Kuhanje u ponoć

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Forumerrer

#26 Re: Kuhanje u ponoć

Post by Forumerrer »

Uh gradjana rodi majka. Kucni red se mora postovati. Zasto ja trebam trpiti komsiju idiota koji u 23h00 i 06h00 redovno usisava i lupa po radijatorima?

Kuhanje generalno, za sada mi nije smetalo, mirise tolerisem. Ako bih cuo sistanje pretisa u 01h00 ili rad mixera naravno da bi mi smetalo.

Masine mi rade maximalno do 23h00 (vrlo rijetko) upravo da ne bi komsijama iznad glave vrtila centrifuga - isto ocekujem od njih.

Hajde se odselite u EU pa probajte nesto od toga uraditi navecer ili prekrsite kucni red.
insomnia78

#27 Re: Kuhanje u ponoć

Post by insomnia78 »

Opet romanticna prica o tome kako je u EU sve pod konac :lol:
Forumerrer

#28 Re: Kuhanje u ponoć

Post by Forumerrer »

Bio, zivio, znam iz prve ruke.

Nije sve pod konac, ali neke se stvari postuju.
pustopoljina

#29 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

Forumerrer wrote:Uh gradjana rodi majka. Kucni red se mora postovati. Zasto ja trebam trpiti komsiju idiota koji u 23h00 i 06h00 redovno usisava i lupa po radijatorima?

Kuhanje generalno, za sada mi nije smetalo, mirise tolerisem. Ako bih cuo sistanje pretisa u 01h00 ili rad mixera naravno da bi mi smetalo.

Masine mi rade maximalno do 23h00 (vrlo rijetko) upravo da ne bi komsijama iznad glave vrtila centrifuga - isto ocekujem od njih.

Hajde se odselite u EU pa probajte nesto od toga uraditi navecer ili prekrsite kucni red.
Lol
Pa pisem iz eu.
Naravno da postujem kucni red, ali kad okrenem brzu masinu u neka doba, u ovih 18 god. Jos se niko nije bunio.
A nisam vala ni ja.
Ljudi rade svi puno i ono malo slobodnog vremena moras iskoristiti...
Kuhanjem se u eu ne krsi kucni red...
Ali moguce da je u eu bolja izolacija...pa se smije zivjeti i iza 22-23h
ne cujem ni svoju masinu (nikakva posebna marka), a spavaca je do kupatila.
I da je cujes...ne traje centrifuga sat nego 5-10 minuta.
moonca

#30 Re: Kuhanje u ponoć

Post by moonca »

Forumerrer wrote:Bio, zivio, znam iz prve ruke.

To postovanje placas - zivis s onima koji to isto imaju/cijene, ako ti mogucnosti dozvoljavaju.

Biras naselje , zgradu gdje nema djece ako ti galama istih smeta. Imati cuku je imati saglasnost ostalih stanara /komune, npr ne smije biti tezi od odrednene tezine-mislim da kod mene, veca poodla nije dozvoljena, itd....
:lol: e, kada te probudi, svejedno je, moze komotno nastaviti do zore.... :-)
pustopoljina

#31 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

moonca wrote:
Forumerrer wrote:Bio, zivio, znam iz prve ruke.

To postovanje placas - zivis s onima koji to isto imaju/cijene, ako ti mogucnosti dozvoljavaju.

Biras naselje , zgradu gdje nema djece ako ti galama istih smeta. Imati cuku je imati saglasnost ostalih stanara /komune, npr ne smije biti tezi od odrednene tezine-mislim da kod mene, veca poodla nije dozvoljena, itd....
:lol: e, kada te probudi, svejedno je, moze komotno nastaviti do zore.... :-)
Ma nikad me tudja ves masina nije probudila, a za svoju moram biti tu da izvadim ves, ne mogu ostaviti da prenoci...vise teoretski je ovo sad. Kazem da postujem kucni red, mene ovo s kuhanjem i mirisima gulasa, kalje zabavlja...
vjesticanametli

