Ljetovanje all about

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
M_lela

#326 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by M_lela »

nera18 wrote:
M_lela wrote:Mene zanima, jel se moze u CG sa licnom kartom?
moze
Hvala :*
palamuda

#327 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by palamuda »

Nekad sam vjerovo u ovu šuplju da u Turskoj za 20 eura možeš 15 dana tandarat, naravno dok ne odoh, sve je divno, al to košta, nas četvoro smo se izvalili tri puta više nego u Rvackoj, ja ne znam gdje pojedinci idu u Tursku i u lijepu njihovu pa ovako pišu.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#328 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Entropio »

Ma kakva Turska... More u 'rvatskoj je najljepše.
LaCici

#329 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by LaCici »

palamuda wrote:Nekad sam vjerovo u ovu šuplju da u Turskoj za 20 eura možeš 15 dana tandarat, naravno dok ne odoh, sve je divno, al to košta, nas četvoro smo se izvalili tri puta više nego u Rvackoj, ja ne znam gdje pojedinci idu u Tursku i u lijepu njihovu pa ovako pišu.
Ja sam bila u Kemeru sa muzem u hotelu sa 5 zvjezdica ultra all inclusive i platili 3300 KM za 8 noci, ali bukvalno sve obezbijedjeno da nismo imali potrebe feninga vise da potrosimo tamo. A evo ove godine idemo u Makarsku hotel 4 zvjezdice, polupansion znaci dorucak i vecera isto 8 noci i to ce nas kostati 2700 KM, a gdje je jos rucak svaki dan, gorivo do mora i eventualno lezaljke i suncobran te izlasci. Znaci doci ce nas isto, ako ne i skuplje kao da smo isli u Tursku. Iskreno, da nemam uzasan strah od aviona Hrvatska me ne bi vise vidjela, iskljucivo bih isla u Tursku. Sve je servirano, usluga savrsena, o hrani da i ne govorim, tvoje je samo da lezis (naravno na lezaljkama koje ne moras dodatno placati), jedes i pijes u neogranicenim kolicinama i bukvalno imas sluge koji oblijetaju oko tebe. Neuporedivo!
alica.k

#330 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

LaCici wrote:
palamuda wrote:Nekad sam vjerovo u ovu šuplju da u Turskoj za 20 eura možeš 15 dana tandarat, naravno dok ne odoh, sve je divno, al to košta, nas četvoro smo se izvalili tri puta više nego u Rvackoj, ja ne znam gdje pojedinci idu u Tursku i u lijepu njihovu pa ovako pišu.
Ja sam bila u Kemeru sa muzem u hotelu sa 5 zvjezdica ultra all inclusive i platili 3300 KM za 8 noci, ali bukvalno sve obezbijedjeno da nismo imali potrebe feninga vise da potrosimo tamo. A evo ove godine idemo u Makarsku hotel 4 zvjezdice, polupansion znaci dorucak i vecera isto 8 noci i to ce nas kostati 2700 KM, a gdje je jos rucak svaki dan, gorivo do mora i eventualno lezaljke i suncobran te izlasci. Znaci doci ce nas isto, ako ne i skuplje kao da smo isli u Tursku. Iskreno, da nemam uzasan strah od aviona Hrvatska me ne bi vise vidjela, iskljucivo bih isla u Tursku. Sve je servirano, usluga savrsena, o hrani da i ne govorim, tvoje je samo da lezis (naravno na lezaljkama koje ne moras dodatno placati), jedes i pijes u neogranicenim kolicinama i bukvalno imas sluge koji oblijetaju oko tebe. Neuporedivo!
upravo tako, treba uporediti uslugu a ne ono...eh 10 dana u turskoj u hotelu s pet zvjezdica kosta 1000KM a 10 dana u hr spavas u autu i kosta te 0KM!!!!
i jos nes, u turskoj hoteli s 3 zvjezdice su 3 zvjezdice, u egiptu, tunisu i slicno vec nisu...
LaCici

#331 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by LaCici »

Ma i da su skuplji zbog njihove ljubaznosti i usluge vrijedi otici, ono u zivotu nisam dozivjela da me neko tretira na taj nacin. Uopste nije bitno odakle si, ti si njihov gost i prema svima su jednaki, dok o Hrvatkoj "ljubaznosti" mislim da nema potrebe ni raspravljati. Mi smo za njih samo Bosanci koji zauzimaju plaze.
Bullet Tooth Tony

#332 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Bullet Tooth Tony »

tazmaniaBAN4

#333 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by tazmaniaBAN4 »

Evo zasto ne gotivim Jadran vise!

