Nadam se da će se naći neko ljubazan, da me bar malo uputi.
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
- lala*
#1026 Re: eBay - Vaša iskustva
Vidim svi ste već u tome, uveliko. A ja bih tek da uđem.
Pa me zanimaju neke osnovne stvari: kako plaćati, šta je potrebno, koliko je sigurno, kako idu stvari sa carinom, i sl.?
- Digla_da_kreci
#1027 Re: eBay - Vaša iskustva
lala, evo ja sam vec pisala o tome na drugoj temi pa kopiram
Digla_da_kreci wrote:Placaj Paypalom i nikako drugacije. Ako i nemas Paypal napravi ga jer ti je to najsigurniji nacin placanja putem interneta. Kada kupujes nesto, pregledaj sve zbog cijene i shippinga. Evo ti primjer ova zavjesa sto je neko postavio - znaci nigdje veze da kosta 135KM. Mora da je Louis Vuitton![]()
Fino pregledas ko nudi jeftinije sa ukljucenim free shippingom. Gledaj seller rating i koliko je transakcija obavio, citaj komentare ispod, pogotovo obrati paznju ako ima negativnih, na sta se ljudi zale. Znaju nekad postaviti originalnu sliku necega a dobijes skroz nesto ZLJ ni nalik tome. Uglavnom, stvar je kao sa ebay, gledas nekog sa visokim brojem transakcija i visokim rejtingom, jer ti je s takvim prodavcem manja sansa da ce te izradit ili ti poslati nesto lijevo.
Za koliko dana ce ti stici, to vidi sa prodavcem kad salje i za koliko dobijas. Cesto se dobije i onaj broj da pratis transakciju.
Ako nisi vjest, za pocetak naruci neku sitnicu pa vidi kako fercera. Registrujes se normalno kao i na svaku stranicu sa Nick-om.![]()
I jos jednom - ne daji broj kartica, racuna - ne samo na ovoj stranici nego inace pri online kupovini. Napravi Paypal i miran si. Ovi nude i placanje westernunion - ali tu te provizija uzima samo tako.
Valjda sam sve odgovorila
- lala*
#1028 Re: eBay - Vaša iskustva
Negdje sam pročitala da je potrebno imati debitnu karticu za online kupovinu?
Znači, i za PayPal je dovoljna samo obična registracija?
Hvala ti. Pokušat ću da se snađem.
Znači, i za PayPal je dovoljna samo obična registracija?
Hvala ti. Pokušat ću da se snađem.
-
Chuckie
#1029 eBay - Vaša iskustva
Unicredit, Reiffeisen, Intesa kartice rade odlicno na Paypalu, dok Hypo nece nijedna, kao sto kolega rece.
Sent via iPhone / ttalk
Sent via iPhone / ttalk
- lala*
#1030 Re: eBay - Vaša iskustva
Sad mi je već dosta toga jasnije. Hvala vam svima.
U slučaju da zaglavim u nečemu, javljam vam se ponovo.
U slučaju da zaglavim u nečemu, javljam vam se ponovo.
-
BISCANIN2
#1031 Re: eBay - Vaša iskustva
Izgubio obraz zbog 50 km ,što rahmetli Derviš jednom reče "ma nosi to u pm ,ja juce nadje 5 km a danas izgubi 50 " no sikiriki iskihaćeš ti tih 50 km na nos" negdje ",nemoj misliti da si pametanznao ili ne, šta mu ja mogu ima tracking naravno, i na straniici naše pošte piše lijepo da roba čeka na carini (levati ko i obično nisu updateovali da su mi uručili)
bilo je situacija i kad sam vraćao novac... ali za ovo se i ne isplati baš, a roba mi i ne treba sad bog zna, al eto kad je već džaba, hvala mu
EDIT: još jedno lijepo iskustvo takođe, pošto nabavljam tu neku robu tehničku i prodajem "bosanskim levatima" na piku duplo skuplje, prije 2 dana, baterija neka za laptop, isto iskustvo potpuno, al tu nema tracking numbera, sve regularno
Sad interesuju me auto dijelovi(hladnjak,termostat ) iz usa dali je carinska stopa 5 ili 10 %,konkretno šiping je 91dolar a dio je 98 dolara, drugo pitanje: kolika je razlika i koliko se dugo ceka kad bi mi rodjak u usa nabavio dijelove i poslao u bosnu jeli razlika u cijeni šipinga velika ako nije da dzaba ne zahmetim covjeka .
Hvala .
