Kontaktne leće - Sve o njima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
insaneinthebrain

#676 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by insaneinthebrain »

,,,
Last edited by insaneinthebrain on 09/11/2014 09:43, edited 1 time in total.
Focus Visitint

#677 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

Javljam se po prvi put i pozdravljam sve na forumu.
Imam prilican problem u vezi nabavke sociva, a radi se o sljedecem.
Sociva(lece) nosim vise od deset godina i imam prilicno visoku dioptriju, -8 desno i -9 lijevo. Problem je sto sam godinama nosio sociva koja su moj nick, Focus ali na zalost prestali su da ih proizvode, rijec je o mekim mjesecnim socivima a moj problem je sto mi je bazna krivina 8.9 i u kombinaciji sa dioptrijom jako je malo proizvodjaca koji imaju to u ponudi, probao samo dosta, na pocetku i tvrda sociva koja su me unistila samo poslije par dana nosenja, sada sam na Soflens 38 od Bausch & Lomb ali nisam zadovoljan, nosio sam o ZEISS-ova i jos manje sam bio zadovoljan, u odnosu na Focus su kao komad drveta u oku(sve su mjesecna meka).
Lutajuci po netu nasao sam Frequency 55 od Cooper Vision-a koji ispunjava moje parametre, a meni iskljucivo odgovaraju mjesecna sociva, probao sam o godisnja ali nije to to.
Mozete li mi pomoci, dali neko ima iskustvo sa Frequency 55 ili da mi neko predlozi neka druga sociva koja su mjesecna i baznom krivinom 8.9 i -9 i gdje da to narucim sa neta a da mi sto prije dodje.
Doktor kod koga imam redovne polugodisnje kontrole mi je propisivao i sociva sa baznom krivinom 9.0 sto i jesu ova Soflens 38 ali nisu ni blizu Focus-a, koji je imao veci postotak ovde i proteini se nisu brzo nakupljali na njih.
Hvala unaprijed i na strapljenju da procitate "roman" post.
topcam
Vozim: uzbrdo

#678 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by topcam »

pirpa wrote:raja ima namjeru naruciti lece preko neta pa se ne snalazim bas najbolje u citanju dioptrije sa kartice koju sam dobio od opticara sa diptrijom desnog i ljevog oka. na ebayu u opcijama za biranje diptrije je ponudzena samo jedna opcija.
pa me zanima koju od ponuđeni da izaberem npr sa ove stranice.http://www.ebay.com/itm/130741109179?_t ... EBIDX%3AIT
Image
Koliko ja vidim tebi trebaju dva razlicita leca.
topcam
Vozim: uzbrdo

#679 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by topcam »

Focus Visitint wrote:Javljam se po prvi put i pozdravljam sve na forumu.
Sociva(lece) nosim vise od deset godina i imam prilicno visoku dioptriju, -8 desno i -9 lijevo. Problem je sto sam godinama nosio sociva koja su moj nick, Focus ali na zalost prestali su da ih proizvode, rijec je o mekim mjesecnim socivima a moj problem je sto mi je bazna krivina 8.9 i u kombinaciji sa dioptrijom jako je malo proizvodjaca koji imaju to u ponudi, probao samo dosta, na pocetku i tvrda sociva koja su me unistila samo poslije par dana nosenja, sada sam na Soflens 38 od Bausch & Lomb ali nisam zadovoljan, nosio sam o ZEISS-ova i jos manje sam bio zadovoljan, u odnosu na Focus su kao komad drveta u oku(sve su mjesecna meka).
Lutajuci po netu nasao sam Frequency 55 od Cooper Vision-a koji ispunjava moje parametre, a meni iskljucivo odgovaraju mjesecna sociva, probao sam o godisnja ali nije to to.
Mozete li mi pomoci, dali neko ima iskustvo sa Frequency 55 ili da mi neko predlozi neka druga sociva koja su mjesecna i baznom krivinom 8.9 i -9 i gdje da to narucim sa neta a da mi sto prije dodje.
Doktor kod koga imam redovne polugodisnje kontrole mi je propisivao i sociva sa baznom krivinom 9.0 sto i jesu ova Soflens 38 ali nisu ni blizu Focus-a, koji je imao veci postotak ovde i proteini se nisu brzo nakupljali na njih.
Pa fokus se ima skoro dvije godine ne proizvodi. I sam sam ih nosio vise od 10 godina i steta sto su obustavili proizvodnju.
Sad sam na softlens 38, i nemam osjecaj da su ko drvo, cak su mnogo meksa. Sto meni smeta.

