pesoto.ba

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
SA 071

#2576 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

STR69 wrote: 03/10/2021 09:07
isx wrote: 02/10/2021 17:55 Nisam nikad kupovao preko Pesota. Mislim nesto naruciti sa Apple store i bilo bi dostavljeno u skladiste do srijede, 6.10. Kad bi ga mogao ocekivati ovamo?
Između sedam dana i 4 mjeseca.
Meni nikad ništa nije tako dugo bilo u transportu. Najduže što sam čekao od momenta dolaska u skladište u SAD do isporuke na Skenderiji je bilo oko mjesec i po, ali to je bilo onda kada je bio problem sa carinom. Uglavnom je dolazilo za 15 do 25 dana.

Ukoliko ti dođe pošiljka u skladište prije slanja avionom onda ćeš to nešto imati za dvije sedmice. Ukoliko fuliš taj let, pa ti roba stoji u skladištu dvije sedmice do narednog leta, onda ćeš to dobiti za 25-30 dana od momenta dolaska pošiljke u skladište u SAD. Znači, ako bi ti to došlo u skladište u srijedu i oni odmah registrovali i poslali letom u četvrtak, ti bi to dobio do recimo 22. oktobra. Ali, ako bi let bio 5. oktobra taj tvoj bi paket čekao na naredni let koji će vjerovatno biti tek za dvije sedmice od ovog narednog, što znači da bi robu dobio tek oko 5. novembra, okvirno.
isx

#2577 Re: pesoto.ba

Post by isx »

Šta za nas koji nismo u Sarajevu. Evo gledam još doplati Euroexpress do kuće. Milion nekih troškova.
Stipuganjemojneganje

#2578 Re: pesoto.ba

Post by Stipuganjemojneganje »

Mora vam biti jasno da je sve poskupilo, transport u svakom obliku je poskupio od avionskog do brodskog, moj prijatelj prije korone placao kontejner iz Kine 2000-2500 $ sada je to 4000-6000$ i sretan ako dobije za 3 mjeseca. Kome se ne svidja Pesoto imate DHL, UPS i ostale kompanije
KRAJ PRICE
STR69

#2579 Re: pesoto.ba

Post by STR69 »

Stipuganjemojneganje wrote: 04/10/2021 09:45 Mora vam biti jasno da je sve poskupilo, transport u svakom obliku je poskupio od avionskog do brodskog, moj prijatelj prije korone placao kontejner iz Kine 2000-2500 $ sada je to 4000-6000$ i sretan ako dobije za 3 mjeseca. Kome se ne svidja Pesoto imate DHL, UPS i ostale kompanije
KRAJ PRICE
Ok, nećemo više ništa komentarisati, zabranjeno. Neka moderator izbriše temu, reko čoek fajronat.
SA 071

#2580 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

STR69 wrote: 04/10/2021 12:03
Stipuganjemojneganje wrote: 04/10/2021 09:45 Mora vam biti jasno da je sve poskupilo, transport u svakom obliku je poskupio od avionskog do brodskog, moj prijatelj prije korone placao kontejner iz Kine 2000-2500 $ sada je to 4000-6000$ i sretan ako dobije za 3 mjeseca. Kome se ne svidja Pesoto imate DHL, UPS i ostale kompanije
KRAJ PRICE
Ok, nećemo više ništa komentarisati, zabranjeno. Neka moderator izbriše temu, reko čoek fajronat.
Treba komentarisati, ali isto tako treba argumentovano kritikovati. Reći da nekome 4 mjeseca stoji paket, a ne pojasniti da je možda imao deset paketa u momentu ukidanja opcije agent, pa su mu zbog carine morali slati jedan po jedan, može stvoriti pogrešnu sliku o usluzi. Ja lično imam preko 30 isporučenih paketa preko pesota. Najduže vrijeme čekanja dosad je bilo 44 dana, a najbrže 10 dana. Neki prosjek je između 20-25 dana što je meni prihvatljivo, dok su troškovi ipak niži nego kod drugih...
STR69

