Kako uštediti struju
Moderator: anex
-
bumerangss
#1 Kako uštediti struju
Dajte savjete, barem nama mladjima kako dobiti manji racun za el.energiju... koju toplotnu izolaciju uraditi, koje prozore postaviti, koje el.aparate kupiti, koje stedne sijalice zamjeniti, je li bolje bojler drzati stalno upaljen ili ga paliti samo po jeftinoj, sta najbolje grije a najmanje trosi klima ili konvektor ili TA pec ili uljani radijator.... itd itd
-
shandrprcSA
#2 Re: Kako uštediti struju
za bojler cu ti reci za koji dan 
-
bumerangss
#3 Re: Kako uštediti struju
ja ga ukljucim samo kad mi treba ali samo po jeftinoj, mada neki kazu da je bolje da je stalno utaknutshandrprcSA wrote:za bojler cu ti reci za koji dan
-
channel10
#4 Re: Kako uštediti struju
Nije ekonomicnije. Bolje je to sto ti radis. Samo ukljuciti kad treba i jos po mogucnosti u vrijeme jeftine struje.bumerangss wrote:ja ga ukljucim samo kad mi treba ali samo po jeftinoj, mada neki kazu da je bolje da je stalno utaknutshandrprcSA wrote:za bojler cu ti reci za koji dantj ekonomicnije je
-
mudrac2
#5 Re: Kako uštediti struju
postoji urbana legenda da je bolje bojler stalno držati uključen, i nemoš tokmaku objasniti da nije tako.channel10 wrote:Nije ekonomicnije. Bolje je to sto ti radis. Samo ukljuciti kad treba i jos po mogucnosti u vrijeme jeftine struje.bumerangss wrote:ja ga ukljucim samo kad mi treba ali samo po jeftinoj, mada neki kazu da je bolje da je stalno utaknutshandrprcSA wrote:za bojler cu ti reci za koji dantj ekonomicnije je
Glede štednih sijalica, nisam siguran da su isplative.
- zambaklija
#6 Re: Kako uštediti struju
Električni uređaji samo sa A+++bumerangss wrote:Dajte savjete, barem nama mladjima kako dobiti manji racun za el.energiju... koju toplotnu izolaciju uraditi, koje prozore postaviti, koje el.aparate kupiti, koje stedne sijalice zamjeniti, je li bolje bojler drzati stalno upaljen ili ga paliti samo po jeftinoj, sta najbolje grije a najmanje trosi klima ili konvektor ili TA pec ili uljani radijator.... itd itd
-
shandrprcSA
#7 Re: Kako uštediti struju
10KM manji racun u odnosu kada je uvijek bio ukljucen bojlerbumerangss wrote:ja ga ukljucim samo kad mi treba ali samo po jeftinoj, mada neki kazu da je bolje da je stalno utaknutshandrprcSA wrote:za bojler cu ti reci za koji dantj ekonomicnije je
- manekenka u penziji
#8 Re: Kako uštediti struju
Ja vise stedne sijalice ne kupujem. Svako malo neka pregori. Cijena jedne je oko 10ak maraka a svaka dva mjeseca mi treba nova. Ja tu ne vidim nikakvu ustedu.
Doduse, u wc-u imam vitone stedne sijalice. One su postavljene 2011 i dan danas traju. Ako nekad naletim na tu marku, moguce da cu njih kupiti.
A bojler, ako ga stalno koristis onda nek je upaljen. Ako ga koristis samo za tusiranje, upali ga po potrebi.
Doduse, u wc-u imam vitone stedne sijalice. One su postavljene 2011 i dan danas traju. Ako nekad naletim na tu marku, moguce da cu njih kupiti.
A bojler, ako ga stalno koristis onda nek je upaljen. Ako ga koristis samo za tusiranje, upali ga po potrebi.
- jao_situacije
#9 Re: Kako uštediti struju
ja sebi stavio led sijalice izlazna snaga 6x veća od potrošnje.
inače komp. ti troši jako puno struje prosječna napojna u kompu 1000 w
fen pegla rerna sve to ima svoju potrošnju.
plasma tv u odnosu na led tv troši bruku više
na svakom uređaju ako nije neki xyz iz kine ima deklaracija na kojoj piše potrošnja tog uređaja..
na svakom uređaju ako nije neki xyz iz kine ima deklaracija na kojoj piše potrošnja tog uređaja..
-
mudrac2
#10 Re: Kako uštediti struju
ove "štedne" sijalice su podvala samo takva. preskupe, kratko traju (lažu da su dugotrajne, meni znale crknuti prije onih običnih), ne valja im boja svjetlosti....... čista nulamanekenka u penziji wrote:Ja vise stedne sijalice ne kupujem. Svako malo neka pregori. Cijena jedne je oko 10ak maraka a svaka dva mjeseca mi treba nova. Ja tu ne vidim nikakvu ustedu.
- Bluemore
#11 Re: Kako uštediti struju
nikad mi se nisu ni svidjele.. svijeca je bolja od njih..mudrac2 wrote:ove "štedne" sijalice su podvala samo takva. preskupe, kratko traju (lažu da su dugotrajne, meni znale crknuti prije onih običnih), ne valja im boja svjetlosti....... čista nulamanekenka u penziji wrote:Ja vise stedne sijalice ne kupujem. Svako malo neka pregori. Cijena jedne je oko 10ak maraka a svaka dva mjeseca mi treba nova. Ja tu ne vidim nikakvu ustedu.
-
lider
#12 Re: Kako uštediti struju
Ni blizu.jao_situacije wrote:ja sebi stavio led sijalice izlazna snaga 6x veća od potrošnje.
- gnjev
#13 Re: Kako uštediti struju
Manje otvarati frizider odnosno svesti na najmanju mogucu mjeru
-
swatch
#14 Re: Kako uštediti struju
Promijeni izvor sa kojeg uzimas podatke. Za neki prosjecni pc 450 w je i vise nego dovoljno.jao_situacije wrote:ja sebi stavio led sijalice izlazna snaga 6x veća od potrošnje.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15 Re: Kako uštediti struju
Nema univerzalnog pravila ali generalno smjernice idu ovako.bumerangss wrote:Dajte savjete, barem nama mladjima kako dobiti manji racun za el.energiju... koju toplotnu izolaciju uraditi, koje prozore postaviti, koje el.aparate kupiti, koje stedne sijalice zamjeniti, je li bolje bojler drzati stalno upaljen ili ga paliti samo po jeftinoj, sta najbolje grije a najmanje trosi klima ili konvektor ili TA pec ili uljani radijator.... itd itd
Izolacija: Stiropor, što deblji to bolji, 5, 8, 10, 12 ili 15 cm. Preko toga mrežica, ljepilo i završni sloj. