Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kurty

#851 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by kurty »

Evo ga od sinoc... Koliko vremena se ugrabi, dinamika je dobra
Image
SD7

#852 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by SD7 »

GandalfSivi wrote: 17/07/2020 13:22 Ziv sam, jedva, na skrge. Otvorio firmu, zaposlio jednu dodatnu osobu, prosirio proizvodnju, ubacio par novih proizvoda, ali opet ni blizu potrebama trzista. Moram naci nacin da povecam proizvodne kapacitete bez zaposljavanja novih ljudi. Pratite nas na FB stranici VD Woodwork and Crafts :)

Ima li iko iskustva sa CNC routerima? Imam milion i jedno pitanje...
Mozda mogu pomoci. Sta vas zanima?
GandalfSivi

#853 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

SD7 wrote: 17/07/2020 15:16
GandalfSivi wrote: 17/07/2020 13:22 Ziv sam, jedva, na skrge. Otvorio firmu, zaposlio jednu dodatnu osobu, prosirio proizvodnju, ubacio par novih proizvoda, ali opet ni blizu potrebama trzista. Moram naci nacin da povecam proizvodne kapacitete bez zaposljavanja novih ljudi. Pratite nas na FB stranici VD Woodwork and Crafts :)

Ima li iko iskustva sa CNC routerima? Imam milion i jedno pitanje...
Mozda mogu pomoci. Sta vas zanima?
Zanima me koliko je precizan, ako stavim dasku, da reze ivice sa duge strane u polukrug (koliko mu rezanje moze biti precizno), onda mi treba da radi kao regularni router da zaobli sve ivice i na kraju da napravi rupe do pola dubine cijelom duzinom. Ona to treba da okrenem sa druge strane i da uradi sve isto.

Evo slika kako treba izgledati:

Image

Isto me zanima koja marka bi bila najbolji omjer cijene i kvalitete, treba mi minimalno 5x2 stope velicina.

Zahvaljujem na odgovoru.
GandalfSivi

#854 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Ubise me sipke. Ima li iko savjet kako smirglati sipke? Promjer im je 2.85 cm a duzina 105 cm. Znam da koze na onome sto ih rotira (lathe), ali su skupi pravo a i problem mi je sto onda saraf mora malo uci u sipku. Ima li kakva smirglerka koja to radi, fqkat je patnja rucno ih raditi?
Hakiz

#855 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Duže šipke, išmirglaš na strugu (lathe) pa odrežeš višak.

Napraviš ga ako ti je skup, nešto u ovom stilu: https://youtu.be/qYil-sVXH2s ili https://youtu.be/7gTRuCgDSPc

Ako je samo za šmirglanje ne treba ti bolji.

Ovdje ima Einhell za oko 150 USD, nije to toliko skupo, sigurno tamo ima nešto slično.
GandalfSivi

#856 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Hakiz wrote: 21/07/2020 16:04 Duže šipke, išmirglaš na strugu (lathe) pa odrežeš višak.

Napraviš ga ako ti je skup, nešto u ovom stilu: https://youtu.be/qYil-sVXH2s ili https://youtu.be/7gTRuCgDSPc

Ovdje ima Einhell za oko 150 USD, nije to toliko skupo, sigurno tamo ima nešto slično.
Znam da mogu rezati visak. Vjerovarno cu to na kraju morati i uraditi. Napravio sam slicnu masinicu, mada dosta jednostavniju, ali je patnja dok ismirglam jednu, pa skinem, pa onda drugu, pa opet skinem, pa tako i do 50-60 puta dnevno...

Hvala na savjetu u svakom slucaju...
Hakiz

#857 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

GandalfSivi wrote: 21/07/2020 22:24
Hakiz wrote: 21/07/2020 16:04 Duže šipke, išmirglaš na strugu (lathe) pa odrežeš višak.