#2581 Re: pesoto.ba

Post by STR69 »

SA 071 wrote: 04/10/2021 13:45
STR69 wrote: 04/10/2021 12:03

Treba komentarisati, ali isto tako treba argumentovano kritikovati. Reći da nekome 4 mjeseca stoji paket, a ne pojasniti da je možda imao deset paketa u momentu ukidanja opcije agent, pa su mu zbog carine morali slati jedan po jedan, može stvoriti pogrešnu sliku o usluzi. Ja lično imam preko 30 isporučenih paketa preko pesota. Najduže vrijeme čekanja dosad je bilo 44 dana, a najbrže 10 dana. Neki prosjek je između 20-25 dana što je meni prihvatljivo, dok su troškovi ipak niži nego kod drugih...
To se moraš dogovoriti sa ovim "gazdom" KRAJ PRICE. Pa mi onda javite smijem li ja napisati da mi paketi u US stoje od sedmog mjeseca, mada kad je bio problem sa carinom, meni je sve uredno prošlo? I smijem li napisati da mi sad, nakon, trosedmične pauze (trend je da bude i duža), nisu ni poslali robu? Nije ovo ni do carine, ni do mene.
channel10

#2582 Re: pesoto.ba

Post by channel10 »

[quote="SA 071" post_id=17617509 time=1633347908 user_id=113876]
[quote=STR69 post_id=17617356 time=1633341815 user_id=452997]

[/quote]

[/quote]

Necemo se lagati, ali prosjek je nekih mjesec dana.

Znalo se desiti da mi paket u skladiste dodje danas, a vec sutra leti za Bosnu. I to je cekanje od nekih 17-18 dana, bez racunanja od dana kupovine i cekanje isporuke unutar USA.

Znaci to je najkrace vrijeme. Prosjek je nekih mjesec dana. Kad bi im isporuka u Sarajevu bila nekih 7-8 dana od dana leta iz USA, to bi bilo dobro.

Let- dan podizanja paketa na Skenderiji je minimalno 15- 16 dana...
MrM

#2583 Re: pesoto.ba

Post by MrM »

Pogledao sam ovaj planetexpress.com,

Ukinuli su economy shipping, ostalo samo express i kada udarim probni paket, izađu raspoložive kompanije USPS, FEDEX i DHL.
Ove zadnje znamo da su žara a pošto nema usps economy, sve je od 50 $ nagore.
isx

#2584 Re: pesoto.ba

Post by isx »

Čuj pesoto pošalje paket, a ti čekas 18 dana tzv “let br xy”. Kakav crni let kad ih pakuju na regularnu poštu do Sarajeva. Drugog objašnjenja nema.

I ovo gore što kolega napisa iznad da mu se paketi kisele 2-3 mjeseca u US, to je totalno neprofesionalno. Shipito radi shiping u roku max 48h. I kažu kriva carina. How yes no.
spree

#2585 Re: pesoto.ba

Post by spree »

Ako ko dobije broj leta ne pise ovdje, da mi ostali probamo intervenisati. Onaj meni govori sigurno ce ici sljedecim avionom, a nema pojma zašto nije sa proslim :-) . Kod rekao javiti kad sazna zadro nije islo proslim avionom. Da ne bude sve kritika do sada imao 9 paketa i svi uredno dosli narednim letom.
avijon

#2586 Re: pesoto.ba

Post by avijon »

Očekivani datum
BA 043 10/10/2021

Prije ovo nisam primjetio, jel bilo dosad i jel bude tacno? Inace bude od slanja 7 dana do preuzimanja sad u drugu sedmicu ulazi?
channel10

#2587 Re: pesoto.ba

Post by channel10 »

avijon wrote: 04/10/2021 19:18 Očekivani datum
BA 043 10/10/2021

Prije ovo nisam primjetio, jel bilo dosad i jel bude tacno? Inace bude od slanja 7 dana do preuzimanja sad u drugu sedmicu ulazi?
Meni je uvijek bilo od slanja iz USA do preuzimanja paketa minimalno dvije sedmice. Nikad nije bilo krace.

