Ukratko, ja lično bih kolica 2u1 tj. autosjedalica i sjedalo podesivo na nulti položaj. Znači bez korpe, jer do toplijih dana dijete će prešišat korpu. Kvalitetna autosjedalica sa svim atestima i EU standardima i mogućnost fiksiranja na isofix bazu
Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Moderator: anex
- JanuaryJones
#1 Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Pretražila sam forum i ova tema se sporadično spominje i provlači (po potrebi) na temama Trudnjače i porodilje online te Bebe - ALL ABOUT. Nigdje nije cjelokupno obuhvaćena ova tematika. Uglavnom da ne dužim sa uvodom, mene konkretno zanimaju kolica i AS za novorođenče koje će na svijet doći u zimskom periodu pa molim iskusne mame, tate, tetke, prodavačice u trgovinama dječije opreme da podijele svoja iskustva i daju preporuke. Iskustva i recenzije vlastitih kolica i autosjedalica su dobrodošla.
Ukratko, ja lično bih kolica 2u1 tj. autosjedalica i sjedalo podesivo na nulti položaj. Znači bez korpe, jer do toplijih dana dijete će prešišat korpu. Kvalitetna autosjedalica sa svim atestima i EU standardima i mogućnost fiksiranja na isofix bazu
- JanuaryJones
#2 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
I još jedno pitanje vezano za sistem kolica + autosjedalica 0+. Pročitala sam da nije preporučljivo vozati autosjedalicu na kolicima iako je takav sistem fabrički predviđen. Ako je OK voziti dijete u autu zašto je problem namontirati sjedalicu na kolica i koristiti za kraće šetnje? Molim iskusnije za komentar.

- zgiba
#3 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Idealan polozaj za novorodjence je nulti (potpuno ravan). Auto sjedalice nemaju taj polozaj, pa je u njima preporucljivo da dijete boravi do 2 sata.
Sto se tice izbora kolica, pored svega nabrojanog (sigurnost, kvalitet i sl.) u gradu kakvo je Sarajevo bitna karakteristika kolica je i tezina. Moja preporuka su Cybex kolica i to neka od njihovih kisobran kolica.
U svakom slucaju, sretno sa izborom
Sto se tice izbora kolica, pored svega nabrojanog (sigurnost, kvalitet i sl.) u gradu kakvo je Sarajevo bitna karakteristika kolica je i tezina. Moja preporuka su Cybex kolica i to neka od njihovih kisobran kolica.
U svakom slucaju, sretno sa izborom
- kadinica
#4 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Po meni su važnija kišobran kolica, koja će dijete korisiti makar 2 godine.
Ova za novorođenče trebaju biti ravna, tj. da je beba u ležećem položaju.
Mi smo imali podesiva, jako smo ih iskoristili, ali nisu praktična, zauzimaju skoro cijeli gepek, pa ništa drugo ne može stati. Kupljena su u Turbo limachu, prilično skupa.
Ova sa tri točka isto nisu praktična, teško je upravljati (ovo iz tuđih iskustava).
Što se tiče AS, potpisaću ovo gore napisano. Djete treba boraviti max. dva sata, praviti pauzu, pa nastaviti. Ja bi ovu varijantu koristila samo za kupovinu ili kraće šetnje.
Ova za novorođenče trebaju biti ravna, tj. da je beba u ležećem položaju.
Mi smo imali podesiva, jako smo ih iskoristili, ali nisu praktična, zauzimaju skoro cijeli gepek, pa ništa drugo ne može stati. Kupljena su u Turbo limachu, prilično skupa.
Ova sa tri točka isto nisu praktična, teško je upravljati (ovo iz tuđih iskustava).
Što se tiče AS, potpisaću ovo gore napisano. Djete treba boraviti max. dva sata, praviti pauzu, pa nastaviti. Ja bi ovu varijantu koristila samo za kupovinu ili kraće šetnje.
-
Dady
#5 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Mi smo imali Peg Perego Pliko P3 model kolica. Podesenje je bilo u 3 ili 4 položaja uključujući i nulti. Kolica se lako sklapaju, imaju aluminijski ram i nisu pretjerano teška. Zaista su lako upravljiva. Sa duplim kotačima i nema nikakvog zapinjanja kao sto smo imali sa običnim kišobran kolicima, koja su bila mozda kilogram laganija od njih ali smo na kraju odustali od njih upravo iz ovog razloga. Imaju i podesive ručke što mi je veoma odgovaralo jer supruga i ja smo različite visine. Natrag imaju i platformu za stajanje na kojoj moze da se stoji starije dijete. Korpa ispod dovoljno prostrana za dosta stvari. Veliko sjenilo za sunce koje može da se skine po potrebi. Jos uz to ide pokrivač za noge za hladnije dane. Tada kada smo ih kupovali dosta sam pretraživao razne forume i testove, i po meni je tada bio najbolji omjer cijene i kvalitete. I zaista ispunila su sva naša očekivanja.JanuaryJones wrote:Pretražila sam forum i ova tema se sporadično spominje i provlači (po potrebi) na temama Trudnjače i porodilje online te Bebe - ALL ABOUT. Nigdje nije cjelokupno obuhvaćena ova tematika. Uglavnom da ne dužim sa uvodom, mene konkretno zanimaju kolica i AS za novorođenče koje će na svijet doći u zimskom periodu pa molim iskusne mame, tate, tetke, prodavačice u trgovinama dječije opreme da podijele svoja iskustva i daju preporuke. Iskustva i recenzije vlastitih kolica i autosjedalica su dobrodošla.
Mi smo ih kupili prije 8 godina i išli smo na neutralne boje što se pokazao pun pogodak jer ih je poslije sina koristila i kćerka, o osim nje još 2 bebe su je koristile full time:) upravo smo ih predali prijateljima koji su nedavno dobili bebu. Dakle 8 godina pune exploatacije. Naravno poslije tolike upotrebe vide se tragovi korištenja, ali ništa nije pocijepano niti šta škripi. Sve navlake se lako skidaju i peru u mašini.
Uz kolica smo kupili i njihovu sjedalicu Primo Viaggio mislim da se zove. Postavlja se na kolica klick-klack sistemom. Čak smo otkrili da se veoma lako fixiraju i na shopping kolica po trgovačkim centrima u onaj dio kolica gdje djeca mogu da sjede. Uz sjedalicu je došla i fixna baza za auto na koju se montira sjedalica istim click clack sistemom. Tu bazu imas i u isofix verziji, mi smo imali obicnu koja se pričvrsti sigurnosnim pojasem. U paru sa kolicima sjedalicu možeš okrenuti prema sebi da vidiš bebu. A kada beba poraste i počne da istražuje možeš je montirati u suprotnom smjeru.
Najveća mana ove sjedalice bilo je to da zbog njenog najlonskog materijala navlake sin bi se jako znojio, pa smo u početku na nju stavljali tetra pelenu, a malo kasnije smo dali sašiti frotirnu navlaku koju smo postsvili preko originalne. Ne znam da li sada ima neke opcije oko izbora materijala, ali ako ti bude trebalo nešto slično postaću broj od osobe koja je nama sašila tu navlaku. Prije 8 godina kolica, sjedalica i torba bila su oko 700 KM, ne znam iz kojeg razloga danas su cijene dosta veće. Bas sam se neugodno iznenadio nedavno jer sam išao kupiti bazu za auto pošto su nam je ukrali iz auta i nisam mogao vjerovati koje su to lude cijene sada. Any way svaki dio kolica i sjedalice ima svoj kataloški broj i može se poručiti ako zatreba. Toliko od mene. Lijep pozdrav i želim ti da iskreno uživaš u najdivnijem dijelu tvog života. Biti roditelj je nešto što ne možeš usporediti ni sa čime.
Btw ovo za položaj sjedenja u sjedalici tipa 0 mi je nešto novo
Kada smo mi ovo pratili, priča je bila da je to sasvim prirodan položaj za novorođenče u kome je provelo prethodnih 9 mjeseci.
Any way zatreba li kakvih savjeta navrati na gugu.ba
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- JanuaryJones
#6 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Hvala ti na super detaljnom odgovoru. Slažem se da su cijene astronomske ali prodavači se vode time da novopečeni roditelji neće štedjeti na djetetu (naravno ko je u mogućnosti).Dady wrote:Mi smo imali Peg Perego Pliko P3 model kolica. Podesenje je bilo u 3 ili 4 položaja uključujući i nulti. Kolica se lako sklapaju, imaju aluminijski ram i nisu pretjerano teška. Zaista su lako upravljiva. Sa duplim kotačima i nema nikakvog zapinjanja kao sto smo imali sa običnim kišobran kolicima, koja su bila mozda kilogram laganija od njih ali smo na kraju odustali od njih upravo iz ovog razloga. Imaju i podesive ručke što mi je veoma odgovaralo jer supruga i ja smo različite visine. Natrag imaju i platformu za stajanje na kojoj moze da se stoji starije dijete. Korpa ispod dovoljno prostrana za dosta stvari. Veliko sjenilo za sunce koje može da se skine po potrebi. Jos uz to ide pokrivač za noge za hladnije dane. Tada kada smo ih kupovali dosta sam pretraživao razne forume i testove, i po meni je tada bio najbolji omjer cijene i kvalitete. I zaista ispunila su sva naša očekivanja.JanuaryJones wrote:Pretražila sam forum i ova tema se sporadično spominje i provlači (po potrebi) na temama Trudnjače i porodilje online te Bebe - ALL ABOUT. Nigdje nije cjelokupno obuhvaćena ova tematika. Uglavnom da ne dužim sa uvodom, mene konkretno zanimaju kolica i AS za novorođenče koje će na svijet doći u zimskom periodu pa molim iskusne mame, tate, tetke, prodavačice u trgovinama dječije opreme da podijele svoja iskustva i daju preporuke. Iskustva i recenzije vlastitih kolica i autosjedalica su dobrodošla.
