Prvi maketarski klub u Sarajevu (barem po mojim saznanjima) je u procesu osnivanja. Tacnije, istrazujemo da li ima zainteresovanih za ovaj hobi. Ciljna grupa bi bila djeca iz osnovne skole (od 5. razreda pa dalje), ali to nije obavezujuci uslov. Moze se javiti ko god zeli. Klub bi imao svoje prostorije, kao neku radionicu. Za mjesecnu clanarinu, svaki clan bi dobio maketu i na raspolaganju bi imao klupski alat, boje, ljepila i ostalo. Nakon odredjenog vremena, pokusali bismo organizovati nekakvu izlozbu tih maketa. Uglavnom, radit cemo na promociji tehnicke kulture, koja je u ovom vremenu mobitela, tableta i ostalog, zapostavljena, a sam hobi maketarstva se nalazi na marginama. Maketarstvo je jedan svestran hobi i negdje sam procitao da ukljucuje i do 20 vjestina koje se moraju kombinovati i s njima vladati da bi se bavilo ovim.
Postoji jedan broj ljudi koji se bavi ovim i nekad je bilo moguce nabaviti i makete kod nas. Dok je postojao Mercator, toga je bilo kod njih u ponudi. Kako je Konzum preuzeo, nista od toga. U knjizari Kultura postoji nekoliko maketa i nesto boja, ali to nije dovoljna ponuda. Ljudi koji se bave ovim uglavnom to nabavljaju na netu i slicno.
Nadamo se da cemo opet probuditi zanimanje za maketarstvo u nasem gradu i tako svim zainteresovanim omoguciti da se bave ili pocnu baviti ovim interesantnim hobijem.
Sve ovo uz uslov da bude zainteresovanih
Stojim na raspolaganju za sve informacije.