dimnjak ili bojler su definitivno začepljeni, savjetujem ti da dok ne ustanoviš i otkloniš pravi uzrok problema uopće ne koristiš taj bojler. ako se to dešava kako si opisao u životnoj si opasnosti jer kao što reče @bellica neće ništa planuti, već se dešava povrat ugljen monoksida koji nema ni miris ni okus i u vrlo malim količinama može biti smrtonosan.Bellica wrote:Ako si podstanar, onda je vlasnik stana duzan da te obezbijdi da se ne ugusis u tom stanu. Pozovi ga i reci da to treba napraviti. U mojoj zgradi isto ima podstanara, ali su vlasnici ispostovali sve ono sto je preko mene kao predstavnice EV porucio Sa-gas. Ako ti je negdje otvorena ventilacija, trebas je zatvoriti. Ne smijes koristiti kuhinjsku napu kad koristis grijanje. Taj otvor takodjer treba zatvoriti (sa slike). Crveno pokazuje povrat CO u stan, a zeleno pokazuje da nema povrata, sto je i logicno. Ako budes drzao otvoren prozor dolazit ce ti duplo vise plina da platis nego ranije. Ja bih ti ipak preporucila da pozoves vlansnika i kazes mu da postavi resetke. A gdje tacno trebaju, mogao je juce reci dimnjacar, a moze i serviser za bojler. Meni su isto rekli da drzim otvoren prozor, ali sam odmah zagalamilamanki wrote:@ Bellica: Zgrada ima 5 spratova cini mi se, a veze nemam koliko prikljucaka na dimnjak, rekla mi je upraviteljica da ide nesto vertikalno, i da ja i cini mi se jos jedna osoba u toj mojoj "vertikali" koristi plinski, a da ostala 2-3 sprata loze drva sta li. Plinski bojler mi se nalazi u kuhinji, ne u kupatilu, pa ne znam znaci li to sta?
Dolazio mi je dimnjacar danas, provjerili su dimnjak i sve je cisto, ali je mjerio onim "aparaticem" pored rora, i kad mi je zatvoren prozor u kuhinji, svijetli crveno valjda da ima plinova, a kad mi je otvoren prozor pokazuje zeleno, kao da je cisto. Pa ne znam sta sad da radim, dimnjacar mi je rekao da drzim stalno otvoren prozor na "kant" da bi se provjetravalo, ali ne znam kako je to bas izvodivo uzimajuci u obzir da je ovako hladno vani?! I kad zatvorim prozor je li mogu uopste upaliti upaljac ili sporet kad mi se u tom slucaju vracaju ti gasovi nazad, da ne plane sve?!(p.s. ne mogu modifikovati nista u stanu posto sam podstanar)
@ Aqua_S: Jeste prije F 36 je pokazivao S 52, ali to je bilo prije nekih vise od mjesec dana, i nakon sto sam provjetrio kuhinju gdje se bojler nalazi, nije se vise pojavljivalo, do jucer, kad se pokazao F 36 i crvena lampica se upalila.![]()
Hvala vam na pomoci btw.jer nisam budala da placam 300KM plina kad mogu 120-150 i to kad stvarno grijem po cijeli dan, svaki dan. Zato su mi predlozili resetke kroz koje prolazi vazduh neophodan bojleru da nesmetano radi.
Nema na cemu. I hvala Bogu pa je taj bojler sa senzorom, jer da nije ugusio bi se. Znaci, kad vraca CO, bojler ima jedan senzor koji to "primijeti-osjeti" i iskljuci bojler, tada ti nema ni toplu vodu ni grijanje, ali si zato ziv. Mnogi ljudi iskljuce ovaj senzor-kao ono "Ma samo neka grije da se ne peglam s restartovanjem", ali zato su u velikoj opasnosti.
Mozes ti upaliti pec ili koristiti upaljac jer ne curi ti plin kao plin koji je zapaljiv nego CO koji koliko ja znam ne gori, ali prvo uspava covjeka, pa se gubi svijest, a onda se nikada vise ne probudi. Ako se sjecaj, veterinarska inspektorica i njen muz, kao i dijete u stomaku su nastradali na ovaj nacin prije nekih 5-6 godina.
Rijesi ti to s vlasnikom ili nadji drugi stan, opasno je to ili preskupoako drzis otvoren prozor.
PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Moderator: anex
-
Aqua_S
#26 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
-
Alkos
#27 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Pozdrav,
Imam mali problem sa plinskim bojlerom Vaillant. Naime, primjetio sam da pri puštanju tople vode, gasi se grijanje radijatora (što je možda i logično). Problem je što nakon toga, bojler izbacuje neki error i više ne funkcioniše. Tople vode i dalje ima, ali radijatori se više ne zagrijavaju, iako je na termostatu zadana temperatura. Plamenik se pokušava upaliti, ali pokuša da krehne par puta i to je to.
Erorr koji se pojavljuje... Ove dvije prekiržene ikonice u donjem lijevog uglu. Ovo F.32 se ne pojavljuje.
PS - Bojler je servisiran/očišćen u jan/feb ove godine. Dimnjak, nije par godina...
