Muska prijateljstva vs. zenska prijateljstva

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

anais_nin

#1 Muska prijateljstva vs. zenska prijateljstva

Post by anais_nin »

Zadnjih dana puno razmisljam o prijateljima i kvaliteti, cvrstoci prijateljstva....od onog djecijeg "mi smo najbolji prijatelji", do onih dugogodisnjih, dubokih koje ni zivot, ni geografija, ni godine ne mogu ni oslabiti ni umanjiti.....

Pricalo se i polemisalo nadugo i nasiroko o musko-zenskim prijateljstvima i da li su ista uopste moguce....pa ne bih ponovo u tome....ja bih o razlici izmedju zenskih prijateljstava i muskih.....jer mislim da postoje ogromne razlike.... :oops: nekako mi se muska prijateljska cine dublja, iskrenija, postojanija.....zene su nekako prilagodljivije, promjenu okruzenje, promjeni se i status "najblize prijateljice" :D ne kazem da je i jedno ili drugo pravilo, samo mi se cini da je tako, utisci eto recimo....

kad razmisljam o muskim prijateljstvima padne mi na pamet ovaj redak:

Tu noc kad si se udavala,
mene pijanog su odnijeli,
moji prijatelji vjerni psi,
do jutra me tjesili,

Postoje li razlike? Ili se meni to samo cini, i opet se svodi na razlike izmedju pojedinaca, i cinjenicu da je svako prijateljstvo "organizam" za sebe? :D
maccarona

Post by maccarona »

ne znam sta hoces da napisem , kad si sve rekla :? :D

muska prijateljstva nisu komplikovana :D:D jer su to lovci i sakupljaci :D:D prica o motoru i konjskim sangama :roll: cilindru, kvacilu ( nema mi mrze rijeci, tri sam razvalila :lol: ) i brzini :oops: a koja zena voli brzinu :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:

a mi smo vjestice zavidne :D:D ona druga ne smije biti ljepsa :D:D
moj momak je ljepsi nego tvoj bla bla...i ako to znas nemoj da ga gledas, inace cu ti sihire napravit :shock: :lol: :lol: :lol:

odoh po tablete :D
danas

Post by danas »

ja nemam prijatelja ni prijateljica, nemam nista ni rec :roll: :roll: :D
maccarona

Post by maccarona »

ja imam prijatelja :D:D muskih :D:D
kad treba sta unosit, tu su 8-) :D :D :D :D

ko bi petljo sa sihirima :roll: :lol: :D :D :D
danas

Post by danas »

ja neam ni to :roll: :roll: :-? :D
maccarona

Post by maccarona »

hos kazat nam da unosis sve sama :shock: :roll: aj ne lazi :D:D
ne znam kako ih stignes zabavit i namamit :D:D idole moj :lol: :lol: :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

maccarona wrote:ne znam sta hoces da napisem , kad si sve rekla :? :D

muska prijateljstva nisu komplikovana :D:D jer su to lovci i sakupljaci :D:D prica o motoru i konjskim sangama :roll: cilindru, kvacilu ( nema mi mrze rijeci, tri sam razvalila :lol: ) i brzini :oops: a koja zena voli brzinu :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:

a mi smo vjestice zavidne :D:D ona druga ne smije biti ljepsa :D:D
moj momak je ljepsi nego tvoj bla bla...i ako to znas nemoj da ga gledas, inace cu ti sihire napravit :shock: :lol: :lol: :lol:

odoh po tablete :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

joj sto ja tebe volem :D
tech10

Post by tech10 »

Da nije macci ona sa cesljem? :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

tech10 wrote:Da nije macci ona sa cesljem? :lol:
joj kad te macca poceslja :oops: :D
nego imas li ti kakvih prijatelja? :D
Fratris

Post by Fratris »

Ovo sam prije nekog vremena napisao u nekoj drugoj temi. I dalje stojim iza tog.
Problem zena je nacin na koji shvataju prijateljstva i nacin na koji formiraju prijateljstva sa drugim zenama. Ja govorim iz svog iskustva i mozda sam potpuno u krivu, ali drugih iskustava osim svojih nemam.

