Kartaske igre - pravila

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jeza u ledja

#1 Kartaske igre - pravila

Post by jeza u ledja »

Eh, pa ovako.

U zadnje vrijeme dosta slobodnog vremena provodim sa ekipom igrajuci izmedju ostalog i karata. Ovdje u Americi naravno igraju se neke druge igre, slicne nasima, ali ne iste. Svako malo pocnemo igrati neku novu igru i bla bla, pa sam ih ja tako naucio naseg remija, tablica, taca :D (koji je odlicna pjanska igra).

Helem, posto sam odsjecen od svojih kartaskih korijena po zadimljenim stanovima diljem SA neke sam igre zaboravio. Nigdje na netu nisam uspio naci nasu stranicu gdje se opisuju neke od mojih omiljenih igara, pa mi je palo na pamet da bi ovaj dio foruma mogao biti dobro mjesto za to.

Mene konkretno zanima da naucim/podsjetim se na pravila nekih igara koje sam zaboravio, pa sam mislio da bi ovdje bilo dobrih ljudi koji bi mogli u tome da mi pomognu. Mogli bi poceti od jedne igre, a onda dalje nastaviti sa doprinosima ostalih.

Ovako za pocetak, ako neko moze ukratko objasniti igru Lore, tj. svih igara u njoj (mescini da ih je bilo 6,7), nacin bodovanja i ostalo.

Unaprijed zahvalan. :)
van Basten

#2 Re: Kartaske igre - pravila

Post by van Basten »

eh lora... igra moga djetinjstva... odavno je ne poigrah... lakše bi se dalo objasniti uživo, ali eto... pretpostavljam da znaš elementarna pravila igre (32 karte 7-1, po 8 svakom igraču, ko baca ko odgovara i kako....), pa odmah na igre...
maximum - što više puta ponijeti rundu... svaka nošena -1
minimum - što manje puta ponijeti rundu... svaka runda +1
dame - svaka odnešena dama +2
kralj srce - ko ponese kralja srce + 4, također ko nosi zadnju rundu +4
srca - cilje je ili ponijeti svih 8 srca i tako dobiti -8 ili ne ponijeti nijednog. Jer ako se ponese 1,2,3...7 srca onda se ide u +1,2,3...7
2o - obavezno se mora ponijeti 2 rundeda bi se prošlo, ko pone3se 1 ili 0 +8... ko ponese 2 - 0 bodova, 3 - piše mu se -1...
najava - svako najavljuje koliko će rundi ponijeti nakon što se karte podijele. Zbir najavljenih rundi ne smije biti 8, ko ne ponese koliko je najavio piše mu se +8
žandar tref - igra se u paru sa igračem prekoputa... ko ponese žandara obojici iz para piše se +4.
lora - slaganje karti... ko započinje odlučuje od koje karte kreće slaganje, ako stavi npr.10, ide redom 10, žandar, cura, kralj, kec, sedmica... ko prvi ostane bez karti "izašao je" i piše mu se -8, ili manje ako je imao tački... ostalim se sabiraju karte i tačke (broj krugova gdje nisu imali šta složiti na stol)

eto, ja se sjetih ovih igara... bilo je njih više... znam da smo u jednom trenutku imali 12 igara, pa poslije jednu po jednu ukidali... prva je zaplatila memorija, koja je meni totalno bezveze igra i totalno izvan duha ostalih igara lore... onda se sjećam da smo znali igrati i kontra lore - znači cilj je NE izaći, ko izađe +8 mu je, ostali idu u minus karte + tačke... onda smo nekada igrali da neko dijeli cijelu ruku a igre se izmjenjuju redom, a nekada pomoću tabele gdje se dijelitelji mijenjaju svaku partiju a onaj koji prvi igra odlučuje (nakon što vidi karte logično) koja igra se igra...
Last edited by van Basten on 13/08/2008 00:42, edited 2 times in total.
omar little

#3 Re: Kartaske igre - pravila

Post by omar little »

Hoce me neko podsjetiti kako se igra taca i tablica? To, ja mislim, nisam igrala od djetinjstva...:D
jeza u ledja

#4 Re: Kartaske igre - pravila

Post by jeza u ledja »

van Basten wrote:eh lora... igra moga djetinjstva... odavno je ne poigrah... lakše bi se dalo objasniti uživo, ali eto... pretpostavljam da znaš elementarna pravila igre (32 karte 7-1, po 8 svakom igraču, ko baca ko odgovara i kako....), pa odmah na igre...
2o - obavezno se mora ponijeti 2 rundeda bi se prošlo, ko pone3se 1 ili 0 +8... ko ponese 2 - 0 bodova, 3 - piše mu se -1...
najava - svako najavljuje koliko će rundi ponijeti nakon što se karte podijele. Zbir najavljenih rundi ne smije biti 8, ko ne ponese koliko je najavio piše mu se +8
žandar tref - igra se u paru sa igračem prekoputa... ko ponese žandara obojici iz para piše se +4.
lora - slaganje karti... ko započinje odlučuje od koje karte kreće slaganje, ako stavi npr.10, ide redom 10, žandar, cura, kralj, kec, sedmica... ko prvi ostane bez karti "izašao je" i piše mu se -8, ili manje ako je imao tački... ostalim se sabiraju karte i tačke (broj krugova gdje nisu imali šta složiti na stol)

eto, ja se sjetih ovih 8 igara... bilo je njih više... znam da smo u jednom trenutku imali 12 igara, pa poslije jednu po jednu ukidali... prva je zaplatila memorija, koja je meni totalno bezveze igra i totalno izvan duha ostalih igara lore... onda se sjećam da smo znali igrati i kontra lore - znači cilj je NE izaći, ko izađe +8 mu je, ostali idu u minus karte + tačke... onda smo nekada igrali da neko dijeli cijelu ruku a igre se izmjenjuju redom, a nekada pomoću tabele gdje se dijelitelji mijenjaju svaku partiju a onaj koji prvi igra odlučuje (nakon što vidi karte logično) koja igra se igra...
E kralju hvala puno!! :thumbup:

Mislim da sam skonto sve igre. Jedino se ne sjecam ove sa zandarom i igrom u paru, ali hajd zvuci zanimljivo. :) (Nesto mi je inace ostalo u sjecanju da se moze igrat u timovima?)

