ja mislim ako nebi nosio naocale da bi mu se drasticno dioptrija pogorsala u skorije vrijeme, tako je bar meni bilo (nisam nosio kad mi je bila 0.5-0.75ljudozder wrote:^ jarane sjedi s mirom u sobi, ne daji pare bezveze, to nije nikakva dioptrija, uz dužno poštovanje
do +/- 1, pa i 2, može se i bez pomagala .D Šta bi da imaš +7 ili +8 ko kod mene
Kontaktne leće - Sve o njima
Moderator: anex
- shiljak
#176 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
-
_22222_d
#177 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
ako imas cilindar.. obavezno nosi...
ja nisam nosila 1 god. dana cilindar se pogorsao a diotrija porasla...
tako da sad stalno nisim.. ili naocale/naocari ili sociva...
ja nisam nosila 1 god. dana cilindar se pogorsao a diotrija porasla...
tako da sad stalno nisim.. ili naocale/naocari ili sociva...
-
ljudozder
#178 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
^ moguće, ne znam, al čuo sam i ja da se ta minus dioptrija mijenja, dok je plus otprilike konstantna
-
Dendrlix
#179 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ma ne bih ja uzimao pomagalo da mi ne smeta u radu. Na poslu imam 42" monitor na kojem moram pratiti stanje i neke brojeve. Do sistematskog sam mislio da niko ne vidi te brojeve, ali sam se za*ebo.
Na ulici mi toliko i ne treba, ali na poslu sam po 12 sati i mislim da bi mi sociva bila najoptimalnija. Ne volim bas nesto djozluke ali cu ih svakako i uzeti. 
- Better Man
#180 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Kad sam prvi put mjerio dioptriju imao sam 0,50 na oba oka s tim so je na jednom bio cilindar. Kad sam radio nove cvike dioptrija mi se smanjila na jednom oku i iznosi 0,25, a na drugom je ostala ista. Znaci ne mora biti pravilo da navlaci dioptriju, moze je i smanjiti.test01 wrote:Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Sad se kontam izmedju naocala i sociva. Interesuje me sta mu ga sad dodje ono cilindri?
Jel' to ovo: PureVision Toric Contact Lens?
NEMOJ NI JEDNO NI DRUGO JER NAKON 5 DANA NOSENJA NECES VISE MOCI BEZ NJIH NIKAKO.
SAMO CES DUPLO LOSIJE DA VIDIS JER SVA POMAGALA NAVLACE DIOPTRIJU.
OVO TI JE UPOZORENJE ZA TVOJE DOBRO.
- shiljak
#181 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
cime se ti bavis?Better Man wrote:Kad sam prvi put mjerio dioptriju imao sam 0,50 na oba oka s tim so je na jednom bio cilindar. Kad sam radio nove cvike dioptrija mi se smanjila na jednom oku i iznosi 0,25, a na drugom je ostala ista. Znaci ne mora biti pravilo da navlaci dioptriju, moze je i smanjiti.test01 wrote:Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Sad se kontam izmedju naocala i sociva. Interesuje me sta mu ga sad dodje ono cilindri?
NEMOJ NI JEDNO NI DRUGO JER NAKON 5 DANA NOSENJA NECES VISE MOCI BEZ NJIH NIKAKO.
Ja kad ne izadjem vani u toku dana, meni se vid postepeno kvari do veceri, a navece je bas slab (dok ujutru kad ustanem vidim fino - sa naocalama naravno).. Tako isto ako izadjem vani (rano, dok mi je vid jos dobar), onda mi se ne pocne kvariti sve dok ne udjem u kucu.. Ne znam kako to, ali mi je fakat tako svaki dan - mozda sto imam astigmatizam?
-
blacksky
#182 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Pozdrav,
na jednom oku imam dioptriju -1 a na drugom -1.5, Naravno oftamolog mi je rekao da je velika razlika u dioptriji, pa da ce mi za oko -1.5 dati slabije staklo..
Sada tako mi jedno oko vidi "vise udaljenije predmete-umanjena slika na oku" (jer je dioptrija veca)..
Ako bi uzeo lece, da li se eliminise prethodni problem, tj. nece mi biti bliza/dalja slika?
na jednom oku imam dioptriju -1 a na drugom -1.5, Naravno oftamolog mi je rekao da je velika razlika u dioptriji, pa da ce mi za oko -1.5 dati slabije staklo..
Sada tako mi jedno oko vidi "vise udaljenije predmete-umanjena slika na oku" (jer je dioptrija veca)..
Ako bi uzeo lece, da li se eliminise prethodni problem, tj. nece mi biti bliza/dalja slika?