Zene generalno imaju u zivotu vise najboljih jaranica nego muskarci. Ja znam dosta srednjovjecnih muskaraca koji su jos uvijek dobri prijatelji s ljudima s kojim se znaju od malena. Ja znam vrlo malo zena mojih godina koje se jos paze s jaranicama iz osnovne, a kamoli starijih. Zene imaju potrebu da mijenjaju prijateljice, pogotovu na vaznim prekretnicama u zivotu, i imaju tendenciju da brze stvaraju ta prijateljstva. Nova skola, za dva mjeseca Alma iz razreda odmah super prijateljica. Novi posao, za par mjeseci ce biti nerazdvojna s Sanelom iz kancelarije preko puta. Kad dodje unaprijedjenje i nova kancelarija, jebo Sanelu, sad je Bojana glavna. Zene isto imaju tendenciju da grade prijateljstva kroz price i razgovore. Zena se moze u tebe zaljubiti preko MSN-a. Muskarci stvaraju prijateljstva kroz zajednicka, prozivljena iskustva. Tko je bio u vojsci i u ratu, zna o cemu pricam. U ratu provedes s frajerom 2 mjeseca, dijeleci dobro i zlo i spreman si zivot dati za njega, a da te neko pita kako mu se zovu roditelji, kakvu muziku voli, jel vjernik il nije, ne bi znao. Jer na kraju nije ni vazno.

Zbog ovih, i nekih drugih razloga, zenska prijateljstva su cesto krhka, i zene se lakse posvadjaju. I to zbog razloga koji nama muskim izgledaju nenormalno. Jel ona druga kupila cipele, a zna da ih je ona prva htjela, ne pricaju. Muskarci, odjeca, fizicki izgled, posao, sve to zene vrlo lako posvadja. Meni dodje muka kad god sam na vjencanjima i vidim zlobu s kojom mladine neudane jaranice je gledaju. Ljubomora im se ocrtava u osmjehu. Zenama je cesto tesko imati prijateljice koje su znatno manje ili znatno vise uspjesne od njih, jer ljubomora uskace. Muskarce za to zaboli ona stvar. Ja imam jarane koji voze mercedese i piju samo uvozna pica kad izadjemo i imam jarane koji rade na bausteli i jos uvijek mastaju da ce jednog dana biti opako zestoki reperi. A ja negdje na sredini, ucitelj u osnovnoj. I nit sam ja ljubomoran na one koji se vozaju u meckama nit su oni koji idu na posao tramvajem ljubomorni na mene. A svadje? Pa posvadjas se i poslije pomiris, u stilu " moj jarane jarane jarani smo mi ne daj ne daj jednoj zeni da nas zavadi." Nekad se posvadjas to te mjere da se potuces, pa sta? Nije vazno jel svadja zbog zene il zbog Zelje, jarani su jarani. Zene pa cak i timovi prolaze, ali ostaje prijateljstvo.

