Njega tijela (zenska tema)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#551 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ulje kupis bazno i ako hoces mozes u njega staviti i etericna koja odgovaraju tvojoj kozi (znam da su neroli, palmarosa i ylang ylang dobri za suhu kozu, generalno sva etericna koja imaju anti-aging svojstva). za bazna ne znam :( necu da ti dajem pogresne savjete. samo da znas, etericna ulja NI SLUCAJNO direkt na kozu, samo u bazi.

ulja se sva nanose na mokru kozu, i dovoljne su bukvalno dvije kapi koje protljas dlanovima i onda stavis na lice. odma se to upije, bas odma. mislim ako stavis litar ulja, bices masna :D to je logicno. samo kap-dvije, to je sasvim dovoljno.

a lavandu, kupis destilovvanu vodu, jal u apoteci jal u supermarketu onu za peglu (samo pazi da nije ona sto je naparfemisana, inace destilovana voda je destilovana voda, nema tu neke razlike), naspes u bocicu sa spricom i onda etericno ulje lavande, ja naspem podosta jer meni ono smeta, mada bi nekom mozda sa osjetljivom kozom moglo smetati (inace to je jedno od dva ulja koja se smiju direkt na kozu nanositi, drugo je cajevac). prije upotrebe promuckas da se napravi emulzija (zabijeli se voda), i onda naprskas na ruku il na lice i to je to. ja preko odma jojobu stavljam da se upije i lavanda s njom :). tako se ne moram umivat vodom s cesme :)

a koristim ovu vodicu za sve zivo, i za neutralizaciju mirisa (npr ispod pazuha) i poslije depilacije, ma za sve zivo, mama mi se smije stalno jer sam isto onaj iz onog filma grcko vjencanje sto prska onu tecnost za prozore na sve :)

a moze micelarna za skidanje maskare, sto ne bi mogla, al brzo se trosi onda :S 400ml ti kosta 30KM.

kreme su meni njihove ok, skoro pa jedine od kojih mi lice ne bukne, ova bogata hranjiva je jako dobra krema, cure je kupuju stalno. bas bas hidratantna.
VenomousV

#552 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by VenomousV »

alica.k wrote:ulje kupis bazno i ako hoces mozes u njega staviti i etericna koja odgovaraju tvojoj kozi (znam da su neroli, palmarosa i ylang ylang dobri za suhu kozu, generalno sva etericna koja imaju anti-aging svojstva). za bazna ne znam :( necu da ti dajem pogresne savjete. samo da znas, etericna ulja NI SLUCAJNO direkt na kozu, samo u bazi.

ulja se sva nanose na mokru kozu, i dovoljne su bukvalno dvije kapi koje protljas dlanovima i onda stavis na lice. odma se to upije, bas odma. mislim ako stavis litar ulja, bices masna :D to je logicno. samo kap-dvije, to je sasvim dovoljno.

a lavandu, kupis destilovvanu vodu, jal u apoteci jal u supermarketu onu za peglu (samo pazi da nije ona sto je naparfemisana, inace destilovana voda je destilovana voda, nema tu neke razlike), naspes u bocicu sa spricom i onda etericno ulje lavande, ja naspem podosta jer meni ono smeta, mada bi nekom mozda sa osjetljivom kozom moglo smetati (inace to je jedno od dva ulja koja se smiju direkt na kozu nanositi, drugo je cajevac). prije upotrebe promuckas da se napravi emulzija (zabijeli se voda), i onda naprskas na ruku il na lice i to je to. ja preko odma jojobu stavljam da se upije i lavanda s njom :). tako se ne moram umivat vodom s cesme :)

a koristim ovu vodicu za sve zivo, i za neutralizaciju mirisa (npr ispod pazuha) i poslije depilacije, ma za sve zivo, mama mi se smije stalno jer sam isto onaj iz onog filma grcko vjencanje sto prska onu tecnost za prozore na sve :)

a moze micelarna za skidanje maskare, sto ne bi mogla, al brzo se trosi onda :S 400ml ti kosta 30KM.

kreme su meni njihove ok, skoro pa jedine od kojih mi lice ne bukne, ova bogata hranjiva je jako dobra krema, cure je kupuju stalno. bas bas hidratantna.

to sam sad pomislila :lol:
alica.k

#553 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

VenomousV wrote:to sam sad pomislila :lol:
znam da je smjesno, al stvarno je za sve dobro :) kontam i na kosu da stavim. bas cu sad probat dok operem kosu :) lavanda je dobra za skalp.
VenomousV

#554 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by VenomousV »

ma nije smjesno samo simpaticno sto za sve koristis =)
ali ako odgovara onda i treba tako da se upotrebljava - za sve :D
Nadinka

#555 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Nadinka »

a etericno od lavande jel kupujes u apoteci ili to ono moze bilo gdje kao u dm-u npr
Partizzanka

#556 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Partizzanka »

znam nekoga ko za sve koristi samo ono za pranje prozora
cak i za wc solju ... cccccc

nisam ja!

ima vala da narucim i ja tu lavandu pa makar!
alica.k

#557 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

lavandu u makroviti, kosta 8KM, od naseg proizvodjaca ROING :D pise da je organsko.

pliz pazi sa lavandom, ja kad je stavim cistu na kozu sprzi me (sto znaci da je dobra, nije razblazena, ali i da mi koza bas ne moze podnijeti skroooz cistu). pa radi prvo sa manjom kolicinom :) par kapi. ja stavim 10tak.
VenomousV

