ima li kod nas ovo gdje
Polica za knjige?
Moderator: anex
- bez_ideje
#26 Re: Polica za knjige?
E to bi bilo zakon
ima li kod nas ovo gdje
ima li kod nas ovo gdje
-
opet ja
#27 Re: Polica za knjige?
imaju oni L profil hepeci od zeljeza samo su s rupicama... rupice se svakako ne vidi kada dodju knjige2407 wrote:Da li neko zna gdje se ima kupiti ovakva polica za knjige:
Ako ovako nesto nema kod nas, onda gdje bi se to moglo napraviti? Ima li mozda neko ideja koji materijal bi trebao da sam sebi napravim ovako nesto? Kontam da bi zbog izdrzljivosti bili najbolji inox ili rostfrei. Gdje njih naci, da li su skupi?
Hvala i lijep pozdrav
- 2407
#28 Re: Polica za knjige?
Skontao sam i ja da mogu samo obicni L nosaci za police. Nasao sam danas jedan, moram sutra jos malo obici radnje da vidim imal sta drugo i u dan-dva cu okaciti step by step slike kako sam izradio police. Uglavno onako kako to sada imam u glavi to ce biti bombona i to za sitnu lovuopet ja wrote: imaju oni L profil hepeci od zeljeza samo su s rupicama... rupice se svakako ne vidi kada dodju knjige
Kako god, hvala vam svima na prijedlozima i sugestijama.
Pozdrav
- 2407
#29 Re: Polica za knjige?
Napokon se napravilo i ovo cudo
Napravio sam ih pomocu ovih kutnih zeljez za stolice i stolove, dimenzija 15cmx15cm, sirine 2,5cm i debljine lima od 2-3 mm koja sam nasao u OBI-u po cijeni od 2KM po komadu:

Ova kutna zeljeza sam sasvim slucajno nasao u OBI-u, lutajuci izmedju polica, trazeci nosace za police sa kojim sam zelio prvobitno izraditi ove police sam naletio na zeljeza i vidio da mi dimenzijama extra odgovaraju da su jaka za nositi i da nisu skupa.
Montirano na zid to je ispalo ovako:

Za izradu 4 police za knjige meni je trebalo 12 kutnih zeljeza, 36 odgovarajucih sarafa i diblova, 8 malih crnih snala za kosu, busilica, vaser vaga...
Donje lijeve nosace sam napravio bez ikakvog nacrta i proracuna, kad sam njih napravio uvidio sam da to nece bas valjati odokativnom metodom pa sam onda sve ostalo detaljno razradio i iscrtao. Postavljao sam po tri ova nosaca za jednu policu iako bi sasvimdovoljna bila i 2 nosaca da izdrze teret knjiga. Ali better safe than sorry
Razmak izmedju nosaca je po 2,5cm tako da 3 nosaca kada se postave zauzimaju 12,5cm. S obzirom da sam planirao da ce prva i noseca knjiga biti duzine 24cm, onda kada se ona postavi i centrira od prvog i zadnjeg nosaca do ivica knjige ostaje cca 6cm.
Male crne snale sam postavljao na prvi i zadnji nosac tako da one cuvaju zadnju koricu knjige da se ne otvara. Njih sam ljepio za nosace sa najobicnijim selotejpom sto se moze vidjeti na slici iznad.
Toliko od mene, komentare, kritike, sugestije, pitanja... postavljajete slobodno.
Jos jednom bih da zahvalim svima koji su mi, ukljucenjem na ovu temu, pomogli da dodjem do odredjenih ideja i da realizujem ovo.
Pozdrav
Napravio sam ih pomocu ovih kutnih zeljez za stolice i stolove, dimenzija 15cmx15cm, sirine 2,5cm i debljine lima od 2-3 mm koja sam nasao u OBI-u po cijeni od 2KM po komadu:

Ova kutna zeljeza sam sasvim slucajno nasao u OBI-u, lutajuci izmedju polica, trazeci nosace za police sa kojim sam zelio prvobitno izraditi ove police sam naletio na zeljeza i vidio da mi dimenzijama extra odgovaraju da su jaka za nositi i da nisu skupa.