Mi smo ih kupili prije 8 godina i išli smo na neutralne boje što se pokazao pun pogodak jer ih je poslije sina koristila i kćerka, o osim nje još 2 bebe su je koristile full time:) upravo smo ih predali prijateljima koji su nedavno dobili bebu. Dakle 8 godina pune exploatacije. Naravno poslije tolike upotrebe vide se tragovi korištenja, ali ništa nije pocijepano niti šta škripi. Sve navlake se lako skidaju i peru u mašini.
Uz kolica smo kupili i njihovu sjedalicu Primo Viaggio mislim da se zove. Postavlja se na kolica klick-klack sistemom. Čak smo otkrili da se veoma lako fixiraju i na shopping kolica po trgovačkim centrima u onaj dio kolica gdje djeca mogu da sjede. Uz sjedalicu je došla i fixna baza za auto na koju se montira sjedalica istim click clack sistemom. Tu bazu imas i u isofix verziji, mi smo imali obicnu koja se pričvrsti sigurnosnim pojasem. U paru sa kolicima sjedalicu možeš okrenuti prema sebi da vidiš bebu. A kada beba poraste i počne da istražuje možeš je montirati u suprotnom smjeru.
Najveća mana ove sjedalice bilo je to da zbog njenog najlonskog materijala navlake sin bi se jako znojio, pa smo u početku na nju stavljali tetra pelenu, a malo kasnije smo dali sašiti frotirnu navlaku koju smo postsvili preko originalne. Ne znam da li sada ima neke opcije oko izbora materijala, ali ako ti bude trebalo nešto slično postaću broj od osobe koja je nama sašila tu navlaku. Prije 8 godina kolica, sjedalica i torba bila su oko 700 KM, ne znam iz kojeg razloga danas su cijene dosta veće. Bas sam se neugodno iznenadio nedavno jer sam išao kupiti bazu za auto pošto su nam je ukrali iz auta i nisam mogao vjerovati koje su to lude cijene sada. Any way svaki dio kolica i sjedalice ima svoj kataloški broj i može se poručiti ako zatreba. Toliko od mene. Lijep pozdrav i želim ti da iskreno uživaš u najdivnijem dijelu tvog života. Biti roditelj je nešto što ne možeš usporediti ni sa čime.
Kada smo mi ovo pratili, priča je bila da je to sasvim prirodan položaj za novorođenče u kome je provelo prethodnih 9 mjeseci.
Takođe vrlo mi je bitno taj klik klak sistem AS jer danas su krađe iz auta sve učestalije. Nažalost nismo u mogućnosti ostavljati ništa u autu jer prilika čini lopova a sve se danas prodaje. Radije ćemo AS unijeti u stan nego da nas boli glava poslije. Isofix je poželjan jer već imamo to u autu a i kontam lakše je baratati nego sa pojasevima.
I da, vezano za AS i nulti položaj. Čitala sam na dosta foruma (od korisnika) ZA i PROTIV iako nisam našla od stručnjaka i proizvođača konkretan stav. Međutim ako već prave po tom standardu AS i postoji sistem montiranja na kolica, valjda je onda to OK za bebu
Ja sam poprilično visoka, plus mm je visočiji od mene tako da nam trebaju čvrsta i stabilna kolica. Gledala sam neke modele Peg na netu, i na oko nisu loši. Konkretno imaju li se u SA gdje pogledati, testirati?
Hvala
-
Dady
#7 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Nema na čemu.JanuaryJones wrote:Hvala ti na super detaljnom odgovoru. Slažem se da su cijene astronomske ali prodavači se vode time da novopečeni roditelji neće štedjeti na djetetu (naravno ko je u mogućnosti).Dady wrote:Mi smo imali Peg Perego Pliko P3 model kolica. Podesenje je bilo u 3 ili 4 položaja uključujući i nulti. Kolica se lako sklapaju, imaju aluminijski ram i nisu pretjerano teška. Zaista su lako upravljiva. Sa duplim kotačima i nema nikakvog zapinjanja kao sto smo imali sa običnim kišobran kolicima, koja su bila mozda kilogram laganija od njih ali smo na kraju odustali od njih upravo iz ovog razloga. Imaju i podesive ručke što mi je veoma odgovaralo jer supruga i ja smo različite visine. Natrag imaju i platformu za stajanje na kojoj moze da se stoji starije dijete. Korpa ispod dovoljno prostrana za dosta stvari. Veliko sjenilo za sunce koje može da se skine po potrebi. Jos uz to ide pokrivač za noge za hladnije dane. Tada kada smo ih kupovali dosta sam pretraživao razne forume i testove, i po meni je tada bio najbolji omjer cijene i kvalitete. I zaista ispunila su sva naša očekivanja.JanuaryJones wrote:Pretražila sam forum i ova tema se sporadično spominje i provlači (po potrebi) na temama Trudnjače i porodilje online te Bebe - ALL ABOUT. Nigdje nije cjelokupno obuhvaćena ova tematika. Uglavnom da ne dužim sa uvodom, mene konkretno zanimaju kolica i AS za novorođenče koje će na svijet doći u zimskom periodu pa molim iskusne mame, tate, tetke, prodavačice u trgovinama dječije opreme da podijele svoja iskustva i daju preporuke. Iskustva i recenzije vlastitih kolica i autosjedalica su dobrodošla.