Edit: sad gledam kad je poletio 043 (27 ili 28.09) i eto stize 10.10. ako sve bude ok. Onda carina pa ako ne bude problema, moci ces podici paket za dva tri dana.

Eto sad izracunaj koliko je dana od dana polijetanja iz USA do tvog preuzimanja.

Ne znam jel njihovi avioni obilaze planetu 3-4 puta prije slijetanja u Sarajevo ili :-) :D
BosnianGuy

#2588 Re: pesoto.ba

Post by BosnianGuy »

Morate uzeti u obzir da je svjetski lanac snadbjevanja u haosu. Meni je veće čudo da kako uspijevaju poslati nego što se čeka mjesec dana na isporuku.
channel10

#2589 Re: pesoto.ba

Post by channel10 »

BosnianGuy wrote: 04/10/2021 20:13 Morate uzeti u obzir da je svjetski lanac snadbjevanja u haosu. Meni je veće čudo da kako uspijevaju poslati nego što se čeka mjesec dana na isporuku.
Ovako je otpocetka i nije nista novo...
pepeljara

#2590 Re: pesoto.ba

Post by pepeljara »

Uh narucih sa us.puma.com akcija naka, trenerka, 2 polo i sorc za 55 $, sve poslase u jednom paketu: )
Koga interesuje ima top stvari....

poredjenja radi, kod nas donji dio trenerke 99KM na akciji :D
luxferre

#2591 Re: pesoto.ba

Post by luxferre »

pepeljara wrote: 04/10/2021 21:12 Uh narucih sa us.puma.com akcija naka, trenerka, 2 polo i sorc za 55 $, sve poslase u jednom paketu: )
Koga interesuje ima top stvari....

poredjenja radi, kod nas donji dio trenerke 99KM na akciji :D
Kakav to sorc i majcu nigdje ne sklopih takvu kombinaciju 55 usd. sama trenerka 30
pepeljara

#2592 Re: pesoto.ba

Post by pepeljara »

Evo spiska, da ne lijepim slike... ali na akciji sa kodom =

Essentials Logo Men's Pants
Essentials Men's Jersey Polo
Essentials+ Men's Shorts
Essentials Men's Pique Polo SIZE XL

54.96 USD
VChen09

#2593 Re: pesoto.ba

Post by VChen09 »

Ne razumijem; za ljude koji kazu da cekaju po 4 mjeseca i vise, da li znate koji je razlog za to? Iskreno, bas kao sto je navedeno, nisam cekao vise od mjesec i kusur, sto je bio 'najgori' scenario. Zaista me interesuje da li je iko od vas koji toliko cekate makar i pokusao da kontaktira Pesoto i pita za razlog? Moze li iko navesti sta smatra kao razlog zastoja?

Ukoliko nekome nije jasno, a nije bilo ni meni u pocetku, svari su vrlo jednostavne; NIJE moguce primiti vise od JEDNOG PAKETA SEDMICNO, BEZ OBZIRA KOJA JE CIJENA pojedinacnih paketa koje ste narucili i u tom slucaju gomilace vam se roba u Pesotovom skladistu, sto prakticno znaci da 2 paketa ukupne vrijednosti od 2 KM koje ste narucili ODVOJENO, a cijena svakog je 1KM i stizu u razlicitim vremenskim periodima, nece biti poslani zajedno, tj. jedan od njih ce ostati za naredni let, bez obzira i ako dodju u isto vrijeme u US skladiste.

Namjerno sam stavio tako niske cijene, kako bi se lakse uocila razlika u poredjenju sa uslovnom granicom od 300KM. Samo trebate imati na umu da to nije jedina pretpostavka, tj. jedini uslov; 1 PAKET SEDMICNO je drugi uslov, bez obzira na cijenu i oba moraju biti ostvarena.

