Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
eeeeeee

#701 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

mirzazmaj wrote:platio sam preko paypala i dosla mi je potvrda o transakciji ali na potvrdi mi je pogresna shipping adresa, ne znam kako mi se to desilo. ispravio sam adresu ali sad ne znam sta da radim. ako mi prodavac posalje na pogresnu adresu bojim se da nikada necu dobiti placenu robu. sada mi je na paypal racunu upisana tacna adresa. interesuje me dali ce prodavac to provjeriti prije nego sto mi posalje robu?

pa brzo ga kontaktiraj on ce poslati na onu koja ti je taj dan bila unesena tj.na pogresnu... brzo ga kontaktiraj mozda imas jos fore...

ili ako imas track javi se u postu oni isto mogu pomoci...
eeeeeee

#702 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

Pokerboy11 i Chuckie

ovo je za vas info New Jersey je drzao 20 dana paket jaranu koji je nesto narucio tako je dobio info od prodavaca... narucio je nesto 5 dec je poslano ali nikako da stigne, i danas je kontaktirao usps i dobio da je iz nekog razloga 20 dana paket stajao tu i nikad nije poslan nego tek danas tj. sutra ce biti poslan...

tako znate sta vam je ciniti mozda je isto i s vasim paketima... despute vam negine nece on jos izgleda...
mirzazmaj

#703 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirzazmaj »

kontaktiro sam ga odmah, al su na odmoru do 4.1. valjda ce biti dobro. malo si mi nade dao.. :(
mirzazmaj

#704 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirzazmaj »

eeeeeee wrote:
mirzazmaj wrote:platio sam preko paypala i dosla mi je potvrda o transakciji ali na potvrdi mi je pogresna shipping adresa, ne znam kako mi se to desilo. ispravio sam adresu ali sad ne znam sta da radim. ako mi prodavac posalje na pogresnu adresu bojim se da nikada necu dobiti placenu robu. sada mi je na paypal racunu upisana tacna adresa. interesuje me dali ce prodavac to provjeriti prije nego sto mi posalje robu?

pa brzo ga kontaktiraj on ce poslati na onu koja ti je taj dan bila unesena tj.na pogresnu... brzo ga kontaktiraj mozda imas jos fore...

ili ako imas track javi se u postu oni isto mogu pomoci...
izvini mozda zvuci glupo al ne znam sta je track
eeeeeee

#705 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

mirzazmaj wrote:kontaktiro sam ga odmah, al su na odmoru do 4.1. valjda ce biti dobro. malo si mi nade dao.. :(

trebalo bi biti dobro ako ga nije poslao...

track number, broj kojim pratis posiljku i znas da je stigla u BiH ili na odrediste
mirzazmaj

#706 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirzazmaj »

eeeeeee wrote:
mirzazmaj wrote:kontaktiro sam ga odmah, al su na odmoru do 4.1. valjda ce biti dobro. malo si mi nade dao.. :(

trebalo bi biti dobro ako ga nije poslao...

track number, broj kojim pratis posiljku i znas da je stigla u BiH ili na odrediste

hvala puno brate, nije malo para pa sam se malo sj..o
Chuckie

#707 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Na transakciji ti je adresa koja je bila u trenutku placanja. Naravno kasnije si je ispravio, ali to ne pije vode. Brzo kontaktirati prodavca ali sumnjam da ce to nesto promjeniti posto prodavci koriste automatiziran sistem stampanja postanskih adresa kroz paypal za pakete, dakle ona postanska adresa koja je bila u vrijeme placanja na paypalu je automatski odstampana.