Znam da mogu rezati visak. Vjerovarno cu to na kraju morati i uraditi. Napravio sam slicnu masinicu, mada dosta jednostavniju, ali je patnja dok ismirglam jednu, pa skinem, pa onda drugu, pa opet skinem, pa tako i do 50-60 puta dnevno...

A, ti si došao do momenta kada treba ići u ozbiljne investicije. Nema ti druge nego odlučiti ili dizati kredit i kupovati hale i mašine za serijsku proizvodnju ili povući ručnu i raditi mali broj proizvoda po visokim cijenama.

Ne možeš se ručnim, zanatskim radom takmičiti sa serijskom proizvodnjom po cijeni. Ne može zanatlija biti jeftiniji ili produktivniji od Ikee ako prave isti proizvod. Ili moraš kupiti "traku" i automatizovati se pa raditi veliki broj proizvoda da je otplatiš i zaradiš ili postati artisan. Ako ćeš praviti jeftine ili pristupačne cijenom proizvode moraš na high volume proizvodnju a to znači ulaganje u mašine. Ne možeš reći neću lathe jer mi je preskup, ako i jeste, jeftiniji je od ručnog šmirglanja. Kupi ga jer ti količina posla to zahtijeva.

Ili smanji količinu posla ali koristi plemenito drvo i ekstra dizajn i pravi malo proizvoda po visokim cijenama.

Još jedan razlog. Jeftinije ti je, po pojedinačnoj dasci, kupiti 10.000 dasaka nego 100 dasaka. A to znači da ako hoćeš jeftin pojedinačni proizvod mora ti svaka daska za taj proizvod biti jeftina, što znači i kupovina materijala high volume a to povlači i proizvodnju high volume. I manje sati ljudskog a više mašinskog rada.

Vjeruj mi, šta god da napraviš, Ikea ili slična firma će to isto napraviti za 30% od tvoje cijene. Jeftinije će kupiti drvo po jedinici proizvoda jer će ga kupovati u većim količinama, manji troškovi rada jer će raditi mašine umjesto ljudi, manji troškovi transporta po pojedinačnom prozvodu i kupci će moći kupiti proizvod odmah, neće morati čekati da bude napravljen.

Znači, kupuj, kupuj lathe, kupuj CNC, kupuj proizvodnu traku i automatizaciju.
eltroxin

#858 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

GandalfSivi wrote: 21/07/2020 22:24

Mozes li kupiti gotove sipke? ili barem slicnih dimenzija pa prilagodi projekat dimenzijama koje kupis. To je fakat nezahvalno praviti u velikim kolicinama.
Hakiz

#859 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Sve je lako dok je u okvirima standardnih dimenzija i materijala za namještaj. Takve stvari se mogu kupiti lokslno ili naručiti bez problema. Je li čovjek hoće nešto drugačije, belaj...

Onda treba lathe - strug, jointer - stona blanja, table planer - debljača, CNC router - kompjuterska glodalica, razni specijalizovani šabloni, izvor materijala...
eltroxin

#860 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

GandalfSivi wrote: 17/07/2020 16:09 Evo slika kako treba izgledati:

Image

Isto me zanima koja marka bi bila najbolji omjer cijene i kvalitete, treba mi minimalno 5x2 stope velicina.

Zahvaljujem na odgovoru.
Ja bih na tvom mjestu za ovako nesto napravio sablon, montiras kopi prsten na router, podesis dubinu i udri.
Cak bi bilo brze nego na cnc masinama manjih dimenzija.
Jeli ovaj komad rezes ili kupujes vec gotove dimenzije i onda busis rupe i zaoblis?
GandalfSivi