E sad tek dolazimo do nase teme. Ja mogu iskreno reci da nemam ni jednu prijateljicu da ne smatram da je zgodna. Bar teoretski. To ne znaci da su sve supermodeli, nego jednostavno imaju kvalitete zbog kojih volim s njima provoditi vrijeme. Znaci, zgodna ne iskljucivo u fizickom smislu, nego i u drugim. Ne gledamo ni mi muskarci samo sise i guzove. U tom smislu je svaka prijateljica potencijalna cura, jer ako ja ne bi s zenom izlazio, zasto bih bio s njom prijatelj? Elem, problem je sto zene misle da su sva prijateljstva krhka i da ce bilo kakav pokusaj da to bude nesto vise od prijateljstva izazvati potpuni krah cijelog prijateljstva. Dramatican nacin razmisljanja cesto popracen frazama is meksickih sapunica. "Ne zelim te izgubiti kao prijatelja." "Sta ce s nama biti poslije?" "Ovo ce sve promijeniti." Zvuci ludo, dok ne skontas da ako je neko uvjeren da prijateljstva pucaju zbog cipela, ne cudi najmanje da vjeruja da bi malo guzenja isto to izazvalo. A da ne pricam kad ti ovakve nebuloze prodaje osoba koju znas 6 mjeseci. Jazuk prijateljstva koje traje pola godine. Ali zenama je sve to tako dramaticno. A ne znam zasto, jer ja jos uvijek odrzavam poznanstva i prijateljstva s bivsim curama. I nije problem sto smo mi jedno drugog vidjeli gole. Ali za vecinu zena, pa makar s njima bio prijatelj decenijama, tako nesto izgleda da bi preko noci sve unistilo. Ono, ako se ja i ti malo hvatamo pijani na derneku, sutra ce odmah sve biti drugacije. Znate ono, mozda ce on stalno htjet me hvatat od sad, mozda je sad smrtno zaljubljen i nonstop ce me cezljivo gledat i sta vec ne.

Al jebi ga, to su zene. Tesko nama s njima a jos teze bez njiha.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

@fratris

skoro pa se mogu sloziti sa svim sto si napisao, osim pretpostavke, da zene nisu sposobne za istu vrstu prijateljstava kao i vi, muski, to jest, da su nasa prijateljstva krhkija. ja vec 9 i po godina imam dvije najbolje prijateljice. ovo prijateljstvo smo bas osnovale u onim groznim pubertetskim godina, gdje covjek nije zadovoljan sam sa sobom, a kamo li sa drugima... bas nam je ovo prijateljstvo i pomoglo da prevazidjemo sve neprilike i nedace s kojima smo se susretale. mi se i prepiremo, posvadjamo ali nikad u toj mjeri da sad ne bih vise progovorila s njima, to bi bilo skroz nezrelo. mi o svemu i svacemu mozemo pricati, bez da se uvrijedimo... nismo ni ljubomorne jedna na drugu, zasto bi bile?
a spominjes, da si ostao prijatelj sa svojim bivsim djevojkama. iskreno da ti kazem, ja nemam nekog naglasenog kontakta sa svojim bivsima, ne pijem kafu s njima, ali redovno cestitamo praznike i rodjendane jedno drugome.
Dori

Post by Dori »

Bio je skoro onaj fol kada zena prespava van kuce i muz nazove 10 njenih prijateljica. 6 njih ce reci da je uopste nisu vidjele, 3 ce biti zbunjene, a mozda ce samo jedna potvrditi da je tu noc bila s njom.
U suprotnom, ako muz provede van kuce i zena nazove 10 njegovih prijatelja, 1 ce potvrditi da ga je vidio, 2 da su bili s njim, 3 da je spavao kod njih, a cak 4 da jos uvijek spava kod njih!!!

:lol:
morti

Post by morti »

Dena wrote:Bio je skoro onaj fol kada zena prespava van kuce i muz nazove 10 njenih prijateljica. 6 njih ce reci da je uopste nisu vidjele, 3 ce biti zbunjene, a mozda ce samo jedna potvrditi da je tu noc bila s njom.
U suprotnom, ako muz provede van kuce i zena nazove 10 njegovih prijatelja, 1 ce potvrditi da ga je vidio, 2 da su bili s njim, 3 da je spavao kod njih, a cak 4 da jos uvijek spava kod njih!!!

