Kupovina stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ej zabar...tacno tako.

onaj decko sto misli da je realna cijana 30-500 KM/m2 on se zbunio...nije ni u harrareu nego u freetownu, sierra leone. al kazu da su i tamo stanovi poceli rast pa je sad najjeftiniji 650 KM/m2 :D :D :D :lol: jest da se ratuje stalno al nema veze, puca pa prestane svakih mjesec dana

cuj lika luksuzna kuca se moze napraviti za 60,000 KM :lol: koja budalastina...jesi li ti ikad pravio kucu?

Prvo zemljiste, pa onda gradjevinska i ostale dozvole - tu ti je vec negdje makar (da je zemljiste daleko izvan grada) jedno 30.000 KM za sve te zajebancije.

Ako i kupis neku devastiranu kucu, pa hoces da je renoviras prvo sto ce na tu kucu dati makar 30.000 KM (bilo gdje relativno blizu sarajevu) a onda ide mo dalje...ja sam samo u kupatilo (potpuna renovacija) ulozio oko 9.000 KM. a grijanje, a podovi, instalacije, majstori, krov, fasada ovo -ono...ne mozes izaci za kucu od 100m2 ispod 80.000+ KM ako hoces da lici na nesto i to da je daleko izvan sarajeva, npr u ilijasu ili slicno.

Osim ako ne zelis zivjeti kao oni jedan sprat opremi a izvana nema fasade, nema nicega... :roll: :roll:

u kojem li ti svijetu zivis - jest tebi lijepo u pm :D :D
goshpar

Post by goshpar »

Svemirski_Jebach wrote:ej zabar...tacno tako.

onaj decko sto misli da je realna cijana 30-500 KM/m2 on se zbunio...nije ni u harrareu nego u freetownu, sierra leone. al kazu da su i tamo stanovi poceli rast pa je sad najjeftiniji 650 KM/m2 :D :D :D :lol: jest da se ratuje stalno al nema veze, puca pa prestane svakih mjesec dana

cuj lika luksuzna kuca se moze napraviti za 60,000 KM :lol: koja budalastina...jesi li ti ikad pravio kucu?

Prvo zemljiste, pa onda gradjevinska i ostale dozvole - tu ti je vec negdje makar (da je zemljiste daleko izvan grada) jedno 30.000 KM za sve te zajebancije.

Ako i kupis neku devastiranu kucu, pa hoces da je renoviras prvo sto ce na tu kucu dati makar 30.000 KM (bilo gdje relativno blizu sarajevu) a onda ide mo dalje...ja sam samo u kupatilo (potpuna renovacija) ulozio oko 9.000 KM. a grijanje, a podovi, instalacije, majstori, krov, fasada ovo -ono...ne mozes izaci za kucu od 100m2 ispod 80.000+ KM ako hoces da lici na nesto i to da je daleko izvan sarajeva, npr u ilijasu ili slicno.

Osim ako ne zelis zivjeti kao oni jedan sprat opremi a izvana nema fasade, nema nicega... :roll: :roll:

izvini, ali ti ne znas o cemu pricas

ja sam prije 4 godine kupio zemlju na sirokaci, 300 m2, i napravio kucu 8x10 m: podrum+garaza, sprat i potkrovlje, s tim da sam uredio za sada samo jedan sprat za stanovanje i sve me je to kostalo oko 45.000-50.000 KM...

hajde ti sad meni reci kakav i koliki stan i na kojoj lokaciji ja mogu kupiti za te pare...

i sto ti rece: u kojem ti svijetu zivis...
zena21

Post by zena21 »

BINKA wrote:1400 KM/m2, II sprat.
Hvala.

Nek je sa srecom :)
nelo

Post by nelo »

prije 4 godine, kakav si htio i gdje si htio od grbavice pa nadole.
danas ne mozes ni supu za te pare uzet.
goshpar

Post by goshpar »

nelo wrote:prije 4 godine, kakav si htio i gdje si htio od grbavice pa nadole.
danas ne mozes ni supu za te pare uzet.
da, ali mozda jedan stan od 60-ak kvadrata

a ja rekoh imam dva stana od 80 m2 + garazu i podrum i 300 m2 zemljista. tacno, nisam sve radove dovrsio, ali i kad se uvalim jos 30.000 dobicu dakle sve ovo nabrojano za 80.000 KM.

za te pare mozes kupiti jedan stan od 50 kvadrata na c.vili ili alipasinom
Svemirski_Jebach

goshpar wrote:

ja sam prije 4 godine kupio zemlju na sirokaci, 300 m2, i napravio kucu 8x10 m: podrum+garaza, sprat i potkrovlje, s tim da sam uredio za sada samo jedan sprat za stanovanje i sve me je to kostalo oko 45.000-50.000 KM...

hajde ti sad meni reci kakav i koliki stan i na kojoj lokaciji ja mogu kupiti za te pare...

sam si rekao opremio si samo jedan sprat...i kostalo te 50,000 KM. da zavrsis fasadu, potkrovlje, podrum i garazu koliko ce te to izaci? jos jedno 30,000 KM i to vjerovatno da koristis losije materijale ili da jednostavno ne pravis luksuz. A onaj je govorio o luksuznoj kuci.

s tim da na kuci imas uvijek nesto raditi, tako da ce te dok sve zavrsis izaci negdje na jedno 80,000 - 90,000 KM. Ili ti samog sebe tjesis da nece...plus sto ti je teze opremiti takvu kucu.

Kazem ti, imam kucu 8,5x9,5 i znam koliko nas je kostalo da se napravi a nije u sarajevu uopste.

naravno ako hoces da imas nesto u cemu ces moci samo onako prezivjeti - onda shupu mozes napraviti za 60,000 KM.

u kom ti svijetu zivis...

a stan sam kupio prije jedno 2 godine, u blizini bolnice kosevo i kvadrat je bio 1,250 KM i to u vrlo losem stanju stan...ulozili u njega oko 5,000 KM (a mali je stan) i sada bi se mogao prodati makar za 1,600KM/m2.

Realno, cijene stanova u sarajevu su jos niske i sigurno ce rasti i to sve brze dok ne dosegnu maksimum potraznje u tom momentu. Naravno, sto zivotni standard bude rastao i sto se bude vise otvaralo stvari po sarajevu (medjunarodna predstavnista, vece i bolje firme) i plate pocnu rasti rasti ce i cijena stanova i to mnogo.

Neko rece da je potraznja mala - a ja kazem suprotno - potraznja velika a ponuda slabi tako da cijene rastu. Ljudi kupuju stanove i to u velikom broju, sto je dobro znaci da raste potrosnja i to je dobro za ekonomiju.
nelo

Post by nelo »

Nije ni bitno na kraju krajeva, moja poenta je bila da samo ukazem na haos koji vlada na trzistu nekretninama u SA, a i u cijeloj BiH. Tvoja zemlja je tad bila mozda 20000 sad vrijedi 50000, isto je i sa stanovima.
Totalno se poremetio sistem vrijednosti na tom trzistu, u sto se mozete uvjeriti jednim pogledom u oglase (jaran je skoro platio u nedjaricima 500m2 zemlje uz put~60000, pa kad gledas iz ove perspektive dal je ista jasnije)
goshpar

Post by goshpar »

nelo wrote:Nije ni bitno na kraju krajeva, moja poenta je bila da samo ukazem na haos koji vlada na trzistu nekretninama u SA, a i u cijeloj BiH. Tvoja zemlja je tad bila mozda 20000 sad vrijedi 50000, isto je i sa stanovima.
Totalno se poremetio sistem vrijednosti na tom trzistu, u sto se mozete uvjeriti jednim pogledom u oglase (jaran je skoro platio u nedjaricima 500m2 zemlje uz put~60000, pa kad gledas iz ove perspektive dal je ista jasnije)
znas sta je moja poenta

kucu je mnogo jeftinije napraviti nego kupiti stan. dobijas mnogo vise za iste pare.

eh sad, caka je u tome da su ljudi uglavnom lijeni i hoce "kljuc u bravu" i, posto su kuce uglavnom u padinskim dijelovima grada, kao izgovor je: jooooj, a gdje je to u p...i materini...

a meni treba 10 minuta pjeske do ferhadije, a onome sa cengic vile ili da ne kazem alipasina...
funaki

Post by funaki »

nelo wrote:Nije ni bitno na kraju krajeva, moja poenta je bila da samo ukazem na haos koji vlada na trzistu nekretninama u SA, a i u cijeloj BiH. Tvoja zemlja je tad bila mozda 20000 sad vrijedi 50000, isto je i sa stanovima.
Upravo tako, HAOS!
nelo

Post by nelo »

Ne bih se slozio da je jeftinije, nego je isplativije, taj dio si u pravu aferim.
malo vise para a puno vise prostora itd.
A sto se lokacije tice, to je prema potrebama i na to treba gledat bez predrasuda. NPR sto bih ja placo duplo vise stan u centru ako ja zaista nemam potrebe da dolazim u carsiju osim 1-2 puta mjesecno i ako sav moj zivot gravitira npr alipasinom. Pa naprimjer svakom ilidzancu je ljepse setat alejom neg carsijom ako cemo iskreno, a osim tog sad svaka mahala ima sve ono sto jednoj porodici treba.....
X2000

#111 Stan - nedosanjan san???