#862 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Hvala svima na odgovorima, evo mali presjek trebutne situacije. Slazem se da je neodrzivo rucno raditi i trkati se sa ozbiljnim kompanijama koje imaju serijsku proizvodnju. Ne moze se to ni pod razno. Sinoc sam manje od sat spavao i sada zavrsavam svoj posao da bih trcao nazad u radnju, da stignem ispostovati rokove. Proizvodna traka jeste cilj, nadam se da ce se to dogoditi radje prije nego kasnije.
Idemo dalje, neko spomenu da narucim gotove sipke (znaci tacne dimenzije, ismirglane, spremne za sastavljanje. Pokusavam vac sedam dana dobiti ponudu, otvoriti business account sa lokalnim dobavljacem, ali me sales representative izbjegava, cudan lik skroz. Dao sam mu sve informacije i lik nestao. Zovem ga vec po obicaju svako jutro uz kafu, ali izgleda da cu morati traziti kakvu drugu firmu.
Sljedece, sabloni. Sabloni od pleksiglasa naruceni, za par razlicitih proizvoda, bit ce gotovi u ponedjeljak, onda ce to ici lakse. Ali kao sto opet neko spomenu, ubise me custom narudzbe. Poceo raditi krevete za djecu (postavit cu sliku), crib size madrac, odjednom me preplavise narudzbama za twin size. Moram cijenu za taj radikalno dizati, sinoc su mi dva kreveta sav materijal pojeli. Da ne spominjem sto sam u 20 do sest jutros trcao da iznajmim kombi da bih mogao dostaviti u komadu, jer mi je pada na pamet da ih sastavljam u toj velicini na lokaciji.

Ubo sam pravo trziste, sta god ponudim, otimaju se, UPS me pegla da potpisem ugovor sa kojim bih mogao cijelu Ameriku pokrivati, ali nemam kapaciteta ni ovaj svoj dio ovdje da pokrijem. Kada sam poceo sa ovim, radovao sam se svakoj narudzbi, sada me glava zaboli kada vidim novu, ni odmora a ni para (sve ulazem u masine). Barem proizvodi lijepo izgledaju.

Image
GandalfSivi

#863 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Kupio sam stol za router prije par dana, ide to k’o bonbonica, ali opet je sve rucno, lijepo bi bilo moci dugme pritisnuti i gledati kako se to samo radi.
GandalfSivi

#864 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Evo i twin size cudoviste, nocas u 03.45, prije smirglanja. Onda se fino i odspavalo do 5, zavrsilo se smirglanje i zastitni premaz, uzeo se kombi i odradila se dostava...

Image
Hakiz

#865 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Postaješ žrtva svog uspjeha. Kaže poslovica, pazi šta želiš, moglo bi ti se ostvariti. Dilema: Napustiti posao i sav se predati majstorluku, zaposliti radnike i samo voditi firmu, raditi zanatski malo ali skupo ili dići ruke od komercijalnog majstorluka? I sam kažeš, ne možeš stići, velika količina narudžbi, dakle serijska automatizovana proizvodnja ti je must ako želiš nastaviti ovako.

Ima još jedna izreka: Prokletstvo je kada ti hobi postane profesija. Zamisli situaciju, krenuo si u majstorluk jer ti se to sviđa, a završićeš možda tako da vodiš firmu i ne radiš sam sa drvetom. Ironija.

Sretno.

Ja bih volio ako bih išao na to da zarađujem da bude zanatski, artisan nivo. Da sa 50-ak komada raznih proizvoda godišnje plaćam račune i živim. Ne bih volio naći se jedno jutro kao vlasnik fabrike i jedino od drveta šta dotičem je stol u kancelariji na kojem potpisujem papire...
Last edited by Hakiz on 22/07/2020 15:55, edited 1 time in total.
bunk

#866 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by bunk »

