Kontaktne leće - Sve o njima
Moderator: anex
- butterfly_01
#326 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
imam pitanje oko toricnih leca..
ne mogu po svojoj dioptriji da porucim online lece..
nema niko lece sa cilindrom -1..
treba mi savjet, ako neko se razumije u toricne lece, pls nek se javi..
-
forumaš2011
#327 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ja nosim torična sočiva, kupujem kod dr Pašića u Tuzli www.vid.ba čini mi se, nisam poručivo preko neta, čini mi se da je nešto preko -2 sočivo al nisam siguranbutterfly_01 wrote:imam pitanje oko toricnih leca..
- shiljak
#328 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Evo jedno pitanje, nema veze bas sa kontaktnim lecama..
Isao danas na pregled i spominje mi "cilindre".. a kaze mi da to ko zavisi sto si stariji nesto?
Uglavnom evo sto sam nasao na internetu:
Cilindar je tip stakla koji se koristi u ispravljanju astigmatizma. Kako je astigmatizam dioptrija samo po jednoj osovini (bilo u plusu ili minusu) tu dioptriju je potrebno ispravljati samo po toj osovini. Dakle staklo koje ispravlja dioptriju samo po jednoj osovini zove se cilindar. To je zapravo uzdužni presjek valjka. Stakla koja ispravljaju plus su koveksne leće ( presjek kugle), minus konkavne leće ( imaju udubljenje).
Znaci kad imas samo sa jedne strane da ti se "kvari" vid pa ti stavi to samo sa jedne strane da se ispravlja.
Posto sam ja i prije nosio naocale, a sada eto moram imati i te cilindre, jel to znaci pozitivna ili negativna stvar
Mislim po doktorici ispade da to svako mora imati ko nosi naocale, ili ko nosi naocale duze vrijeme, ili sto si stariji?
Isao danas na pregled i spominje mi "cilindre".. a kaze mi da to ko zavisi sto si stariji nesto?
Uglavnom evo sto sam nasao na internetu:
Cilindar je tip stakla koji se koristi u ispravljanju astigmatizma. Kako je astigmatizam dioptrija samo po jednoj osovini (bilo u plusu ili minusu) tu dioptriju je potrebno ispravljati samo po toj osovini. Dakle staklo koje ispravlja dioptriju samo po jednoj osovini zove se cilindar. To je zapravo uzdužni presjek valjka. Stakla koja ispravljaju plus su koveksne leće ( presjek kugle), minus konkavne leće ( imaju udubljenje).
Znaci kad imas samo sa jedne strane da ti se "kvari" vid pa ti stavi to samo sa jedne strane da se ispravlja.
Posto sam ja i prije nosio naocale, a sada eto moram imati i te cilindre, jel to znaci pozitivna ili negativna stvar
- shiljak
#329 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Evo zaboravio sam pitati jos nesto, znaci citajuci razne clanke spominje se rijec "ispravljanje", pa da li to znaci da ce biti kao popravljen vid sa tim cilindrima (pa da ih nekad kroz godine vise ne nosim) ili nesto tako? Ili misli bukvalno samo kad nosis naocale "ispravljen ti je vid" kad ne nosis nije 
-
Chuckie
#330 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Gdje su najpovoljnije kontaktne leće u Sarajevu, zanima me kupovina na komad - ne pakovanje, i mogućnost slanja širom BiH.
-
Chayna
#331 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Bauch&Lomb, Pure Vision, nosila najrpiej kao normalna sa produzenim nosenjem, dakle po nekih 12-15 sati dnevno, a zatim sljedece pakovanje presla na non-stop nosenje, dakle sa spavanjem. nekad bih nosila bez prestanka ne znam, tri sedmice, mjesec, nekad bih sedmicno jednom skinula i ostavila preko noci "da se odmore", nekad ih samo ocistim i vratim u oci. povremeno kapi. super, zaboravite da ih nosite, ne nosate sa sobom kutijice i tekucine, ma kao da imate normalan vid. najcesce ni ne osjetim da ih nosim, nekad doduse zasmeta, tipa malo se oko umori ili iziritira i onda samo mislim na to kako je socivo u oku i onda pocne bas smetati:-) ali to se desava i sa normalnim nosenjem - rjesenje izvaditi i odmoriti oko. meni je doduse skocila dioptrija, ne znam je li od toga ili bi skocila svakako ili nije ni bila dobro izmjerena u pocetku, sad malo pauziram od toga i drzim se naocala ali najvise zbog racunara i antireflex stakala. mada ce me ove temperature natjerati da se vratim socivima jer su naocale nepodnosljive na ovih plus 100 stepeni.novi.dan.nova.nafaka wrote:Ljudi, šta mislite o sočivima za produženo nošenje - jel ima neko kakva iskustva ?
http://www.mojasociva.com/proizvod-sociva.php?prid=37
http://www.balkanoptika.com/dugotrajna-sociva/biofinity
"Biofinity za korekciju dalekovidnosti i kratkovidnosti.najnovija generacija visokopropusnih mjesečnih sočiva koje su odobrene za nošnju 24-sata nonstop. Mozete spavati i nositi svoja sočiva. Nakon mjesec dana sočiva moraju pitati zamijenjena s novim parom."
