moljci u stanu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dzungla

#1 moljci u stanu

Post by dzungla »

molim forumase ako neko zna kako da se rijesim moljaca u stanu .stan redovno zracim , probala sam sa sprejevima , lavandama , raidovima ,... i sta sve ne . da li je neko imao slican problem i uspio da ga rijesi .
bumboo

#2 Re: moljci u stanu

Post by bumboo »

Obrati pažnju gdje se najčešće pojavljuju - kuhinja ili spavaća soba. Imala sam isti problem prije godinu dana. Malo sam pretraživala po internetu i drugim forumima, te sam skontala da je kod mene vrsta moljaca koja ide na hranu - kuhinjski moljci. Protiv njih lavanda ne pomaže. Sprejeve opet nisam smjela koristiti jer je u pitanju kuhinja. Ima valjda druga vrsta moljaca koja više voli vunu itd. pa može uništiti kapute, bunde, ćilime...
Nekoliko puta sam povadila sve namirnice, pobacala sve što je bilo otvoreno a nepotrošeno u kesicama (npr. pahuljice, muesli, razni proizvodi za kolače - kakao u prahu i sl.) i naravno detaljno očistila sve police gdje držim hranu. Nalijepila sam neke trake protiv moljaca s unutrašnje strane kuhinjskih ormarića, kupila ih u DM. Zalijepe se na te trake. Sad hranu čuvam u dobro zatvorenim kutijama, pa ne znam jel zbog toga, ili zbog tih traka, ili zbog čišćenja, ali primjećujem da ih ima puno manje.
MrsJ

#3 Re: moljci u stanu

Post by MrsJ »

Isti sam problem imala prije godinu dana i rijesila sam ih se tako sto sam pokupovala staklenke i plasticne zdjele sa poklopcima i sve sto inace stoji u kesama ili kartonskim kutijama prebacila u njih: brasno, tjesteninu, rizu...i nalijepila sa unutrasnje strane isto trake o kojim ti je pisala bumboo i drasticno se smanjila kolicina. Bude ih tu i tamo ali ne kao prije. Prije sam morala svaki mjesec sve povaditi iz elemenata i po coskovima brisati jer je bilo puno larvi.
Incub

#4 Re: moljci u stanu

Post by Incub »

dzungla wrote:molim forumase ako neko zna kako da se rijesim moljaca u stanu .stan redovno zracim , probala sam sa sprejevima , lavandama , raidovima ,... i sta sve ne . da li je neko imao slican problem i uspio da ga rijesi .
Moras da pronadjes tacno mjesto gdje se legu, znaci nesto kao matica.
Onda poprskaj raid-om i gotovo
dzungla

#5 Re: moljci u stanu

Post by dzungla »

hvala puno na odgovorima , mislim da su i kod mene ovi kuhinjski . hranu drzim u staklenkama i plasticnim posudama u spajzu , ali cu sve opet precistiti i probati te trake .
hvala jos jednom , samo da ih se rijesim odvratni su :x
coek

#6 Re: moljci u stanu

Post by coek »

takodje sam imao moljce, kuhinjske, nakotili se u spajzu.
Proces iskorijenjivanja je bio slijedeci:
1. detaljno ocistiti spajz
2. hranu drzati u zatvorenim posudama (plasticnim ili teglama)
3. traku za moljce OBAVEZNO drzati u spajzu. razlog: kad se pojavi prvi par da se odmah uhvate na traku da ne bih morao ponavljati tacku 1.
bjelic

#7 Re: moljci u stanu

Post by bjelic »

kod mene nisu bili kuhinjski već oni što jedu tkaninu. nakon sto sam locirao da je krivac ustvari jedan stari ćilim jer je ispod njega bilo izgrizeno od moljaca i tamo su bili mali moljci bljak, ćilim sam bacio i nema problema.

poenta je da moraš vidjeti gdje je problem (hrana, komad odjeće) i to baciti. nakon toga sami će nestati.
Post Reply