Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
maajaa

#201 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by maajaa »

@fera, je li mozda u pitanju unosenje broja (4 cifre, nesto kao sigurnosni kod) koji pise ispod "obicnog" broja kartice?
kone

#202 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

KvaziExpert wrote:
maajaa wrote:@kone, a vazi li racun koji dobijes u elektronskoj formi (ako je narudzba preko ebay-a) + potvrda o izvrsenoj transakciji sa paypal-a?
Špedicija u pošti (i naravno carina) prihvata eBay "payment summary" kao račun, i potvrdu sa PayPal-a. Oni rade špediterske usluge od, čini mi se, ljeta prošle godine. Tako sam carinio 50+ puta stvari koje kupujem za firmu.
Privatno kupujem uglavnom sitnice i nikad mi nisu ništa ocarinili.

DHL i UPS ne prihvataju dokumente sa eBaya i PayPala, insistiraju na računu, mora pisati "invoice", mora biti naziv i adresa prodavca, kupca, paritet,

Kako se meni čini, puno toga ovisi o špediteru, njegovom ugledu kod carinika, poznanstvu,...
A da li ti njima najavis da ce doci na tvoje ime neka posiljka,jer nama kad treba doci posiljka,niko nas i ne pita imas li racun,nego oni vrse carinjenje robe bez znanja kupca i uvoznika...Evo recimo ja sad mislim naruciti neke stvari sa ebay-a i platiti cu cim kliknem na kupovinu(jel tako),a roba ce doci za 10-25 dana u BiH-a.Znaci imam vremena da isprintam racun sa paypala i da ga odnesem kome treba da ga odnesem,da ne bi oni vrsili procjenu robe kako oni zele.Eh sad kome odnijeti taj racun i najaviti uvoz te robe,jer ja placam americki USPS(valjda njihova posta) da mi dopreme robu na adresu.Vjerovatno na granici nasa posta preuzima robu i voze na carinjenje.Kome sad ja bih trebao odnijeti taj racun da mi ne bi oni vrsili procjenu vrijednosti robe???

@fera jesi li verifikovao karticu na paypalu sa onim njihovim kodom sto ga dobijes nakon mjesec dana na izvodu racuna???
Hendrix

#203 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Hendrix »

Ductus Holedocus wrote:S obzirom da se ne razumijem u ovakav vid kupovine,ima li neko (iskusan)da mi objasni..
Isplati li se kupovati s ebay(zbog postarine)..
Koji je nacin placanja?
I jos jedno,mozda glupo pitanje,jel bolje odjednom naruciti vise stvari ili ejdnu(zbog carine,postarine ili sta vec)
Pa isplati se za lakše i manje stvari, što je predmet teži to je poštarina veća i za teže stvari može narasti astronomski.
Evo recimo, ja sam kupio điđa za gitaru ali i težih stvari malo, primjer: kod nas trzalica najobičnija, komad plastike bukvalno, košta 1KM...ja sa Ebay-a kupio po cijeni od oko 10ak feninga , znači konačna cijena sa poštarinom.
FM transmitter za auto kineski kod nas po tržnim centrima ide najniže do 10KM, ista điđa iz Kine da ti dođe sa besplatnom poštarinom.....1,40$ :shock:
Ja sam do sada naručio stvari ukupne vrijednosti oko 200$, ali sam računao da sam uštedio sigurno još toliko ako ne i više kada pogledam cijene kod ovih naših pljačkaša.
vidi_me

#204 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vidi_me »

Prije malo više od dva mjeseca naručio sam iz HK-a jednu poprilično skupu stvar od prodavača koji je imao 99,8% feedback i ona mi još nije došla. Kontaktirao sam prodavača, savjetovao mi je da se strpim, a onda na moje insistiranje obećao da će poslati drugi paket. Ali, još mi nije potvrdio da je to i učinio. U međuvremenu je on "zatvorio" radnju do 31. marta. Šta mi savjetujete da radim?
Last edited by vidi_me on 08/06/2014 19:58, edited 1 time in total.
dowydyenya

#205 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dowydyenya »

vidi_me wrote:Već nekoliko mjeseci kupujem na eBayu, uglavnom bez velikih kašnjenja u isporuci. Međutim, prije malo više od dva mjeseca naručio sam iz HK-a jednu poprilično skupu stvar od prodavača koji je imao 99,8% feedback i ona mi još nije došla. Kontaktirao sam prodavača, savjetovao mi je da se strpim, a onda na moje insistiranje obećao da će poslati drugi paket. Ali, još mi nije potvrdio da je to i učinio. U međuvremenu je on "zatvorio" radnju do 31. marta. Šta mi savjetujete da radim?
Moj savjet trazi ponovo da ti posalje paket a sto se tice refunda sta da ti kazem ne znam ni sam.Meni se desilo da mi je prodavac vratio pare ali paypal mi ih nikada nije dao.Djaba im pisem odgovora nema i to drugi put vec mi zakidaju refund.
Tako je bar u mom slucaju sto se tice paypala a zbog cega je to tako nemam pojma.
vidi_me

#206 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vidi_me »