Ako ne htjedne promjeniti adresu, proslijedi u postu sve podatke o transakciji, daj im tracking broj paketa i reci da ocekujes posiljku, preusmjerit ce je oni.
Last edited by Chuckie on 27/12/2011 23:56, edited 1 time in total.
Pokerboy11

#708 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Pokerboy11 »

eeeeeee wrote:Pokerboy11 i Chuckie

ovo je za vas info New Jersey je drzao 20 dana paket jaranu koji je nesto narucio tako je dobio info od prodavaca... narucio je nesto 5 dec je poslano ali nikako da stigne, i danas je kontaktirao usps i dobio da je iz nekog razloga 20 dana paket stajao tu i nikad nije poslan nego tek danas tj. sutra ce biti poslan...

tako znate sta vam je ciniti mozda je isto i s vasim paketima... despute vam negine nece on jos izgleda...
Ma javio mi se seller da vrati lovu i et, ako posalju paket platim ponovo.
Da mi je znati zasto to ne salju ja sam to platio da mi posalju i oni to nece da rade :S
blue033

#709 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

Chuckie wrote:
Na transakciji ti je adresa koja je bila u trenutku placanja. Naravno kasnije si je ispravio, ali to ne pije vode. Brzo kontaktirati prodavca ali sumnjam da ce to nesto promjeniti posto prodavci koriste automatiziran sistem stampanja postanskih adresa kroz paypal za pakete, dakle ona postanska adresa koja je bila u vrijeme placanja na paypalu je automatski odstampana.

Ako ne htjedne promjeniti adresu, proslijedi u postu sve podatke o transakciji, daj im tracking broj paketa i reci da ocekujes posiljku, preusmjerit ce je oni.
Ovo je možda djelimično tačno. Ja imam jednu adresu na paypal-u i ta je godinama ista. Na ebay-i imam 7-8 adresa u raznim državama i stalno ih mijenjam, nekad za svaku kupovinu posebno. Roba dolazi na te adrese, a često su adrese na tuđe ime.
Chuckie

#710 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

blue033 wrote:
Chuckie wrote:

Ovo je možda djelimično tačno. Ja imam jednu adresu na paypal-u i ta je godinama ista. Na ebay-i imam 7-8 adresa u raznim državama i stalno ih mijenjam, nekad za svaku kupovinu posebno. Roba dolazi na te adrese, a često su adrese na tuđe ime.

Da, ali u trenutku transakcije postavis adresu na koju hoces dostavu, a ne da platis pa onda korigujes adresu.
blue033

#711 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

To je ok kad pošalju nema korigovanja, nego sam mislio na onaj dio gdje piše paypal adresu. Neki prodavači navode da šalju samo na tu adresu, ali ima adresa i na ebay-u koja ne mora biti ista. Neki je skinu sa ebay-a, a ne sa paypal-a.
Loky

#712 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

blue033 wrote:
Chuckie wrote:

Prodavac nikada ne koristi adresu sa e-bay, vec sa paypal-a. Iz razloga za izgubljenu ili pogresnu posiljku on ne odgovara.
Pare se nalaze na paypal i zato se uzima ta adresa kao i kad se salje posiljka jeftinije je 10% praviti label preko paypal nego kad se u posti radi. Hem moras da cekas , pises pa onda ukucavas trk# na paypal itd.
Ovako je jednostavnije, automatski ti izbaci adresu pa ako je nesipravna prodavac ne odgovara.
blue033

#713 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

Kako ja onda imam 7-8 adresa na koje šaljem stvari i na koje uredno stižu? Čak nisu na mom imenu, sasvim različito ime od paypal-a i od kartice?
Chuckie

#714 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Malo mi nelogicno da ti salje na adrese koje nisu u PayPalu.

Ako je to istina, širom svijeta poznati nigerijski scam elektronike bi prolazio, jer oni traže da se šalje na jednu adresu iz ebaya (u Nigeriju) a plaćaju sa druge adrese na paypalu. :D
blue033

#715 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

Natjerali ste me da udjem na account (ebay). Dakle sa lijeve strane imate link Addresses ( množina) i onda ima nekoliko adresa sa imenom:
Registration address:
Primary shipping address:
PayPal address:

I prebrojao sam imam 15 adresa sa raznim imenima i državama i sve su korištene za dostavu.
Chuckie

#716 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Svaka čast kad je tebi uspjelo, meni kad plaćam ponudi adrese sa Paypala, iako i na ebayu imam dvije.
blue033

#717 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by blue033 »

Mnogi prodavači napišu da šalju samo na adresu paypal-a, ali i kod njih nekad prodje.
Uglavnom kad se klikne za kupovinu ima i opcija adrese, izabereš adresu i ideš dalje. Ako je prodavac iskljucivo stavio paypal adresu ne možeš izvršiti plaćanje sa tom nekom adresom, moraš staviti onu od paypal-a.