- Michun
#1032 Re: eBay - Vaša iskustva
na posti US odn. str usps imas cijene tacne po velicini paketa.BISCANIN2 wrote:Izgubio obraz zbog 50 km ,što rahmetli Derviš jednom reče "ma nosi to u pm ,ja juce nadje 5 km a danas izgubi 50 " no sikiriki iskihaćeš ti tih 50 km na nos" negdje ",nemoj misliti da si pametanznao ili ne, šta mu ja mogu ima tracking naravno, i na straniici naše pošte piše lijepo da roba čeka na carini (levati ko i obično nisu updateovali da su mi uručili)
bilo je situacija i kad sam vraćao novac... ali za ovo se i ne isplati baš, a roba mi i ne treba sad bog zna, al eto kad je već džaba, hvala mu
EDIT: još jedno lijepo iskustvo takođe, pošto nabavljam tu neku robu tehničku i prodajem "bosanskim levatima" na piku duplo skuplje, prije 2 dana, baterija neka za laptop, isto iskustvo potpuno, al tu nema tracking numbera, sve regularnona dugu stazu si pušač
,sa takvim karakterom hajra nema.Daj mi kontakt ja cu platiti tom liku 50 km ,da vidi čojk da nisu u Bosni samo pakači .
Sad interesuju me auto dijelovi(hladnjak,termostat ) iz usa dali je carinska stopa 5 ili 10 %,konkretno šiping je 91dolar a dio je 98 dolara, drugo pitanje: kolika je razlika i koliko se dugo ceka kad bi mi rodjak u usa nabavio dijelove i poslao u bosnu jeli razlika u cijeni šipinga velika ako nije da dzaba ne zahmetim covjeka .
Hvala .
tako mozes skontati da li se isplati ebay ili da rodjaka molis.
-
MC_82
#1033 Re: eBay - Vaša iskustva
na usps-u posljednja informacije datira od 5. marta, iz koje se vidi da je paket (priority mail) bio na aerodromu jfk new york, dalje nema nikakvih informacija. zna li neko kada mogu očekivati da se barem pojavi na bh pošti da ga mogu dalje pratiti?
je li iko imao problema sa suspenzijom accounta? iz meni nepoznatih razloga su suspendovali account (iako ništa nisam radio, osim 1 kupovine), a kada sam ih kontaktirao tražili su dokaz o mom identitetu (proof of identity) te da im faksiram kopiju nekog računa i kopiju vozačke dozvole ili drugog ličnog dokumenta. sve poslao međutim još nikakvog habera. čudno mi sve ovo.
je li iko imao problema sa suspenzijom accounta? iz meni nepoznatih razloga su suspendovali account (iako ništa nisam radio, osim 1 kupovine), a kada sam ih kontaktirao tražili su dokaz o mom identitetu (proof of identity) te da im faksiram kopiju nekog računa i kopiju vozačke dozvole ili drugog ličnog dokumenta. sve poslao međutim još nikakvog habera. čudno mi sve ovo.
-
vanjki
#1034 Re: eBay - Vaša iskustva
Moze li mi neko dati informaciju koliko ce mi provizije uzeti na paypal na 118dolara i unicreditbanka preko koje zelim kupiti na ebay-u.
Znam da je navedena banka uzimala vecu svotu kako bi se osigurala prilikom kupovine na ebay.Hvala svima na informacijama
Znam da je navedena banka uzimala vecu svotu kako bi se osigurala prilikom kupovine na ebay.Hvala svima na informacijama
-
Chuckie
#1035 Re: eBay - Vaša iskustva
To niko ne moze da zna.MC_82 wrote:na usps-u posljednja informacije datira od 5. marta, iz koje se vidi da je paket (priority mail) bio na aerodromu jfk new york, dalje nema nikakvih informacija. zna li neko kada mogu očekivati da se barem pojavi na bh pošti da ga mogu dalje pratiti?
Meni nekad Priority napusti US i pojavi se nakon 2 mjeseca na bhp.ba trackingu tj u Sarajevu, a nekad se pojavi nakon 10tak dana.
-
hare_mne
#1036 Re: eBay - Vaša iskustva
interesujeme do koliko vrijednosti u dolarima se može naručiti a da se to ne carini...i konkretno jeli neko narucivao sat ručni...i jeli neko carinio robu jeli to sta komplikovano i koliko to kosta-carinjenje???jel pošiljku donese postar na vrata(sta ako nikog nema kuci) ??
-
casanova123
- azurna_obala
#1038 Re: eBay - Vaša iskustva
nažalost
Not Available to Bosnia and Herzegovina
za šta ovo služi inače??
-
Chuckie
#1039 eBay - Vaša iskustva
Jel se to spremas za Pride?
