optičke naočale

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tvoj_neko

#1 optičke naočale

Post by tvoj_neko »

Ovi koji imaju iskustva sa naočalama mogu li mi reći kako se kreće cijena okvira i stakala? Pretpostavljam da cijena stakla zavisi od dioptrije. Naočale ne moram nositi ali bi ipak da ih nosim jer puno vremena provodim pred računarom pa bi da odem svakako na pregled i da kupim naočale sa antireflektirajućim staklom. Pa me zanima otprilike cijena stakala za recimo 0,5 dioptriju, a okvir ne bi neki brendirani, ništa specijalno.. Hvala unaprijed :-D
Avetinho

#2 Re: optičke naočale

Post by Avetinho »

tvoj_neko wrote:Ovi koji imaju iskustva sa naočalama mogu li mi reći kako se kreće cijena okvira i stakala? Pretpostavljam da cijena stakla zavisi od dioptrije. Naočale ne moram nositi ali bi ipak da ih nosim jer puno vremena provodim pred računarom pa bi da odem svakako na pregled i da kupim naočale sa antireflektirajućim staklom. Pa me zanima otprilike cijena stakala za recimo 0,5 dioptriju, a okvir ne bi neki brendirani, ništa specijalno.. Hvala unaprijed :-D
Jesi li pitao opticara?
_ado_

#3 Re: optičke naočale

Post by _ado_ »

Ja sam kupio svoje naocale prije nekih 3 godine, tako da nisam siguran da li su i danas iste cijene. Uglavnom, stakla sa dioptrijom -0.5 i -0.7 sa zastitom od grebanja, i antirefleks (ili tako nesto, uglavnom za laksi rad na racunaru) sam platio oko 50 km. Okvir je RB tako da je malo skuplji. Sve to je kupljeno u onoj optici u Wisa na Stupu.
Zovem se Zelena

#4 Re: optičke naočale

Post by Zovem se Zelena »

Ovisi o dipotriji, da li je samo sfera ili su i cilindri, hoćeš li antirefleks, protiv maglenja... Ali u principu oko 50ak km, jer za moju diptriju -1.5 i cilindri -1.75, antirefleks stakla su 60-65 km, ovisi od optike do optike. Mada sam ja prije 3 godine našla u jednoj zabačenoj optici u Ferhadiji za 45km.
MajcinaDusica

#5 Re: optičke naočale

Post by MajcinaDusica »

Čuj zabačena a u Ferhadiji... Uglavnom, cijena stakala ti zavisi od više faktora, kao što je dioptrija, cilindri, itd., zatim materijal od kojeg su stakla (moje su morale biti od titanijuma), pa moraju li se stanjivati (kod velikih dioptrija, pretpostavljam da tebi neće morati), itd. Za te premaze, antirefleks i protiv grebanja, ja kao neko ko godinama nosi naočale sa velikim dioptrijama i često kupuje nove, smatram čistom ublehom, ali ih svejedno opet stavim. Zatim možeš staviti foto-osjetljiva ili nijansirana stakla, pa i to diže cijenu.

Što se okvira tiče, nekad su se u nekim optikama mogli dobiti najjednostavniji okvirovi preko zdravstvenog osiguranja, uz neko minimalno učešće. Ja nisam sigurna da to fercera, ali vrijedi se raspitati. To je najjeftinije. A najskuplje pretpostavljam da ide do nekoliko hiljada. Neke srednje, da nisu neki brendirani ali da nisu ni fuš, mislim da možeš dobiti za 100-200.

Isplati se pitati na više mjesta, jer su razlike značajne, a je teoretski moguće u jednoj optici samo kupiti stakla, okvirove na drugom mjestu, a ugraditi na trećem. Ja bih okvire kupila gdje god da mi se svide, a stakla i ugradnju samo kod nekog za koga vjerujem da znam šta radi.

Leće ispadnu jeftinije od najjeftinijih naočala.
Jazzy.ba

#6 Re: optičke naočale

Post by Jazzy.ba »

Ljudi kako ispolirati plastični okvir naočala, crna plastika sa strane počela blijediti, bijela boja izbija, ima li rješenja tome, ne bih istresao kesh na novi okvir. :D
Post Reply