A što to radim? U EU nema carine. Jednostavno predmet iz Engleske kupim i stavim podatke od druga koji zivi u EU i prvi dolazi u Sarajevo ( od raje). On mi donosi nema carine pdv-a i sl.
Do nedavno u Cesku se moglo naručiti par stotina dolara bez carine, to je bio raj, naručim sve u Češku, drug mi pošalje ili donese. Sad carine sve preko 30$:( itd.
Takođe neki prodavci ne šalju u BiH, pa to pošaljem u neku drugu zemlju u koju šalju. Nijemac mi je poslao sjedalicu za bebu u Austriju na žensko ime:)
Loky

#718 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

blue033 wrote:Natjerali ste me da udjem na account (ebay). Dakle sa lijeve strane imate link Addresses ( množina) i onda ima nekoliko adresa sa imenom:
Registration address:
Primary shipping address:
PayPal address:

I prebrojao sam imam 15 adresa sa raznim imenima i državama i sve su korištene za dostavu.
Hajde ti lijepo objasni raji sta si htio da kazes.
Sa ovim sto tvrdis - nidje veze nema. Niti jedan prodavac ne gleda e-bay niti ima dostupnu ebay adresu od kupca.
Svaki prodavac navede u koje zemlje salje proizvod. Ako se odlucis da kupis proizvod koji on ne salje u tvoju zemlju ti prilikom klika kupovine dobijas obavijest da NE MOZE... i automatski nisi u mogucnosti da kupis.
Onda se kontaktira prodavac i trazi se da ako je ikako moguce (postarina se posebno racuna prema njegovoj zelji ) i prodavac mora na ebay da izvrsi promjenu da bi bio u mogucnosti da kupis.
Zavisi od prodavca i njegove volje ali ti on moze poslati na bilo koju adresu koju ti odaberes neovisno od adrese paypala.
Znaci sve je to do prodavca i njegove dobre volje. Ebay nema sa tim nista. Ti promjenom adrese na ebay treba da mijenjas adresu i na paypal ali sad dolazi ono NE MOZES da platis jer se ne slaze adresa od CC (kreditne kartice) sa adresom gdje hoces da se posalje.
Posto mnogo ljudi ovo cita i shvatice da se sve moze jednostavno pa onda ce biti frke u vezi laznih informacija.
Najvaznije je prije kupovine kontaktiraj prodavca i objasni mu sta hoces.
Prilikom placanja na paypal klikne se na NOTE TO SELLER i opet ponovis to isto (drga adresa ili bilo sta) pa tek onda placas.
Sa time stitis i sebe i prodavca naknadnih problema.

** I nema ljutis** nista personalno.. :dance:

Primary shipping address - This is where you'd like to receive items you purchase.
PayPal address - This eBay address book is linked to your PayPal account: [email protected] You can delete your PayPal addresses from your eBay address book. Removing this link will make it more difficult to buy items from sellers who require shipping to a confirmed address.
Note - Some sellers require shipment to a credit card billing address registered at PayPal (also known as a Confirmed Address).
lajkujMe

#719 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lajkujMe »

Teoretski niko ne bi mogao da kupuje na jednu adresu a placa (podaci na kartici) s druge osim ako prethodno nisi otisao u banku i dao odobrenje za jos jednu ili vise adresa, adresa s ebaya i s paypala mora da bude indenticna inace nece se moci platiti ne samo preko paypala nebi ni preko npr kreditne kartice mogao.

To je sistem zastite oko koga normalno ne bi trebalo da bude zaobaliznica to jes tneki mogu neki ne.
eeeeeee

#720 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

lajkujMe wrote:Teoretski niko ne bi mogao da kupuje na jednu adresu a placa (podaci na kartici) s druge osim ako prethodno nisi otisao u banku i dao odobrenje za jos jednu ili vise adresa, adresa s ebaya i s paypala mora da bude indenticna inace nece se moci platiti ne samo preko paypala nebi ni preko npr kreditne kartice mogao.