Takođe vrlo mi je bitno taj klik klak sistem AS jer danas su krađe iz auta sve učestalije. Nažalost nismo u mogućnosti ostavljati ništa u autu jer prilika čini lopova a sve se danas prodaje. Radije ćemo AS unijeti u stan nego da nas boli glava poslije. Isofix je poželjan jer već imamo to u autu a i kontam lakše je baratati nego sa pojasevima.
I da, vezano za AS i nulti položaj. Čitala sam na dosta foruma (od korisnika) ZA i PROTIV iako nisam našla od stručnjaka i proizvođača konkretan stav. Međutim ako već prave po tom standardu AS i postoji sistem montiranja na kolica, valjda je onda to OK za bebu![]()
Ja sam poprilično visoka, plus mm je visočiji od mene tako da nam trebaju čvrsta i stabilna kolica. Gledala sam neke modele Peg na netu, i na oko nisu loši. Konkretno imaju li se u SA gdje pogledati, testirati?
Hvala
Svako kolica trebas isprobati prema svojoj visini. Također provjeri dimenzije u sklopljenom položaju da odgovara vašem prtljažniku. Ima radnja na otoci u Merkuru, tamo sam kupio bazu za AS. Kolica i AS sam kupovao direktno od uvoznika Karakapromet.
http://www.pegperego.ba/
Vidim da sada imaju stranicu i besplatnu dostavu i neke akcije. Modeli su malo različiti od prethodnih, ali funkcionalnost je ista i unaprjeđena.
- JanuaryJones
#8 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Pa ne bih naručivala na slijepo. Ima li neka radnja bebi opreme u SA da ima njihove proizvode?
-
Dady
#9 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Pa rekoh vec TC Otoka na spratu je radnja.JanuaryJones wrote:Pa ne bih naručivala na slijepo. Ima li neka radnja bebi opreme u SA da ima njihove proizvode?
- JanuaryJones
#10 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Sorry, razumjeh da si tu uzeo samo bazu za autosjedalicu. Do mene je. Hvala puno, pogledam ovih danaDady wrote:Pa rekoh vec TC Otoka na spratu je radnja.JanuaryJones wrote:Pa ne bih naručivala na slijepo. Ima li neka radnja bebi opreme u SA da ima njihove proizvode?
- Mis mekinjas
#11 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Meni prijateljica rekla da je znala I bila pametna kupila bi sa vise polozaja Maclaren kolica. Tako da cemo vjerovatno ta. Ne znam ima li ih u Sarajevu.
- JanuaryJones
#12 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Slika, link, opis? Koja su kolica u pitanju?Mis mekinjas wrote:Meni prijateljica rekla da je znala I bila pametna kupila bi sa vise polozaja Maclaren kolica. Tako da cemo vjerovatno ta. Ne znam ima li ih u Sarajevu.
-
Keiko
#13 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Iz licnog iskustva, nikad vise ne bih kupila 3u1 kolica. Koja budalastina i koje bacanje para!!!!
Nasa su imala korpu (0 polozaj) koja se pojasem mogla fiksirati u autu, auto sjedalicu i onda jos onu kao sjedalicu za dijete og 7-8 mjeseci na vise. Moj sin je izrastao iz auto sjedalice sa nekih 7 mjeseci, s' korpom smo bili u setnji par puta (sin je rodjen u proljece, zimska beba tesko da ce koristit' korpu) a onda sjedalica za starije dijete je zauzimala toliko prostora da smo je ubrzo zamijenili kisobran kolicima od €20 koja smo koristili vise od tri godine.
Isofix sjedalice su preskupe i ogranicene su u smislu da su namijenjene za manji dobni raspon. Oboje imamo isofix u autima ali nemamo isofix sjedalice. Moj cetverogodisnjak je u sjedalici koja je podesiva te odgovara djetetu od 3 do 9 godina.
Za novorodjence bih preporucila kisobran kolica sa 0 polozajem i posebno auto sjedalicu / nosiljku. Isto tako je jako bitna velicina spremisne korpe na kolicima
. Nista gore nego kad svratis u prodavnicu pa ti tri kupljene stvarcice ne mogu stati u korpu vec se maltretiras s' kolicima i kesom.
Nasa su imala korpu (0 polozaj) koja se pojasem mogla fiksirati u autu, auto sjedalicu i onda jos onu kao sjedalicu za dijete og 7-8 mjeseci na vise. Moj sin je izrastao iz auto sjedalice sa nekih 7 mjeseci, s' korpom smo bili u setnji par puta (sin je rodjen u proljece, zimska beba tesko da ce koristit' korpu) a onda sjedalica za starije dijete je zauzimala toliko prostora da smo je ubrzo zamijenili kisobran kolicima od €20 koja smo koristili vise od tri godine.
Isofix sjedalice su preskupe i ogranicene su u smislu da su namijenjene za manji dobni raspon. Oboje imamo isofix u autima ali nemamo isofix sjedalice. Moj cetverogodisnjak je u sjedalici koja je podesiva te odgovara djetetu od 3 do 9 godina.
