Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

lijepa u dusi

#26 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by lijepa u dusi »

Koji god kolac da im odlucis donijeti, bice odusevljeni jer ne znaju dalje od kuglofa, kad su domaci kolaci u pitanju :D

Napravi im Begovu corbu, ona je jednostavna ili sto da ne i klepe... Cijene mesa su otprilike jednake nasim... A nisu toliko ni zahmetli.

Odavde ponesi koju baklavu, u njih ne idu jaja i mislim da ne bi trebale biti kvarljive.

I moli Boga da ce se obradovati kolacima, a ne necemu drugom. :D sretno
insomnia78

#27 Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by insomnia78 »

Ma kakvi kolaci i gluposti
Pa ne ides na mevlud
Zavisi koliko si spremna potrositi ali moze se tu lijepa kombinacija alkohola i mezetluka spremiti
Peovjeris koliko je kojeg alkohola moguce unjeti i onda krenes. Ili npr uzmes dvije, tri vrste rakije i opletes. Mozes i neko domace vino. Imas ovih hercegovackih gotivno upakovanih i prilicno kvalitetnih
Gl'aj ovo npr
Image
Da se ne postidis Obami otici u goste
Pa to su mladji ljudi spremni na provod i zajebanciju
Upakujes komad domaceg su'og mesa i kolut sudzuke
Ima da posjedite ko lordovi i da se uvijek sjecaju bosne

S moje sokoćalo
Klitemnestraaa

#28 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

lijepa u dusi wrote:Koji god kolac da im odlucis donijeti, bice odusevljeni jer ne znaju dalje od kuglofa, kad su domaci kolaci u pitanju :D

Napravi im Begovu corbu, ona je jednostavna ili sto da ne i klepe... Cijene mesa su otprilike jednake nasim... A nisu toliko ni zahmetli.

Odavde ponesi koju baklavu, u njih ne idu jaja i mislim da ne bi trebale biti kvarljive.

I moli Boga da ce se obradovati kolacima, a ne necemu drugom. :D sretno
Nemaju čemu drugom, if you know what I mean. :cuvajse: Inače CS community nije u tom fazonu, cilj svega je ugostiti druge kako bi mogao imati recenzije i besplatno noćiti kod drugih.
Klitemnestraaa

#29 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Eh drugovi i drugarice,

Poklon je gotov. :sretan: Kupila sam ukrasne flaše, nisu lijepe, ali su petaka. Ima slika Travnika na njima. Višnjevaču nigdje s glave nisam našla, pola Vlašića obišla, ljudi tek nakiselili višnje. Kupila sam orahovaču, ustvari dobila. Taman litra, a ove četiri po 0.25. Pored toga, kupila sam dva sira. Vakumirani su i mogu preživjeti put. Dva nosim jer ću obići dva grada, svakom domaćinu po sir i flašicu, a dvije flašice nosim za svaki slučaj ako uspijem nekad kasnije još negdje putovati.
insomnia78

#30 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by insomnia78 »

Dobar izbor

S moje sokoćalo
Klitemnestraaa

#31 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Evo ovdje se vide flašice, samo što su još zapakovane. One su 0.25, preskupe mi bile one litarske, a i nemam pojma hoće mi im se rakija svidjeti, ovo ja više simbolično nego što ćemo piti. Ovo je neki sir onako žut, masan, može za paste, makarona i toga ako im se ne svidi za meze.
Bil još nešto trebala uzeti ili je dosta?

Image
insomnia78

#32 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by insomnia78 »

Ma nece flase niko ni gledati, vjeruj

S moje sokoćalo
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#33 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

Klitemnestraaa wrote: Nemaju čemu drugom, if you know what I mean. :cuvajse: Inače CS community nije u tom fazonu, cilj svega je ugostiti druge kako bi mogao imati recenzije i besplatno noćiti kod drugih.

pa sto odmah ne rece da je ovo u pitanju i kakvi su ciljevi, da ti osim namirnica skontamo, recepture, strategiju, taktiku, scenski nastup...
ima nas koji smo tako nesto radili prije 35 godinna ...

nesto si mi plaho zbrdazdolisana :D

kakav je zuti vlasicki sir... to ne postoji ...da se nisi toliko istrosila" reko bi ti da to zuto bacis pujdi ...

to uopste nije sir za reprezentacije Vlaica i Travnika ..

steta je sto nisi kupila orginalni vlasicki ovciji sir ..
njemci imaju zutih kravljih sireva hiljadama vrsta ali su jako tanki sa kategorijama vlasickog sira ..

