majstor.yoda wrote:...
Stupna bušilica je super stvar, ali dosta nisko na listi prioriteta. Možda prenamjenujem ovu žičanu. Može li se time onda bušiti rupe u drvetu većih promjera? Onim pljosnatim borerom, ili krunom ili fer nešto nastavkom? (terminologija mi je nula bodova). Da li ove konstrukcije mogu izdržati? A vidio sam i super DIY rješenja od drveta...
...Stege su pravi problem. Skupo, a nije ni neki izbor. Vidio sam da je ranije na temi spomenuto pipe clamp. To je odlično rješenje, ali nisam siguran da ima kod nas. A čak i one klasične stolarske koje se mogu naći na piku su užasno skupe...
Ja imam taj stalak za ručnu bušilicu koji je "pretvara" u stonu. Bez problema bušim rupe prečnika 3 cm. Veće još nisam bušio, ali čini mi se da ta konstrukcija nije problem, više zavisi od snage bušilice i kvaliteta krune nego od stalka za bušilicu.
Pipe clamp i ja tražim i kod nas ih nisam našao. To jeste one dijelove koji drže drvo, sama cijev (pipe) je najobičnija metalna vodovodna cijev tog prečnika, to ne bi trebao biti problem.
Obične stege i nisu preskupe, vidio sam ih po cijenama od 20-ak KM za 1000 mm dužine, pa s vremena na vrijeme kupiti po jednu i eto za koji mjesec 4-6 stega. Samo je problem što treba i 4-6 od 500 mm pa 4-6 od 250 mm, pa... I onda 20 KM po 20 KM, pa 10 KM po 10 KM, i eto 500 KM samo za stege
Za maske, to je veliki problem. Naime, skupo je kupovati stalno one klix, FP3, a i nisu dobre za boje i isparenja, dobre su samo za prašinu/piljevinu. A nekada se radi i bojama i raznim isparavajućim tečnostima itd.
I tako ja sebi kupim LUX masku koja je u stvari Moldex maska iz serije 8000, ovu:
https://www.moldex-europe.com/en/produc ... ries-8000/
Dođe ona sa već uključenim filterima za boje, isparenja itd. I sad, treba kupiti filtere za čestice. I tu nastaje problem. U OBI-ju, i tamo i malo u Conradu, ima kupiti filtere za čestice za tu masku, ali samo takve da se montiraju preko filtera za boje. A to znači da i kada ne radim sa bojama, moram imati filtere za boje na masci jer drugačije ne mogu montirati fitere za čestice. A to opet znači bespotrebno bacanje neupotrebljenih filtera za boje. Jer, jednom kada otvoriš filter, on se troši čak i kada ga ne koristiš, pa ga moraš baciti poslije određenog vremena iako ga nikada nisi koristio.
Moldex ima sistem za montiranje filtera za čestice bez upotrebe filtera za boje, ali to se preko OBI-ja ne može naručiti, a nisam našao da iko drugi, osim malo Conrad ali ni oni nemaju, ovdje prodaje Moldex.
Pa će se to morati naručivati preko interneta.
Što se tiče drugih proizvođača maski, 3M i slični, nisam našao ni jedan pouzdan izvor u BiH.
Tako da je što se tiče iole ozbiljnije zaštitne opreme, ovdje je strašno loša situacija. Ima nešto naočala, rukavica, zaštite za uši, cipela i odjeće, to i nekako, ali zaštita disajnh organa, maske, čak i one klix kojih ponekada nema osim u gradaciji P1 (recimo u FIS-u imaju samo u gradaciji P1, najmanji stepen zaštite), to je za privatnu kupovinu veliki problem. Kada firme naručuju iz inostranstva za svoje radnike one se snalaze, ali kada mi pojednici, hobisti, pokušavamo kupovati zaštitnu opremu, to je problem. A udisanje čestica drveta, izrazito kod nekih vrsta tvrdog drveta, pogotovo finih čestica pri brušenju na primjer, pa zatim obrada medijapan ploča itd je opasno, kancerogeno. To nije nagađanje, to je potvrđena i dokazana činjenica.
I taj OBI, reklamira se kao prodavnica za hobiste (solomahere) a maltene sve čine da hobistima ogade hobi time što nemaju mnoge stvari. Nisu bolji ni drugi, sve je to u 5 deka, OBI je još i najbolji, koliko god da je loš.