Montirano na zid to je ispalo ovako:
Za izradu 4 police za knjige meni je trebalo 12 kutnih zeljeza, 36 odgovarajucih sarafa i diblova, 8 malih crnih snala za kosu, busilica, vaser vaga...
Donje lijeve nosace sam napravio bez ikakvog nacrta i proracuna, kad sam njih napravio uvidio sam da to nece bas valjati odokativnom metodom pa sam onda sve ostalo detaljno razradio i iscrtao. Postavljao sam po tri ova nosaca za jednu policu iako bi sasvimdovoljna bila i 2 nosaca da izdrze teret knjiga. Ali better safe than sorry
Male crne snale sam postavljao na prvi i zadnji nosac tako da one cuvaju zadnju koricu knjige da se ne otvara. Njih sam ljepio za nosace sa najobicnijim selotejpom sto se moze vidjeti na slici iznad.
Toliko od mene, komentare, kritike, sugestije, pitanja... postavljajete slobodno.
Jos jednom bih da zahvalim svima koji su mi, ukljucenjem na ovu temu, pomogli da dodjem do odredjenih ideja i da realizujem ovo.
Pozdrav
-
breviar
#31 Re: Polica za knjige?
odlicno! nerijetko se javljam na forum, pa sada se logiram da napisem kako imam zelju da te pohvalim, i priznam divljenje
za ulozen trud.
sjajno!
cestitke.
za ulozen trud.
sjajno!
cestitke.
- Ma.Le.Na
#32 Re: Polica za knjige?
koliko je stabilno sve to??
- 2407
#33 Re: Polica za knjige?
Hvala vam na lijepim rijecima
Dosta je stabilno, tri nosaca su koji pokrivaju preko 50% povrsine prve(nosece) knjige. Sto se tice nosivosti, to ne znam tacno ali trebalo bi da moze sigurno 10Kg ponijeti, mozda i vise. Najvise sto sam stavljao je 5-6Kg i nisam planirao da ce biti ista teze od toga. Ovo sto vidis na slikama je jedno 4Kg plafon po polici.Ma.Le.Na wrote:koliko je stabilno sve to??
-
Bellica
#34 Re: Polica za knjige?
2407 wrote:Da li neko zna gdje se ima kupiti ovakva polica za knjige:
Ako ovako nesto nema kod nas, onda gdje bi se to moglo napraviti? Ima li mozda neko ideja koji materijal bi trebao da sam sebi napravim ovako nesto? Kontam da bi zbog izdrzljivosti bili najbolji inox ili rostfrei. Gdje njih naci, da li su skupi?
Hvala i lijep pozdrav
Imas ovako nesto u OBI-ju, nije ni zapetljano, mozes to sam postaviti. A mozes kupiti i drvene, ja ih imam, doduse malo vece od ovih, ali su izdrzljive i lako se postavljaju.
- 2407
#35 Re: Polica za knjige?
Bellica wrote:2407 wrote:Da li neko zna gdje se ima kupiti ovakva polica za knjige:
Hvala i lijep pozdrav
Imas ovako nesto u OBI-ju, nije ni zapetljano, mozes to sam postaviti. A mozes kupiti i drvene, ja ih imam, doduse malo vece od ovih, ali su izdrzljive i lako se postavljaju.
Pogledaj par postova iznad
Ja ih vala nisam vidio u OBI-u pa sam se opredjelio za ovu uradi sam varijantu.
-
Bellica
#36 Re: Polica za knjige?
E pa izvini, ne citam inace sve post-ove
Inace, ja sam ih kupila u OBi-ju prosle godine i mislila sam da ti pomognem u potrazi
Onda sretno s izradom
- 2407
#37 Re: Polica za knjige?
Ma OK je sve, hvala ti sto si se javila mozda ce nekom drugom pomoci da nadje ovakve police, da ih ne izradjuje sam.Bellica wrote:E pa izvini, ne citam inace sve post-oveInace, ja sam ih kupila u OBi-ju prosle godine i mislila sam da ti pomognem u potrazi
Onda sretno s izradom
Pozdrav
p.s.
Police su vec izradjene
-
artime
#38 Re: Polica za knjige?
Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige 
- holowey
#39 Re: Polica za knjige?
obi je preskup... pogledaj sta nude fructas i primus balkan... nacrtas sta ti treba i odneses da ti izrezu i kantiraju... sigurno su povoljniji od obija... okove (nogice, ruckice, baglame, klizace, itd) pogledaj i na buvljaku kod mercatora na socijalnom... nisu ekstra kvalitetni ali su jeftiniartime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige
-
artime
#40 Re: RE: Re: Polica za knjige?
Hvala.holowey wrote:obi je preskup... pogledaj sta nude fructas i primus balkan... nacrtas sta ti treba i odneses da ti izrezu i kantiraju... sigurno su povoljniji od obija... okove (nogice, ruckice, baglame, klizace, itd) pogledaj i na buvljaku kod mercatora na socijalnom... nisu ekstra kvalitetni ali su jeftiniartime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige
-
kB27
#41 Re: RE: Re: Polica za knjige?
Samo što u tim prodavnicama uglavnom moraš kupiti čitavu ploču, a u nekim može i pola. Ako se ne varam u OBI-ju može i manje, nisam siguran. Ako je nešto jako malo onda te kupovina čitave ploče poprilično odere.artime wrote:Hvala.holowey wrote:obi je preskup... pogledaj sta nude fructas i primus balkan... nacrtas sta ti treba i odneses da ti izrezu i kantiraju... sigurno su povoljniji od obija... okove (nogice, ruckice, baglame, klizace, itd) pogledaj i na buvljaku kod mercatora na socijalnom... nisu ekstra kvalitetni ali su jeftiniartime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige
-
Qoom
#42 Re: Polica za knjige?
artime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige

Po meni najbolje rješenje za gomilu knjiga koje su zauzimale mjesto, kupile prašinu i na kraju podjeljenje.
Za police na internetu može naći more kvalitetnih ideja, s tim da bih preporučio ovako nešto gdje se ne vide nosači i šarafi.
- holowey
#43 Re: RE: Re: Polica za knjige?
u fructasu garantovano moze i pola ploce... ja sam promijenio vrata na komodi i od ostatka napravio tri police iznad komode... dupla iverica sa abs trakom i skriveni nosaci... k'o bombonakB27 wrote:Samo što u tim prodavnicama uglavnom moraš kupiti čitavu ploču, a u nekim može i pola. Ako se ne varam u OBI-ju može i manje, nisam siguran. Ako je nešto jako malo onda te kupovina čitave ploče poprilično odere.artime wrote:Hvala.holowey wrote: obi je preskup... pogledaj sta nude fructas i primus balkan... nacrtas sta ti treba i odneses da ti izrezu i kantiraju... sigurno su povoljniji od obija... okove (nogice, ruckice, baglame, klizace, itd) pogledaj i na buvljaku kod mercatora na socijalnom... nisu ekstra kvalitetni ali su jeftini
edit: u obiju rezu koliko ti treba ali m2 je jace od 15 kmica
-
artime
#44 Re: RE: Re: Polica za knjige?
Imam kindleQoom wrote:artime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige
Po meni najbolje rješenje za gomilu knjiga koje su zauzimale mjesto, kupile prašinu i na kraju podjeljenje.
Za police na internetu može naći more kvalitetnih ideja, s tim da bih preporučio ovako nešto gdje se ne vide nosači i šarafi.
- Daryl Dixon
#45 Re: Polica za knjige?
kupio sam ja nedavno 4 velike police i osam nosaca.. nisam nesto puno dao para, uglavnom uspio sam smjestiti oko 200 knjiga i zadovoljan samartime wrote:Da li je neko kupovao drvene ploce u obiju. i napravio od njih police za knjige? tj. policu za knjige tj. ono ono otvoreni ormar za knjige
-
BJB
#46 Re: Polica za knjige?
I meni trebaju zidne police, nekih 4 komada..U jysku je nestalo bijelih i nije mi jasno koliko su pouzdani nosaci koji dodju uz njih...
Gdje ima kupiti nosaca za police?
- Daryl Dixon
#47 Re: Polica za knjige?
u obiju imas sve ba i police i nosace raznih vrsta i šarafa, samo malo razgledati i to je toBJB wrote:I meni trebaju zidne police, nekih 4 komada..U jysku je nestalo bijelih i nije mi jasno koliko su pouzdani nosaci koji dodju uz njih...
- Daryl Dixon
#49 Re: Polica za knjige?
nema na cemu.