Za novorodjence bih preporucila kisobran kolica sa 0 polozajem i posebno auto sjedalicu / nosiljku. Isto tako je jako bitna velicina spremisne korpe na kolicima
-
blugirl
#14 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Pozdrav!
Ja bih uvijek preporucila kolica 3u1, iz vise razloga. Prije svega, mislim da je korpa neophodna. Svakako moras izac iz kuce pac bar nekoliko puta vani s bebom u prvih 5 mjeseci, da je najhladnija zima. I ko moze toliko biti u kuci?! Moras izac iz porodilista, moras bar 2x kod doktora, cjepljenje, kukovi, itd, mama ce sigurno htjet medju ljude, a koliko se sjecam, nece bas rado igdje bez bebe. I sta ces onda s bebom, nosit je u rukama? Dobro, ima opcija i sling marame, ali meni to nijebilo prakticno. Ionako ti je vazda vruce dok dojis
. Meni se korpa isplati i za 6 izlazaka.
Nulti polozaj kisobran kolica nije predvidjen za novorodjence, vec za malo starije dijete, pa ako ti zaspi u kolicima. Iskreno, mene bi bilo strah da mi beba ne sklizne jer jos nema dovoljnu tezinu za kisobran kolica.
Ja sam imala bugaboo cameleon kolica, koja su imala korpu koja se moze "pretvorit" u sjedalo nakon 5 mjeseci. http://www.bugaboo.com/400
Da nisam bila u situaciji kupit kolica vani, kupila bih peg perego pliko3. Preporucujem svakako aluminij jer je laksi. Danas mislim da su skoro sva kolica podesiva po velicini. I obavezno gledati da su navlake perive
E sad auto sjedalica. Te sjedalice 0+ su anatomski gradjene da oponasaju polozaj djeteta u utrobi. Dijete dakle ne sjedi na guzi vec prakticno se vise oslanja na ledja. Mora biti okrenuta suprotno od smjera voznje, mislim cak i da se sve moraju pricvrstit pojasom, jer u slucaju kocenja ili ne daj Boze cega drugog, dijete nema dovoljno jake misice vrata, meku kicmu, pa....ne daj Boze. Ali svakako vaditi dijete svako 2 sata kod duzih putovanja.
Za dalje AS u svakom slucaju preporucujem isofix ako imate mogucnost u autu. Zasto? Zato sto sigurnost mora biti na prvom mjestu. Ja sam uvijek konsultirala http://www.adac.de/infotestrat/tests/ki ... fault.aspx, i uvijek kupovala najbolje.
Sigurno da ce svako odluciti prema svojim mogucnostima, ali ako mozete, kupite svojoj bebi sve sto joj je potrebno!
Ja bih uvijek preporucila kolica 3u1, iz vise razloga. Prije svega, mislim da je korpa neophodna. Svakako moras izac iz kuce pac bar nekoliko puta vani s bebom u prvih 5 mjeseci, da je najhladnija zima. I ko moze toliko biti u kuci?! Moras izac iz porodilista, moras bar 2x kod doktora, cjepljenje, kukovi, itd, mama ce sigurno htjet medju ljude, a koliko se sjecam, nece bas rado igdje bez bebe. I sta ces onda s bebom, nosit je u rukama? Dobro, ima opcija i sling marame, ali meni to nijebilo prakticno. Ionako ti je vazda vruce dok dojis
Nulti polozaj kisobran kolica nije predvidjen za novorodjence, vec za malo starije dijete, pa ako ti zaspi u kolicima. Iskreno, mene bi bilo strah da mi beba ne sklizne jer jos nema dovoljnu tezinu za kisobran kolica.
Ja sam imala bugaboo cameleon kolica, koja su imala korpu koja se moze "pretvorit" u sjedalo nakon 5 mjeseci. http://www.bugaboo.com/400
Da nisam bila u situaciji kupit kolica vani, kupila bih peg perego pliko3. Preporucujem svakako aluminij jer je laksi. Danas mislim da su skoro sva kolica podesiva po velicini. I obavezno gledati da su navlake perive
E sad auto sjedalica. Te sjedalice 0+ su anatomski gradjene da oponasaju polozaj djeteta u utrobi. Dijete dakle ne sjedi na guzi vec prakticno se vise oslanja na ledja. Mora biti okrenuta suprotno od smjera voznje, mislim cak i da se sve moraju pricvrstit pojasom, jer u slucaju kocenja ili ne daj Boze cega drugog, dijete nema dovoljno jake misice vrata, meku kicmu, pa....ne daj Boze. Ali svakako vaditi dijete svako 2 sata kod duzih putovanja.
Za dalje AS u svakom slucaju preporucujem isofix ako imate mogucnost u autu. Zasto? Zato sto sigurnost mora biti na prvom mjestu. Ja sam uvijek konsultirala http://www.adac.de/infotestrat/tests/ki ... fault.aspx, i uvijek kupovala najbolje.
Sigurno da ce svako odluciti prema svojim mogucnostima, ali ako mozete, kupite svojoj bebi sve sto joj je potrebno!