-
Chuckie
#332 Kontaktne leće - Sve o njima
Nosim Purevision i nema sanse da spavam sa njima, jednostavno navece se oci premore tako da se preporodim kad ih izvadim pred spavanje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Lullaby5
#333 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
cilindre nosis za astigmatizam. to je zapravo staklo koje se dodaje na vec postojece staklo na naocalama (tacnije dva su stakla nalijepljena jedno preko drugog). koliko ja znam nema veze s godinama. ja sam cilindre pocela nositi jos u djetinjstvu.shiljak wrote:Evo zaboravio sam pitati jos nesto, znaci citajuci razne clanke spominje se rijec "ispravljanje", pa da li to znaci da ce biti kao popravljen vid sa tim cilindrima (pa da ih nekad kroz godine vise ne nosim) ili nesto tako? Ili misli bukvalno samo kad nosis naocale "ispravljen ti je vid" kad ne nosis nije
a sto se ispravljanja vida tice, tu se sigurno misli na korekciju vida tokom nosenja cilindara, a ne na to da ces jednog dana biti bez dioptrije. astigmatizam se na zalost ne "lijeci" naocalama :-(
i jos bih ti savjetovala da probas sa socivima umjesto naocala, naravno ako imas dovoljno veliku dioptriju za to. meni je dioptrija godinama konstatno rasla dok sam nosila naocale. otkad nosim sociva (evo vise od 10 godina) da kucnem u drvo dioptrija mi vise ne raste...
-
Chuckie
#334 Kontaktne leće - Sve o njima
Mozete li mi reci razlikuje li se vama dioptrija za lece od one na naocalama?
-
Chuckie
#335 Kontaktne leće - Sve o njima
Na socivima treba da je manja, jer su blize oku.
- hypko_nurko
#336 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
moze li preporuka oko kupovine sociva u sarajevu. ja vec nekoliko godina kupujem kod svoje doktorice, pa me zanima kakve su cijene, iskustva i kvalitet usluge kod drugih. ako nekom nije tesko da javi. moze i na pp
- novi.dan.nova.nafaka
#337 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Najbolje ti je kupiti preko net-a. Ja kupujem preko hamerlik.com i prezadovoljan sam - ono što košta u Sarajevu 120 KM ja tamo platim cca 50-60 KM, stigne za 2 sedmice i to je to.hypko_nurko wrote:moze li preporuka oko kupovine sociva u sarajevu. ja vec nekoliko godina kupujem kod svoje doktorice, pa me zanima kakve su cijene, iskustva i kvalitet usluge kod drugih. ako nekom nije tesko da javi. moze i na pp
Nego - pitanje za sve: da li je preporučljivo plivati sa sočivima u bazenu/rijeci ? Da li ste to radili ?
- hypko_nurko
#338 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
kakva sociva kupujesnovi.dan.nova.nafaka wrote:Najbolje ti je kupiti preko net-a. Ja kupujem preko hamerlik.com i prezadovoljan sam - ono što košta u Sarajevu 120 KM ja tamo platim cca 50-60 KM, stigne za 2 sedmice i to je to.hypko_nurko wrote:moze li preporuka oko kupovine sociva u sarajevu. ja vec nekoliko godina kupujem kod svoje doktorice, pa me zanima kakve su cijene, iskustva i kvalitet usluge kod drugih. ako nekom nije tesko da javi. moze i na pp
Nego - pitanje za sve: da li je preporučljivo plivati sa sočivima u bazenu/rijeci ? Da li ste to radili ?
-
silver testelone
#339 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
odlično, ovo je i mene zanimalokiki-miki wrote:Razlikuju se,i meni je na sočivima malo veća dioptrija
- butterfly_01
#340 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
pa zzar nije obrnuto? da je na socivima manja dioptrija nego na naocarima?
- novi.dan.nova.nafaka
#341 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Mehka, iliti mekana...hypko_nurko wrote:kakva sociva kupujes
-
Chuckie
#342 Kontaktne leće - Sve o njima
Jeste, na socivima je manja dipotrija za 0.25, ovaj gore se zajebao.butterfly_01 wrote:pa zzar nije obrnuto? da je na socivima manja dioptrija nego na naocarima?
- hypko_nurko
#343 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
jesu jednomjesecna, dvomjesecna ilinovi.dan.nova.nafaka wrote:Mehka, iliti mekana...hypko_nurko wrote:kakva sociva kupujes
-
silver testelone
#344 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
kod mene je veća, oduvijek bila, a mjerio sam više puta... doduše možda ima veze što mi je +Chuckie wrote:Jeste, na socivima je manja dipotrija za 0.25, ovaj gore se zajebao.butterfly_01 wrote:pa zzar nije obrnuto? da je na socivima manja dioptrija nego na naocarima?
-
Chuckie
#345 Kontaktne leće - Sve o njima
Pa vjerovatno, mi govorimo o minus dioptrijama. Zar se nose lece i za plus?
-
silver testelone
#346 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
čuj zar noseChuckie wrote:Pa vjerovatno, mi govorimo o minus dioptrijama. Zar se nose lece i za plus?
- novi.dan.nova.nafaka
#347 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?
-
silver testelone
#348 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
nemam, al mislim da to ne dolazi u obzir, čini mi se da sam negdje čito o tome... more bi ih definitivno uništilo, a u bazenu... nemam pojma, mislim da bi ispala...novi.dan.nova.nafaka wrote:Ima li ko iskustva sa plivanjem u bazenu sa sočivima, ili u moru ?
-
Chuckie
#349 Kontaktne leće - Sve o njima
More moze, bazen nebih preporucio.
- male_okice
#350 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
dok god ne skaces s njima dobro je...hehe...u sustini ja dok sam ih nosila kupala sam se i u jednoj i drugoj vodi...eh sad gadno je kad ti udje ona morska voda pod socivo pa kad krene peci
to onda trcis do stvari da izvadis to iz ociju, isto mogu ti ispasti od trljanja oka kad ti upadne voda u oci to se meni desilo doduse ne na moru nego na rijeci...najbolje je u sustini kupaj se bez.