:lol:
:lol: :lol: :lol:

moj dosadašnji život mi govori da muška prijateljstva duže traju...

ne poznajem ni jedan slučaj "raskida"... :D

dok je sa curama skroz druga priča, i ovo oko lakše adaptacije u novoj sredini i oko nalaženja novih "jaranice" se potpuno slažem...

ja se držim iste raje već više od deceniju...and am proud... :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

9 od deset prijatelja mi je sada iz srednje škole koju sam završio prije 8 godina

a kad sretnem jaranice iz srednje i pitam jednu koja je bila najbolja s drugom :D

kaže nismo se čule 3 godinr :roll:

imao bih više prijatelja iz djetinjstva ali rat :( :x
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Kakva si osoba takvi su ti i prijatelji :oops:
Nekako sam uvijek vise voljela biti u zenskom drustvu, jer mi bas one tipicne muske price koje navede Macca i nisu bile jasne. :roll:
Jednom sam na poslu prisluskivala trojicu kolega :D Hajd rekoh da bas cujem o cemu muski pricaju. Skoro sat vremena su pricali o autu, automehanicarima, osovinama, klburatoru (kako li se vec kaze :lol: ) Hebem ti, kad ne crkoh :roll: :roll: :roll: Na kraju sam ustala i rekla im"Sutite viseeeeeeee" :D

Ja jos uvijek imam dvije jako dobre prijateljice. jedna iz osnovne, a druga iz srednje skole. Iako se rijetko vidjamo, mislim da je nase prijateljstvo samo jos vise ucvrsceno.
Muskog prijatelja imam samo jednog i to dugogodisnjeg. Jos iz prvog osonvne. Ali mi je ujedno i rodjak, a i ozenjen je ovom mojom najboljom prijateljicom iz djetinstva. :)
barumbarum

Post by barumbarum »

Dobro, ustanovili smo da su muska prijateljstva dugorocno cvrsca, to nije tesko vidjeti... Djevojke takodje imaju jaka prijateljstva, ali do neke 18. godine. Dok zavist % ljubomora ne prorade, ili dok se bar jedna ne posveti nekom momku.

Eh sad sta mene zivcira... Djevojke cesto ne razumiju muska prijateljstva, znaju cak biti ljubomorne na prijatelje (ko je cuo "ko ti je vazniji?" :-) ) i nerijetko misle da ONE moraju biti centar stopostotne paznje ulaskom u vezu. I to je tako pogresno... I za nju i za njega...

Inace, slazem se sa vecinom sto je fratris napisao - narocito prvi dio.
barumbarum

Post by barumbarum »

mamica 31 wrote:Jednom sam na poslu prisluskivala trojicu kolega :D Hajd rekoh da bas cujem o cemu muski pricaju. Skoro sat vremena su pricali o autu, automehanicarima, osovinama, klburatoru (kako li se vec kaze :lol: ) Hebem ti, kad ne crkoh :roll: :roll: :roll: Na kraju sam ustala i rekla im"Sutite viseeeeeeee" :D
Cuj "sutite"... Zasto?

Nekad imam osjecaj da zene misle da muskarci cijelo vrijeme pricaju - o njima (kao sto su muskarci cesta tema u zenskim razgovorima). Da li se onda razocaraju kad cuju da je karburator zanimljiviji :-) :D ?
trinaesti

Post by trinaesti »

:-)
mamica papucarka

barumbarum wrote:
mamica 31 wrote:Jednom sam na poslu prisluskivala trojicu kolega :D Hajd rekoh da bas cujem o cemu muski pricaju. Skoro sat vremena su pricali o autu, automehanicarima, osovinama, klburatoru (kako li se vec kaze :lol: ) Hebem ti, kad ne crkoh :roll: :roll: :roll: Na kraju sam ustala i rekla im"Sutite viseeeeeeee" :D
Cuj "sutite"... Zasto?

Nekad imam osjecaj da zene misle da muskarci cijelo vrijeme pricaju - o njima (kao sto su muskarci cesta tema u zenskim razgovorima). Da li se onda razocaraju kad cuju da je karburator zanimljiviji :-) :D ?
hebi ga sad... ne misle ni sve zene da se svijet okrece samo zbog njih :oops:
Fratris

Post by Fratris »

Da jos dodam nesto sto me fascinira o zenama.