- zgiba
#15 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Eh sad, svako ima svoje misljenje i svoja iskustva. Mene je recimo elesticna marama za nosenje spasila tokom prve godine djeteta cisto iz prakticnih razloga, jer moji roditelji recimo stanuju 500 metara od mene, ali nikada do njih nisam mogla kolicima jer su automobili parkirani na trotoaru, pa kolica mozes voziti samo cestom
Tako da bih ja (za Sarajevo) od sveg srca preporucila maramu ili sling (kome odgovara). Djeca jako vole nosenje, obje ruke su ti slobodne, ako je hladno mozes preko zakopcati jaknu i sl.
Tako da bih ja (za Sarajevo) od sveg srca preporucila maramu ili sling (kome odgovara). Djeca jako vole nosenje, obje ruke su ti slobodne, ako je hladno mozes preko zakopcati jaknu i sl.
- Mis mekinjas
#16 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
JanuaryJones wrote:Slika, link, opis? Koja su kolica u pitanju?Mis mekinjas wrote:Meni prijateljica rekla da je znala I bila pametna kupila bi sa vise polozaja Maclaren kolica. Tako da cemo vjerovatno ta. Ne znam ima li ih u Sarajevu.

Bugaboo Cameleon 3 – za novorođenče i dijete do samostalnih koraka.
Lagana i kompaktna kolica pogodna za sve terene. Kolica Bugaboo Cameleon inovativnim dizajnom, vrhunskim materijalima i širokim spektrom boja zadovoljavaju sve potrebe roditelja diljem svijeta.
Treća generacija kolica ovog kultnog proizvođača donosi rješenja inženjera i dizajnera koja omogućuju jednostavno korištenje i učinkovitost i funkcionalnost.
Inovacije treće generacije Cameleon kolica potvrđuju funkcionalnost - lakše sklapanje konstrukcije kolica – podizanjem ručke jednom rukom. Pored toga, rotirajuća ručka omogućava lakši pristup Vašem djetetu. Sama konstrukcija u novoj generaciji Cameleon 3 je poboljšana spojnim zglobovima na konstrukciji koji omogućavaju čvrstoću konstrukcije kolica.
Kolica nove generacije Cameleon 3, omogućavaju sklapanje košare za novorođenče što osigurava više mjesta u prtljažniku Vašeg automobila. Košara ispod sjedišta je povećana te omogućava dodatan prostor za odlaganje stvari. Brzo otpuštanje kotača, poboljšan kočioni sustav i sigurnosna kopča pružaju sigurnost i zaštitu prilikom vožnje, neovisno o terenu po kojem se krećete kolica Cameleon 3 osiguravaju ugodnu i laku vožnju.
U cijenu su uključeni košara od rođenja do 6.mjeseci starosti, bazna tkanina košare s okvirom, ručka, bazna tkanina sjedala, torba ispod sjedala za odlaganje stvari, kišna navlaka, zaštitna mreža za komarce. Set tkanina u boji koji uključuje -,tkaninu za prekrivanje košare,tkaninu krova u boji.
Koštaju više od 1000€.
A ima i u Adax-u. Tamo sam našla isto svakakvih kolica...
Imaju i skupih i jeftinijih.
- JanuaryJones
#17 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Rado bih pokušala i sa maramom, ali to bi mi neko stručan ili iskusan trebao pokazatizgiba wrote:Eh sad, svako ima svoje misljenje i svoja iskustva. Mene je recimo elesticna marama za nosenje spasila tokom prve godine djeteta cisto iz prakticnih razloga, jer moji roditelji recimo stanuju 500 metara od mene, ali nikada do njih nisam mogla kolicima jer su automobili parkirani na trotoaru, pa kolica mozes voziti samo cestom![]()
@miš, @blugir, @Keiko hvala što ste podijelile iskustva i savjete. Uzela sam sve u obzir, pročitala i prostudirala
-
Keiko
#18 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Licno nisam probala maramu ali sam imala BabyBjorn nosilicu koja je bila super (kad smo se ustelili). Slazem se sa @zgiba da je sve stvar misljenja i licnog iskustva. Samo bih napomenula da ce ti kao i svugdje, prodavnice bebi opreme pokusat' utrapit' svakakvog (skupog) smeca jer si uplasena i nervozna (kao i sve ostale) prvi put mama.JanuaryJones wrote:Rado bih pokušala i sa maramom, ali to bi mi neko stručan ili iskusan trebao pokazatizgiba wrote:Eh sad, svako ima svoje misljenje i svoja iskustva. Mene je recimo elesticna marama za nosenje spasila tokom prve godine djeteta cisto iz prakticnih razloga, jer moji roditelji recimo stanuju 500 metara od mene, ali nikada do njih nisam mogla kolicima jer su automobili parkirani na trotoaru, pa kolica mozes voziti samo cestom![]()
Tako da bih ja (za Sarajevo) od sveg srca preporucila maramu ili sling (kome odgovara). Djeca jako vole nosenje, obje ruke su ti slobodne, ako je hladno mozes preko zakopcati jaknu i sl.uvijek mi se sviđala ideja sa sling maramom!
