Ma nema to veze s tim koliko se skupilo. Posiljka npr. iz Hong Konga ako se naruci, trebas otprilike sacekati 24/48 sati, zavisi kako narucis i sta narucis, i ta posiljka ide direktno na brod ili avion zavisi kako i gdje je locirana firma. Kad dodje npr. do aviona gleda se broj cargo centara koji su rasporedjeni po Europi, i onda salje avionom do npr. Istanbula ako odgovara lokacija, i onda prema Sarajevu otpremi Turkishom. Dalje u nasem cargo centru preuzimaju posiljku, a zatim BH posta dodje sa svojim vozilom i pokupi to sto je doslo za njih.zilla_ wrote: vjerujte mi more je tih pošiljaka pretežno iz hong konga ali većinom se one otpremaju tek kad se nabere odreženi broj pošiljaka npr za BiH.... naruči u razmaku od nekih 7 dana i nebi trebao imat problema
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- FreeSol
#376 Re: eBay - Vaša iskustva
- vox-populi
#377 Re: eBay - Vaša iskustva
Evo po prvi put mi se desilo da nesto kupim, uredno platim i ne dobijem.
Dakle, 30.08. kupio neki stari CISCO router za CCNA Lab koji pravim kod kuce. Bio jedini na aukciji i dobijem ga za 1€, plus 20€ preporucena dostava iz Austrije. Odmah Paypalom platim 21€ ocekivajuci da ce mi poslati router za 3-5 dana. Prosla jedna sedmica, nista. Posaljem liku poruku, kullturno pitam kada ce otprilike poslati router da znam kada da ocekujem. Nema odgovora. 15.09. posaljem jos jednu poruku, opet kulturno zamolim da mi posalje placeni router u slijedecih 10 dana ili cu biti primoran da prijavim slucaj. Opet bez odgovora. Veceras prijavio cijeli slucaj eBayu koji je prodavacu dao rok od 10 dana da mi posalje kupljni artikl ili vrati cjelokupni iznos love.
Dakle, cekam 06.10. do kada bi prodavac morao reagovati, ako ne, onda ce ga eBay blokirati, Paypal ce meni vratiti lovu i dalje se s njim ganjati.
Btw, puno teze bih dobio lovu da nisam platio Paypalom, zato ako ste ikako u mogucnosti, placajte Paypalom.
Dakle, 30.08. kupio neki stari CISCO router za CCNA Lab koji pravim kod kuce. Bio jedini na aukciji i dobijem ga za 1€, plus 20€ preporucena dostava iz Austrije. Odmah Paypalom platim 21€ ocekivajuci da ce mi poslati router za 3-5 dana. Prosla jedna sedmica, nista. Posaljem liku poruku, kullturno pitam kada ce otprilike poslati router da znam kada da ocekujem. Nema odgovora. 15.09. posaljem jos jednu poruku, opet kulturno zamolim da mi posalje placeni router u slijedecih 10 dana ili cu biti primoran da prijavim slucaj. Opet bez odgovora. Veceras prijavio cijeli slucaj eBayu koji je prodavacu dao rok od 10 dana da mi posalje kupljni artikl ili vrati cjelokupni iznos love.
Dakle, cekam 06.10. do kada bi prodavac morao reagovati, ako ne, onda ce ga eBay blokirati, Paypal ce meni vratiti lovu i dalje se s njim ganjati.
Btw, puno teze bih dobio lovu da nisam platio Paypalom, zato ako ste ikako u mogucnosti, placajte Paypalom.
- vox-populi
#378 Re: eBay - Vaša iskustva
Jesi li sta Paypalu prijavljivao ili si sve rijesio sa eBayom?buksna wrote: slična stvar, kupio neku matičnu ploču za laptop, al nikad mi nije stigla, i juče dobio pare nazad
- vox-populi
#379 Re: eBay - Vaša iskustva
E hvala na informaciji. Ma i ja sam prvo pokusao sa prodavacem, ignorise lik mailove. OK onda cu samo sa eBayom da kontaktiram.buksna wrote: prvo se pokušavo dogovorit s prodavačem, on ništa, ignoriso me, tvrdio da je poslo, ja onda ebayu se žalio i dobio pare bukvalno nakon 24 sata... mislim da je svejedno ili ebayu se žalio ili paypalu, to je povezano sve...
-
Vrachulja
#380 Re: eBay - Vaša iskustva
koliko bi mogla biti poštarina za Šri Lanku, nekih 20-tak grama pakovanje isto kao kutija cigara pa ću je položit u kovertu 
nedavno su mi u pošti rekli da bi takvo slanje za Ameriku bilo nekih 3-4 KM
Ako neko zna onako na prvu, a sutra ću ja znati sigurno
- Sir Jack Daniels
#381 Re: eBay - Vaša iskustva
Koliko bi mogao izletit kesha na carinu ak kupim mobitel preko ebaya . . jel ima neko iskustava sa kupovinom fonitela i koliko je placao carinu 
- FreeSol
#382 Re: eBay - Vaša iskustva
32% carine i poreza na cijenu telefona, + troskovi sto ti otvore, lezarina itd.Sir Jack Daniels wrote:Koliko bi mogao izletit kesha na carinu ak kupim mobitel preko ebaya . . jel ima neko iskustava sa kupovinom fonitela i koliko je placao carinu
-
zilla_
#383 Re: eBay - Vaša iskustva
Skupo ti je to dovraga al opet sve ti zavisi od sadržaja... ako je neki "šuškavi sadžaj mora obavezno prije slanja ići na carinu što će te koštat preko 10KM s obrascima i pregledom i plus poštarina... Npr ako šalješ pismo jedino ako je papirni dokument može proći al ako je neka roba mora na carinu...koliko bi mogla biti poštarina za Šri Lanku, nekih 20-tak grama pakovanje isto kao kutija cigara pa ću je položit u kovertu
Ma peglancija je vjeruj mi... Radio sam na praksi u pošti na obali i za par dana bilo je puno slučajeva da ljudi odustanu od slanja jer kolju sa poštarinom...