Već sam insistirao na ponovnom slanju, obećao je da će to uraditi, ali kako da ga natjeram na to, jer mi je istekao rok za "open a case" - negativnim feedbackom?
Ductus Holedocus

#207 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Ductus Holedocus »

ako na istom mjestu narucim recimo vise pari obuce,hocu li za svaki par posebno placati shiping?
Ductus Holedocus

#208 Re: eBay - Vaša iskustva

KvaziExpert wrote:
Ductus Holedocus wrote:ako na istom mjestu narucim recimo vise pari obuce,hocu li za svaki par posebno placati shiping?
To zavisi od prodavača, konkretno za obuću najvjerovatnije hoćeš zbog veličine paketa. Na tabu "shipping and payments" imaš u prvoj koloni "shipping and handling" i onda u slijedećoj (nema je uvijek) "ech additional item" (za sitnice, koje mogu stati u kovertu je u 99% slučajeva free, dok za obuću teško da bude), a i u opisu često navedu da li podržavaju "combined shipping".

Najbolje je da pitaš prodavača.
Cipele kostaju svega 10$,a shipping 15 :sad:
Ductus Holedocus

#209 Re: eBay - Vaša iskustva

s obzrom da se u te stvari slabo razumijem,ustvari nikako..Poslacu ti na pp da mi pomognes oko neceg,smijem :-D ?
Oxygenn

#210 Re: eBay - suncane naocale

Post by Oxygenn »

Prodavac je iz UK, ebay.com, FREE Standard Int'l Shipping ovo je predpostavljam slanje obicnom postom cijena naocala je 40-60$

Kakva je situacija sa kupovinom suncanih naocala sa ebaya, da li je neko narucivao i kako ste prosli kod nasih carinika
kone

#211 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

JUcer oko 13-14h kupio patike preko paypal-a na ebay.com i poslao prodavcu poruku u stilu kad ce doci patike i da li cu dobiti tracking number i lik jos nije odgovorio :-)
kone

#212 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

Kada ste kupovali preko ebay.com,isporuka vam je vrsena vjerovatno preko USPS-a(americke poste).Dobio sam od paypala tracking number,ali kad kliknem na onaj link sa tracking brojem dobijem ovo:

Class: Express Mail International®
Status: Electronic Shipping Info Received

The U.S. Postal Service was electronically notified by the shipper on April 01, 2011 to expect your package for mailing. This does not indicate receipt by the USPS or the klix mailing date. Delivery status information will be provided if / when available. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.

Problem je sto ovo stoji od 01.04.,a danas je 04.04.Nista se ne mijenja i bukvalno nema nikakvih informacija dokle se stiglo sa isporukom.Je li jos neko imao ovakvih "problema"?
marketleader

#213 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marketleader »

kone wrote:Kada ste kupovali preko ebay.com,isporuka vam je vrsena vjerovatno preko USPS-a(americke poste).Dobio sam od paypala tracking number,ali kad kliknem na onaj link sa tracking brojem dobijem ovo:

Class: Express Mail International®
Status: Electronic Shipping Info Received

The U.S. Postal Service was electronically notified by the shipper on April 01, 2011 to expect your package for mailing. This does not indicate receipt by the USPS or the klix mailing date. Delivery status information will be provided if / when available. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.

Problem je sto ovo stoji od 01.04.,a danas je 04.04.Nista se ne mijenja i bukvalno nema nikakvih informacija dokle se stiglo sa isporukom.Je li jos neko imao ovakvih "problema"?
Ne znam kako je sa americkom postom, ali inace dobijes tracking number i ides na stranicu BH POSTE i na TRACK & TRACE i tamo pratis, i kad ti stigne u BIH tamo ce ti pisati datum i "Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošti" i dole ispod ce ti pisati isto sa datumom "Otprema pošiljke carini" ako bude islo na carinu ili "Otprema na domaću lokaciju (ili sl. - ako ne bude islo na carinu). Ako ti bude pisalo ovo otprema na domacu lokaciju onda ocekuj za 1-2dana, a kad ide na carinu obicno se ceka 3-4dana i onda ces minimalno platiti 3,50KM za pregled posiljke. Nadam se da sam pomogao :)
kone

#214 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

eeeeeeeeee daj Boze da bude samo 3,5KM :D .Ne znam jesi li pomogao,ali sad odoh na stranicu bh poste pa da vidim ima li tamo ista :)

Edit:nema nista,evo provjerio sam..Prodavac je rekao da ce stici za otprilike 7 dana,a prije ce biti to tvoje od 20 do 30 dana...
Last edited by kone on 04/04/2011 18:07, edited 1 time in total.
marketleader

#215 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marketleader »

kone wrote:eeeeeeeeee daj Boze da bude samo 3,5KM :D .Ne znam jesi li pomogao,ali sad odoh na stranicu bh poste pa da vidim ima li tamo ista :)
Hhaha nema ti tamo nista sad 100%. Ali provjeri za 10,20dana. Sretno
kone