@miš, @blugir, @Keiko hvala što ste podijelile iskustva i savjete. Uzela sam sve u obzir, pročitala i prostudirala
Ja sam inace pragmaticna i prakticna po prirodi ali sam i uz najbolje 'kupit' cemo ako nam bude trebalo kad se beba rodi' napore opet zavrsila sa nekoliko hiljada Eura budalastina koje smo koristili par puta a onda ili poklonili ili bacili u smece. Zato oprez!
Cesto pomislim da bih trebala sjesti i napisati 'prirucnik' za jednostavno i lako roditeljstvo. Ako treba bilo kakav savjet u vezi bilo cega, samo pitaj. Nisam nikakav samo-proklamovani ekspert ali nisam imala nikog u blizini da bi mi i malo pomogao oko bebe tako da imam milijun i jedan savjet o tome kako sebi olaksat'.
U svakom slucaju, sa srecom i sve najbolje.
- JanuaryJones
#19 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Hvala puno. Svaki savjet i pomoć je dobrodošao. Nisam uplašena ni nervozna ali kako mi je prvo dijete imam milion pitanja, i naravno želim najbolje za svog bebača
hvala još jednom, fakat 
- zgiba
#20 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Normalno je da svi mi zelimo najbolje za svoje dijete, ali mnoge stvari koje zamisljamo prije poroda (narocito prvog djeteta) pokazu se kao neizvodive.
Moja djevojcica ni u ludilu nije htjela u kolica koja smo kupili prije poroda, razlog, nije me mogla vidjeti kad je u kolicima, tako da smo na kraju morali kupiti jos jedna kolica kod kojih se sjediste moze okrenuti prema meni.
Voljela je maramu i ova druga kolica, ali prva su bila totalni promasaj.
Moja preporuka je da vodis racuna i o sebi.
Odgovori sama sebi na ova pitanja pa ce ti biti lakse donijeti odluku:
1. da li kolica moras nositi uz stepenice - u svakom slucaju biraj laksa jer ces cesto biti u situaciji da sama (sa bebom) moras nositi/podizati kolica
2. da li se mogu sklopiti jednom rukom, da li se mogu voziti jednom rukom
3. koliko prostora zauzimaju u gepeku - provjeri dimenzije gepeka i koliki je otvor istog, puno su prakticnija ona koja se SKLAPAJU kao kisobran kolica (kad se sklope duga su i uska) nego ona koja se sklapaju na pola i zauzmu citav pod gepeka
4. po kakvom terenu ih planiras voziti - neravan teren veci tockovi, asvalt i manje neravnine manji tockovi (sa manjim tockovima mozes ce cak penjati i uz stepenice bez podizanja kolica).
Uh, ja se raspisah, ali nadam se da sam ti bar malo pomogla
Moja djevojcica ni u ludilu nije htjela u kolica koja smo kupili prije poroda, razlog, nije me mogla vidjeti kad je u kolicima, tako da smo na kraju morali kupiti jos jedna kolica kod kojih se sjediste moze okrenuti prema meni.
1. da li kolica moras nositi uz stepenice - u svakom slucaju biraj laksa jer ces cesto biti u situaciji da sama (sa bebom) moras nositi/podizati kolica
3. koliko prostora zauzimaju u gepeku - provjeri dimenzije gepeka i koliki je otvor istog, puno su prakticnija ona koja se SKLAPAJU kao kisobran kolica (kad se sklope duga su i uska) nego ona koja se sklapaju na pola i zauzmu citav pod gepeka
4. po kakvom terenu ih planiras voziti - neravan teren veci tockovi, asvalt i manje neravnine manji tockovi (sa manjim tockovima mozes ce cak penjati i uz stepenice bez podizanja kolica).
- JanuaryJones
#21 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Ovo su sve super stvari za uzeti u obzir i svakako od velike pomoćizgiba wrote:Normalno je da svi mi zelimo najbolje za svoje dijete, ali mnoge stvari koje zamisljamo prije poroda (narocito prvog djeteta) pokazu se kao neizvodive.
Moja djevojcica ni u ludilu nije htjela u kolica koja smo kupili prije poroda, razlog, nije me mogla vidjeti kad je u kolicima, tako da smo na kraju morali kupiti jos jedna kolica kod kojih se sjediste moze okrenuti prema meni.![]()
Stepenice nisu problem, jer imamo lift a modele kolica svakako planiramo probati...po sebi, visinom i kako 'leže' na cesti.
Ostalo ćemo da premjerimo i izvagamo
- DaffyDuck
#22 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
JanuaryJones wrote:I još jedno pitanje vezano za sistem kolica + autosjedalica 0+. Pročitala sam da nije preporučljivo vozati autosjedalicu na kolicima iako je takav sistem fabrički predviđen. Ako je OK voziti dijete u autu zašto je problem namontirati sjedalicu na kolica i koristiti za kraće šetnje? Molim iskusnije za komentar.
Ja sam koristila sjedalicu za krace setnje i nije bilo nikakvih problema. Koliko znam radi se o tome da niije preporuceno za duze setnje, jer djetetu postane neudobno u tom polazaju nakon odredjenog vremenskog perioda.