GandalfSivi wrote: 22/07/2020 15:26 Hvala svima na odgovorima, evo mali presjek trebutne situacije. Slazem se da je neodrzivo rucno raditi i trkati se sa ozbiljnim kompanijama koje imaju serijsku proizvodnju. Ne moze se to ni pod razno. Sinoc sam manje od sat spavao i sada zavrsavam svoj posao da bih trcao nazad u radnju, da stignem ispostovati rokove. Proizvodna traka jeste cilj, nadam se da ce se to dogoditi radje prije nego kasnije.
Idemo dalje, neko spomenu da narucim gotove sipke (znaci tacne dimenzije, ismirglane, spremne za sastavljanje. Pokusavam vac sedam dana dobiti ponudu, otvoriti business account sa lokalnim dobavljacem, ali me sales representative izbjegava, cudan lik skroz. Dao sam mu sve informacije i lik nestao. Zovem ga vec po obicaju svako jutro uz kafu, ali izgleda da cu morati traziti kakvu drugu firmu.
Sljedece, sabloni. Sabloni od pleksiglasa naruceni, za par razlicitih proizvoda, bit ce gotovi u ponedjeljak, onda ce to ici lakse. Ali kao sto opet neko spomenu, ubise me custom narudzbe. Poceo raditi krevete za djecu (postavit cu sliku), crib size madrac, odjednom me preplavise narudzbama za twin size. Moram cijenu za taj radikalno dizati, sinoc su mi dva kreveta sav materijal pojeli. Da ne spominjem sto sam u 20 do sest jutros trcao da iznajmim kombi da bih mogao dostaviti u komadu, jer mi je pada na pamet da ih sastavljam u toj velicini na lokaciji.

Ubo sam pravo trziste, sta god ponudim, otimaju se, UPS me pegla da potpisem ugovor sa kojim bih mogao cijelu Ameriku pokrivati, ali nemam kapaciteta ni ovaj svoj dio ovdje da pokrijem. Kada sam poceo sa ovim, radovao sam se svakoj narudzbi, sada me glava zaboli kada vidim novu, ni odmora a ni para (sve ulazem u masine). Barem proizvodi lijepo izgledaju.

Image
Svaka cast,zelim ti svu srecu i nafaku u poslu.
Briljantno.
eltroxin

#867 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by eltroxin »

Kako funkcionise to u Americi, kupim od tebe taj krevetac i junior se udari, ustine, nekako se povrijedi?
Moras li misliti i tome kada se bacis u ovakav biznis?
bunk

#868 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by bunk »

Brate cuo si za osiguravajuce kuce...
Hakiz

#869 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

eltroxin wrote: 22/07/2020 19:54 Kako funkcionise to u Americi, kupim od tebe taj krevetac i junior se udari, ustine, nekako se povrijedi?
Neko mu zatraži certifikate da je sredstvo za premazivanje drveta neškodljivo za djecu, to jeste odobreno za upotrebu za dječiji namještaj. Šta roditelj zna, da li sam krevetac za djete farbao bojom na bazi olova ili vode? Ima pravo da osigura dijete, i ja bih svoje.

U Penny kupujem sredstvo za premazivanje a tamo sredstvo za drvene površine na kojima se obrađuje hrana, sredstvo za drvene površine sigurno za namještaj za djecu, sredstvo za ovo, za ono... Ne može daska za rezanje sira da se premaže običnim firnisom, mora sredstvom certificiranim za upotrebu u prehrambenoj industriji. Mogu misliti šta sve u Americi ima.

Napiše uputstvo za upotrebu sa odricanjem od odgovornosti...

Nego, da li su šipke na ogradama razmaknute po propisima da se glava djeteta ne može zaglaviti, visina ograde da li je po propisima itd.

Ja tražim da nabavim knjigu sa standardima u namještaju, kolika je standardna visina trpezarijskog stola, koliki je ugao nagiba naslona u odnosu na sjedeću površinu kod stolice, koliki je radijus okruglog stolića, dakle svi propisani standardi u proizvodnji namještaja. Našao na internetu neku američku u inčima sve, ali u milimetrima nema. Nema ni za kupiti...

Svakakvih stvari ima kada se krene u komercijalne vode na koje treba paziti da ne dođe do tužbi.

Pravnika treba imati obavezno.
Last edited by Hakiz on 22/07/2020 23:43, edited 1 time in total.
Hakiz

#870 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

Kakav je sistem za pročišćavanje vazduha i uklanjanje prašine i piljevine? Hrast i još neke vrste, medijapan (MDF) su kancerogeni kada se šmirglaju ili režu, neke druge vrste drveta nisu kancerogene ali su štetne za disajne organe. Sama maska nekada nije dovoljna. A i drvena prašina može biti lako zapaljiva pa ponekada i eksplozivna.