Post by X2000 »

Jel' jos neko kupuje stan? Evo, ja cu mu vrlo rado prodati svoj, povoljno :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Svemirski_Jebach wrote:
goshpar wrote:

sam si rekao opremio si samo jedan sprat...i kostalo te 50,000 KM. da zavrsis fasadu, potkrovlje, podrum i garazu koliko ce te to izaci? jos jedno 30,000 KM i to vjerovatno da koristis losije materijale ili da jednostavno ne pravis luksuz. A onaj je govorio o luksuznoj kuci.

s tim da na kuci imas uvijek nesto raditi, tako da ce te dok sve zavrsis izaci negdje na jedno 80,000 - 90,000 KM. Ili ti samog sebe tjesis da nece...plus sto ti je teze opremiti takvu kucu.

Kazem ti, imam kucu 8,5x9,5 i znam koliko nas je kostalo da se napravi a nije u sarajevu uopste.

naravno ako hoces da imas nesto u cemu ces moci samo onako prezivjeti - onda shupu mozes napraviti za 60,000 KM.

a stan sam kupio prije jedno 2 godine, u blizini bolnice kosevo i kvadrat je bio 1,250 KM i to u vrlo losem stanju stan...ulozili u njega oko 5,000 KM (a mali je stan) i sada bi se mogao prodati makar za 1,600KM/m2.

Realno, cijene stanova u sarajevu su jos niske i sigurno ce rasti i to sve brze dok ne dosegnu maksimum potraznje u tom momentu. Naravno, sto zivotni standard bude rastao i sto se bude vise otvaralo stvari po sarajevu (medjunarodna predstavnista, vece i bolje firme) i plate pocnu rasti rasti ce i cijena stanova i to mnogo.

Neko rece da je potraznja mala - a ja kazem suprotno - potraznja velika a ponuda slabi tako da cijene rastu. Ljudi kupuju stanove i to u velikom broju, sto je dobro znaci da raste potrosnja i to je dobro za ekonomiju.
Slazem se sa Svemirskim da su cijene u Sarajevu jos uvijek smijesno niske i da moraju ici gore.

Nisam provjerao Gvineju Bisao, ali ja ne znam niti jedan glavni grad da su cijene stanova tako niske.

Kada tvoje Kosevo bude minimum 1000 eura priblizavamo se realnijim cijenama.

Inace problem BiH je i cuveno obracunavanje po kvadratu.

U biti kvadratura je samo jedan od faktora, cijena bi u biti trebala ovisiti od ocuvanosti i opremljenosti stana - kao sto rece Svemirski mozes se uvaliti 10000 KM samo za kupatilo.
karanana

#113 Re: Stan - nedosanjan san???

Post by karanana »

X2000 wrote:Jel' jos neko kupuje stan? Evo, ja cu mu vrlo rado prodati svoj, povoljno :D
daj detalje ako tvoj prvi post nije bio neka vrsta sale.
X2000

#114 Re: Stan - nedosanjan san???

Post by X2000 »

karanana wrote:
X2000 wrote:Jel' jos neko kupuje stan? Evo, ja cu mu vrlo rado prodati svoj, povoljno :D
daj detalje ako tvoj prvi post nije bio neka vrsta sale.
Vrlo sam ozbiljna, Karanana. Detalje sam ti poslala na privatne poruke.
Topla voda

Post by Topla voda »

neko spomenu one vojne stanove na grbavici u renoviranom neboderu prekoputa bristola.
imam varijantu,al bi morao dati lovu,pa ganjati papire da se taj stan nekad uknjizi na mog prodavca,pa onda ga prevesti na sebe.
sta mislite
devastiran ,milja kvadrat
Svemirski_Jebach

nesigurno mi to jarane djeluje...ne znam.
nelo

Post by nelo »

Edin H. wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
goshpar wrote: izvini, ali ti ne znas o cemu pricas

Slazem se sa Svemirskim da su cijene u Sarajevu jos uvijek smijesno niske i da moraju ici gore.

Nisam provjerao Gvineju Bisao, ali ja ne znam niti jedan glavni grad da su cijene stanova tako niske.

Kada tvoje Kosevo bude minimum 1000 eura priblizavamo se realnijim cijenama.

Inace problem BiH je i cuveno obracunavanje po kvadratu.