Ta poštarina koju je tebi neko reko je ako bi slao kao pismo...
- Sir Jack Daniels
#384 Re: eBay - Vaša iskustva
FreeSol wrote:32% carine i poreza na cijenu telefona, + troskovi sto ti otvore, lezarina itd.Sir Jack Daniels wrote:Koliko bi mogao izletit kesha na carinu ak kupim mobitel preko ebaya . . jel ima neko iskustava sa kupovinom fonitela i koliko je placao carinu
Jao al deru, pa otici ce mi razlika koju mislim ustedit kupovinom tamo .. na kraju mi dodje maltene isto
- FreeSol
#385 Re: eBay - Vaša iskustva
Jbg tako nekako dodjeSir Jack Daniels wrote:FreeSol wrote:32% carine i poreza na cijenu telefona, + troskovi sto ti otvore, lezarina itd.Sir Jack Daniels wrote:Koliko bi mogao izletit kesha na carinu ak kupim mobitel preko ebaya . . jel ima neko iskustava sa kupovinom fonitela i koliko je placao carinu
Jao al deru, pa otici ce mi razlika koju mislim ustedit kupovinom tamo .. na kraju mi dodje maltene isto
- FreeSol
#386 Re: eBay - Vaša iskustva
Kad si zadnji put narucivao pa te nisu "oderali"? 
- FreeSol
#387 Re: eBay - Vaša iskustva
Nema to veze je li veci paket ili nije. Paketi idu na scan i ako vidi da je elektronika otvara i carini po cijeni koja je navedena ili slobodnoj procjeni.buksna wrote:pa eto, šta ja znam, u zadnje dvije sedmice sam imao nekih 5 narudžbi, ovako skupljih (ne mobiteli, ali nema veze), uglavnom veći paketi i ništa nisu oderali...
-
Vrachulja
#388 Re: eBay - Vaša iskustva
pošiljka u Šri Lanku, 61 gram, ipak nisu tražili carinski pregled, ukupno 4,05 KM poštarinazilla_ wrote:Skupo ti je to dovraga al opet sve ti zavisi od sadržaja... ako je neki "šuškavi sadžaj mora obavezno prije slanja ići na carinu što će te koštat preko 10KM s obrascima i pregledom i plus poštarina... Npr ako šalješ pismo jedino ako je papirni dokument može proći al ako je neka roba mora na carinu...koliko bi mogla biti poštarina za Šri Lanku, nekih 20-tak grama pakovanje isto kao kutija cigara pa ću je položit u kovertu
Ma peglancija je vjeruj mi... Radio sam na praksi u pošti na obali i za par dana bilo je puno slučajeva da ljudi odustanu od slanja jer kolju sa poštarinom...
Ta poštarina koju je tebi neko reko je ako bi slao kao pismo...
prvo su tražili pregled pa odustali...
-
LukaB
#389 Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Naprimjer iPhone 4 ili nesto tako.
Hvala
Naprimjer iPhone 4 ili nesto tako.
Hvala
- hakazvaka
- mO k3
#391 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
hakazvaka malo uputi covjeka ......
Na pitanje jeli sigurno pogledaj ovdje gdje su raja svoja iskustva napisala
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... hilit=ebay
Na pitanje jeli sigurno pogledaj ovdje gdje su raja svoja iskustva napisala
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... hilit=ebay
- drndalo
#392 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Pa kako je postavio pitanje, dobio je dobar odgovor... Za sve medjunijanse, tu je Mastercard...
-
LukaB
#393 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Hvala vam na odgovre! 
- Kaotic
#394 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Ja sam desetke stvari kupio na e bayu, nisam imao problema do sad 
-
spoky
#395 Re: eBay - Vaša iskustva
od nedavno kupujem na eBayu i poprilicno mi ide
). Nedavno kupih jedan kaputic za dijete , prodavac ga poslao 22.09.(iz UK) i još cekam da stigne. Došle su mi stvari koje sam kupila i po sedam dana kasnije a od kaputica ni traga ni glasa. Može li se desiti da to neko u pošti "zadrži"
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#396 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Nasao par stvari za kupiti ali postarina kosta koliko i sam artikl pa sam odustao
- mO k3
#397 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
stas, cesto je tako komsija moj kupio majicu neku iz usa majica kostala 18 $ a postarina 21 $rashtiman wrote:Nasao par stvari za kupiti ali postarina kosta koliko i sam artikl pa sam odustao
- threshold
#398 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
a sve zavis iko je ta Jela.
Ak0 hoces ti joj narucuj ako neces nemoj...
Ak0 hoces ti joj narucuj ako neces nemoj...
- Kaotic
#399 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
Ja sam oklop za mobitel platio 2 funte, a postarina je bila besplatna. tu nema profita ni isplativosti al je tako 
neznam kako. Moze se sve naci, samo moras malo upratiti. ko radi worldwide, cime se salje i to.
mene postarina nikad nije izasla vise od 5-10usd. Sve zavisi tko sta nudi.
neznam kako. Moze se sve naci, samo moras malo upratiti. ko radi worldwide, cime se salje i to.
mene postarina nikad nije izasla vise od 5-10usd. Sve zavisi tko sta nudi.
- chuchumbamayumbe
#400 Re: Jeli sigurno narucivati preko Ebay?
naručuj sa ebay.co.uk, za ove preko okeana ti je poštarina deračina (osim za pojedine kosooke).