Otvoreno pismo Sarajlije Dijani Čuljak: Za plažu ću umjesto peškira ponijeti trulekse

Čini se da Bosanci (i Hercegovci) nisu zaboravili na prošlogodišnji ispad voditeljice Dnevnika HTV-a Dijane Čuljak Šelebaj kada je za državljane BiH rekla da "zauzimaju mjesto na plaži i ne troše previše". Esmiru Salihoviću iz Sarajeva nije bilo posebno lakše da se Čuljak zbog te izjave ispričala te joj je pred početak ove turističke sezone uputio posebno otvoreno pismo koje je objavljeno na stranicama Radija Sarajeva.

Pismo objavljujemo u cijelosti i bez intervencija.

Poštovana gospođo Čuljak

U svoje lično ime i u ime ostalih članova moje porodice, molim vas da nam omogućite jedan sedmični odmor u Lijepoj Vašoj. Na Vašem Jadranu imamo nakanu spržiti dvije prosječne bosanske plate i regres. Ukupno: oko tisuću eura ili sedam tisuća četiristo kuna. Znam da to nije dovoljno za vaše europske standarde, ali Vas molim, zbog svoje dvoje maloljetne djece i zbog njihove dobrobiti. Obećavam da u Bosnu ni kune vratiti neću. Konvertibilne marke ću zamijeniti u kune još u Sarajevu, da Vam ne bih stvarao gužvu u vašim bankama. Napominjem i to da ću na putovanje ponijeti hranu kupljenu isključivo u Konzumu. Djeci ću nakupovati čokolada Dorina, umjesto vlašićkog kupit ću im ABC sir, jer je on edukativniji i nenametljivo djecu uči abecednom redu. Hem ukusan, hem edukativan.

Moja žena Hava kupit će i par sardina Eva. Sebi i supruzi ponijet ću po šteku Ronhilla jer, za razliku od naše Drine, Ronhill sadrži više Omega-3 masnih kiselina. Približavajući se hrvatskoj granici u eter ću pustit miroljubivu numeru grupe Hari Mata Hari „Na more dođite”. Za plažu ću umjesto peškira ponijeti trulekse kako bismo zauzeli što manje Vašeg cijenjenog prostora kada legnemo na njih. Truleks dobro upija i znoj, a ne bih želio da svojim mirisima onečišćavamo biserne plaže. Na plaži i u moru ću se skupiti koliko god budem mogao tako da me spasioci ni dvogledom neće moći zamijetiti.

Bitno je istaći da svoje dijete svake godine redovno šaljem u školu u prirodu, u Medenu kod Trogira. U Medenoj joj je zaista medeno. Moje dijete u školi u prirodi sprži cjelokupne bajramluke. Smatram da su novčići – novčići pa makar i bajram-banke bile. Budite uvjereni da ću kupovati samo Vaš Ledo sladoled na Jadranu, kao što to činim i u Sarajevu. Štapiće ću uredno pohranjivati u smeće da ne bih prljao pješčane plaže.

Poštovana gospođo, smatram da je dobro da se ljudi miješaju pa makar i na odmoru. U prilog mješavini ja ću piti bevandu i makijato. Svojoj djeci ću svakodnevno kupovati kukuruze i krofne. Prošlih godina zločesti momci koji prodaju krofne i kukurice na plaži imali su običaj da se deru „Hajmo, kukuruz, kukurica – Severina kurvica”. Budite uvjereni da ću ih ja ove godine prekoriti i reći im da ne vrijeđaju hrvatsku muzičku divu.