U biti kvadratura je samo jedan od faktora, cijena bi u biti trebala ovisiti od ocuvanosti i opremljenosti stana - kao sto rece Svemirski mozes se uvaliti 10000 KM samo za kupatilo.
sve bi to bilo bolje da drzava vodi brigu o tom problemu i da omasovi stanogradnju. a ovako samo se jos bolje otvara put sumnjivim agencijama i nelegalnoj gradnji stambenih objekata, pa cak i na vodozastitnoj zoni.
A kto je ta drzava?
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Meni je malo smijesno porediti cijene stanova u Sarajevu, sa ostalim evropskim metropolama, u smislu da su niske i da treba biti 1000 eura po kvadratu :shock: Dajte ljudi, u FBiH je prosjecna plata 400-500 KM, ne bih nesto rekla da je tolika u npr. Londonu. Mislim da su cijene stanova u Sarajevu, obzirom na siromastvo u BiH, itekako napucane, a nemaju svi platu po 2000 KM, pa da im nije puno 1000 eura po kvadratu.
BINKA

Post by BINKA »

Ja se slazem da su cijene previsoke. Znas kome nisu visoke, onima sto imaju stan sto su ga dobili prije rata preko firme i sad ga otkupili sa papirima (certifikatima). Da su morali pare izdvojiti za stan bila bi druga prica. Znam po sebi. Mi smo mala porodica od tri clana, od kojih dva rade i moze se reci da imamo solidne plate ali ipak ako uzmes kredit od 80.000 do 100.000 KM, kamate su velike na 20 god uzas. Jedna Rata ode plata. I pola druge rezije. Znaci prezivljavanje a nikako uzivanje. I neko kaze da su jos niske. Pa gdje taj radi i kolika primanja ima.
Svemirski_Jebach

male ne male plate...stanovi nisu skupi. a jel ti mislis da svi u europi imaju svoje stanove? Ili cijeli zivot dosta ljudi provede rentajuci stan? :roll:

plate kod nas jesu male, ali takvi i ne kupuju stanove nigdje...ni u europi, ni u americi, nego cijeli zivot rentaju. Tako nam je svima...
new_jazzWa

Post by new_jazzWa »

Selite se u Brcko,kod nas stanovi jeftini,pogotovo oni malo stariji,nekih 800km/m2...Heh,a sad prave neku zgradu,kazu da je m2 6000km...Da se smrznes!
Macintosh

Post by Macintosh »

Moze li mi iko reci koliki je trenutni raspon cijena po kvadratu za stanove u blizni bolnice Kosevo? Jos me interesuje kakav je odnos izmedju trazenih i stvarnih prodajnih cijena ukoliko su ove informacije dostupne odnosno uposte postoje?

I za kraj, sve informacije vezane za prosjek troskova sanacije (recimo iznad prosjeka, ali ne bas super luksuzno) stanova u Sarajevu su vise nego dobrodosle.

Unaprijed hvala na odgovorima.
Last edited by Macintosh on 09/05/2007 17:46, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

Macintosh wrote:Moze li mi iko reci koliki je trenutni raspon cijena po kvadratu za stanove u blizni bolnice Kosevo? Jos me interesuje kakav je odnos izmedju cijena pod kojima se stanovi stave na trziste i stvarnih prodajnih cijena ukoliko su ove informacije uposte dostupne odnosno postoje?

I za kraj, sve informacije vezane za prosjek troskova sanacije (recimo iznad prosjeka, ali ne bas super luksuzno) stanova u Sarajevu.

Unaprijed hvala na odgovorima.
Oko bolnice Kosevo?! Pa...recimo- 2500- 3000 KM najmanje...
Odnos je katastrofa. U Sa se prodaje samo lokacija. Ljudi cijene kvadrat po 2-3 hiljade a kad odesh da vidis- totalne rupe- neuslovne i za krave drzat...
Macintosh

Post by Macintosh »

@amrino,

Hvala na odgovoru. Mozes li mi preporuciti na koja naselja odnosno dijelove grada vrijedi vise obratiti paznju, a da nisu predaleko od bolnice Kosevo i da gravitiraju centru grada?
debela

Post by debela »

Macintosh wrote:..na koja naselja odnosno dijelove grada vrijedi vise obratiti paznju, a da nisu predaleko od bolnice Kosevo i da gravitiraju centru grada?
ovo sto trazis su najskuplje lokacije. cijelo kosevo, breka, ciglane...baci pogled na mapu
http://www.navigator.ba/maps/sarajevo/dispmap.php
Post Reply