Zeznuto i skupo je ići u masovnu proizvodnju, nije to samo kupiti pile i drvo...
GandalfSivi

#872 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Hakiz wrote: 22/07/2020 23:18
eltroxin wrote: 22/07/2020 19:54 Kako funkcionise to u Americi, kupim od tebe taj krevetac i junior se udari, ustine, nekako se povrijedi?
Neko mu zatraži certifikate da je sredstvo za premazivanje drveta neškodljivo za djecu, to jeste odobreno za upotrebu za dječiji namještaj. Šta roditelj zna, da li sam krevetac za djete farbao bojom na bazi olova ili vode? Ima pravo da osigura dijete, i ja bih svoje.

U Penny kupujem sredstvo za premazivanje a tamo sredstvo za drvene površine na kojima se obrađuje hrana, sredstvo za drvene površine sigurno za namještaj za djecu, sredstvo za ovo, za ono... Ne može daska za rezanje sira da se premaže običnim firnisom, mora sredstvom certificiranim za upotrebu u prehrambenoj industriji. Mogu misliti šta sve u Americi ima.

Napiše uputstvo za upotrebu sa odricanjem od odgovornosti...

Nego, da li su šipke na ogradama razmaknute po propisima da se glava djeteta ne može zaglaviti, visina ograde da li je po propisima itd.

Ja tražim da nabavim knjigu sa standardima u namještaju, kolika je standardna visina trpezarijskog stola, koliki je ugao nagiba naslona u odnosu na sjedeću površinu kod stolice, koliki je radijus okruglog stolića, dakle svi propisani standardi u proizvodnji namještaja. Našao na internetu neku američku u inčima sve, ali u milimetrima nema. Nema ni za kupiti...

Svakakvih stvari ima kada se krene u komercijalne vode na koje treba paziti da ne dođe do tužbi.

Pravnika treba imati obavezno.
Eto sve si odgovorio :). Od boja (Milk paints i ponekad Benjamin Moore), preko zastitnih premaza (butcher block conditioner, 100% tung oil, 100% hemp oil), pa onda release waiver form-a (oslobadjaju me svih odgovornosti), do CPSC certifikata koje ganjam. Imam i advokata, najbolja prijateljica, odgajao sam je za ovaj dan zadnjih 10 godina, ona mi legalnu stranu stvari pazi.

Tu nema zajebancije od prvog dana...
GandalfSivi

#873 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by GandalfSivi »

Hakiz wrote: 22/07/2020 23:38 Kakav je sistem za pročišćavanje vazduha i uklanjanje prašine i piljevine? Hrast i još neke vrste, medijapan (MDF) su kancerogeni kada se šmirglaju ili režu, neke druge vrste drveta nisu kancerogene ali su štetne za disajne organe. Sama maska nekada nije dovoljna. A i drvena prašina može biti lako zapaljiva pa ponekada i eksplozivna.

Zeznuto i skupo je ići u masovnu proizvodnju, nije to samo kupiti pile i drvo...
Jebiga, trenutno je garaza, znaci kombinacija 3M P25 maski, koje hlade zrak btw, manje se znojim sa maskom nego bez, i koristenja leaf blower-a svakih par sati. Relativno je cisto, ali daleko od nekog standarda...
zposao

#874 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by zposao »

Realno @GandalfSivi prekuco si ovu temu. Izloguj se :D idi na viši nivo

Ti si još malo pa Ikea. Mi smo sirotilja koja pokusava sklepati kućicu za cuku. :lol:
Hakiz

#875 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Post by Hakiz »

GandalfSivi wrote: 23/07/2020 05:35
Hakiz wrote: 22/07/2020 23:38 Kakav je sistem za pročišćavanje vazduha i uklanjanje prašine i piljevine? Hrast i još neke vrste, medijapan (MDF) su kancerogeni kada se šmirglaju ili režu, neke druge vrste drveta nisu kancerogene ali su štetne za disajne organe. Sama maska nekada nije dovoljna. A i drvena prašina može biti lako zapaljiva pa ponekada i eksplozivna.