To je sistem zastite oko koga normalno ne bi trebalo da bude zaobaliznica to jes tneki mogu neki ne.
Nije tacno...

A zasto bi to bilo tako, koga briga gdje ce to meni biti dostavljeno??? mogu da napisem sta ja hocu...

Paypal je u ovoj igri najbitniji, ebay se samo veze za paypal, i svi prodavaci uzimaju adresu sa paypal-a, ali uvijek mozes napomenuti da ti salju na ebay adresu (ako nisu iste)...

Ja sam imao jednu adresu na paypal-u, a drugu na ebay tj. upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal... Ovo ti dodje kad nekom hoces nesto da poslajes, nesto kao poklon tako da ovo sto tvrdis 100% nije tacno eto probaj pa ces vidjeti...
Ako ti je lakse to mozes uraditi i na playpalu i da nista ne govoris prodavac ce dostaviti onda na tu koju si ti izmijenio, tako...

Adresa u svoj ovoj prici je totalno nebitna... za paypal je bitna verifikacija tj. tri broja koja si morao unijenti na samom pocetku da je to tvoja kartica, zamisli samo da palpay mora upratiti promjene adresa u Kini nidje veze, zato je zaduzena lokalna banka, ne paypal...

paypal je samo medjunarodno priznat servis za placanje, ne inspekcija za provjeru ili nesto i adresa mu je u ovoj svoj prici totalno ne bitna...
mirzazmaj

#721 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mirzazmaj »

Kontaktirao sam dobavljača mada mi još nije odgovorio, nadam se da hoće.
burekodsira

#722 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by burekodsira »

nedavno narucio parfem jedan od privatnog prodavaca valjda se ne svidja i u glavnom vise od pola jeftinije nego u prodavnici. postarina kao 4,5 eura al za njemacku. kad je skonto prodavac javlja meni da je postarina oko 10 eura. i ja mu onda firno tablicu mnozenja rastahbirim i na kraju me izasla postarina jeftinije nego u njemackoj dao mi za 4eura :D
Chuckie

#723 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

eeeeeee wrote:Pokerboy11 i Chuckie

Druze de upitaj jarana za tracking broj da pratimo i njegov paketic sa ovim nashima. :)

Nego i moj posiljalac pokrenuo postupak da naplati osiguranje kao izgubljen paket, ovi iz USPSa locirali paket u New Jerseyu i rekli mu nije izgubljen nego je tamo, sad kad ce biti poslan Bog zna.
Loky

#724 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Loky »

eeeeeee wrote:
lajkujMe wrote:Teoretski niko ne bi mogao da kupuje na jednu adresu a placa (podaci na kartici) s druge osim ako prethodno nisi otisao u banku i dao odobrenje za jos jednu ili vise adresa, adresa s ebaya i s paypala mora da bude indenticna inace nece se moci platiti ne samo preko paypala nebi ni preko npr kreditne kartice mogao.

Nije tacno...

A zasto bi to bilo tako, koga briga gdje ce to meni biti dostavljeno??? mogu da napisem sta ja hocu...

Paypal je u ovoj igri najbitniji, ebay se samo veze za paypal, i svi prodavaci uzimaju adresu sa paypal-a, ali uvijek mozes napomenuti da ti salju na ebay adresu (ako nisu iste)...

Ja sam imao jednu adresu na paypal-u, a drugu na ebay tj. upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal... Ovo ti dodje kad nekom hoces nesto da poslajes, nesto kao poklon tako da ovo sto tvrdis 100% nije tacno eto probaj pa ces vidjeti...
Ako ti je lakse to mozes uraditi i na playpalu i da nista ne govoris prodavac ce dostaviti onda na tu koju si ti izmijenio, tako...

Adresa u svoj ovoj prici je totalno nebitna... za paypal je bitna verifikacija tj. tri broja koja si morao unijenti na samom pocetku da je to tvoja kartica, zamisli samo da palpay mora upratiti promjene adresa u Kini nidje veze, zato je zaduzena lokalna banka, ne paypal...

paypal je samo medjunarodno priznat servis za placanje, ne inspekcija za provjeru ili nesto i adresa mu je u ovoj svoj prici totalno ne bitna...