Probao sam i druge proizvode od mjesecnih do dnevnih, meni je krivina 9.2 pa je tesko naci nesto sto je bar tu negdje.
Ovi sa ocima ko misevi imaju vise izbora. Nasljednik fokusa je Air Optix Aqua, ali nije ni blizu, mozda tebi pase.
pirpa

#680 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by pirpa »

topcam wrote:
pirpa wrote:raja ima namjeru naruciti lece preko neta pa se ne snalazim bas najbolje u citanju dioptrije sa kartice koju sam dobio od opticara sa diptrijom desnog i ljevog oka. na ebayu u opcijama za biranje diptrije je ponudzena samo jedna opcija.
pa me zanima koju od ponuđeni da izaberem npr sa ove stranice.http://www.ebay.com/itm/130741109179?_t ... EBIDX%3AIT
Image
pa to mene i zbunjuje sto su napisane dvije razlicite dioptrije :?
vade_mecum

#681 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by vade_mecum »

zna li iko gdje u Sarajevu ima kupiti tekucinu za meka sociva do 100 ml?
Focus Visitint

#682 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

topcam wrote:
Focus Visitint wrote:Javljam se po prvi put i pozdravljam sve na forumu.
Pa fokus se ima skoro dvije godine ne proizvodi. I sam sam ih nosio vise od 10 godina i steta sto su obustavili proizvodnju.
Sad sam na softlens 38, i nemam osjecaj da su ko drvo, cak su mnogo meksa. Sto meni smeta.

Probao sam i druge proizvode od mjesecnih do dnevnih, meni je krivina 9.2 pa je tesko naci nesto sto je bar tu negdje.
Ovi sa ocima ko misevi imaju vise izbora. Nasljednik fokusa je Air Optix Aqua, ali nije ni blizu, mozda tebi pase.
Focus Visitint

#683 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

@topcam
Mogu misliti kako je tek naci 9.2 kad se ja mucim da 9.0, mislim da su kinezi i tu upleli prste, sitnooki. :)
Koji model Air Optix Aqua ima sa vecim baznim krivinama, mjesecna iskljucivo, moj probelm je sto cesto uz TV zaspem sa socivima pa se proteini nakupe za kratko vrijeme.
Gdje je najpovoljnije kupiti u BiH ili online sociva, provjereni prodavci.
Izvinjavam se sto mi ode post nepovezan.
alphonse kauders

#684 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by alphonse kauders »

pirpa wrote:
topcam wrote:
Image
pa to mene i zbunjuje sto su napisane dvije razlicite dioptrije :?
Pa različite su ti dioptrije sočiva za desno i lijevo oko. Za desno ti je -1,75, a lijevo -2.25. Kada budeš naručivao, naruči dvije kutije (1x za desno i 1x za lijevo oko) i odmah pošalji mail dobavljaču koje dioptrije želiš.
NeKi_LiK

#685 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by NeKi_LiK »