Moje iskustvo je bilo sa kolicima 3u1, tada najnovija chiccova linija living. Sjedalica 0+, nosilica i kolica. Nosilicu nismo puno koristili, mozda do 3 mjeseca, bila nam je super da kada odemo negdje da beba moze mirno i udobno spavati kao u kreveticu.
Sjedalicu smo maksimalno iskoristili jer smo bas puno putovali, skoro svaki vikend i koristili smo je negdje do prve godine. Koliko se sjecam do tri mjeseca se koristi okrenuta prema sjedistu i sa jastucicem koji malo popuni sjedalicu i popravi djetetu polozaj, a kasnije bez jastuka i okrenuta naprijed, pa se dobije i na prostoru i bas fino prati djetetov rast. Kolica imaju opciju okretanja sjedista naprijed i nazad. Sama kolica nismo ni istestirali kako treba, jer gospodin ne zeli da se voza u kolicima, samo na motoru
Mi smo pogrijesili pri kupovini iduce autosjedalice jer smo kupili onu sto se namjesta uz odgovarajucu dob, 9-36kg. Dok je dijete jos manje izuzetno je neudobna i tvrda, pogotova za duza putovanja.
-
pearlica
#23 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
Mi imamo nekoliko razlicitih kolica ali najbolja su definitivno Bugaboo Cameleon i vrijedna svakog eura. To su (meni) najlaksa kolica za gurati i za upravljati. Mozes ih bukvalno jednim prstom gurati i upravljati (sto zatreba). Imaju presvlake svakakvih boja sto je super. Zimske gume kada je snijeg (jer one standardne ne idu po sinjegu), mi imamo i bagaboo tasnicu i drzac za kafu, suncobran, imaju i bugaboo za dvoje djece, bugaboo footmuff, ima adapter za auto sjedalice ma ta kolica su jedna od svih tih stvari koje smo pokupovali sto mi se najvise svidjela.
Sto se tice auto sjedalica mislim da je kod njih najvaznija sigurnost znaci covjek treba citati testove. Znam da ljudi gledaju da je jeftina i da lijepo izgleda ali ipak auto sjedalica je tu da bi u slucaju saobracajne nesrece dijete prezivjelo. Tako da gledajte kvalitet, sigurnost i googlajte testove (jer nema teoretske sanse da je sami mozete testirati). Ja kada nisam pala u nesvjest kada sam vidjela u kakve sve sjedalice ljudi stavljaju svoju djecu. Isto tako mnoge auto sjedalica koje nisu dozvoljene koristiti u EU jer su opasne po zivot se slobodno prodaju u BiH. Ja iskreno ne vidim poentu uopste kupovati sjedalicu ako nije sigurna. Ima primjera gdje su ljudi samo malo jace zakocili (znaci nije doslo do sudara) pa je dijete izletilo iz sjedalice ili je zajedno sa sjedlicom poletjeli naprijed... uglavnom testovi, testovi i samo testovi a takvi se prave svake godine pa nemam pojma koje sjedalice su sada 2013 god najbolje.
Sto se tice auto sjedalica mislim da je kod njih najvaznija sigurnost znaci covjek treba citati testove. Znam da ljudi gledaju da je jeftina i da lijepo izgleda ali ipak auto sjedalica je tu da bi u slucaju saobracajne nesrece dijete prezivjelo. Tako da gledajte kvalitet, sigurnost i googlajte testove (jer nema teoretske sanse da je sami mozete testirati). Ja kada nisam pala u nesvjest kada sam vidjela u kakve sve sjedalice ljudi stavljaju svoju djecu. Isto tako mnoge auto sjedalica koje nisu dozvoljene koristiti u EU jer su opasne po zivot se slobodno prodaju u BiH. Ja iskreno ne vidim poentu uopste kupovati sjedalicu ako nije sigurna. Ima primjera gdje su ljudi samo malo jace zakocili (znaci nije doslo do sudara) pa je dijete izletilo iz sjedalice ili je zajedno sa sjedlicom poletjeli naprijed... uglavnom testovi, testovi i samo testovi a takvi se prave svake godine pa nemam pojma koje sjedalice su sada 2013 god najbolje.
- JanuaryJones
#24 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
@DuffyDuck na kakvom motoru, velikom ili dječijem?
@pearlica što se tiče autosjedalice, gledaćemo svakako na kombinaciju EU standarda, sigurnosti i kvalitete. Na tome nećemo šparati jer dosta vremena provodimo u autu. Hvala na sugestijama
@pearlica što se tiče autosjedalice, gledaćemo svakako na kombinaciju EU standarda, sigurnosti i kvalitete. Na tome nećemo šparati jer dosta vremena provodimo u autu. Hvala na sugestijama
- DaffyDuck
#25 Re: Kolica i autosjedalice - ALL ABOUT
djecijem, djecijem
nadam se da ce ga ta ljubav proci kad naraste, da ne brinem
nadam se da ce ga ta ljubav proci kad naraste, da ne brinem