EI Presidente wrote:opasna_emancipovana wrote:da Lace..ima momcica sjede kose a imaju 75 godine!

sve zavisi da li se starac sam cuva, vodi racuna o sebi, da li je vitalan..ja poznajem jednog starca, pazi sta jede, svaki dan seta, ne pije , ne pusi, vodi racuna i o svom izgledu..fenomenano izgleda za svoje godine..a opet ti imas ljudi koji od sebe naprave starce i sa nepunih 60 godina! ne cuvaju se,pa onda se samo mladji moraju brinuti o njima..tj.otezavaju im..jer mnogo je lakse izdrzavati starca koji se pazi, redovno ide doktoru na preglede i na kraju krajeva vodi racuna o svojoj licnoj higijeni. ima razlicitih staraca..neki su jednostavni i s njima se moze,a neki bas poput djece ( kao sto je moj buduci svekar )..
ja fakat tebe ne razumijem...u danasnjoj Bosni rijetki mogu reci kako su dobili stan na poklon, tako da ste tu pravo sretni. znaci, ti mislis da vas dvoje zasluzujete stan dzaba, za kojim niste morali ni prstom mrdnut, ali covjek koji vam je poklonio stan ne zasluzuje nista? gotovansko razmisljanje, zar ne? slazem se da ti zivot nece biti komforan u onoj mjeri koliko ti treba, ali ako zelis svoj zivot napraviti komfornim onda se moras i potruditi. zapnite, radite, varajte, iznadjite mogucnost, pa rentajte i zivite po svom...ili uzmi kredit kao sto neko rece ranije...nista u zivotu ne dolazi dzaba, posebno mir u kuci i zivot po svom. i fakat nemas pravo kritikovati zivotni stil svog punca, jer je on taj zivot zivio prije nego si se ti i rodila, i nema razloga sada nesto mjenjati radi tebe. to je totalno njegova odluka hoce li zivjet zdravije ili ne. najpametnije bi mu bilo da tusne stan i sebi obezbijedi mjesto u starackom domu i njegu kad i ako se razboli...a vas dvoje bujrum pa ispocetka kao sto nas vecina vec devera...prvo rintas, pa rentas, pa eventualno nesto kupis...i gledas da sto manje kukas, a vise aktivno djelujes u sopstvenom zivotu.
shvatam ja to sve...i ja sam za to da sam radis , zaradis i kupis ono sto zelis..tad te nece niko peglati i reci : ''eh ja sam ti valjo''...
nego, danas je tesko, pogotovo mladima se zaposliti ( znas ono traze 2,3 godine radnog iskustva) tako da pomoc ti je neophodna...
ja mislim da je moj momak, buduci suprug sasvim zasluzeno dobio taj stan od oca. odkad je ostao sam ( kad mu je zena umrla ) moj decko je taj koji se brine o njemu,pazi ga,cak sam i ja priskocila u pomoc..
i pored posla ( on radi ) ja studiram redovno ga obilazi i sto je najbitnije nikad to ne radi reda radi već zaista od srce.ali pazi,ima masa ljudi koji se o svojim roditeljima brinu reda radi..
a druga stvar...taj stan sto je dobio..on je od svojih para ulozio u adaptacijnu i renoviranje..jer stan nije bio cakum pakum...sjecam se,on je najvise rinto oko stana, placao majstore..tako da sasvim je zasluzeno da pripadne njemu.nije to ni priblizno ono begovski da ti starci daju stan,auto..s takvim debilom ne bih ni bila..
razumijem ja da njemu treba briga...ali samo da ga ne gledam! da mogu biti opustena,da mi ne pocne jos zanovjetati : ovo ovako,ovo onako..
bas sam pricala sinoc s momkom o tome..zakljucili smo da bih se stan trebao zamjeniti za veci uz dodatak novca..da bar covjek ima svoju sobu i wc.al do toga treba jos puno...
a onda opet kontam..nikad ne znas kamo vode putevi..mozda se nesto ne ocekivano rijesi.ali u svakom slucaju kad dodje vrijme,popricat cu i sa jel buducim svekrom.bit cu prije svega iskrena,ali cu svakako pokazati i razumijevanje za njega.e sad,ako i on pokaze razumijevanje za nas mlade ko sto mi pokazujemo za njega starog - to ce biti dobro.
jos jednom hvala na svim savjetima..mislila sam da ce me svi samo osudjivati i govoriti kako sam sebicna bla bla..
pozdrav svima