Peci na cvrsto gorivo!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

golfiista

#26 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by golfiista »

novi_korisnik wrote:Imam jedno pitanje.. Imam kamin identican na ovoj slici iznad sto je postavio kolega sa foruma.. Problem je sljedeci, kad otvorim da nalozim pocne mi vracati dim i to u poprilicnim kolicinima.. Jedino kad se baš vatra zgori na sami žar tada ne vraca, ali posto mi je to vikendica i nemam suhih drva, moram loziti kad se drva jos ne zgore.... Šta bi mogao biti problem, da li je uzak dimljak ili je to klasicna mana ovih kamina ?
Ocisti pec, ocisti dimnjak, nemoj loziti sirova drva.

Talog na odvodima dima iz peci i talog u dimnjaku su glavni krivci za los protok dima. Sirova/vlazna drva imaju slabo sagorijevanje i uzasno dime i annose stetu samom lozistu, tako da je neophodno loziti samo suha drva.
lola22

#27 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by lola22 »

Pozdrav.
Da li neko ima iskustva sa alfa plam kaminom elite 2, ako da, za koju površinu ga koristite?
U specifikacijama navode 38 m2, a kod mene 50 m2 stiroporom izoliranih, na zidovima i plafonu.

Na linku je izgled kamina: http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/62

Unaprijed hvala...
irac300

#28 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by irac300 »

Mama je kupila Alfa 70 šporet, davne 1990. godine, eno ga, još u životu. :D
putnik2107

#29 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by putnik2107 »

Pozdrav, trenutno sam u fazi traženja novog kamina - peći. Imam ponudu za Prity FM pa me interesuje da li su se nekome pozitivno ili negativno pokazali, piše da je 12 kw, koliku površinu može optimalno zagrijavati, kakva je iskorištenost drva? Nekad davno sam imao neki kamin mali, koliko drva ubacim on to "pojede" a ništa ne ugrije, doduše bio je dosta lagan, sve sami lim, nekvalitetno, pa me strah da i ovi Prity nisu nešto slično?

svaki savjet je dobrodošao....

evo link

Code: Select all

http://prity.rs/proizvod/prity-fm/
Pozdrav
newklear

#30 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by newklear »

Ima li neko iskustva sa Plamen Franklin peći na drva?
newklear

#31 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by newklear »

...
shandrprcSA

#32 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by shandrprcSA »

Preporuka za pec na drva, vidim da je alfa plam dosta zastupljena al neko kaze valja a neko ne :D zagrijavalo bi se 56 kvadrata
newklear

#33 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by newklear »

Ja sam pred prošlu grijnu sezonu kupio SMEDEREVAC HIT, isto mi je trebalo za 50ak kvadrata, da sam prezadovoljan nisam, ono što mi baš smeta je da nema zadržavanja toplote, nema žerave da ostane poslije drva, sve se u prah pretvori, ubacivanje drva svako malo.... a piše da je za čak i veće površine....

Mislim da bih mnogo bolje prošao (bolje bih se ogrijao) da sam kupio neki kvalitetniji PRITY ili od Plamena Amity, Tena...

Uglavnom, sreća pa ovdje nije bilo velike zime, inače ne bi bilo baš ugodno... moja ocjena za ovaj Smederevac je 3-/5
shandrprcSA

#34 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by shandrprcSA »

newklear wrote: 27/04/2020 14:05 Ja sam pred prošlu grijnu sezonu kupio SMEDEREVAC HIT, isto mi je trebalo za 50ak kvadrata, da sam prezadovoljan nisam, ono što mi baš smeta je da nema zadržavanja toplote, nema žerave da ostane poslije drva, sve se u prah pretvori, ubacivanje drva svako malo.... a piše da je za čak i veće površine....

Mislim da bih mnogo bolje prošao (bolje bih se ogrijao) da sam kupio neki kvalitetniji PRITY ili od Plamena Amity, Tena...

Uglavnom, sreća pa ovdje nije bilo velike zime, inače ne bi bilo baš ugodno... moja ocjena za ovaj Smederevac je 3-/5
i Smederevac tako los a i njega su mi nahvalili :D malo gledao u peniju sta ima i vidim ove a nista ne znam o njima a i cijene su pristupacne

Image
Image
banjaluka078

#35 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by banjaluka078 »

shandrprcSA wrote: 23/04/2020 19:02 Preporuka za pec na drva, vidim da je alfa plam dosta zastupljena al neko kaze valja a neko ne :D zagrijavalo bi se 56 kvadrata
Ne bih dala moju Alfu za ne znam kakve druge "grijalice". Doduše, kod mene je šporet, ali uredno zagrije i koji kvadrat više od tvoj kvadrature. Vidjeh im novi katalog nedavno, haos. Modernizovali dizajn, a u kvalitet ne sumnjam.
shandrprcSA

#36 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by shandrprcSA »

banjaluka078 wrote: 27/04/2020 14:42
shandrprcSA wrote: 23/04/2020 19:02 Preporuka za pec na drva, vidim da je alfa plam dosta zastupljena al neko kaze valja a neko ne :D zagrijavalo bi se 56 kvadrata
Ne bih dala moju Alfu za ne znam kakve druge "grijalice". Doduše, kod mene je šporet, ali uredno zagrije i koji kvadrat više od tvoj kvadrature. Vidjeh im novi katalog nedavno, haos. Modernizovali dizajn, a u kvalitet ne sumnjam.
koja je Alfa u pitanju?
newklear

