channel10 wrote:Zato sam i pitao jer nisam vidio nikakav filter, a vidim svi ga spominju.
Ti imas taj metalni filter i to je to. Vjerujem da imas i na vrhu mape proreze za izlaz i mimo ventilacionog otvora /moze se namjestiti da komplet tu izbacuje, a mislim da obicno to sluzi za paru, da ne vuce kroz ventilaciju gore./. Kad se skine poklopac obicno bude poluga za preusmjeravanje. A one koje nikako nemaju izlaz za ventilacionu instalaciju, imaju ugljeni filter na izlazu vani u prostoriju. Ja namjerno nisam htjeo te nape sa metalnim filterom. Neke moje pretpostavke kad se onde zavuce lepljiva masnova, Bog ne moze procistiti da bude kao novo kako se ne bi smanjivala usisna snaga. A i drama ruzno izgleda kad se zamasti taj filter, to je horor, gledao sam. A i ne moze da filtrira kao ovaj sinteticki materijal, kojeg bacas kad se 'isprlja', i opet ide unutra pa se i ne vidi isprljanost i masnoca.
anonimni clan wrote:Kupili prije dvije godine Berbel Glassline BKH 90 GL-2 .
Zena htjela tu i nikakvu drugu pa se haman posvdjali. Meni bilo glupo davati tolike pare za kuhinjsku napu ....a danas ne zalim ni jednog eura.
Uskoro cu morat promjeniti filter ...inace odrzavanje najjednostavnije sto moze biti,papirnu maramicu i obrises masnocu ..povremeno operes taj "oluk" gdje se masnoca skuplja i gotovo.
Ne znam kakve su karakteristike i sta ga krasi. Vjerovatno sami taj dizajn i materijali su pola cijene. Veca je, vjerovatno jaci motor. Sav smisao nape je usisna snaga /motor/ i filter i to je to. Kao usisivac. Definitivno ne vrijedi par hiljada eura /koliko vidim cijena je ~5000KM, a filter za nju 400KM

/, pa ni one profi u velikim javnim kuhinjama nisu toliko. E to je prava ventilacija, kao ono po dobrim kaficima kad osjetis da je hladno unutra, ove kucne varijante su manje/vise ni jedva ne moze izvuci sve...
Nista komplikovanije se ne cisti ni obicna napa, zamjeni filter, ocisti resetku ispod nekim sredstvom za odmascivanje i to je to. Neces cistiti komplet napu, ako redovno mijenjas filtere, unutar ce biti relativno OK.