Probacu naucit ekipu pa cemo vidjet. :D

PS: Zar nije bila isto igra 'srce', pa je cilj odnjeti sto manje srcadi, ili odnjeti sve pa dobijes -8 a ostali +8 tako nesto? Ili sam ja to pobrko sa onom igrom na kompjuteru Hearts? :-?
melb26sa

#5 Re: Kartaske igre - pravila

Post by melb26sa »

jeza u ledja wrote:
van Basten wrote:eh lora... igra moga djetinjstva... odavno je ne poigrah... lakše bi se dalo objasniti uživo, ali eto... pretpostavljam da znaš elementarna pravila igre (32 karte 7-1, po 8 svakom igraču, ko baca ko odgovara i kako....), pa odmah na igre...

eto, ja se sjetih ovih 8 igara... bilo je njih više... znam da smo u jednom trenutku imali 12 igara, pa poslije jednu po jednu ukidali... prva je zaplatila memorija, koja je meni totalno bezveze igra i totalno izvan duha ostalih igara lore... onda se sjećam da smo znali igrati i kontra lore - znači cilj je NE izaći, ko izađe +8 mu je, ostali idu u minus karte + tačke... onda smo nekada igrali da neko dijeli cijelu ruku a igre se izmjenjuju redom, a nekada pomoću tabele gdje se dijelitelji mijenjaju svaku partiju a onaj koji prvi igra odlučuje (nakon što vidi karte logično) koja igra se igra...
E kralju hvala puno!! :thumbup:

Mislim da sam skonto sve igre. Jedino se ne sjecam ove sa zandarom i igrom u paru, ali hajd zvuci zanimljivo. :) (Nesto mi je inace ostalo u sjecanju da se moze igrat u timovima?)

Probacu naucit ekipu pa cemo vidjet. :D

PS: Zar nije bila isto igra 'srce', pa je cilj odnjeti sto manje srcadi, ili odnjeti sve pa dobijes -8 a ostali +8 tako nesto? Ili sam ja to pobrko sa onom igrom na kompjuteru Hearts? :-?
Ima i ta sa srcima - ili sve ili nista da uzmes.
Amazonka27

#6 Re: Kartaske igre - pravila

Post by Amazonka27 »

loraaaaaaaa...godinama sam je igrala uz svijecu :D odlicna igra :D
van Basten

#7 Re: Kartaske igre - pravila

Post by van Basten »

jeste @jež... upravu si... bila su srca, po principu sve (-8) ili ništa (+7 i +1 npr)... kako rekoh, zaboravi se to u trenutku, pogotovo jer odavno nisam igrao... ugl, editovaću svoj prvi post ovdje i dodati srca, čisto radi preglednosti igara, pa da znaš - da ne pomisliš kako si prolupao ili sl kad vidiš srca gdje ih nije bilo :D
sretno sa učenjem ekipe :thumbup:
Bolesni Doktor

#8 Re: Kartaske igre - pravila

Post by Bolesni Doktor »

Ajde ako može netko na brzinu da me nauči kako se igra sedmice i remija?
dječak sa šibicama

#9 Re: Kartaske igre - pravila

Post by dječak sa šibicama »

Sedmicu i remi nisam igrao 15 godina, ali iz sjecanja, sedmica se moze igrati u dvoje ali je 2 protiv 2 odnosno u cetvero, najjace... to je prakticno ratovanje kartama, i zato mi je najdraza bila.

Remi je vise onako, za opustanje, laganica.

Sedmica, poredaju se cetvorica, tvoj partner je preko puta tebe, poenta je pratiti karte i "nadopunjavati" partnera, puniti ga poenima kad vidis da krece u napad, kad ima dovoljno aduta. Naravno, nema "signala" ocima, muvanja nogom ispod stola, to je zabranjeno :D

E sad, neko kaze da je pravilno i dopusteno dati informaciju suigracu "uzmi" ili "puni", ali mi smo igrali bez toga, dakle cisti blef i pratis karte, puno je teze ali i zanimljivije.

Igra se sa 4 karte svaki, pa uzimas nove, po potrebi, ali fakat ne sjecam detalja. Imas na netu sigurno. Igra se na runde koliko se sjecam, onaj koji krece krug krece sa dvije karte koje ima, ili rizikuje i nada se da njegov suigrac ima istu kartu. Kad se zatvori krug, pocetni igrac uzima rundu ako niko nije odgovorio sa istom kartom, ako jeste onda otvara novu rundu ako ima istu kartu. Racunaju se desetke i asevi. Sedmica nosi sve. Dalje se ne sjecam :D

Remi je fora slaganje karti, po brojevima ili po znaku, imas otvaranje na 51 ako se dobro sjecam, ili ides na "hand" gdje dobijas maksimalan broj poena, dobitnik uglavnom dobija minus a protivnicima se racuna zbroj karata u rukama. Fora je imati sto veci minus.

detaljna pravila nadji na netu, 15 godina je puno :D
Mis mekinjas

#10 Re: Kartaske igre - pravila

Post by Mis mekinjas »

Aj neko na brzinu Rauba da me podsjeti.
Post Reply