Jarane de malo skokni do teme: Paypal poceo sa radom u BIH...
Malo procitaj pa onda javi.... Nema kupovine ako se adresa ne podudara... A to sto ti trazis od prodavca da posalje na drugu adresu to je dogovor izmedju tebe i njega i nema nikakve veze sa ebay ili paypal. Prodavac ima tvoju poruku na mailu i cuva je kao dokaz u slucaju da se nesto desi sa posiljkom i automatski on niti paypal ili bilo ko drugi nece ti vratiti novce za izgubljenu posiljku.
A opet sam dajes pravilan komentar: *** upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal.*** Znaci da si prodavca UPOZORIO da ti posalje na drugu adresu.
Probaj da ga ne upozoris pa da vidis gdje ce otici paket.
Tvrdis da su samo vazna ona 3 broja za verifikaciju... Znaci ja ili bilo ko drugi ukrade tvoju karticu( ne treba kartica - dovoljni su brojevi) i nema problema ..sve pichi...
Malo sutra....
eeeeeee

#725 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

Loky wrote:
eeeeeee wrote:

Nije tacno...

Jarane de malo skokni do teme: Paypal poceo sa radom u BIH...
Malo procitaj pa onda javi.... Nema kupovine ako se adresa ne podudara... A to sto ti trazis od prodavca da posalje na drugu adresu to je dogovor izmedju tebe i njega i nema nikakve veze sa ebay ili paypal. Prodavac ima tvoju poruku na mailu i cuva je kao dokaz u slucaju da se nesto desi sa posiljkom i automatski on niti paypal ili bilo ko drugi nece ti vratiti novce za izgubljenu posiljku.
A opet sam dajes pravilan komentar: *** upisao sam drugu i rekao prodavacu da mi posalje na tu drugu adresu i da je ebay tacna adresa, a ne paypal.*** Znaci da si prodavca UPOZORIO da ti posalje na drugu adresu.
Probaj da ga ne upozoris pa da vidis gdje ce otici paket.
Tvrdis da su samo vazna ona 3 broja za verifikaciju... Znaci ja ili bilo ko drugi ukrade tvoju karticu( ne treba kartica - dovoljni su brojevi) i nema problema ..sve pichi...
Malo sutra....
Da tacno je i stojim iza svega sto sam napisao, a ti misli sta god hoces... ja sam reko i ponavljam da se adrese ne moraju podudarati.

Naravno jel ti kontas kako radi paypal???

I da mozes mijenjati adresu kako hoces i koliko hoces... prije kupovine je promijeni pa ces vidjeti gdje ce ti otici paket...

Opet ne citas sta sam napisao ako ti hoces na ebay adresu onda ga moras UPOZORITI jer posiljalac uzima podatke sa paypal-a, ne u drugom slucaju. Kao sto rekoh promijeni adresu na paypalu pa ces vidjeti gdje ce ti otici paket... Ili testiraj promijeni na ebay-u pa naruci tvrdim da ce ti paket doci na paypal adresu u vecini slucajeva 90%...

Da ako ti sad neko ugrade account koji je verifikovan moze s njim sta hoce dok ga ne blokiras ili blokiras karticu...

Imas li ti paypal account i sta ti je trebalo za njegovo otvaranje, nije ti bio dovoljan samo broj na poledjini kartice, sta ti je jos trebalo de mi ovo svega ti objasni???

procitaj malo tecnije i razgovjetnije pa ces vidjeti sta sam htio reci...

samo kao primjer jer mi je prijatelj dolazio iz Amerike promijenio sam samo adresu u palypal-u, a na ebay-u ostavio moju u Bosni... i bez upozorenja paket je otisao u Ameriku i odatle mi ga je jaran donio... toliko...

znaci paypal americka adresa, ebay bosna i paket ode za ameriku bez upozorenja...

nadam se da ti ne trebam crtati :D
Last edited by eeeeeee on 28/12/2011 18:16, edited 2 times in total.
Post Reply