Sent via iPhone
-
vanjki
#1040 Re: eBay - Vaša iskustva
Juce sam narucio naocale 118dolara-177KM iz Amerike a sa kartice mi skinulo 179,50.Sreca nije mnogo bila provizija.Prodavcu sam naglasio da mi stavi cijenu posiljke 20dolara i oznaci kao gift.Mozda budem imao srece sa carinom,ali sumnjam.Sta mislite koliko ce me oderati?Nadam se da ce stici brzo je shipping je bio 30 dolara i pise od 7-11 dana..Vidjet cemo 
- zli_hordas
#1041 Re: eBay - Vaša iskustva
Za plaze izgledaazurna_obala wrote:nažalost
![]()
![]()
za šta ovo služi inače??![]()
- fijubriju
#1042 Re: eBay - Vaša iskustva
Meni je jednom iz Hong Kong-a doslo nesto te vrijednosti i nisu mi nista naplatili . Mozda i ti prodjes da te ne okrznevanjki wrote:Juce sam narucio naocale 118dolara-177KM iz Amerike a sa kartice mi skinulo 179,50.Sreca nije mnogo bila provizija.Prodavcu sam naglasio da mi stavi cijenu posiljke 20dolara i oznaci kao gift.Mozda budem imao srece sa carinom,ali sumnjam.Sta mislite koliko ce me oderati?Nadam se da ce stici brzo je shipping je bio 30 dolara i pise od 7-11 dana..Vidjet cemo
-
Chuckie
#1043 eBay - Vaša iskustva
To je vjerovatno Usps priority mail. Cekam jedan paket poslan sa zapadne obale tom postom 1.3. nema ga jos. Prosli put sam cekao 2 mjeseca, ista vrsta poste.vanjki wrote:Juce sam narucio naocale 118dolara-177KM iz Amerike a sa kartice mi skinulo 179,50.Sreca nije mnogo bila provizija.Prodavcu sam naglasio da mi stavi cijenu posiljke 20dolara i oznaci kao gift.Mozda budem imao srece sa carinom,ali sumnjam.Sta mislite koliko ce me oderati?Nadam se da ce stici brzo je shipping je bio 30 dolara i pise od 7-11 dana..Vidjet cemo
-
casanova123
#1044 Re: eBay - Vaša iskustva
hm.. za plaze? ne bih rekaozli_hordas wrote:Za plaze izgledaazurna_obala wrote:nažalost
![]()
![]()
za šta ovo služi inače??![]()
vise bih rekao da je za javne kuce.. hahah
-
vanjki
#1045 Re: eBay - Vaša iskustva
Chuckie wrote:To je vjerovatno Usps priority mail. Cekam jedan paket poslan sa zapadne obale tom postom 1.3. nema ga jos. Prosli put sam cekao 2 mjeseca, ista vrsta poste.vanjki wrote:Juce sam narucio naocale 118dolara-177KM iz Amerike a sa kartice mi skinulo 179,50.Sreca nije mnogo bila provizija.Prodavcu sam naglasio da mi stavi cijenu posiljke 20dolara i oznaci kao gift.Mozda budem imao srece sa carinom,ali sumnjam.Sta mislite koliko ce me oderati?Nadam se da ce stici brzo je shipping je bio 30 dolara i pise od 7-11 dana..Vidjet cemo
Jeste,USPS Priority Mail International.....nemoj me prepadati..hehe..ja se nadao nekada iduce sedmice..znaci nista
- lala*
#1046 Re: eBay - Vaša iskustva
A carina? Kako su tu prolazi?
Je li uvijek naplate ili može da prođe bez ičega? I koliko inače uzimaju?
-
vanjki
#1047 Re: eBay - Vaša iskustva
lala* wrote:A carina? Kako su tu prolazi?![]()
pa svi kazu da je to lutrija.ali navodno u zadnje vrijeme sve otvaraju i imaju skenere.ja sam rekao prodavcu da napise manju vrijednos i fola gift,ali nevjerujem da to vise prolazi
- lala*
#1048 Re: eBay - Vaša iskustva
Onda je najbolje da odustanem od kupovine preko ebay-a, ako je tako. 
-
Chuckie
#1049 Re: eBay - Vaša iskustva
Pa šta bi ti kupovala, a da ne plaćaš carinu i porez državi? 
- lala*
#1050 Re: eBay - Vaša iskustva
Vjerovatno ništa, ali bih bar znala tačnu cifru, pa je prihvatila ili ne. A ovako nikad ne znam koliko će mi dodatno love uzeti.