- malosutra81
#183 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
blacksky wrote:Pozdrav,
mozda je do mene al ja ne kontam ovo tvoje pitanje. masa ljudi (ukljucujuci i mene) ima razlicite dioptrije na lijevom i desnom oku, tako da je uobicajena pojava da imas jedno "slabije" staklo iliti socivo. a ovo sa umanjna/uvecana slika
hajd mozda ce neko ko vise zna o ovom odgovoriti, fakat i mene interesuje o cemu se radi
-
blacksky
#184 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
evo da pokusam pojasniti jos malo.. Sto vecu dioptriju imas (visi minus), slika ce ti biti umanjena (kao da ti izgleda sve udaljenije nego sto jeste) - odnosi se kad stavis naocale.malosutra81 wrote:blacksky wrote:Pozdrav,
mozda je do mene al ja ne kontam ovo tvoje pitanje. masa ljudi (ukljucujuci i mene) ima razlicite dioptrije na lijevom i desnom oku, tako da je uobicajena pojava da imas jedno "slabije" staklo iliti socivo. a ovo sa umanjna/uvecana slikajesi siguran da je samo dioptrija kod tebe u pitanju?
hajd mozda ce neko ko vise zna o ovom odgovoriti, fakat i mene interesuje o cemu se radi
Pa pitam da li je isti slucaj i sa lecama, da li ti se umanjuje slika, posto ih nisam nikad koristio tako da ne znam..
Jer tada ne bi bilo potrebe za "slabijom" lecom na jednom oku
- LisaSimpson
#185 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Pitanjce
Poprilično sam nova kad je nošenje leća u pitanju pa...
Ja imam PureVision leće, koje se navodno nose mjesec dana. Prošli mjesec sam ih bacila dva-tri dana nakon isteka mjesec dana, mada nisam primijetila nikakve promjene.
Ove sada nosim oko mjesec i pol i još uvijek su mi okej. Negdje gore sam pročitala da je neko leće namijenjene za godinu dana nosio dvije. Ima li kakve smetnje ako i ja ovima produžim rok trajanja, onako iz Vašeg iskustva?!
Također ih ni ne nosim svaki dan.
Hvala
Ja imam PureVision leće, koje se navodno nose mjesec dana. Prošli mjesec sam ih bacila dva-tri dana nakon isteka mjesec dana, mada nisam primijetila nikakve promjene.
Ove sada nosim oko mjesec i pol i još uvijek su mi okej. Negdje gore sam pročitala da je neko leće namijenjene za godinu dana nosio dvije. Ima li kakve smetnje ako i ja ovima produžim rok trajanja, onako iz Vašeg iskustva?!
Hvala
-
Karen
#186 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Uz dužno poštovanje, test, odgovor ti je kriza.test01 wrote:Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Ja sam krenula sa pregledom gdje sam vidjela sve (12 godina) da bi danas (24 g) imala dioptriju -2,0 i cilindre na oba oka. Od 14 nosim pomagala, i leće i naočale i da ih nema, zviznula bih. Zamisli vožnju autom kad imaš astigmatizam ko ja, imaš dvije bijele linije umjesto jedne? Niste mjerodavni za davanje savjeta ovog tipa.
I komentari, šta bi da imaš dioptriju ko ja, su debilni. Eto ispričavamo se svi što nemamo tako velike dioptrije, ne zaslužujemo nositi ni naočale niti išta.
Nosim i leće i naočale, oboje preporučam, s tim da je meni osobno Ciba Vision najbolji za leće, a Complete najbolja otopina.
-
_22222_d
#187 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Karen wrote:Uz dužno poštovanje, test, odgovor ti je kriza.test01 wrote:Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
Ja sam krenula sa pregledom gdje sam vidjela sve (12 godina) da bi danas (24 g) imala dioptriju -2,0 i cilindre na oba oka. Od 14 nosim pomagala, i leće i naočale i da ih nema, zviznula bih. Zamisli vožnju autom kad imaš astigmatizam ko ja, imaš dvije bijele linije umjesto jedne? Niste mjerodavni za davanje savjeta ovog tipa.
I komentari, šta bi da imaš dioptriju ko ja, su debilni. Eto ispričavamo se svi što nemamo tako velike dioptrije, ne zaslužujemo nositi ni naočale niti išta.
Nosim i leće i naočale, oboje preporučam, s tim da je meni osobno Ciba Vision najbolji za leće, a Complete najbolja otopina.
-
Karen
#188 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
S vremenom se osjeti po udobnosti, imala sam slučaj da su iz kutije izašle oštećene, do toga da ih mogu nositi 20 dana duže. Osjeti se to vrlo dobro, samo održavaj higijenu po pravilu i to je to.kiki-miki wrote:LisaSimpson wrote:PitanjcePoprilično sam nova kad je nošenje leća u pitanju pa...