Vecina zene koje ja znam imaju potrebu da imaju rivale(rivalice). Znaci, potrebu da imaju u svom zivotu druge zene s kojim ili rade, ili se na neki drugi nacin cesto susrecu, i s kojim se ne mogu podnijet. Za razliku od vecine muskarace, koji druge muskarce koje smatraju za "papke" jednostavno ignoriraju, zene se uplicu u cijele melodrame vezane uz ovo. Pa ogovaranja, pa konstantno razmisljanje o njima, pa spletkarenje.

Koliko sam se ja naslusao od bivsih cura prica tipa "Joj, ova jedna na poslu(ili u skoli) misli da sve zna." "Kako se samo oblaci." "Kurva je." is slicnih prica. A govorim o zenama u rasponu od 17 do 37 godina. A ja svaki put samo u sebi pizdim i razmisljam "Ako ti tolko smeta, nemoj o njoj mislit vise." Jebo te, da ja toliko vremena provodim razmisljajuci od papcima s posla, kad bi imao vremena razmisljati o ozbiljnim stvarima tipa idealna postava Zelje, koji bi auto kupio da imam milion dolara, i bil Betmen mogo razbit Spajdermena. :D
mamica papucarka

Fratris wrote:Da jos dodam nesto sto me fascinira o zenama.

Vecina zene koje ja znam imaju potrebu da imaju rivale(rivalice). Znaci, potrebu da imaju u svom zivotu druge zene s kojim ili rade, ili se na neki drugi nacin cesto susrecu, i s kojim se ne mogu podnijet. Za razliku od vecine muskarace, koji druge muskarce koje smatraju za "papke" jednostavno ignoriraju, zene se uplicu u cijele melodrame vezane uz ovo. Pa ogovaranja, pa konstantno razmisljanje o njima, pa spletkarenje.

Koliko sam se ja naslusao od bivsih cura prica tipa "Joj, ova jedna na poslu(ili u skoli) misli da sve zna." "Kako se samo oblaci." "Kurva je." is slicnih prica. A govorim o zenama u rasponu od 17 do 37 godina. A ja svaki put samo u sebi pizdim i razmisljam "Ako ti tolko smeta, nemoj o njoj mislit vise." Jebo te, da ja toliko vremena provodim razmisljajuci od papcima s posla, kad bi imao vremena razmisljati o ozbiljnim stvarima tipa idealna postava Zelje, koji bi auto kupio da imam milion dolara, i bil Betmen mogo razbit Spajdermena. :D
isto tako jarane, sto muskarac moze biti tracara, zena u toliko mjeri nemoze :oops:
Yamahalac

Post by Yamahalac »

ja to u pravilu vidim ovako, raje imam i mogu imati kamaru, ali pravog prijatelja jednog, max dvojicu i to je to
zena21

Post by zena21 »

Yamahalac wrote:ja to u pravilu vidim ovako, raje imam i mogu imati kamaru, ali pravog prijatelja jednog, max dvojicu i to je to
slazem se u potpunosti... ono kolege na poslu, neka raja nako za kafe... toga po vazdan... ali iskreni prijatelji... mislim samo par da imam... i nisu zene :oops: :D :D
Yamahalac

Post by Yamahalac »

zena21 wrote:
Yamahalac wrote:ja to u pravilu vidim ovako, raje imam i mogu imati kamaru, ali pravog prijatelja jednog, max dvojicu i to je to
slazem se u potpunosti... ono kolege na poslu, neka raja nako za kafe... toga po vazdan... ali iskreni prijatelji... mislim samo par da imam... i nisu zene :oops: :D :D
apsolutno, to su ljudi sa kojima se razumijem bez price, znamo kako ko razmislja, kad kome treba pomoci sta, nema da se zove niti da se pita treba li i tako to, to su ljudi za koje bih dao sve, a ovo ostalo, dodje i prodje
mamica papucarka

kako starim, tako mi je teze naci srodne duse. I nekad imam osjecaj da se u najvecoj mjeri sa pojedincima druzim samo sto mi u momentu treba drustvo. :roll: A kako sam ovo nekad mrzila. :(
I moram priznat da sam upoznala jako dobrih ljudi sa foruma. :) (ne ovog :D )
Post Reply