Jebiga, trenutno je garaza, znaci kombinacija 3M P25 maski, koje hlade zrak btw, manje se znojim sa maskom nego bez, i koristenja leaf blower-a svakih par sati. Relativno je cisto, ali daleko od nekog standarda...
Ljudi nabave nešto ovako https://www.einhell.de/shop/de-de/te-ve-550-1-a.html pa naprave sistem od PVC cijevi do svake mašine, nešto kao ovo https://www.youtube.com/watch?v=eVlJP4naUfM

Ne znam ima li EInhell u USA, ali sigurno znam da ima sličnih.

Kod mene je ovaj usisivač: https://www.bosch-do-it.com/hr/hr/ku%C4 ... 576953.jsp

Htio sam ovaj: https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 06019E5100

Ali u prodavnici mi pokazaše ovaj zeleni, razlika je u tome što ovaj plavi ima poluautomatski sistem za čišćenje filtera i 5 litara je manji, ali je 200 KM skuplji. I plavi ima i platnenu vrećicu za pražinu dok zeleni samo papirne.

I na ovakav usisivač možda da se stavi i onaj cyclone dodatak, koji li kupiš ili sam napraviš, ima na youtube kako ga napraviti.

Nešto kao ovo: https://www.youtube.com/watch?v=3ni1Pf-wwo0

Kako sam ja samo hobista, uštedjeh 200 KM kupovinom hobi zelenog usisivača umjesto profi plavog.

Meni je za sada dovoljno jer mi je količina rada mala a i moj proces rada je u fazama. Znači prvo uradim sve sa jednim alatom pa onda sa drugim itd. Na primjer, ako mi treba ubodna pila uradim sve šta će biti rađeno sa ubodnom pilom pa je spakujem. Pa isto sa preklopnom, pa isto sa šmirglicom, pa sa bušilicom itd. A to znači da na alat sa kojim trenutno radim prikopčam usisivač, pa kada završim sve sa tim alatom onda usisivač prikopčam na drugi alat itd. Takvom organizacijom rada ne mijenjam svaki čas prikopčavanje usisivača ne jedan alat, pa na drugi, pa ponovo vraćanje na prvi itd. Taj usisivač uz masku i rad na balkonu, dakle na otvorenom a ne u zatvorenom, mi je za sada dovoljan.

Za tvoju količinu posla i vrstu radionice, a rekao si i da imaš jednog radnika pa da se ne bi "svađali" ko u kojem trenutku prikopčava usisivač na svoju mašinu, neki radionički usisivač sličan ovom Einhellu za koji sam stavio link uz sistem PVC cijevi bi bio rješenje. I ako još dodaš neki sistem za ventilaciju, dakle izmjenu vazduha, imaćeš prilično doar sistem kojim štitiš zdravlje i imaš čistu radnu okolinu. Ne i t otrebalo iti preskupo, nekoliko stotina USD za usisivač slian pokazanom Einhelovom i nekoliko desetina metara plastičnih cijevi za kanaizaciju, priključaka itd. Ne znam koliko bi koštao sistem ventilacije. Znači jedna velilka sluminijska cijev sa otvorima za usisavanje vazduha u prostoriji, ventilator koji uvlači svjež vazduh iz vana u radionicu na jedan kraj cijevi i ventilator koji izbacuje korišteni vazduh iz radionice vani na suprotnu stranu radionice na drugi kraj cijevi.

Ima još jedan problem, a to je statički elektricitet koji se javlja kod PVC cijevi. Dakle, PVC cijevi treba uzemljiti nekako. Ovaj video pokazuje primjer rješavanja tog problema: https://www.youtube.com/watch?v=XtkHzmXe4ZA
Post Reply