Ako bi kojim slučajem moje mlađe maksumče pri prvom susretu s morem uzviknulo „Tata, tata, Allaha mi, slano“, ja ću ga propisno lupnuti po zaobljenom dijelu leđa. U slučaju da spomene dragog Boga, neću mu dozvolit da na sebe stavlja šlauf da ne bi ko, ne daj Bože, pomislio da se radi o okolotrbušnom eksplozivu. Što se tiče muzike, slušat ću samo vašu glazbu. Najdraža mi je numera koju izvodi vaš Giuliano u sadejstvu sa grupom Viva – „Šteta duše, šteta tila”. Na put neću ponijeti bosansku žutu štampu već ću konzumirati vaš tisak, koji je zbog sunca vjerovatno kvalitetniji i žući od naše štampe. Ističem da ću i piti žuto, jer Žuja je zakon.

Zakon je i skijanje na vodi. Samo, dok budem skijao umjestoŽuje ću piti Janu. U domu u kojem budem obitavao na štednjaku ću koristi plin jer je on dobrano jeftiniji od električne energije. U moru, kad me ubode jež , neću psovat niti derati se već ću zamolit svoju ljepšu polovinu da mi, kad se u Bosnu vratimo, izvadi bodlje. Komarcima ću slobodno pustiti da mi piju krv. Dotad ću durati. Da moji maleni ne bi dehidrirali, kupovat ću Cedevitu, a ako im se pripiški, ne daj Bože, u moru ja ću im reći da i oni duraju i da ni u kom slučaju ne mokre u Jadranu. Obećavam da neću ponijeti ni Vispakovu kafu ni mlin za mljevenje koji bi mogao stvoriti nesnošljivu buku, pa, ne daj Bože, rastjerati turiste. Pit ću Frankovu kafu, a umjesto rahat-lokuma koji već odavno nije rahat grickat ću Vašu kocku.

Empatisat ću sa Vašim socijalno ugroženim slojem stanovništva koji sakuplja plastičnu ambalažu i kulturno im davati prazne boce. Kad me koja šišarka pogodi u glavu ja je odbaciti neću, već ću je pohraniti u ceker i ostavit za djecu da je arhiviraju kao endemičnu vrtu kada budu pravili herbarij.

Kad mi djeca na plaži požele lubenicu ja ću je kupiti, ali neću dozvolit da je tek tako halapljivo kusaju. Naime, organizirat ću kviz, baš kao što to naš i Vaš Tarik čini. Kviz će biti namijenjen djeci na plaži, kojoj ću postavit zagonetku: Draga dječice, šta je to puna škola đaka, a nigdje vrata? Koje bude najbrže dalo točan odgovor dobit će veliku krišku karpuza.

Ne, neću se ja tek tako izležavati. Ukoliko bude prilike približit ću se razigranim šahistima i pomno posmatrati tu misaonu igru ne bih li šta naučio. U povjerenju, najteže mi pada kada partija završi patom. Kako god odgovorite na moj zahtjev, Vi ste moja ljetna kraljica.

Code: Select all

http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/otvoreno-pismo-sarajlije-dijani-%C4%8Duljak-za-pla%C5%BEu-%C4%87u-umjesto-pe%C5%A1kira-ponijeti-trulekse
Ronnie O'Sullivan

#334 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Ronnie O'Sullivan »

Entropio wrote:Ma kakva Turska... More u 'rvatskoj je najljepše.
:lol: :lol: dobar dobar
Gospoda Ministarka

#335 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Gospoda Ministarka »

tazmaniaBAN4 wrote:Evo zasto ne gotivim Jadran vise!

Otvoreno pismo Sarajlije Dijani Čuljak: Za plažu ću umjesto peškira ponijeti trulekse

Čini se da Bosanci (i Hercegovci) nisu zaboravili na prošlogodišnji ispad voditeljice Dnevnika HTV-a Dijane Čuljak Šelebaj kada je za državljane BiH rekla da "zauzimaju mjesto na plaži i ne troše previše". Esmiru Salihoviću iz Sarajeva nije bilo posebno lakše da se Čuljak zbog te izjave ispričala te joj je pred početak ove turističke sezone uputio posebno otvoreno pismo koje je objavljeno na stranicama Radija Sarajeva.

Pismo objavljujemo u cijelosti i bez intervencija.

