Piletina u vodurini

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vrbas1979

#1 Piletina u vodurini

Post by vrbas1979 »

Da li je neko od vas primjetio da je sve više vode u pilećim proizvodima?

Par mjeseci ranije mi je neko kazao da ih znaju stavljati u bazene da nakupe vode i tim dobiju na kilaži. Dijelom sam vjerovao, primjetio, nego u zadnje vrijeme prelazi svaku mjeru.

Evo, stavio sam piletinu da se ispeče, trenutno se KUHA, jer je ispusitila gomilu vode (3 batka, cirka 2 dcl VODE,ili čega već)!

Ćao piletino...
theTruePath

#2 Re: Piletina u vodurini

Post by theTruePath »

piletina svakako nije zdrava ha ya 8-)
Woman

#3 Re: Piletina u vodurini

Post by Woman »

ja naslova,kontam šta je sad ovo :lol:
vjesticanametli

#4 Re: Piletina u vodurini

Post by vjesticanametli »

def. je vodena :-? i sto kazes prvo se skuha :?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Piletina u vodurini

Post by ladyblue18 »

Gdje kupujete piletinu :?

Ja se jos nisam sa tim susrela :-?
loria sophen

#6 Re: Piletina u vodurini

Post by loria sophen »

Boze sacuvaj, prvo toksinjavi cimet, sad piletina u vodurini. :roll:

i ne fasuj rak :shock:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7 Re: Piletina u vodurini

Post by un1ted »

:x :x
melrose

#8 Re: Piletina u vodurini

Post by melrose »

To je do kvalitete, probajte sa domacom ili ako ne znate nikoga onda sa organski uzgojenom piletinom iz prodavnica. Zivotinje se tove na takav nacin da zadrzavaju vodu tj. brze postaju teze i spremne za klanje, a i meso se vise ne ostavlja da dovoljno odstoji (objesi se) poslije klanja. Posljedica je nekvalitetno meso, meso je postalo prejeftino i drugacije (kvalitetnije) ne moze ni biti. Danas je vecini normalno jesti meso ako ne svaki dan, ono bar par puta sedmicno, a ranije je meso iz 'polaganog' uzgoja bilo toliko skupo (realna cijena) da se moglo jesti samo jednom u 7 dana.
Drugi razlog moze biti da ste pretrpali tavu tako da je temperatura pala i meso je pocelo da se dinsta umjesto da se zapece. Ona je rezultat suho meso.
Misterxy

#9 Re: Piletina u vodurini

Post by Misterxy »

Ja mislio neki recept sa nazivom "piletina u vodurini" :D :D :D
newera86

#10 Re: Piletina u vodurini

Post by newera86 »

:skoljka:
Last edited by newera86 on 08/01/2013 18:54, edited 1 time in total.
Not My Idea

#11 Re: Piletina u vodurini

Post by Not My Idea »

bejbifinga wrote:
Misterxy wrote:Ja mislio neki recept sa nazivom "piletina u vodurini" :D :D :D

hahah pa evo moze

piletina u vodurini

potrebno - pola kile pileceg filea
- 2 prstohvata soli
- 1 kasicica ulja

Posoljenu piletinu ubaciti u vrelo ulje i cekati da pusti vodu. Poklopiti tavu i ostaviti piletinu da se kuha u vodurini 15 min. Povremeno kutlacom kupiti vodu, da ne napravite poplavu u stanu.

:D
:lol: :D
petunija

#12 Re: Piletina u vodurini

Post by petunija »

melrose wrote:To je do kvalitete, probajte sa domacom ili ako ne znate nikoga onda sa organski uzgojenom piletinom iz prodavnica. Zivotinje se tove na takav nacin da zadrzavaju vodu tj. brze postaju teze i spremne za klanje, a i meso se vise ne ostavlja da dovoljno odstoji (objesi se) poslije klanja. Posljedica je nekvalitetno meso, meso je postalo prejeftino i drugacije (kvalitetnije) ne moze ni biti. Danas je vecini normalno jesti meso ako ne svaki dan, ono bar par puta sedmicno, a ranije je meso iz 'polaganog' uzgoja bilo toliko skupo (realna cijena) da se moglo jesti samo jednom u 7 dana.
Drugi razlog moze biti da ste pretrpali tavu tako da je temperatura pala i meso je pocelo da se dinsta umjesto da se zapece. Ona je rezultat suho meso.
A gdje se može naći organski uzgojena piletina?
To nisam vidjela u našim prodavnicama :?
rudy81