#32 Re: Kuhanje u ponoć

Post by vjesticanametli »

Pa iznesi pretis na balkon u eu pa budes vidila :D ili raspali rostilj :run: ne smijes...to pise i postuje se...eh sad ako zivite u nekom getu smijete of koors :mrgreen: evo za de
https://www.google.de/amp/s/amp.focus.d ... 54369.html

Nije rijec o masini za suDZe i kuVanju kafe vec o navici pojedinih hajvana da usmrde svu zgradu kojekakvim mirisima. Koji kurac u ulazu otvaras vrata ako kuhas :run: u kuci radi sta hoces ali u stanu ne mozes....
moonca

#33 Re: Kuhanje u ponoć

Post by moonca »

Svako od nas voli prijatne mirise - miris cveća ili miris kolača koji se peče. Postoje, međutim, i oni drugi mirisi sa kojima je dodir najčešće vrlo neugodan. Zanimljivo je da količina mirisa, i kada su prijatni i kada nisu, može da bude vrlo mala, pa da se ipak oseti - dovoljno je da je ima svega 30-milijarditi deo količine vazduha! To važi za čoveka čije je čulo mirisa mnogo slabije razvijeno nego kod drugih sisara, na primer psa ili mačke.
Zivimo u vremenu a i vjerovatno uticaj istog nas pravi osjetljivim.
Nekada smo uzivali u nekom parefemu-sada nam se povraca, kao i hrana. Kada smo opusteni sva ta cula na nas imaju jaci efekat.
Ja volim miris kupusa, kalje , pecenja.. no nisam sigurna da bih uzivala u 3 sata :-)
Doduse, bilo bi mi drago da me budi miris kafe ujutru, moze i zagorjela ali ne prije sest, .... :-)
pustopoljina

#34 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

vjesticanametli wrote:Pa iznesi pretis na balkon u eu pa budes vidila :D ili raspali rostilj :run: ne smijes...to pise i postuje se...eh sad ako zivite u nekom getu smijete of koors :mrgreen: evo za de

Nije rijec o masini za suDZe i kuVanju kafe vec o navici pojedinih hajvana da usmrde svu zgradu kojekakvim mirisima. Koji kurac u ulazu otvaras vrata ako kuhas :run: u kuci radi sta hoces ali u stanu ne mozes....
Pa ko iznosi pretis na balkon?
A rostilj imam na krovnoj terasi. I komsije lijevo i komsije desno.
Ne zivim u getu i nisam se jucer doselila.
Kad sam imala balkon samo, nije bilo rostilja, ali ni u stanu u bosni, niti je ikad neki komsija raspalio rostilj na balkonu u bihacu.
Odes na unu, klokot...rostiljas.
Znam da si ti odnedavno valjda u njemackoj, ali meni su smijesne te price "nema brale kod svabe". I ovdje ljudi znaju kuhati nesto ili se posvadjati ili slaviti...niti su u austriji sve sami roboti, niti su u bosni sve komsije seljaci.
Da si mi komsija, vjerojatno bih imala vise s tobom problema, nego sa lisom i kati, koje su mi lijevo i desno.
-storm-

#35 Re: Kuhanje u ponoć

Post by -storm- »

vjesticanametli wrote:Pa iznesi pretis na balkon u eu pa budes vidila :D ili raspali rostilj :run: ne smijes...to pise i postuje se...eh sad ako zivite u nekom getu smijete of koors :mrgreen: evo za de

:thumbup:
Pa ja sam tocno to i napisao... :lol: .."prozracivanje stana" u zgradu, na zajedničke hodnike, a ne van, kroz prozor...sacuvaj boze kuhinjsku napu koristiti :oops:

Kad citam presjek komentara...izgleda sam super prosao, sa samo jednim primjerkom u svojoj zgradi. :mrgreen:
Neke stvari u eu i jesu u svrhu poboljsanja zivota, jer ne mogu svi ponijeti navike iz svojih pripizdina u grad...jesu pokusavali...no more :lol:
vjesticanametli

#36 Re: Kuhanje u ponoć

Ma ne bi imala prob sa mnom sigurno :D neko je spomenuo eu pa stavih link a mozes i ti citati hahahha nisam direktno tebi odg. Ima ima kod svabe al platis ceh :lol: procitaj uvodni post
Last edited by vjesticanametli on 05/08/2018 20:19, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#37 Re: Kuhanje u ponoć

-storm- wrote:

Pa ja sam tocno to i napisao... :lol: .."prozracivanje stana" u zgradu, na zajedničke hodnike, a ne van, kroz prozor...sacuvaj boze kuhinjsku napu koristiti :oops:

Kad citam presjek komentara...izgleda sam super prosao, sa samo jednim primjerkom u svojoj zgradi. :mrgreen:
Neke stvari u eu i jesu u svrhu poboljsanja zivota, jer ne mogu svi ponijeti navike iz svojih pripizdina u grad...jesu pokusavali...no more :lol:
pa takvi iz pripizdina i misle da su jos u mutvaku
pustopoljina

#38 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

-storm- wrote:

Ja bih samo za tebe cimbur pravila ujutru :-) svako jutro.
Da vidim ko bi me dosao hapsiti zbog izbora dorucka...i cuj, kad izadjem iz kuce, kroz prozor da iskocim da ti ne bi na hodniku miris luka smetao?
Meditirajte ljudi..
-storm-

#39 Re: Kuhanje u ponoć

Post by -storm- »

Meni ni ne smeta toliko... :izet:
Konstatiram kulturoloske razlike, te onaj fenomen...odes negdje, preselis, da poboljsas nesto u zivotu, nije to nuzno ni samo zarada...a kad dodjes...svim se silama trudis, da uspostavis rezim iz kojeg si otisao :-)
Al ok...
Btw cmarim i ja luk...lasagne, bolognese i te stvari ne idu mi bez toga...ali nitko ne trpi zbog toga...
pustopoljina

#40 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

-storm- wrote:Meni ni ne smeta toliko... :izet:
Konstatiram kulturoloske razlike, te onaj fenomen...odes negdje, preselis, da poboljsas nesto u zivotu, nije to nuzno ni samo zarada...a kad dodjes...svim se silama trudis, da uspostavis rezim iz kojeg si otisao :-)
Al ok...
Btw cmarim i ja luk...lasagne, bolognese i te stvari ne idu mi bez toga...ali nitko ne trpi zbog toga...
Ma bezveze...a kod mene trpi?
Ono, zagori mi kafa jednom u ovih 39 god i sad neka hamsisa treba da mi cita kucni red, iako to nije dio kucnog reda? Ili ljudi ne smiju raditi u smjenama? Da se neki sto rade iskljucivo prvu smjenu stignu naspavati bez da macka mjauce, ekspres lonac pisti?
Hbg zaradite sebi za kucu sa okucnicom i postavite elektricnu zicu okolo.
I to s pripizdinama ima manje veze, grah se jede i u nacionalnom restoranu. Meni vise ima veze sa pokondirenoscu i malogradjanstinom. Neki uvijek imaju potrebu sebi i drugima objasnjavati da su bolji, kulturniji, urbaniji.
Urbanost podrazumijeva i odredjeni live and let live stav, a ne zavirivanje u sve zivo i trazenje zamjerki.
Nikad nisam imala ni najmanjih problema s komsijama, a ni oni sa mnom, a promijenila sam dosta adresa.
Nego, je li ti stvarno mislis da ovi iz kulturnih (jel') drzava nemaju jela koja "smrde" dok se spravljaju?
Mislis li da se luk, kupus, grah, kosti kuhaju jedino u bosni?
Ozbiljno sad?
Niemand

#41 Re: Kuhanje u ponoć

Post by Niemand »

Zar nije jednostavnije zatvoriti prozor ako ti vec smeta miris, dim, nesta, neg otvoriti temu na forumu?