Da li je to posteno ili nije, ne znam, svima bi nam sigurno bilo bolje bez uslovljavanja na paket sedmicno, ali stvari stoje tako. Dakle, nista sto je u Pesotovoj moci, tj. nista sto je 'do njih'.
STR69

#2594 Re: pesoto.ba

Post by STR69 »

VChen09 wrote: 05/10/2021 15:14 Ne razumijem; za ljude koji kazu da cekaju po 4 mjeseca i vise, da li znate koji je razlog za to? Iskreno, bas kao sto je navedeno, nisam cekao vise od mjesec i kusur, sto je bio 'najgori' scenario. Zaista me interesuje da li je iko od vas koji toliko cekate makar i pokusao da kontaktira Pesoto i pita za razlog? Moze li iko navesti sta smatra kao razlog zastoja?

Ukoliko nekome nije jasno, a nije bilo ni meni u pocetku, svari su vrlo jednostavne; NIJE moguce primiti vise od JEDNOG PAKETA SEDMICNO, BEZ OBZIRA KOJA JE CIJENA pojedinacnih paketa koje ste narucili i u tom slucaju gomilace vam se roba u Pesotovom skladistu, sto prakticno znaci da 2 paketa ukupne vrijednosti od 2 KM koje ste narucili ODVOJENO, a cijena svakog je 1KM i stizu u razlicitim vremenskim periodima, nece biti poslani zajedno, tj. jedan od njih ce ostati za naredni let, bez obzira i ako dodju u isto vrijeme u US skladiste.

Namjerno sam stavio tako niske cijene, kako bi se lakse uocila razlika u poredjenju sa uslovnom granicom od 300KM. Samo trebate imati na umu da to nije jedina pretpostavka, tj. jedini uslov; 1 PAKET SEDMICNO je drugi uslov, bez obzira na cijenu i oba moraju biti ostvarena.

Da li je to posteno ili nije, ne znam, svima bi nam sigurno bilo bolje bez uslovljavanja na paket sedmicno, ali stvari stoje tako. Dakle, nista sto je u Pesotovoj moci, tj. nista sto je 'do njih'.
U tom trenutku, 24/7, samo su ta dva paketa bila u skladištu, zajedno naručena, odvojeno poslana. Razlog zašto im se paketi gomilaju je taj da prilkom dolaska paketa u skladište, dobiješ obavijest da se paketi šalju svake sedmice. A ne šalju se, zadnji put nisu poslani 3 sedmice. U prosjeku svake 2 od početka sedmog mjeseca. Znači, ako si naručivao svake sedmice, kako oni kažu da šalju, sad imaš 6 paketa u skladištu, toliko su slanja preskočili. Ja sam skromniji pa ih imam manje, i pored toga što nisu ništa poslali zadnjim "letom". Znači, obavjest koju daju nije istinita. Kao što već rekoh, sad mi nisu nijedan poslali sa 043, bez objašnjenja i razloga.Nekome su rekli da će objasniti, pa nisu.
SA 071

#2595 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

Dobro, to je automatizovana poruka. Slažem se da te može zavarati i da naručiš dva paketa računajući da će prvi otići prije nego drugi dođe kod njih u skladište, ali ne može te 4 sedmice zaredom tako nešto prevariti. Slažem se da im je komunikacija sa korisnicima slabija strana. Više transparentnosti u terminima polaska letova i njihove učestalosti bi svakako doprinijelo povećanju povjerenja, jer ovako ljudi gube entuzijazam da naručuju preko njih. Međutim, osim toga i povremenog kašnjenja sa letovima, ničim dosad nisu dali povod da ih se smatra prevarom.
isx

#2596 Re: pesoto.ba

Post by isx »

Imaju li uslugu konsolidacije paketa?