Focus Visitint wrote:@topcam
Mogu misliti kako je tek naci 9.2 kad se ja mucim da 9.0, mislim da su kinezi i tu upleli prste, sitnooki. :)
Koji model Air Optix Aqua ima sa vecim baznim krivinama, mjesecna iskljucivo, moj probelm je sto cesto uz TV zaspem sa socivima pa se proteini nakupe za kratko vrijeme.
Gdje je najpovoljnije kupiti u BiH ili online sociva, provjereni prodavci.
Izvinjavam se sto mi ode post nepovezan.
Ista situacija kao kod tebe. Nosio godinama mjesečna Focus Visintint 8.9 BC sa mnogo manjom dioptrijom. Namučio sam se pravo dok sam našao odgovarajuća sočiva a to su Bausch & Lomb Optima FW (polymacon). 9.0 BC, tromjesečna sočiva...
Suzie Q

#686 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Suzie Q »

znate li šta se dogodilo s hamerlikom? (za one koji su naručivali leće preko neta)
nisam dugo naručivala a sad vidim da su ukinute njihove web stranice
palmica

#687 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by palmica »

Ja sam nedavno cekala skoro 2 mjeseca sociva sa hamerlika, cak se i posvadjala s njima. Ne odgovaraju na mailove, ne isporucuju robu.
Sad sam u potrazi za novim stranicama. Pronasla sam ove 2, pa ako neko ima iskustva neka pise:
http://soczewkikontaktowe.istore.pl/en/
http://soczewa.pl/
I jos jedno pitanje da li je neko slucajno narucivao sociva preko Ebaya?
insaneinthebrain

#688 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

http://www.soczewkomania.pl
sa ove stranice iznad dosle za tri dana od narucivanja
palmica

#689 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by palmica »

Hvala za link baš ću da probam. Kolika ti je bila poštarina?
MrM

#690 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MrM »

Za focus visitint

Recimo B/L sa linka od poljaka navedenih u ovim zadnjim postovima a i prije s poljskih strana navedenih. Ja cesto narucijem od ovih i sve ide OK ( ne znam zasto narucujete sa Hamerlika kad je davno pisano da ima problema sa njima). doduse sta znam mozda i s ovima bude slicno u buducnosti al za sada je ok

http://soczewkikontaktowe.istore.pl/pl, ... 6,szt.html

pogledaj na toj stranici u sekciji mjesecna sociva (miesecne) imal sta sa BC 8,9 (nisam siguran da imaju 9,0), izgleda da je zaista tesko naci 8,9, mislim da je neko pisao kako se narucujue s poljskih stranica u ranijim postovima, treba ti PayPal, logovanje na poljsku stranicu i program za prevodjenje radi razumijevanja sta pise prilikom narudzbe, sve stize za c:a 7 dana i opleti....
insaneinthebrain

#691 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

palmica wrote:Hvala za link baš ću da probam. Kolika ti je bila poštarina?
11,5 KM
palmica

#692 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by palmica »

Hvala :-D Ovo naručujem definitivno. Kako god okrenem dođe me skoro duplo jeftinije nego preko naših optika.
Gledala sam i ovaj link iznad, sočiva koja meni trebaju su za skoro 20 km jeftinija ali ne mogu se upisati parametri pa sam odustala zbog mogućih grešaka i nesporazuma.
Pozdrav ;)
bumboo

#693 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by bumboo »

Ovo je moj ebay trgovac kontaktnih leća, odličan je, iz Poljske, dostavlja brzo:
http://www.ebay.co.uk/usr/contactlensespro
Focus Visitint

#694 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

MrM wrote:Za focus visitint

Recimo B/L sa linka od poljaka navedenih u ovim zadnjim postovima a i prije s poljskih strana navedenih. Ja cesto narucijem od ovih i sve ide OK ( ne znam zasto narucujete sa Hamerlika kad je davno pisano da ima problema sa njima). doduse sta znam mozda i s ovima bude slicno u buducnosti al za sada je ok

http://soczewkikontaktowe.istore.pl/pl, ... 6,szt.html

pogledaj na toj stranici u sekciji mjesecna sociva (miesecne) imal sta sa BC 8,9 (nisam siguran da imaju 9,0), izgleda da je zaista tesko naci 8,9, mislim da je neko pisao kako se narucujue s poljskih stranica u ranijim postovima, treba ti PayPal, logovanje na poljsku stranicu i program za prevodjenje radi razumijevanja sta pise prilikom narudzbe, sve stize za c:a 7 dana i opleti....
@MrM
Hvala na informaciji, probam da narucim.
Focus Visitint