:|
moonca

#42 Re: Kuhanje u ponoć

Post by moonca »

Miris je samo jedna od mnogobrojnih stavki sto cine zivot u dvoje, cetvoro............
Nas odnos i osnosi drugih prema svemu sto nas okruzuje. Tolerancija ili samozivost...... :-)
Nego, je li ti stvarno mislis da ovi iz kulturnih (jel') drzava nemaju jela koja "smrde" dok se spravljaju?
Sjetih se komentara jedne zene -zivjela je u bogatijoj cetvrti i komsije su joj bile Indijci, kako do njene kuce dopire tezak miris -mislila je na ghee zajedno sa ostalim zacinskim mirisima, vjerovatno. Kuca je bila udaljena nekih 10-ak metara. :zoka:
vješalica

#43 Re: Kuhanje u ponoć

Post by vješalica »

Moraju ljudi nešto raditi kuhati
Iako je zabranjeno u zgradama kolektivnog stanovanja ispuštati kojekakve miomirise
Dodupe to primitivci ne znaju pa se okolini nameću
Definitivno jedna od gorih stvari koje sam čula
Kod jedne poznanice(sa kojom ne govorim više)
Da je ulje iz freze koristila par puta i za prženje isto tako
Kao lafo štedi
Reko ako ti je skup litar ulja ubij se
Hem što to smrdi hem što je nezdravo
Fujj šta sve ljudi sebi od života naprave
Ili se drogirat ili biiti takav imbecil isto ga dođe
vješalica

#44 Re: Kuhanje u ponoć

Post by vješalica »

I kod nas je u prknu odlukom kućnog reda zabranjeno damfati iz stana i uključivati uređaje koji prave galamu
Da ti rega nešto uobičajno skuhaš nije o tome zapravo rasprava već o onima kod kojih kad god otvore prozore osjeti se smrad mumificirane dinstane lešine

A ujutru u javnom prevozu tačno moreš procijeniti ko je šta kuhao kad mu odjeća poprimi mirise
Od cigara i alkohola ko da su bili u kafanama
Pa fo pirjanog bijelog luka i slično
Ko da ormare drže u kuhinji
vjesticanametli

#45 Re: Kuhanje u ponoć

:lol: e bas vala....e moonca to za indijce sam cula....pricao tip koji im je izdavao stan da je mjesecima nakon njihovog odlaska damfalo :-x
insomnia78

#46 Re: Kuhanje u ponoć

Post by insomnia78 »

Pa i crnci ovi. Barem u Fr. Ubise sa zacinima. Ne mozes stajati kraj njih
pustopoljina

#47 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

moonca wrote:Miris je samo jedna od mnogobrojnih stavki sto cine zivot u dvoje, cetvoro............
Nas odnos i osnosi drugih prema svemu sto nas okruzuje. Tolerancija ili samozivost...... :-)
Sjetih se komentara jedne zene -zivjela je u bogatijoj cetvrti i komsije su joj bile Indijci, kako do njene kuce dopire tezak miris -mislila je na ghee zajedno sa ostalim zacinskim mirisima, vjerovatno. Kuca je bila udaljena nekih 10-ak metara. :zoka:
E odlican primjer: Curry.
Sta je sad po tebi rjesenje za tu gospodju? Da indijci pocnu jesti snicle i njoke? Da se oni odsele? Da se ona odseli?
Za mene je rjesenje da ona tolerise izvor mirisa 10m udaljen, drzi zatvoren prozor ili postavi neke aromatisere...
Portugalska riblja corba...mislila sam da se nesto raspada koliko je smrdilo...isto smo imali crnce u ulazu, ne moras ni citati ime na vratima, namirises...ali meni je upravo to odlika zivljenja u urbanoj sredini.
Prodjes pored kineza...pored snicl-restorana...
Kad zivis u gradu, prihvacas u startu da svi nisu kao ti, da nemate iste navike, iste vrijednosti, da vam nije ista hrana jednako ukusna.
Neciji 50m2 veliki stanovi su premali za neki lonac kupusa, ali je lonac taman velik za tu porodicu.
To u nekoj urbanoj sredini ne bi trebao biti problem.
Last edited by pustopoljina on 05/08/2018 22:41, edited 1 time in total.
pustopoljina