#13 Re: Piletina u vodurini

Post by rudy81 »

bejbifinga wrote:
Misterxy wrote:Ja mislio neki recept sa nazivom "piletina u vodurini" :D :D :D

hahah pa evo moze

piletina u vodurini

potrebno - pola kile pileceg filea
- 2 prstohvata soli
- 1 kasicica ulja

Posoljenu piletinu ubaciti u vrelo ulje i cekati da pusti vodu. Poklopiti tavu i ostaviti piletinu da se kuha u vodurini 15 min. Povremeno kutlacom kupiti vodu, da ne napravite poplavu u stanu.

:lol: :lol:

stvarno, gdje kupiti tu organsku :?

i ja sam primijetila da piletina nije sto je nekad bila, sreca pa je ne jedem precesto...al nije mi palo na pamet to da je puna vode, sad fakat ima smisla

:D
muhanata

#14 Re: Piletina u vodurini

Post by muhanata »

ladyblue18 wrote:Gdje kupujete piletinu :?

Vala baš! Ne znam zaista gdje ljudi kupuju piletinu, preporučujem ljude koji uzgajaju piliće ( ja kupujem kod nekih )
Ne bih da reklamiram, ali svima je poznata firma iz Sarajeva, koja btw ima svoje radnje na svakom koraku, i čije je meso zaista svježe i normalno :D

Užas, ne mogu ni da zamislim tu piletinu u vodi :-)
rudy81

#15 Re: Piletina u vodurini

Post by rudy81 »

muhanata wrote:
ladyblue18 wrote:Gdje kupujete piletinu :?

Vala baš! Ne znam zaista gdje ljudi kupuju piletinu, preporučujem ljude koji uzgajaju piliće ( ja kupujem kod nekih )
Ne bih da reklamiram, ali svima je poznata firma iz Sarajeva, koja btw ima svoje radnje na svakom koraku, i čije je meso zaista svježe i normalno :D

Užas, ne mogu ni da zamislim tu piletinu u vodi :-)

vindija?
muhanata

#16 Re: Piletina u vodurini

Post by muhanata »

rudy81 wrote:

vindija?

Jok! Brojler Svako jutro svježe dobiju :thumbup:
rudy81

#17 Re: Piletina u vodurini

Post by rudy81 »

muhanata wrote:
rudy81 wrote:

vindija?

vidi fakat sad mi naumpade da ih ima haman na svakom cosku...
danas u kupovinu :D
melrose

#18 Re: Piletina u vodurini

Post by melrose »

petunija wrote:
melrose wrote:To je do kvalitete, probajte sa domacom ili ako ne znate nikoga onda sa organski uzgojenom piletinom iz prodavnica. Zivotinje se tove na takav nacin da zadrzavaju vodu tj. brze postaju teze i spremne za klanje, a i meso se vise ne ostavlja da dovoljno odstoji (objesi se) poslije klanja. Posljedica je nekvalitetno meso, meso je postalo prejeftino i drugacije (kvalitetnije) ne moze ni biti. Danas je vecini normalno jesti meso ako ne svaki dan, ono bar par puta sedmicno, a ranije je meso iz 'polaganog' uzgoja bilo toliko skupo (realna cijena) da se moglo jesti samo jednom u 7 dana.
A gdje se može naći organski uzgojena piletina?
To nisam vidjela u našim prodavnicama :?

