Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Klitemnestraaa

#1 Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Zdravo. Uskoro idem na jedno putovanje i bit ću smještena kod lokalaca preko Couchsurfinga. Budući da će oni (vjerojatno) meni kuhati svoja tradicionalna (njemačka) jela, voditi me na pivu te me ugostiti na meni je red da se odužim kao gost.

1. Mislila sam jednu noć da ja pravim večeru. Ne znam šta ponijeti? Stvar je u tome da putujem busem skoro dva dana. Htjela sam klepe pa da tamo samo skuham, međutim mama mi veli da su kvarljive. Treba mi nešto dakle da nije gotovo, ne mogu ćevape ponijeti npr. jer sam kod jednog lokalca 2 dana, zatim još jedan dan puta i kod drugog 2 dana. Pitu vala ja ne razvijala. Pada li ikome išta na um? Meni jedino rakija se čini dobrom idejom?

2. Šta da kupim kao gost? Prvi mi je put da putujem preko Couchsurfinga i koliko znam nepisano je pravilo da ne dođem praznih ruku, pa sam opet kontala nešto šta podsjeća na BiH, jel? Riječ je o mladićima u kasnim dvadesetim, žive s cimerima ili sami pojma nemam, vole putovati tu smo se našli, sem toga nemam pojma šta vole, šta ne, pa ono ide nešto generalno šta se inače nosi, neka sitnica?
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Matijevic_Vlado »

Ima nesto sto nije kvarljivo ;-)
Krokodajl

#3 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Krokodajl »

Što se hrane tiče nemam pojma.
A za ponijeti, kupi u badem butiku onaj rahatlokum sarajevski, šaren onako ima 3 vrste u kutiji i uz to neki liker, rakiju Bosansku šta ja znam, recimo šljivovicu...
Klitemnestraaa

#4 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Krokodajl wrote:Što se hrane tiče nemam pojma.
A za ponijeti, kupi u badem butiku onaj rahatlokum sarajevski, šaren onako ima 3 vrste u kutiji i uz to neki liker, rakiju Bosansku šta ja znam, recimo šljivovicu...
Ja sam mislila višnjevaču jer mi je jedina ta normalna, ostale su mi k'o aceton. :cuga: :cuga: :pijani: :pijani:

Samo ne znam gdje to ima kupiti, u Travniku sam trenutno, ne znam je li ima uopće u prodaji ili da hodam po selima ima li iko domaće..
L u c i f e r

#5 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by L u c i f e r »

aaa zato si ti bila kod ženskog vodoinstalatera :oops:

neka neka

pametno
Krokodajl

#6 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Krokodajl »

To oko kupnje višnjevače ti ne bih mogao pomoći, moja preporuka ti je da kupiš negdje gdje imaš ambalažu i ta sranja (zbog granice) a gdje u Travniku ima kupit ne znam, vjerovatno imaš u Bingu, Konzumu, kvaliteta vjerovatno nije neka ali bitna je namjera jelde ? :D
Montana

#7 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Montana »

kruškovac svatovski
linoladu
smoki
lavandino ulje
sirup od bazge
pekmez od šipka
šlag sane za kuhanje 500ml
baklave
ormašica
kokte
ajvar domaći
paradajiza iz bašte
paštete
ExNihilo

#8 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by ExNihilo »

Hurmašice.
Klitemnestraaa

#9 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Krokodajl wrote:To oko kupnje višnjevače ti ne bih mogao pomoći, moja preporuka ti je da kupiš negdje gdje imaš ambalažu i ta sranja (zbog granice) a gdje u Travniku ima kupit ne znam, vjerovatno imaš u Bingu, Konzumu, kvaliteta vjerovatno nije neka ali bitna je namjera jelde ? :D
Ima mama nekog lika iza devet gora, iza devet planina. Ali veli flaše su one obične, ružne. Pa sam kontala kupiti u ovim suvenirinicama ukrasne flaše od pola litre i svakom po pola, dosta im. Mada evo kući vele đe ću višnju, ona je za curice. :helou: Pa valjda me neće roviti na granici, mislila sam sakriti u kofer, haha. :-D A i smije se prenijeti, ja sam prenosila iz Španije 2 litra bez problema. Bojim se i da mi se ne razbije u koferu, dvije flaše su to.

