moljci u stanu
Moderator: anex
-
dzungla
#1 moljci u stanu
molim forumase ako neko zna kako da se rijesim moljaca u stanu .stan redovno zracim , probala sam sa sprejevima , lavandama , raidovima ,... i sta sve ne . da li je neko imao slican problem i uspio da ga rijesi .
-
bumboo
#2 Re: moljci u stanu
Obrati pažnju gdje se najčešće pojavljuju - kuhinja ili spavaća soba. Imala sam isti problem prije godinu dana. Malo sam pretraživala po internetu i drugim forumima, te sam skontala da je kod mene vrsta moljaca koja ide na hranu - kuhinjski moljci. Protiv njih lavanda ne pomaže. Sprejeve opet nisam smjela koristiti jer je u pitanju kuhinja. Ima valjda druga vrsta moljaca koja više voli vunu itd. pa može uništiti kapute, bunde, ćilime...
Nekoliko puta sam povadila sve namirnice, pobacala sve što je bilo otvoreno a nepotrošeno u kesicama (npr. pahuljice, muesli, razni proizvodi za kolače - kakao u prahu i sl.) i naravno detaljno očistila sve police gdje držim hranu. Nalijepila sam neke trake protiv moljaca s unutrašnje strane kuhinjskih ormarića, kupila ih u DM. Zalijepe se na te trake. Sad hranu čuvam u dobro zatvorenim kutijama, pa ne znam jel zbog toga, ili zbog tih traka, ili zbog čišćenja, ali primjećujem da ih ima puno manje.
Nekoliko puta sam povadila sve namirnice, pobacala sve što je bilo otvoreno a nepotrošeno u kesicama (npr. pahuljice, muesli, razni proizvodi za kolače - kakao u prahu i sl.) i naravno detaljno očistila sve police gdje držim hranu. Nalijepila sam neke trake protiv moljaca s unutrašnje strane kuhinjskih ormarića, kupila ih u DM. Zalijepe se na te trake. Sad hranu čuvam u dobro zatvorenim kutijama, pa ne znam jel zbog toga, ili zbog tih traka, ili zbog čišćenja, ali primjećujem da ih ima puno manje.
-
MrsJ
#3 Re: moljci u stanu
Isti sam problem imala prije godinu dana i rijesila sam ih se tako sto sam pokupovala staklenke i plasticne zdjele sa poklopcima i sve sto inace stoji u kesama ili kartonskim kutijama prebacila u njih: brasno, tjesteninu, rizu...i nalijepila sa unutrasnje strane isto trake o kojim ti je pisala bumboo i drasticno se smanjila kolicina. Bude ih tu i tamo ali ne kao prije. Prije sam morala svaki mjesec sve povaditi iz elemenata i po coskovima brisati jer je bilo puno larvi.
-
Incub
#4 Re: moljci u stanu
Moras da pronadjes tacno mjesto gdje se legu, znaci nesto kao matica.dzungla wrote:molim forumase ako neko zna kako da se rijesim moljaca u stanu .stan redovno zracim , probala sam sa sprejevima , lavandama , raidovima ,... i sta sve ne . da li je neko imao slican problem i uspio da ga rijesi .
Onda poprskaj raid-om i gotovo
-
dzungla
#5 Re: moljci u stanu
hvala puno na odgovorima , mislim da su i kod mene ovi kuhinjski . hranu drzim u staklenkama i plasticnim posudama u spajzu , ali cu sve opet precistiti i probati te trake .
hvala jos jednom , samo da ih se rijesim odvratni su
hvala jos jednom , samo da ih se rijesim odvratni su
- coek
#6 Re: moljci u stanu
takodje sam imao moljce, kuhinjske, nakotili se u spajzu.
Proces iskorijenjivanja je bio slijedeci:
1. detaljno ocistiti spajz
2. hranu drzati u zatvorenim posudama (plasticnim ili teglama)
3. traku za moljce OBAVEZNO drzati u spajzu. razlog: kad se pojavi prvi par da se odmah uhvate na traku da ne bih morao ponavljati tacku 1.
Proces iskorijenjivanja je bio slijedeci:
1. detaljno ocistiti spajz
2. hranu drzati u zatvorenim posudama (plasticnim ili teglama)
3. traku za moljce OBAVEZNO drzati u spajzu. razlog: kad se pojavi prvi par da se odmah uhvate na traku da ne bih morao ponavljati tacku 1.
- bjelic
#7 Re: moljci u stanu
kod mene nisu bili kuhinjski već oni što jedu tkaninu. nakon sto sam locirao da je krivac ustvari jedan stari ćilim jer je ispod njega bilo izgrizeno od moljaca i tamo su bili mali moljci bljak, ćilim sam bacio i nema problema.
poenta je da moraš vidjeti gdje je problem (hrana, komad odjeće) i to baciti. nakon toga sami će nestati.
poenta je da moraš vidjeti gdje je problem (hrana, komad odjeće) i to baciti. nakon toga sami će nestati.