Na shipitu ako imas 10 paketa u skladistu mozes da ih saljes dan za danom 10 dana jedan po jedan, a mozes da ih spakujes u jedan veliki i posaljes tako. Pa majka mu stara, naucite se poslovati, ako vec hocete to raditi.

Mene jeftinije dodje usps firstclass intl do nas dok sracunam sve zajebancije oko pesota, ovo ono, plus euroexpress 10KM nakon 4 mjeseca ako eventualno paket i tad sleti u Sarajevo.
pepeljara

#2597 Re: pesoto.ba

Post by pepeljara »

isx wrote: 05/10/2021 19:50 Imaju li uslugu konsolidacije paketa?

Na shipitu ako imas 10 paketa u skladistu mozes da ih saljes dan za danom 10 dana jedan po jedan, a mozes da ih spakujes u jedan veliki i posaljes tako. Pa majka mu stara, naucite se poslovati, ako vec hocete to raditi.

Mene jeftinije dodje usps firstclass intl do nas dok sracunam sve zajebancije oko pesota, ovo ono, plus euroexpress 10KM nakon 4 mjeseca ako eventualno paket i tad sleti u Sarajevo.
Zavisi druze :)
Ja recimo :
narucim plocicu memorije 32GB, izadje me postarina 7.5$.
Narucim timberland cipele teske 1.2KG, izadje me 18$
Narucim 2 majice, trenerku i bermude, izadje me 10.5$

Sve zavisi sta covjek zeli, vjerovatno ova konsolidacija sada pravi problem zbog svecera koji su mnalo uzdrmali ovaj servis, ali so far so good: )

++ bonus referal ;)
bob_1921

#2598 Re: pesoto.ba

Post by bob_1921 »

jel ima iko da je ostao bez posiljke haj sto se malo duze ceka :-D ... koliko je sigurno laptop ili mobitel naruciti, da li je neko takve stvari narucivao malo vrijednije, kontam da ne slome nesto :-D
SA 071

#2599 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

isx wrote: 05/10/2021 19:50 Imaju li uslugu konsolidacije paketa?

Da ponovim, meni je paket najduže "putovao" 44 dana. Uglavnom dobijem paket u roku od 20-30 dana. Dakle, ne znam otkud ta priča o 4 mjeseca. Ima skoro godinu dana da koristim njihove usluge i nikada ništa nije falilo, a to je čini mi se najvažnije.

Može i pesoto tebi poslati 10 paketa odjednom, ali ćeš imati problem na carini za sve osim jednog paketa koliko je dozvoljeno sedmično. A s tobom će i oni imati problem, zbog tebe, jer im carina zadrži cijelu pošiljku zbog tvojih paketa koji su predmet carinjenja. I onda svi čekaju da ti izmiriš svoje obaveze pa da oni mogu dobiti svoje pakete. Zbog toga su u dva navrata imali problem sa carinom (tada sam i čekao na paket ovih 44 dana) i od tada je isključena opcija "agent"...
STR69

#2600 Re: pesoto.ba

Post by STR69 »

SA 071 wrote: 05/10/2021 18:52 Dobro, to je automatizovana poruka. Slažem se da te može zavarati i da naručiš dva paketa računajući da će prvi otići prije nego drugi dođe kod njih u skladište, ali ne može te 4 sedmice zaredom tako nešto prevariti. Slažem se da im je komunikacija sa korisnicima slabija strana. Više transparentnosti u terminima polaska letova i njihove učestalosti bi svakako doprinijelo povećanju povjerenja, jer ovako ljudi gube entuzijazam da naručuju preko njih. Međutim, osim toga i povremenog kašnjenja sa letovima, ničim dosad nisu dali povod da ih se smatra prevarom.
Daleko od toga da je prevara, mislim da si pogodio problem, netransparentnost i loša komunikacija. Da kažu jednom mjesečno, ne bi više ni kupovao.
Post Reply