Joj ne znam ni ja, majkem'. :roll1: :koluta:

Ima li iko ikakvu bolju ideju?
Klitemnestraaa

#10 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

ExNihilo wrote:Hurmašice.
Mogul preživjeti dva dana u bunkeru Centrotransovog busa?
ExNihilo

#11 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by ExNihilo »

Klitemnestraaa wrote:
ExNihilo wrote:Hurmašice.
Mogul preživjeti dva dana u bunkeru Centrotransovog busa?
Mogu, ako su u agdi. Ja nosio, preživjele 24h u bunkeru plus još par dana u pokvarenom frižideru.
Klitemnestraaa

#12 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Montana wrote:kruškovac svatovski
linoladu
smoki
lavandino ulje
sirup od bazge
pekmez od šipka
šlag sane za kuhanje 500ml
baklave
ormašica
kokte
ajvar domaći
paradajiza iz bašte
paštete
Vidiš mogla bih smoki, znam da ga vani nema. :thumbup:
Ostalo mi je malo too much, idem mladima koji nikad nisu bili na Balkanu pa da im uvalim kilu ajvara i ono još očekujem da im se svidi (a ni ja ga ne volim, haha :D )..
Kolači su isto super ideja, moram provjeriti mogu li izdržati vrelinu 4-5 dana u najgorem slučaju (dok ne dođem do drugog lokalca, jel).
insomnia78

#13 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by insomnia78 »

Naravno da ima smokija

S moje sokoćalo
Klitemnestraaa

#14 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

insomnia78 wrote:Naravno da ima smokija

S moje sokoćalo
Ja gledala na youtube-u video Amerikanci prvi put u životu probavaju smoki. :D
insomnia78

#15 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by insomnia78 »

Ma 'ta ce Ameri
U Evropi ga ima. Kod mene djete redovno klopa

S moje sokoćalo
Montana

#16 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Montana »

konzum i te trgovine imaju suhe kolače,u onim plastičnim dozama po pola kile.ukusni su i mogu dosta dana preživit..pa vidi i to ko alternativu.

sretan put :thumbup:
Klitemnestraaa

#17 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Montana wrote:konzum i te trgovine imaju suhe kolače,u onim plastičnim dozama po pola kile.ukusni su i mogu dosta dana preživit..pa vidi i to ko alternativu.

sretan put :thumbup:
To mi je plan B, hvala. :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#18 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

gurabije su nekad mogle durat do Stambola pjeske ..
pukepuke

#20 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by pukepuke »

Je li ti preskup ovaj neki tvrdi sir, Livanjski, Cincar, mislim da bez problema mogu izdržati to putovanje, malo će se oznojiti u putu, pa kad stigneš opet ih stavi u frižider.
Kolači u agdi i svi suhi kolači mogu preživjeti.
Altsa

#21 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Altsa »

Montana wrote: ormašica
:lol: :lol: :lol:
Filter

#22 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Filter »

Toto wrote:gurabije su nekad mogle durat do Stambola pjeske ..
gurabija jedino i valja kad odstoji par dana na kredencu... :roll: sad mi se jedu gurabije :cry:

a za prijedlog... suho meso, rakija, kadaif, baklava... sve moze durat i do marsa
KB9

#23 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by KB9 »

Matijevic_Vlado wrote:Ima nesto sto nije kvarljivo ;-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Klitemnestraaa

#24 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Klitemnestraaa »

Filter wrote:
gurabija jedino i valja kad odstoji par dana na kredencu... :roll: sad mi se jedu gurabije :cry:

a za prijedlog... suho meso, rakija, kadaif, baklava... sve moze durat i do marsa
Joj ja pola ovih stvari nemam pojma šta su, bit će i njima i meni prvi put da probavamo. :pisnuo:

Danas se idem o rakiji raspitati, baklava i hurmašica su opcija ispod, oni Konzumovi su plan B.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#25 Re: Koju hranu kao poklon ponijeti u inostranstvo, a da nije kvarljiva u putu busem?

Post by Toto »

Klitemnestraaa wrote:
Filter wrote:

Joj ja pola ovih stvari nemam pojma šta su, bit će i njima i meni prvi put da probavamo. :pisnuo:

Danas se idem o rakiji raspitati, baklava i hurmašica su opcija ispod, oni Konzumovi su plan B.
ako se ne varam: negdje si spominala mamu ...ako ona ne zna ovo sto i ti ne znas- a travnicanka je, onda ti nema druge: vec da u mame trazis bobonjeru al' samo onu sto je tri puta obasla cio Travnika. ta moze, garant, izdurat brodom do Tasmanije ..
Post Reply