Poštovana gospođo Čuljak

U svoje lično ime i u ime ostalih članova moje porodice, molim vas da nam omogućite jedan sedmični odmor u Lijepoj Vašoj. Na Vašem Jadranu imamo nakanu spržiti dvije prosječne bosanske plate i regres. Ukupno: oko tisuću eura ili sedam tisuća četiristo kuna. Znam da to nije dovoljno za vaše europske standarde, ali Vas molim, zbog svoje dvoje maloljetne djece i zbog njihove dobrobiti. Obećavam da u Bosnu ni kune vratiti neću. Konvertibilne marke ću zamijeniti u kune još u Sarajevu, da Vam ne bih stvarao gužvu u vašim bankama. Napominjem i to da ću na putovanje ponijeti hranu kupljenu isključivo u Konzumu. Djeci ću nakupovati čokolada Dorina, umjesto vlašićkog kupit ću im ABC sir, jer je on edukativniji i nenametljivo djecu uči abecednom redu. Hem ukusan, hem edukativan.....
Ne znam sta je htio g-din. Esmir da postigne, sta je ustvari htio da kaze ovim pismom, ali je meni strogo bezveze.
alica.k

#336 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

Gospoda Ministarka wrote:Ne znam sta je htio g-din. Esmir da postigne, sta je ustvari htio da kaze ovim pismom, ali je meni strogo bezveze.
i meni isto..ispocetka sam ocekivala neku poentu, al onda mi je postalo bezveze.

inace, slazem se da je more u hr najljepse. al ljudi bas i nisu naj
LaCici

#337 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by LaCici »

Ideja dobra, ali lose napisano, ocekivala sam malo vise humora.
Gospoda Ministarka

#338 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Gospoda Ministarka »

alica.k wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Ne znam sta je htio g-din. Esmir da postigne, sta je ustvari htio da kaze ovim pismom, ali je meni strogo bezveze.
i meni isto..ispocetka sam ocekivala neku poentu, al onda mi je postalo bezveze.

inace, slazem se da je more u hr najljepse. al ljudi bas i nisu naj
LaCici wrote:Ideja dobra, ali lose napisano, ocekivala sam malo vise humora.
...ili da ima nekog smisla, a ne da bude marketing Hrvatskim proizvodima.
Jadransko more, meni najljepse. Hrvatima se moze pa su i digli cijene, inace usluga kao i svagdje. I ja im skidam kapu za ono sto rade na turizmu :thumbup:
A, to sto jedna (ne zelim ban, pa je necu nazvati onako kako bih htjela) Dijana. S. misli o Bosancima/,muslimanima meni nije problem, ona je ipak Hercegovka/katolkinja, a ne Hrvatica.
tazmaniaBAN4

#339 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by tazmaniaBAN4 »

alica.k wrote:slazem se da je more u hr najljepse
Zamolio bih te da napises gdje si jos bila osim u hr pa da mozes ocijeniti da je u hr najljepse?
alica.k

#340 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

tazmaniaBAN4 wrote:
Zamolio bih te da napises gdje si jos bila osim u hr pa da mozes ocijeniti da je u hr najljepse?
u italiji, turskoj, tunisu i egiptu. (slovenija i crna gora se ne pikaju jer u sloveniji ono nisu plaze ni more neg...ne znam...a crna gora mi nikad nije bila nes)
mrtva kokoš

#341 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by mrtva kokoš »

alica.k wrote:
Splinter wrote:
alica.k wrote:sad te izadje isto ko i jadran ako ne ganjas hotel sa 15 zvjezdica
ako moze za 4 milke u tursku hocu i ja :D 5 dana ne trazim vise :-)
spakuj sator, na biciklo :)
ima u turskoj dobrih kampova oko izmira :)
prodao sam sator prosle godine za jednu milku, a vrijedio je bar 3, a prije 20 dana sam i biciklo utrapio
zbog mora, onda kad dodje zima opet uzimam biciklo, vozam se preko proljeca i onda opet na ljeto ide drugome :oops:
ukratko nema mi pomoci :mrgreen:
alica.k