Hvala
Možeš ih produžiti naravno,ali samo ako nemaju nikakvih oštećenja niti su se takoreći istanjile.
-
zemo_online
#189 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Karen wrote:Uz dužno poštovanje, test, odgovor ti je kriza.test01 wrote:Dendrlix wrote:Nedavno bih na sistematskom i otkrih da imam dioptriju -0,75 na jedno oko, na drugo -0,5, cilindri!
ne shvatas. ti imas veliku dioptriju i moras da nosis lece ili ocale, ali u primjeru drugom na koji sam ja odgovorio se radi o MALOJ DIOPTRIJI. znaci moj odgovor se ne odnosi na velike dioptrije kao sto je tvoja.
-
zemo_online
#190 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
purevision lece. ja ne znam dali postoje deblje lece, vjerovatno postoje.
-
zemo_online
#191 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
LisaSimpson wrote:PitanjcePoprilično sam nova kad je nošenje leća u pitanju pa...
Hvala
gle drugarice ,da ti objasnim. ovo se odnosi i na ostale.
-prvo, nemoj da reskiras sa ocima. oci su vrlo osjetljive, najosjetljiviji organ u tijelu. to znaci da ako su mjesecne lece, treba da ih nosis mjesec dana,a ne dva. nece ti nista biti ako nosis koji dan duze. U lecama ne spavaj nikad bez obzira sto pise da su za dan i noc.
jesi probala AIR OPTIX lece. ako nisi probaj jer su tanje od purevision i pustaju 5 puta vise zraka od istih.
- LisaSimpson
#192 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
@kiki- miki i karen : Hvala Vam. Ma i ja sam tako predpostavljala, da ću sama osjetiti kad mi ne pašu, možda i prije mjesec dana. Higijena se podrazumjeva
Pitat ću za te leće, kad iskoristim ove. Njh su mi preporučili kao najbolje i do sada su mi stvarno super.
Vjeruj, i meni je na prvom mjestu zdravlje, ali pitala sam iz razloga jer nakon što otvorim pakovanje ne koristim ih ni svaki dan, a ne daj Bože vala da spavam s njima, a kako sam ih masno platila da im baš izvučem dušu
test01 wrote:LisaSimpson wrote:PitanjcePoprilično sam nova kad je nošenje leća u pitanju pa...
Hvala
gle drugarice ,da ti objasnim. ovo se odnosi i na ostale.
-prvo, nemoj da reskiras sa ocima. oci su vrlo osjetljive, najosjetljiviji organ u tijelu. to znaci da ako su mjesecne lece, treba da ih nosis mjesec dana,a ne dva. nece ti nista biti ako nosis koji dan duze. U lecama ne spavaj nikad bez obzira sto pise da su za dan i noc.
jesi probala AIR OPTIX lece. ako nisi probaj jer su tanje od purevision i pustaju 5 puta vise zraka od istih.
Pitat ću za te leće, kad iskoristim ove. Njh su mi preporučili kao najbolje i do sada su mi stvarno super.
Vjeruj, i meni je na prvom mjestu zdravlje, ali pitala sam iz razloga jer nakon što otvorim pakovanje ne koristim ih ni svaki dan, a ne daj Bože vala da spavam s njima, a kako sam ih masno platila da im baš izvučem dušu
-
soaked
#193 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Moze li mi neko preporuciti dobru tekucinu za cuvanje/ciscenje/dezinfekciju... all in one
, za meke lece ?
Trenutno koristim ReNu, nisam bas zadovoljna, ali i nemam bas nekog iskustva sa lecama.. Nosim ih tek mjesec dana..
I jos jedno pitanje, na jednom oku imam cilindar.. Da li je moguce da me zbog toga leca na tom oku zulja, ne puno ali dovoljno da mi stvara nervozu?!:D S drugim okom nemam taj problem. Lece su mi B&L, ne znam sad tacno koje
Trenutno koristim ReNu, nisam bas zadovoljna, ali i nemam bas nekog iskustva sa lecama.. Nosim ih tek mjesec dana..
I jos jedno pitanje, na jednom oku imam cilindar.. Da li je moguce da me zbog toga leca na tom oku zulja, ne puno ali dovoljno da mi stvara nervozu?!:D S drugim okom nemam taj problem. Lece su mi B&L, ne znam sad tacno koje
-
Karen
#194 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Meni je Complete najnježnija prema okama.
