Kuba - iskustva

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
imim

#1 Kuba - iskustva

Post by imim »

Planiram put na Kubu na nekih 10 do 15 dana u januaru, u vlastitom aranžmanu, jer ne volim agencije :D

Ako je neko bio na Kubi, mnogo bi mi značila iskustva, pogotovo ako je putovao u vlastitom aranžmanu također?

Koje vakcine trebaju i koja je procedura vakcinisanja u Sarajevu, koje su prosječne cijene tamo (mislim na hranu, piće, lokalni prevoz i sl)? Kakva je situacija tamo sa internetom (što se tiče njihovih restrikcija i plaćanja istog)? Koliko se može osloniti na internet obzirom da planiram putovati i unutar Kube, i obilaziti mjesta, ne bih da sada sve do detalja isplaniram i rezervišem, nego hajmo biti spontani :D
Koja je procedura nabavaljanja turističke kartice za Kubu?

Eto, sve što mislite da bi moglo pomoći i da bi bilo dobro znati prije i tokom odlaska na put.

P.S. sve sam ja ovo manje više već istražila i pročitala, ali na različitim stranicama se mogu naći i oprečne informacije, i uvijek je čini mi se dragocijenija informacija iz prve ruke.
HAVANA

#2 Re: Kuba - iskustva

Post by HAVANA »

Ja ti ne znam nista reci al i mi isto planiramo.Pa cu pratiti. :D
valjuga

#3 Re: Kuba - iskustva

Post by valjuga »

Ma i ja ti pojma nemam al imam volju. :thumbup:
Ne znam jesi upratila Branimira Kambera na YouTubeu,ima neku temu odlaska na Kubu pa pogledaj nije dug video.
arzuhal

#4 Re: Kuba - iskustva

Post by arzuhal »

Nemam pojma i ne planiram. A ako se kad ukaže prilika, što da ne. Toliko.
imim

#5 Re: Kuba - iskustva

Post by imim »

Svi bi da idu :P

Hvala za ovaj HR link. Tu kaže da cijepljenje nije potrebno, dok različiti drugi sajtovi preporučuju cijepljenje barem za hep A i B.
Zato još čekam informacije iz prve ruke, valjda se nađe neko :)
exliberal-ex

#6 Re: Kuba - iskustva

Post by exliberal-ex »

imim wrote:Svi bi da idu :P

Hvala za ovaj HR link. Tu kaže da cijepljenje nije potrebno, dok različiti drugi sajtovi preporučuju cijepljenje barem za hep A i B.
Putovanja na kubu su obicno sa agencijama,.ja sam samo jednom sreo penzionisni bracni par (bivse diplomate) koji su putovali u licnom aranzmanu. Cak i tad su spavali samo po hotelima. Sistem Airbnb ja mislim jos uvijek nije zazivio kod njih. Ja licno nebi to radio. Sa druge strane kod njih nefercera gladan odoh u samoposlugu da uzmem nesto...snabdjevanje gorivom je veliki problem, ako se nevaram poceli su ponovo na bonove da sipaju zbog americkih sankcija. Nemoj me krivo shvatit ja se nigdje neodmorim kao sto se odmorim na kubi ali ja idem samo u hotele. Ako hoces da ides u hotele svaka cast ali ovako.....razmislio bih ne zbog sigurnosti nego samo zbog restrikcija.
imim

#7 Re: Kuba - iskustva

Post by imim »

exliberal-ex wrote:
imim wrote:Svi bi da idu :P

Putovanja na kubu su obicno sa agencijama,.ja sam samo jednom sreo penzionisni bracni par (bivse diplomate) koji su putovali u licnom aranzmanu. Cak i tad su spavali samo po hotelima. Sistem Airbnb ja mislim jos uvijek nije zazivio kod njih. Ja licno nebi to radio. Sa druge strane kod njih nefercera gladan odoh u samoposlugu da uzmem nesto...snabdjevanje gorivom je veliki problem, ako se nevaram poceli su ponovo na bonove da sipaju zbog americkih sankcija. Nemoj me krivo shvatit ja se nigdje neodmorim kao sto se odmorim na kubi ali ja idem samo u hotele. Ako hoces da ides u hotele svaka cast ali ovako.....razmislio bih ne zbog sigurnosti nego samo zbog restrikcija.
Znam za restrikcije. Imaju valjda restorani sa hranom? :)
Što se tiče agencija, uspjela sam naći samo Jungletribe koja za 2500 KM ima turu, koja kreće iz Bg (do kojeg se moraš sam prebaciti) a u cijeni je samo put i smještaj, a i politika i način plaćanja mi ne odgovara. Ima još i Solazur koji nikad nisu odgovorili na upit :)
Ne znam kad si bio na Kubi, ali ja sad kad gledam, čini se da Airbnb fino funkcioniše sudeći po review-ima.
Ja nikad nigdje ne odsjedam u hotelu, jer ne volim a i zbog cijene :)
Sudeći prema svemu onom što se može naći na netu o Kubi, radi se o sigurnoj zemlji. Da, siromašni su, i da, ne možeš očekivati luksuz, ali opet, zavisi ko šta voli. Nigdje ne očekujem luksuz i realno mi, gdje god da sam, treba samo krevet da prespavam i kupatilo da se okupam.
exliberal-ex

#8 Re: Kuba - iskustva

Post by exliberal-ex »

imim wrote:
Znam za restrikcije. Imaju valjda restorani sa hranom? :)
Što se tiče agencija, uspjela sam naći samo Jungletribe koja za 2500 KM ima turu, koja kreće iz Bg (do kojeg se moraš sam prebaciti) a u cijeni je samo put i smještaj, a i politika i način plaćanja mi ne odgovara. Ima još i Solazur koji nikad nisu odgovorili na upit :)
Ne znam kad si bio na Kubi, ali ja sad kad gledam, čini se da Airbnb fino funkcioniše sudeći po review-ima.
Ja nikad nigdje ne odsjedam u hotelu, jer ne volim a i zbog cijene :)
Sudeći prema svemu onom što se može naći na netu o Kubi, radi se o sigurnoj zemlji. Da, siromašni su, i da, ne možeš očekivati luksuz, ali opet, zavisi ko šta voli. Nigdje ne očekujem luksuz i realno mi, gdje god da sam, treba samo krevet da prespavam i kupatilo da se okupam.
Ja sam bio zadnji put mislim prije 4 godine. Obicno idem u Holguin (playa pesquero hotel), tamo su mi najbolje plaze. Sto se tice restorana imaju ali turiste obicno nevode u.lolalne nego u one koji su odobreni za turiste. Licno sam gledao pridavnice hrane koje su skoro pa prazne..podsjecaju me na prodavnice iz rusije prije 20 30 godina...sad dali se promjenilo neznam. Vecina ljudi koji putuju na Kubu idu sa kanadskim ili evropskim avionima dok sa air kubom idu oni koji fakat zele da ustede...oni kad lete iz kanade neidu preko amerike nego okolo na okean..pa je let duzi ja mislim 2 sata. Po pitanju sigurnosti tu nema problema samo je ta opsta snabdjevenost problematicna. Ja bi ti preporucio ako ides prvi put da odes u hotel..otidji u Varadero pa odatle ti nije daleko do Havane. I nemoj fakat u hotele koji su ispod 4 1/2 zvjezdice.....fakat su losiji
petunija

#9 Re: Kuba - iskustva

Post by petunija »

Kakve crne vakcine :shock: bila tri puta, nikad mi nije ništa trebalo nit mi se išta loše desilo
Meni je bilo super :D
Post Reply