Kupovni hljeb sastojci

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
senainter

#1 Kupovni hljeb sastojci

Post by senainter »

Sigurna sam da se neki aditivi dodaju u kupovni hljeb, jer je razlika ipak vidna izmedju kupovnog i domaceg. Niegdje ne pisu sastojci kad se hljeb kupuje u prodavnici a posebno ne u pekari. Zasto? Kako da znam sta je unutra ...?
Djubre_

#2 Re: Kupovni hljeb sastojci

Post by Djubre_ »

Brasno germa sol.. ista mjera, komora za nadolazenje.. nadodje za pola sata, baca se u pec, pece se 10 min..

Germa humanitarna.. zavisno od kapaciteta pekare koliki mikser ima..

Ja u kojoj sam radio, istrese se 4-5 vreca brasna, natoci se tople vode ne znam koliko litara.. ubaci se hmm lupam kila dvije germe nekakve.. izmjesa se.. poslije vadis komade velike tijesta bacas u masinu kao za mljevenje mesa, ona izbacuje jednake dijelove od 500 grama.. to se malo razvuce, baca se na traku koja uvlaci te komade pod valjak jedan koji se vrti non stop.. onda ih izbacuje oblika i velicine jedne vekne.. nozem uradis na svakoj po 3 reza tj crte one.. to stavljas na police pa na kolica.. kada natrpas, imaju dvije komore velicine jedne sobice male.. u njoj hljeb nadolazi.. poslije se izvuce i stavlja u pec.. za 10-15 min hljeb se vadi i trpa u gajbe..;)

Zanima li te zvijezde kako se prave,krofne, kifle, pletenice.. domaci?

Domaci se pravi slicno, samo sto se stavlja u male tepsije.. koje namazes uljem i stavis te kao dvije vekne.. nadodju takodjer i ubacuju se u pec.. tepsija joj pravi oblik, dok obicni hljeb nema nikakvu tepsiju..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
vazi

#3 Re: Kupovni hljeb sastojci

Post by vazi »

Djubre_ wrote:Brasno germa sol.. ista mjera, komora za nadolazenje.. nadodje za pola sata, baca se u pec, pece se 10 min..

Germa humanitarna.. zavisno od kapaciteta pekare koliki mikser ima..

Ja u kojoj sam radio, istrese se 4-5 vreca brasna, natoci se tople vode ne znam koliko litara.. ubaci se hmm lupam kila dvije germe nekakve.. izmjesa se.. poslije vadis komade velike tijesta bacas u masinu kao za mljevenje mesa, ona izbacuje jednake dijelove od 500 grama.. to se malo razvuce, baca se na traku koja uvlaci te komade pod valjak jedan koji se vrti non stop.. onda ih izbacuje oblika i velicine jedne vekne.. nozem uradis na svakoj po 3 reza tj crte one.. to stavljas na police pa na kolica.. kada natrpas, imaju dvije komore velicine jedne sobice male.. u njoj hljeb nadolazi.. poslije se izvuce i stavlja u pec.. za 10-15 min hljeb se vadi i trpa u gajbe..;)

Zanima li te zvijezde kako se prave,krofne, kifle, pletenice.. domaci?

Domaci se pravi slicno, samo sto se stavlja u male tepsije.. koje namazes uljem i stavis te kao dvije vekne.. nadodju takodjer i ubacuju se u pec.. tepsija joj pravi oblik, dok obicni hljeb nema nikakvu tepsiju..

ja sam cula da crni hljeb nije crn zbog integralnog brasna vec zato sto u njega dodaju boju neku, ako su lagali mene i ja lazem vas :)
Djubre_

#4 Re: Kupovni hljeb sastojci

Post by Djubre_ »

Nisam crni nikada pravio :) sumnjam u to.. mozda se neki bave sa tim.. ne slazem se s tim..

vazi

#5 Re: Kupovni hljeb sastojci

Post by vazi »

Djubre_ wrote:Nisam crni nikada pravio :) sumnjam u to.. mozda se neki bave sa tim.. ne slazem se s tim..

hvala na odgovoru, ne slazem se ni ja :)
senainter

#6 Re: Kupovni hljeb sastojci

Post by senainter »

Pa pravim ga i ja tako brasno germa sol i malo ulja mozda, al moj hljeb nikad nije kao paperjast kao kupovni. I jos nesto, kad jedem kupovni, imam strasne konstipacje, a tako mi bude od sve hrane u koju su dodati aditivi neke vrste.
Nisu isti jednostavno .... :-)
Post Reply