Mišljenja? Hvala.
Imam mali problem sa plinskim bojlerom Vaillant. Naime, primjetio sam da pri puštanju tople vode, gasi se grijanje radijatora (što je možda i logično). Problem je što nakon toga, bojler izbacuje neki error i više ne funkcioniše. Tople vode i dalje ima, ali radijatori se više ne zagrijavaju, iako je na termostatu zadana temperatura. Plamenik se pokušava upaliti, ali pokuša da krehne par puta i to je to.
Erorr koji se pojavljuje... Ove dvije prekiržene ikonice u donjem lijevog uglu. Ovo F.32 se ne pojavljuje.
PS - Bojler je servisiran/očišćen u jan/feb ove godine. Dimnjak, nije par godina...
Mišljenja? Hvala.
- amar1994
#28 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
imao slican problem, sve probali i na kraju zamijenjena elektronika od 300KM
ne mora znaciti, da je i kod tebe
-
Alkos
#29 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Znači "najebo" samamar1994 wrote:imao slican problem, sve probali i na kraju zamijenjena elektronika od 300KM![]()
![]()
Sada ti sve uredno radi? Jesi pokušao i sa servisom bojlera i sa čišćenjem odvoda, da se ne trudim onda džabe...
- amar1994
#30 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
sada je u reduAlkos wrote:Znači "najebo" samamar1994 wrote:imao slican problem, sve probali i na kraju zamijenjena elektronika od 300KM![]()
![]()
ne mora znaciti, da je i kod tebe![]()
Sada ti sve uredno radi? Jesi pokušao i sa servisom bojlera i sa čišćenjem odvoda, da se ne trudim onda džabe...
-
Alkos
#31 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
hvala ti puno na info...amar1994 wrote:sada je u reduAlkos wrote:Znači "najebo" samamar1994 wrote:imao slican problem, sve probali i na kraju zamijenjena elektronika od 300KM![]()
![]()
ne mora znaciti, da je i kod tebe![]()
Sada ti sve uredno radi? Jesi pokušao i sa servisom bojlera i sa čišćenjem odvoda, da se ne trudim onda džabe..., jesmo sve smo probali, nista , a po pehu se potrefilo u januaru
![]()
![]()
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#32 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Uradim sve iz prilozenog videa, a ponavlja mi se ista stvar u istom danu
Izbacuje mi gresku F22 i pritisak vode pada na 0,3 bara
Sta da radim ?
-
Kondenzator
#33 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Pozdrav,
da li nam je dovoljan plinski bojler od 21 kW ako se trenutno grijemo kotaom na pelet koji je 21 kW.
Mozemo uzet iste snage?
da li nam je dovoljan plinski bojler od 21 kW ako se trenutno grijemo kotaom na pelet koji je 21 kW.
Mozemo uzet iste snage?
- hare116
#34 Re: PLINSKI BOJLER - sta se desava? POMAGAJTE
Bellica wrote: ↑29/11/2012 08:26Problem je nedostatak zraka koji je potreban da bi bojler mogao pravilno da funkcionise, mozda imas neku od sljedecih situacija:na svoju ruku wrote:Cao ljudi,
vec mjesecima a u zadnje vrijeme barem 2-3 puta na dan mi plinski bojler prestane praviti toplu vodu i pokazuje nekad F.13, a nekad F.28 code na displeju
Radi se o Vaillant plinskom bojleru.
Onda moram pritisnuti neko dugme koje 'restartuje' bojler i tada na displeju pise 60(valjda stepeni), pa onda pise broj 13 i konacno kad se bojler upali pise broj 14 na displeju
Ima li ko medju formumasima strucan da prokomentarise. Jednog sam majstora dovodio zimus i on mi kaze ' to ti je do iznenadnog nestanka dotoka plina gdje bojler automatski odlazi u 'safe - mode' "
sta je ciniti?
HVALA!
Zivis u stambenoj zgradi i ima previse prikljucaka na jednom dimnjaku
koristis kuhinjsku napu koja dodatno oduzima zrak
Imas PVC ili ALU stolariju koja dobro dihtuje
Dimnjak nije servisiran/ociscen, pregledan duzi vremenski period
U stanu/kuci, nemas dovoljno otvora/resetki na vratima koji obezbjedjuju pravilnu cirkulaciju vazduha
Bojler nije servisiran u zadnjih godinu dana
Ako je napolju temperatura visoka (za ovaj mjesec i nasu regiju je jako visoka), moze se javiti ovaj problem.
Preporucujem da prilikom kupanja otvoris jedan prozor najbolje nasuprot kupatila da ima dovoljn svjezeg zraka, ali ipak, nemoj se previse opustiti.
Ako ti treba majstor za bojler, javi na PP, jer to su ozbiljne stvari, srecom, tvoj bojler ima senzor koji se ugasi kad dodje do zagusenja, ali neki ljudi nemaju pa se bojler ne ugasi, a zbog velikog pritiska zraka odozgo u stan se vraca CO koji je bez boje i mirisa pa ljudi cesto stradaju od njega. U svakom slucaju pozovi majstora neka on utvrdi tacan uzrok problema.