Pa onda prvo rjesenje, nadji nekoga ko nezvanicno uzgaja organski pilice (sto znaci kao u stara dobra vremena) na selu i kupi od njega - drugim rijecima domace.
sema911

#19 Re: Piletina u vodurini

Post by sema911 »

muhanata wrote:
rudy81 wrote:

vindija?

za ovu firmu vam preporucujem da odete do rajlovca i te firme hahahah sve al ne samo svjeza piletina stvarno ste naivni ako mislite da te firme bas tako jeftino mogu da prodaju "koke" i da zarade dodjite u rajlovac petkom oko 06h malo vise pa cete vidjet odakle vecina "koke" dolazi mislim piletine a sto jest imaju oni svuju piletinu al da zadovolji njihove potrebe nemoze, sve je to kosooka uvozna piletina
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#20 Re: Piletina u vodurini

Post by ladyblue18 »

muhanata wrote:
rudy81 wrote:

vindija?

:thumbup:
MajcinaDusica

#21 Re: Piletina u vodurini

Post by MajcinaDusica »

Iz svake svježe namirnice isparava voda. Piletina u tacni je zapakovana tako da ta para ne izlazi nego se taloži. Neki proizvođači u tacnu ispod piletine stave komad upijajuće mase (nešto kao uložak) da pokupi vodu koja iscuri. To što ima vode znači a) da im nije dobar uložak, b) da im piletina dugo stoji. Zapakujte tako mrkvu ili blitvu ili sir, prije ili kasnije iscuri vodurina.

Što se tiče "domaće" piletine, ja to ne bih preporučila ni slučajno. Naime, pilići su jako skloni bolestima i daje im se puno antibiotika. Neka zvanična farma (Cekin, Vindija, Brojler, Ovako, itd.) po zakonu mora imati zaposlenog veterinara koji je u školi učio koliko antibiotika, na koji način i kada dati pilićima da se minimiziraju negativni efekti. Lik koji uzgaja piliće u garaži i prodaje na crno ne umije, i u strahu da mu se ne porazbolijevaju krka antibiotike i šakom i kapom. Ista je stvar i sa hormonima koji se daju. Pošteni seljak koji ima kokošinjac i koke koje izlaze i kljucaju okolo (nije ni to uvijek organsko, ali najbliže organskom) ima mesa za svoju porodicu, eventualno za brata i svastiku, ako šta proda, proda komšiji - teško ćete to naći da kupite 'nako.

Ćurka je daleko manje sklona obolijevanju i daje joj se daleko manje antibiotika, i puretina je zdravija za jelo od piletine. Naravno, ako dugo stoji, pogotovo u neadekvatnom prostoru, i ona pusti vodurinu.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#22 Re: Piletina u vodurini

Post by un1ted »

Pa eto ja kupujem u Brojleru, stvarno fenemenalno meso :)
dječak sa šibicama

#23 Re: Piletina u vodurini

Post by dječak sa šibicama »

Kupujem uglavnom Vindija piletinu i puretinu.
Juni

#24 Re: Piletina u vodurini

Post by Juni »

Postoji metoda "injektiranja" piletine, posebno pilecih filea,vodom da bi dobili na tezini. Rasirana praksa na zapadu, i uopste ne ilegalna :( , samo mora biti naglaseno na proizvodu (ali to u praksi rade vrlo malim slovima ili dvosmisleno).kako li je tek kod nas...
Evo jednog linka, ne da mi se da sad trazim neki bolji:

http://www.naturalfoodfinder.co.uk/what ... n-our-food
vrbas1979

#25 Re: Piletina u vodurini

Post by vrbas1979 »

Juni wrote:Postoji metoda "injektiranja" piletine, posebno pilecih filea,vodom da bi dobili na tezini. Rasirana praksa na zapadu, i uopste ne ilegalna :( , samo mora biti naglaseno na proizvodu (ali to u praksi rade vrlo malim slovima ili dvosmisleno).kako li je tek kod nas...
Evo jednog linka, ne da mi se da sad trazim neki bolji:

http://www.naturalfoodfinder.co.uk/what ... n-our-food
E pa o tome i govorim. Nije nikakav gorući problem ali zna izritirati.

Takodjer hvala i korisniku MajcinaDusica na objasnjenju :)
Post Reply