vlsici sir je iz kategorije kao i grcka Feta: ovciji sir iz salamure ... taj je sir takodje genijalan za tjestenine, rizota, sosove, salate, dresing za saltu .. recimo da si uz sir ponijela koji frk sudjzuke pa napraviti nesto kao Vlasicki rizoto: svaki domacin ima rize i luka pa ne moras to nositi
jelo bi bilo reprezentativnog okusa na sudzuku i vasicki sir i stvarno bi domacinima ponudila nesto novo ..
znas koji se genijalni sosovi za meso i tjestenine, dresinzi za stalet mogu napraviti na bazi Vlasickog sira i sudzukee ..
ne trosis puno sira i sudzuke a domacinima serviras mnogo za njih specificne arome iz tvog kraja

a tek da znas travnicke šljivice sa suhim mesom napravit... haos...
idu uz sve: rizu, tjeteninu, krompir, piree ..prosto a jedinstveno jelo ali i kao prilog.. receptura jednostavna svi sastojci suhi i laki za transport .. ne ide velika kolicina po jelu, pa mozes dobro proc organizaciono i ekonamski a efektno - za 5 mishelin stara
na netu imas Bosanski kuhar Alije laksica sa recepturama.. sljivice su mislim na 135 strani ..
Klitemnestraaa

#34 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Joj kontam možda im se neće svidjeti, možda im bude prejak, štajaznam. Rekoh ovaj žuti je univerzalni, svi ga vole. A ne umijem praviti aman zaman ne znam ni ja šta, skuham makarone i naribam sira i gotovo. :D
Toto

#35 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

Klitemnestraaa wrote:Joj kontam možda im se neće svidjeti, možda im bude prejak, štajaznam. Rekoh ovaj žuti je univerzalni, svi ga vole. A ne umijem praviti aman zaman ne znam ni ja šta, skuham makarone i naribam sira i gotovo. :D
ides na najmocnije triste na svijetu koji imaju ticijeg mlijeka i sireva koje ti ni u snu nisi mogla zamisliti, pa nemoj da si snob :D
a vjeruj mi da se sa Vlasickim sirom imas cima podiciti
svaki ovciji sir pa i oni njemacki imaju intezivniji miris..
radi se o posebnoj tehnologiji sirenja i konzervaciji vlaickog sira koju svabe bas i nemjau u svojoj tradiciji
rekoh ti njemci imaju uglavnom fetu od tih vrsta sireva

na netu mozes da nadjes dosta sosova/dresinga na bazi feta sira i jogurta pa Fetu zamjeni sa vlasickim .. dodas nas a svjetski sudzuk i to je to ..

ja u sos sitno isjeckam sudzuke ili suha mesa radi loklne arome.
sos je najbolji ako se pravi na toplo; blagim zagrijajvanjem se inteziviraju arome sira suduke i etericnih ulja iz zacina
sos trehnes po tjestenini moze i na solo rizu :D

prvo trehnes na slabu vatru suduk i zacine, pa cim pocne da se otapa loj iz suduke i sire mirisi etericnih ulja trehens jogurt i sir i mjesas na blagoj vatri da se arome izjednace ..

sertan put i puno uspjeha
Klitemnestraaa

#36 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Hvala svima. Prvi grad je osvojen, kod prvog sam gosta.
Za rakiju je rekao da cemo piti, a sto se tice sira intolerantan je na laktozu pa ga ne smije jesti. :(
Kakav sam baksuz drugi ce vegan biti. :-)
Toto

#37 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

Klitemnestraaa wrote:Hvala svima. Prvi grad je osvojen, kod prvog sam gosta.
Za rakiju je rekao da cemo piti, a sto se tice sira intolerantan je na laktozu pa ga ne smije jesti. :(
bogme ti nisi baksuz cim se dvi hfte ne javljas mora da uzivas
Klitemnestraaa

#38 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Toto wrote:
Klitemnestraaa wrote:Hvala svima. Prvi grad je osvojen, kod prvog sam gosta.
bogme ti nisi baksuz cim se dvi hfte ne javljas mora da uzivas
S drugim sam pila rakiju, ja čašicu, on ostalo. Treći je bio vegan i nije pio alkohol. Četvrtom sam ostavila u sobu, ne znam ni je li skontao, nije ništa spomenuo. S putovanjem sam završila, prekul je bilo, bome sam uživala. Sad radim pa nemam vremena da se javljam.
Toto

#39 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

pisi memoare ..kad stignes :mrgreen:
Post Reply