#37 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by newklear »

shandrprcSA wrote: 27/04/2020 14:34
newklear wrote: 27/04/2020 14:05 Ja sam pred prošlu grijnu sezonu kupio SMEDEREVAC HIT, isto mi je trebalo za 50ak kvadrata, da sam prezadovoljan nisam, ono što mi baš smeta je da nema zadržavanja toplote, nema žerave da ostane poslije drva, sve se u prah pretvori, ubacivanje drva svako malo.... a piše da je za čak i veće površine....

i Smederevac tako los a i njega su mi nahvalili :D malo gledao u peniju sta ima i vidim ove a nista ne znam o njima a i cijene su pristupacne
Čim je peć teška 40 kg (da ne govorim o 23) to ti ništa ne valja....

http://prity.rs/kategorija-proizvoda/pe ... to-gorivo/

Ovi FM, FG, FGR i na drugoj stranici PRITY mislim da je puno puno bolji izbor od ovog što sam ja izabrao... oko 400-500 KM su novi, polovni na OLX se može odličnih naći za duplo manje para...

Alfa plam je i meni bilo u ponudi, ali sam čuo baš puno komentara da "jede" drva bukvalno, po principu "samo tovari", veliko ložište.... istina - ugrije odlično, ali pojede duplo više drva...

moj konačni savjet - nemoj SMEDEREVAC, gledaj PRITY i PLAMEN (najbolji omjer uloženo-dobiveno)
shandrprcSA

#38 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by shandrprcSA »

ma evo slomih se gledajuci i citajuci :D i fakat ne zna covjek sta bi uzeo...Citajuci vidim da hvale od Plamena Dora 10 i da grije ko luda. Prity sam gledao u Peniju i nekako mi izgledaju lohotne :D pogotovo rucke :)
mali Ninja

#39 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by mali Ninja »

Trebam pomoc ako neko ima iskustva sa kaminom plamen. Naime neznam tacan naziv cini mi se plamen dora N, to je manji kamin super izgleda i bas mi se uklopio u prostor, medjutim kod koristenja imam sljedeci problem. Nalozim vatru, dok su vrata imalo otvorena, vatra gori kao da je raspuhujem, cim zatvorim vrata, vatra slabije gori, tinja. Na donjem dijelu vrata ima jedan leptiric, njega otvorim misleci da ce tada da rasplamsa, ali nista, a cim malo vrata otvorim, plamen bukne.
Dimnjak je shidel, 1.5m iznad krova.
gidra

#40 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by gidra »

banjaluka078 wrote: 27/04/2020 14:42
Bi za Jotul vjeruj mi.
Sve ove peći na našem tržištu su trećerazredne za Jotul peći i kamine. Ali koliko para toliko i muzike.
newklear

#41 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by newklear »

mali Ninja wrote: 11/05/2020 00:09 Trebam pomoc ako neko ima iskustva sa kaminom plamen. Naime neznam tacan naziv cini mi se plamen dora N, to je manji kamin super izgleda i bas mi se uklopio u prostor, medjutim kod koristenja imam sljedeci problem. Nalozim vatru, dok su vrata imalo otvorena, vatra gori kao da je raspuhujem, cim zatvorim vrata, vatra slabije gori, tinja. Na donjem dijelu vrata ima jedan leptiric, njega otvorim misleci da ce tada da rasplamsa, ali nista, a cim malo vrata otvorim, plamen bukne.
Provjeri da nije dimnjak začepljen ili je nekako loše izveden... uglavnom slabo ti "vuče", viđao sam one kugle-ventilatore koje se stave na dimnjak na krovu - vrti se kako vjetar puše i vuče dim iz dimnjaka i odmah bolje gori...
mali Ninja

#42 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by mali Ninja »

newklear wrote: 11/05/2020 08:43
mali Ninja wrote: 11/05/2020 00:09 Trebam pomoc ako neko ima iskustva sa kaminom plamen. Naime neznam tacan naziv cini mi se plamen dora N, to je manji kamin super izgleda i bas mi se uklopio u prostor, medjutim kod koristenja imam sljedeci problem. Nalozim vatru, dok su vrata imalo otvorena, vatra gori kao da je raspuhujem, cim zatvorim vrata, vatra slabije gori, tinja. Na donjem dijelu vrata ima jedan leptiric, njega otvorim misleci da ce tada da rasplamsa, ali nista, a cim malo vrata otvorim, plamen bukne.
Provjeri da nije dimnjak začepljen ili je nekako loše izveden... uglavnom slabo ti "vuče", viđao sam one kugle-ventilatore koje se stave na dimnjak na krovu - vrti se kako vjetar puše i vuče dim iz dimnjaka i odmah bolje gori...
Interesantno mi je sto ne vraca nikako dim u prostoriju, tada bi mislio da je do dimnjaka, a ovako sumnjam da nisam nesto dobro aktivirao kamin.
obor

#43 Re: Peci na cvrsto gorivo!

Post by obor »

samo lozi i sve dobro grije
Post Reply