#216 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

Kod mene je jos uvijek na Electronic Shipping Info Received....Od 01.Aprila,dok je kod tebe nakon tri dana bila jedna od ispostva u Americi navedena(mislim LA)..kod mene nista nema,a proslo vec 5-6 dana...Ti si izgleda to brzo i dobio,jer je u Bosni bilo za 15 dana...Sacekat cu jos par dana,pa cu vidjeti sta cu..Ima jos vremena..
marketleader

#217 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marketleader »

sigmabh wrote:Patike adidas by Jeremy Scott koje sam kupila na ebay-u 29.03. stigle su jutros..Iznenadila me brzina kojom je stigao paket, jest da je shipping bio 40$ al opet sam mislila da nece prije 10-15 dana.. :dance: :dance:
Huh skup shipping. Mozes li nam reci da li si platila ista novca pored ovoga sto si preko paypala platila, npr. carine , za otvaranje paketa i sl...
bullmastiff

#218 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by bullmastiff »

gdje da nadjemo literaturu strucnu, a koja se istovremeno odnosi na upusttva kako poceti na ebay-u s aprodajom..na sta pzanju obratiti i sl.?
Eborg

#219 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Eborg »

Imaš na eBay help centru, prošvrljaj tamo, dobro je objašnjeno. Imaj u vidu šta se smije slati poštom a šta ne.

Poštarinu možeš odoka izračunati na stranici BH Pošte mada nisu baš povoljne cijene ali eto.

Ima li neki cjenovnik u kojem je to standardizovano navedeno, tj. je li za Evropu uvijek ista cijena ili postoji razlika između poštarine za Švedsku, Veliku Britaniju, Poljsku ili recimo Sloveniju? Da ne moram svaku državu pojedinačno provjeravati, je li Evropa jedna zona?
zilla_

#220 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zilla_ »

:D Prije par dana sam sa fakultetom bio u posjeti centar pošti na ž. stanici i tu između ostalog posjetili smo i službu carinjenja... Tu radi jedna hanuma sa carine, onako poprilično arogantna i ufurana i još par radnika pošte... svaki paket koji dođe iz vana preko pošte mora se otvoriti pa pisalo na njemu poklon ili bilo šta drugo... jedini izuzetak su paketi na kojima je originalna faktura ali u tom slučaju, prije otvaranja, oni šalju fakturu na provjeru u ambasadu pa ako se ispostavi da je faktura valjana paket se ne otvara (nisam baš skontao taj dio)...

uglavnom ona dole teta odlučuje dali će određenu robu cariniti ili ne... primijetio sam da ima puno kamera iz svih uglova tu gdje se otvaraju ti paketi :)
MAN-lion's coach

#221 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by MAN-lion's coach »

Nemoj misliti da hanuma nije probala parfeme...ahahhahah :-D :-D :lol:
kone

#222 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kone »

MAN-lion's coach wrote:Nemoj misliti da hanuma nije probala parfeme...ahahhahah :-D :-D :lol:
Ja bas isto htio napisati :D ,jer je meni stigao parfem otvoren.Znaci ne kutija u koju je bio upakovan,nego bez celofana :-) ..Svi originalni parfemi su u celofanu,samo testeri dodju u onoj obicnoj kutiji.a kod mene je bio original...

EDIT:Maloprije sam dobio mail od nike.com sa nekom anketom :-) ...Jesam im se nagovorio :D ...Poslali mi mail da vide jesam li zadovoljan radom njihove korisnicke sluzbe posto sam im slao mail u vezi kupovine nekih patika i placanja preko paypala...Naime,svi koji nisu iz EU ne mogu kupovati nista na nike.com...Posto su uveli prije godinu i vise placanje preko paypala,ja odlucim pokusati kupiti patike.Prije nego sto sam otisao na checkout,posaljem im mail sa upitom da li ja mogu da platim preko svog paypal racuna,a da se patike isporuce u njemacku na odredjenu adresu.I stize mi odgovor da samo ljudi koji zive u njemackoj,cija je billing i paypal adresa u njemackoj mogu kupovati i placati preko paypala na stranici nike.de :-) ...Eto ispade njihovi euri vrijednijih od nasih,dzaba paypal i mogucnost placanja preko paypala,kad opet samo mogu kupovati stanovnici EU i niko vise.
MAN-lion's coach

#223 Re: eBay - Vaša iskustva

Uzela sam nešto i piše kod sellera da će nakon što dobije uplatu izvršiti shipping u roku od 2 dana,kod mene prošlo četiri on ništa...da li da čekam kad će poslati ili da povučem kupovinu?? :roll:
marketleader

#224 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by marketleader »

MAN-lion's coach wrote:Uzela sam nešto i piše kod sellera da će nakon što dobije uplatu izvršiti shipping u roku od 2 dana,kod mene prošlo četiri on ništa...da li da čekam kad će poslati ili da povučem kupovinu?? :roll:
Posalji mu poruku, mozda je vec i poslao samo je zaboravio naznaciti na ebayu.
MAN-lion's coach

#225 Re: eBay - Vaša iskustva

Ma najgore mi što su to dva različita sellera...švabe se pohasile,poslaću poruku
Post Reply