#48 Re: Kuhanje u ponoć

Post by pustopoljina »

Idem ja sad leci...cuje se neciji tv s druge strane ulice...hm... :kiss: :run:
moonca

#49 Re: Kuhanje u ponoć

Post by moonca »

pustopoljina wrote: E odlican primjer: Curry.
Sta je sad po tebi rjesenje za tu gospodju? Da indijci pocnu jesti snicle i njoke? Da se oni odsele? Da se ona odseli?
Za mene je rjesenje da ona tolerise izvor mirisa 10m udaljen, drzi zatvoren prozor ili postavi neke aromatisere...
Portugalska riblja corba...mislila sam da se nesto raspada koliko je smrdilo...isto smo imali crnce u ulazu, ne moras ni citati ime na vratima, namirises...ali meni je upravo to odlika zivljenja u urbanoj sredini.
Prodjes pored kineza...pored snicl-restorana...
Kad zivis u gradu, prihvacas u startu da svi nisu kao ti, da nemate iste navike, iste vrijednosti, da vam nije ista hrana jednako ukusna.
Neciji 50m2 veliki stanovi su premali za neki lonac kupusa, ali je lonac taman velik za tu porodicu.
To u nekoj urbanoj sredini ne bi trebao biti problem.
Dobro, ona je komentarisala,jel je zbilja miris neubicajen, mada je i ta zena dosta kuvala.Naravno da tolerise, ali zivot u zgradi je nesto drugo-kao i nocno kuvanje,kada je vrijeme za konacan odmor, nakon bilo kakvog dana i probudi te lupanje cekica po mesu.Kada se mora doci do snicle velicine tepsije. Treba tu dosta udaranja i vremena. :-) :)

Ti zivis izgleda u 'sarolikom' relaksiranom okruzenju, tako da nisi do sada imala neugodnih, oteklih ociju pogleda. :lol:
KIseljak12

#50 Re: Kuhanje u ponoć

Post by KIseljak12 »

pustopoljina wrote:Gospode Bože!
Hvala Ti, sto mi je najveci problem sto vladaju ljetnje vrucine i sto komsije imaju sebi sta skuhati i to rade nocu, jer danju ili rade (hvala Bogu) ili ne zele dodatno zagrijavati neklimatiziran prostor.
Takodjer, hvala ti na hrani koja ima miris.
Nema mi ljepseg osjecaja, nego uci u kucu i namirisati gotov rucak...smiruje momentalno. Ili kad mirise vanilija kad neko pece kolac...Coming home.
Ako mozes, ucini molim Te, da ljudi kroz cija crevca ne prolazi prosta hrana kao sto su luk, kupus i grah...ljudi koji svoju hranu pripremaju necujno i bez mirisa, dva minuta prije posluzivanja, a kad kake, mirise na lale, daj da se odsele u svoje penthause i idu svojim batlerima jesti jetru.
Hvala ti sto se nocu kod nas ne pojavljuje policija, ne razbijaju flase, niko se ne tuce i ne bude me nikakvi krici, osim mozda ako se neko seksa, masala.
Hvala ti sto sisti pretis lonac, a ne fijucu meci.

Bagro dokona, ko vam je kriv sto zivite zivot nekog srednjeg sloja, u zgradama sa losom izolacijom i skucenim prostorom, a ufuravate se u bel air rezidence feeling.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Naklon do poda.
Post Reply