#342 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

Splinter wrote:prodao sam sator prosle godine za jednu milku, a vrijedio je bar 3, a prije 20 dana sam i biciklo utrapio
zbog mora, onda kad dodje zima opet uzimam biciklo, vozam se preko proljeca i onda opet na ljeto ide drugome :oops:
ukratko nema mi pomoci :mrgreen:
pokrao te taj na satoru, al kokuzna vremena....
nis, gledaj slike po netu. imam ja prijatelja koji kaze "sta cu gledat kineski zid?! pa ima ga na google earth!"
probaj s tom njegovom filozofijom.
tazmaniaBAN4

#343 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by tazmaniaBAN4 »

alica.k wrote:
tazmaniaBAN4 wrote:
u italiji, turskoj, tunisu i egiptu. (slovenija i crna gora se ne pikaju jer u sloveniji ono nisu plaze ni more neg...ne znam...a crna gora mi nikad nije bila nes)
:-)
obisao sam 90% mjesta u Hrvatskoj na moru al nemogu Egipat porediti ni sa jednim! Neznam stvarno gdje si ti bila pa da ti je Hr bolja od ovih mjesta sto si nabrojala :lol:
LaCici

#344 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by LaCici »

Cinjenica jeste da su more i plaze u Hrvatskoj bolje, ali ja ipak biram tamo gdje je usluga bolja, dzaba im i lijepa plaza kada su neljubazni i arogantni.
alica.k

#345 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

LaCici wrote:Cinjenica jeste da su more i plaze u Hrvatskoj bolje, ali ja ipak biram tamo gdje je usluga bolja, dzaba im i lijepa plaza kada su neljubazni i arogantni.
ma gdje ja idem na more u hr nema ljudi osim na recepciji kampa i jednoj jedinoj prodavnici tamo :)

plaze su mi ljepse u hr. more mi je ljepse u hr.
tazmania, to je mislim ipak subjektivno, ali meni je tako. neko voli pjescane plaze (u tunisu pune smeca!!!), ali ja ne bi sljuncanu sa jadrana mijenjala ni za sta. neko voli otvoreno more, ali ja ga se grozim. bila sam tu gdje sam napisala da sam bila, i tu mi se nije svidjelo sto se tice i mora i plaza.
tazmaniaBAN4

#346 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by tazmaniaBAN4 »

nemoj ni ti mene pogresno shvatiti, ali mi nema logike jedan Egipat allinc (hotel 5*, usluga, gostoprimstvo, pjescana plaza, sunce vece :mrgreen: , jedina ti briga da ne zakasnis na dorucak,rucak i veceru,jedes i pijes koliko hoces :mrgreen: poolbarovi, izleti... i sve ostalo) porediti sa bilo kojim mjestom, hotelom, bilo cim u Hr :-)
alica.k

#347 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by alica.k »

pa ponovo ti kazem, to je subjektivno.
ja i pored toga redovno odem bar 10 dana u kamp jer to volim i to mi je odmor.

u egiptu, u hotelu s 5 zvjezdica, all inc i sve to...naravno ima ljudi koji to vole, al ja mislim da je egipat zemlja za posjetit turisticki a ne za bit zatvoren 10 dana u hotelu.
River_isle

#348 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by River_isle »

meni ce skoro godisnji a jos uvijek pojma nemam gdje ici; ono sto mi je bitno jeste da je na jadranu posto imam samo 5 dana godisnjeg i da nije tipa partijanerskog mjesta, nesto vise za opustanje. ima li neko prijedlog?
Nadinka

#349 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by Nadinka »

River_isle wrote:meni ce skoro godisnji a jos uvijek pojma nemam gdje ici; ono sto mi je bitno jeste da je na jadranu posto imam samo 5 dana godisnjeg i da nije tipa partijanerskog mjesta, nesto vise za opustanje. ima li neko prijedlog?
Kad je Hrvatska u pitanju, moja preporuka je uvijek Hvar. Sad jeste opet 5 dana malo , ali mi čak i na vikend idemo na Hvar:)
River_isle

#350 Re: Ljetovanje 2011 all about

Post by River_isle »

Hvala, Hvar nije losa ideja pogotovo sto je minimalno da ce se vrijeme pokvariti. jel ides u privatni smjestaj ili ...?
Post Reply