#695 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

Usput da pitam dali je neko narucivao sa adrialece.hr, nasao sam sta mi treba a oni isporucuju samo za podrucje Hrvatske, mada meni je Dubrovnik blizu i mogu da to odradim lako na nekog od poznanika.
Imaju veliki izbor a ni cijene nisu paprene.
MissGump

#696 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by MissGump »

Focus Visitint wrote:Usput da pitam dali je neko narucivao sa adrialece.hr, nasao sam sta mi treba a oni isporucuju samo za podrucje Hrvatske, mada meni je Dubrovnik blizu i mogu da to odradim lako na nekog od poznanika.
Naručivala sam ja ovo ljeto... stigne u roku od pet, šest dana... uzela sam ciba vision air optix i izašle su me oko 120 kuna bila akcija neka.... ja sam zadovoljna, nikakvih problema nije bilo :-D
Focus Visitint

#697 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

MissGump wrote:
Focus Visitint wrote:Usput da pitam dali je neko narucivao sa adrialece.hr, nasao sam sta mi treba a oni isporucuju samo za podrucje Hrvatske, mada meni je Dubrovnik blizu i mogu da to odradim lako na nekog od poznanika.
Naručivala sam ja ovo ljeto... stigne u roku od pet, šest dana... uzela sam ciba vision air optix i izašle su me oko 120 kuna bila akcija neka.... ja sam zadovoljna, nikakvih problema nije bilo :-D

Vec narucio i dobio (preko poznanika iz Dub), isto iskustvo, s tim da su u pitanju Biomedics 55 od CooperVision-a (6 pari oko 280 kuna), plus dobijes poklon po izboru, ja odabrao cvike za plivanje. Sve preporuke, jedina mana isporuka samo za podrucje HR. :)
Stoner

#698 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Stoner »

Može li mi neko reći zbog čega sa lećama vidim slabije nego sa naočalama .

Sa lećama mi se vid nekako zamagljuje.
Focus Visitint

#699 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by Focus Visitint »

Stoner wrote:Može li mi neko reći zbog čega sa lećama vidim slabije nego sa naočalama .

Sa lećama mi se vid nekako zamagljuje.
Razloga moze biti vise. Kao sto vidis svi trazimo kvalitetnija, bolja, ugodnija,.... sociva.
Na zalost nijedan doktor ne moze bas tacno da "pogodi" koja sociva kome odgovaraju a to prvenstveno i jedino moze korisnik istih.
Magljenje moze biti da sociva nisu "taman", ako osjecas da su ti oci suve ili peckaju probaj sa tzv. kapima koje moze kapnuti direktno na socivo dok je u oku a mozes da skines socivo pa kapnes u isto prije stavljanja, to se prvo proba ako ni tada nije ok, onda trebas drugi model sociva.Razlog moze biti i sam materijal od kojih su sociva napravljena, tj. da se ne "poklapa" sa osobinama tvojih oci(suvoca, osjetljivost i sl.), zavisi i u kojim uslovima ih nosis(prasina, vjetar, jace sunce,...), razliciti faktori razlicito uticu na svakoga ponaosob.
Ja sam licno promijenio desetak vrsta sociva i kad nadjes ona sto ti odgovaraju obicno prestanu da se proizvode a zamijene ih modeli koji ti ne odgovaraju.
U svakom slucaju probaj s kapima a ako ne ide, onda trebas do svog oftamologa. :)
alphonse kauders

#700 Re: Kontaktne leće - Sve o njima

Post by alphonse kauders »

bumboo wrote:Ovo je moj ebay trgovac kontaktnih leća, odličan je, iz Poljske, dostavlja brzo:
http://www.ebay.co.uk/usr/contactlensespro
:thumbup: glavni:)
Post Reply