Moguće je, mislim da torične leće imaju zadebljanje koje služe kao balast, da bi cilindar uvijek bio na pravom mjestu. Proguglaj malo, čini mi se da sam čitala negdje. Moguće da sam polupala lončiće.
Moguće je, mislim da torične leće imaju zadebljanje koje služe kao balast, da bi cilindar uvijek bio na pravom mjestu. Proguglaj malo, čini mi se da sam čitala negdje. Moguće da sam polupala lončiće.
-
leki_20
#196 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
je li zna neko dobrog oftamologa? za godinu dana sam bila cetiri puta na pregledu kod 3 razlicita ljekara i ni jedan mi nije odredio istu dioptriju..
imam cilindar na oba oka, razlicit..
sve je bilo OK dok nisam otisla na kontrolu prosle godine.. e onda je sve krenulo niz brdo...
ne mogu da se naviknem ni na jednu dioptriju, ili mi je preslaba ili prejaka...
imam cilindar na oba oka, razlicit..
sve je bilo OK dok nisam otisla na kontrolu prosle godine.. e onda je sve krenulo niz brdo...
ne mogu da se naviknem ni na jednu dioptriju, ili mi je preslaba ili prejaka...
- Ma.Le.Na
#197 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
pitanje
da li vam se ikada desilo da vam se socivo prepolovi??
nosim sociva vec par godina...ova jednomjesecna sam znala nositi i 2 mjeseca..bacim ih samo zato jer kontam da ne bi trebala nositi jer su ipak jednomjesecna a u stvari su potpuno ispravna - odrzavam ih veoma dobro, rijetko nosim pa i nema nakupina proteina na njima..
i kupim ..prije 2-3 mjeseca nova sociva..B&L...sinoc ih skinula da ih ocistim (obicno ih malo lagano na dlanu protrljam u vodici..pa onda isperem i u kutijicu) kad prepolovi se socivo!
nosila sam ga manje od mjesec
za par dana bit ce mjesec..
ovo mi se nikad nije desilo
cistim ih uvijek na isti nacin
to nije trljanje nego blago jagodicom ciscenje - onako kako se sociva i ciste..
moze li mi neko reci da li mu se slicno desilo i sta bi moglo biti u pitanju,,
sumnjam na kvalitet ..mada B&L su mi se do sad pokazale za ok...kontam da nije do optike gdje kupujem
u dilemi sam da li da ponovo tu kupim sociva..
pomagajte
nosim sociva vec par godina...ova jednomjesecna sam znala nositi i 2 mjeseca..bacim ih samo zato jer kontam da ne bi trebala nositi jer su ipak jednomjesecna a u stvari su potpuno ispravna - odrzavam ih veoma dobro, rijetko nosim pa i nema nakupina proteina na njima..
i kupim ..prije 2-3 mjeseca nova sociva..B&L...sinoc ih skinula da ih ocistim (obicno ih malo lagano na dlanu protrljam u vodici..pa onda isperem i u kutijicu) kad prepolovi se socivo!
sumnjam na kvalitet ..mada B&L su mi se do sad pokazale za ok...kontam da nije do optike gdje kupujem
pomagajte
- Ghost_Rider_XXX
#198 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Može bit jedino da su stara. Ja sočiva nosim godinama, ali nikad nisam takvo iskustvo, a takodje nosim B&L.
- Skyfox
#199 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
to se meni desilo sa zadnjim parom od 6 pari leca i kontao sam da je od starosti zapravo se nije prepolovilo vec se samo pocijepao jedan komadic, nosio sam je samo par dana. Kupim novi set i prva leca mi je bila sa rupicom u sredini. To je fabricka mana ali ja nisam skontao danima... Nakon sto mi je dosadilo iritirianje odem da reklamiram i tamo vide rupicu... To su jedina dva takva slucaja koja sam imao. Ostalo sve 5Ma.Le.Na wrote:pitanje
pomagajte
- Ma.Le.Na
#200 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
ovo moje se doslovno prepolovilo...po sredini na 2 dijela..Skyfox wrote:
to se meni desilo sa zadnjim parom od 6 pari leca i kontao sam da je od starosti zapravo se nije prepolovilo vec se samo pocijepao jedan komadic, nosio sam je samo par dana. Kupim novi set i prva leca mi je bila sa rupicom u sredini. To je fabricka mana ali ja nisam skontao danima... Nakon sto mi je dosadilo iritirianje odem da reklamiram i tamo vide rupicu... To su jedina dva takva slucaja koja sam imao. Ostalo sve 5
nikad mi se to nije desilo zato sam i zbunjena...najgore je sto sad sumnjam u optiku gdje sam kupila...da li tamo da nastavim kupovati ili ne..
jer moram ih uskoro kupiti
ne vidim nista