#558 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by VenomousV »

Partizzanka wrote:znam nekoga ko za sve koristi samo ono za pranje prozora
cak i za wc solju ... cccccc

nisam ja!

ima vala da narucim i ja tu lavandu pa makar!

mozda je pronto multi superfice :D
Partizzanka

#559 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Partizzanka »

10tak kapi na koliko vode??

joj sta nam ucini alica!? hehehe

a kakav recept za serum sto pricas na sminkanju??
gdje ti je taj???
alica.k

#560 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

na punu onu bocicu, mislim da ima 50ml u njoj :) neam pojma haha! sacu pogledat hajd

:D 200ml. ni blizu 50 :)

a recept ti je negdje na 18-19-20 stranici

ja inace sviju pokusavam prebacit na prirodnu njegu al ljudi su skeptici :)
zamzija

#561 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by zamzija »

A šta ono Alica staviš na bubuljicu kad ti iskoči, pa se osuši u trenu ?
Pomagaj !:)
alica.k

#562 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

cistu lavandu, da je spali :)
edit: stavi malo vode :) da ne budem ja kriva ako ti fakat spali lice :)
zamzija

#563 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by zamzija »

alica.k wrote:cistu lavandu, da je spali :)
edit: stavi malo vode :) da ne budem ja kriva ako ti fakat spali lice :)
Joj hvala puno! A gdje ću naći to ? Da li ima u svakoj apoteci, u kojem obliku to ima, kao kapi ?
alica.k

#564 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

to je etericno ulje, dodje u skroz maloj bocici, napisala sam gore gdje ima kupit. ima i u apotekama, al meni mama svaki put kad naruci oni debili joj posalju hybridu a ne angustifoliu koja je prava lavanda.

tako da trazite PRAVU lavandu a ne hibridnu.
zamzija

#565 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by zamzija »

alica.k wrote:to je etericno ulje, dodje u skroz maloj bocici, napisala sam gore gdje ima kupit. ima i u apotekama, al meni mama svaki put kad naruci oni debili joj posalju hybridu a ne angustifoliu koja je prava lavanda.

tako da trazite PRAVU lavandu a ne hibridnu.
Baš ti hvala na savjetu !!! To ću rodici reći da mi kupi u Hrvatskoj, a možda ima u onoj biljnoj apoteci Matija Paunovska :-D
alica.k

#566 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ma nema potrebe da kupujes u hrvatskoj, ima to kod nas kupiti.

a kod matije sumnjam da ima, ona vecinom prodaje svoje preparate (which suck btw)
VenomousV

#567 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by VenomousV »

ima ta angu nesto nesto u KOZMU ja jucer gledala oko 6-7 KM i citam naziv, znam da si ti nesto govorila koja je prava koja ne valja ma reko sacekacu da provjerim jos jednom na forumu :D

i btw, kako mislis malo vode i etericnog ulja od lavande :D koliko ovog koliko onog?
alica.k

#568 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

pa mislim ako hoces spalit bubuljicu onda stavis malo malo vode i kap lavande :)

inace to ni slucajno po citavom licu stavljat.

bas cu danas u kozmo svratit
zamzija

#569 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by zamzija »

Znači mora biti "zrela " bubuljica a ne ona crvena potkožna ?
alica.k

#570 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

zamzija wrote:Znači mora biti "zrela " bubuljica a ne ona crvena potkožna ?
meni djeluje i na te, mada ako redovno stavljas ovu lavanda vodicu onda se slabo i javljaju :)

a ima i alternativa lavandi, a to je propolis :) 5% u apibaby kapima (koje smrde uzasno, propolis smrdi meni), a 10% u dermapip kapima (koje imaju i neven).
to mozete slobodno na citavo lice :)
zamzija

#571 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by zamzija »

Alica - Hvala - Ti si riznica znanja, da ima sad ovdje smajli koji se klanja, tog bi postavila :)
alica.k

#572 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

semlaca, koji alkohol? ako je etilni onda ni slucajno na lice, isusice ti maksimalno. ako je propylene glycol onda mozes.

ako ti on to proizvodi trazi mu maksuz da ti napravi :) izmjesas malo ovog propylene glycol, vazelin i propolis i dobijes genijalnu kremu za lice. ja sam je dugo koristila, al onda su je prestali praviti.

mislim, probaj ti i taj al samo na bubuljice, ne na citavo lice. ja ne bi etilni stavljala na lice.
alica.k

#573 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ma meni se to zacas opere :), vjerovatno jer je samo 10%. mada stavim navecer pa da djeluje preko noci. po danu ne stavljam.
koristi to bona, nema ti zdravije stvari za kozu od pcelinjih proizvoda.
od meda maska preporodi lice (ako ga vec neces jesti).
ja napravim piling sa medom i secerom i u procesu stavljanja ga pojedem :)
swirl

#574 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by swirl »

alice, sto ne studiras farmaciju kad ovako svasta znas i kad te tako interesuju te djidje :D :D
alica.k

#575 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

idem linijom manjeg otpora i studiram engleski :)

na farmaciji i medicini su svi ludi, studirala sam ja meds pa sam se ispisala :)

edit: semlaca, zavidim ti na dedi :)
Post Reply