imena za bebu
Pa pogledaj kako su se zvali djedovi i nane tvoje? sigurno ne Sanela ili Admirsilver testelone wrote:ne polemiše se ni meni, ali zanimljiva mi činjenica da je ta najezda "vehabijskih" imena počela u zandnjih par godina, odjednom, znači naglo se stvorio taj ukus ... mislim jebajiga, nema to veze sa mnom, ja samo konstatujem, primjećujem, a šta je uzrok tome ili šta je uzrok stvaranju tog ukusa odjednom, o tome nek pišu sociolozi
-
silver testelone
#216 Re: pomoc oko imena za bebu
jasno, ne govorim da imam išta protiv, nego onako zanimljiv mi taj fenomen, kako bi reko, "vraćanja korijenima"... nisu se zvali ni Sarah, Farah, Ali, Abdulaziz, Iman i sl, a u današnje vrijeme sve češće se sreću takva imenasamina_swe wrote:Pa pogledaj kako su se zvali djedovi i nane tvoje? sigurno ne Sanela ili Admirsilver testelone wrote:ne polemiše se ni meni, ali zanimljiva mi činjenica da je ta najezda "vehabijskih" imena počela u zandnjih par godina, odjednom, znači naglo se stvorio taj ukus ... mislim jebajiga, nema to veze sa mnom, ja samo konstatujem, primjećujem, a šta je uzrok tome ili šta je uzrok stvaranju tog ukusa odjednom, o tome nek pišu sociolozi
Čak sam nedavno sreo lika koji je djetetu dao ime Ahmadinedžad
- ifas
#217 Re: pomoc oko imena za bebu
silver testelone wrote:ne mislim bukvalno vehabijsko, nemam ništa protiv imena bilo kojeg, poznajem dosta Hamzi, Muhameda itd... nego samo konstatujem u zadnjih par godina se nenormalno forsira to, kao da se u inat nekome radi, u strahu od nečega... U ovoj listi nabrojanih imena ima dosta koja mi se sviđaju i poznajem dosta dragih ljudi, prijatelja s istima (Vedad, Muhamed, Kenan, Hamza...)... ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta... samo o tome pričam... Takođe dosta onih nekih retardiranih ženskih imena kojih nije bilo do nedavno, tipa Sarah (najmanje 5 puta u zadnjih godinu dana sam čuo tako da neko zove dijete), mislim koji će kurac to H na kraju... ima ih još... al otom-potom
Pa mi smo izgubili svoj identitet koji je gusen decenijama. Kad cemo ga vratiti ako ne sada ?
Jeli jos uvijek trebamo djeci davat komunisticka imena tipa Damir, Denis itd ?
- skeva85
#218 Re: pomoc oko imena za bebu
Cuj, neko ce djetetu dati neko ime samo zato da smeta nekoj drugoj strani
Pa jednom Srbinu ili Hrvatu je svejedno da li ce se neko zvati Hamza, Adil ili Denis, isti racku.
Svakakvih ljudi ima
Svakakvih ljudi ima
- tf2_spy
#219 Re: pomoc oko imena za bebu
bez uvrede, al većina tvojih postova su gluposti...samina_swe wrote:Najgrublje ime na listi je Faris,pravo arapsko koje do prije rata u BIH nije postojalo
- Qler
#220 Re: pomoc oko imena za bebu
meni je generalno glupo na forumu raspravljati o imenu koje cu ja dati svoj djetetu. Ja sam znao kako ce se zvati, musko ili zensko, prije nego sto sam saznao sta mi draga nosi.
Potrefilo se curica, dobila je ime Azra. Da mi je 100000000 ljudi reklo, da ne valja ime, da je ruzno, da je ovako, onako, znate koliko bi me bolila briga? Da sam htio da joj dam ime Peškireta, to je moje. Doduse nagrdio bih dijete za zivota, ali ako sam ja tako odlucio tako je.
-
silver testelone
#221 Re: pomoc oko imena za bebu
e pa tako recite, dajete imena zbog atraha od gubitka identiteta... Ahmadinedžad i sl., to je valjda taj identitetifas wrote:silver testelone wrote:ne mislim bukvalno vehabijsko, nemam ništa protiv imena bilo kojeg, poznajem dosta Hamzi, Muhameda itd... nego samo konstatujem u zadnjih par godina se nenormalno forsira to, kao da se u inat nekome radi, u strahu od nečega... U ovoj listi nabrojanih imena ima dosta koja mi se sviđaju i poznajem dosta dragih ljudi, prijatelja s istima (Vedad, Muhamed, Kenan, Hamza...)... ali valjda se daje ime zato što se lično sviđa roditelju, ne zato što neka "suprotna" strana mrzi to ime ili smeta... samo o tome pričam... Takođe dosta onih nekih retardiranih ženskih imena kojih nije bilo do nedavno, tipa Sarah (najmanje 5 puta u zadnjih godinu dana sam čuo tako da neko zove dijete), mislim koji će kurac to H na kraju... ima ih još... al otom-potom
Pa mi smo izgubili svoj identitet koji je gusen decenijama. Kad cemo ga vratiti ako ne sada ?
ko to mi? koji identitet? nema se tu šta vraćati, identitet stvarate... al to nije tema ove emisije... znao sam da ima veze neke s "bošnjaštvom"
i da, već na prvom svom postu na ovoj temi sam rekao da je glupo raspravljati o imenima na forumu, jbt ne mogu zamislit nekog toliko nekreativnog da vlastitom djetetu ne može smisliti ime... šta će ti dijete onda
-
duboka_misao
#222 Re: pomoc oko imena za bebu
Nagrdio bi je do punoljetstva, onda ode fino i legalno promjeni ime, ko onaj frajer sto su mu dali ime TitoQler wrote:meni je generalno glupo na forumu raspravljati o imenu koje cu ja dati svoj djetetu. Ja sam znao kako ce se zvati, musko ili zensko, prije nego sto sam saznao sta mi draga nosi.Potrefilo se curica, dobila je ime Azra. Da mi je 100000000 ljudi reklo, da ne valja ime, da je ruzno, da je ovako, onako, znate koliko bi me bolila briga? Da sam htio da joj dam ime Peškireta, to je moje. Doduse nagrdio bih dijete za zivota, ali ako sam ja tako odlucio tako je.
Mi smo dali Bilal pišonji a pišuljica ce biti abd Esma .
- ever!
#223 Re: pomoc oko imena za bebu
iii znal iko kakvo ime dade ova žena što je postavila pitanje
Inače za mene imena Orhan, Džanan, Amar i Faris su najljepša i ja bih svojoj djeci dao neko od ovih imena.
Da i Sanjin je lijepo ime i ja sam predlagao da mi se bratić takk zove al nije muslimansko ime pa propade mi plan

Inače za mene imena Orhan, Džanan, Amar i Faris su najljepša i ja bih svojoj djeci dao neko od ovih imena.
Da i Sanjin je lijepo ime i ja sam predlagao da mi se bratić takk zove al nije muslimansko ime pa propade mi plan
-
samina_swe
#225 Re: pomoc oko imena za bebu
Lijepa imena ste izabrali,i moj rodjo je dobio sina BilalaMi smo dali Bilal pišonji a pišuljica ce biti abd Esma .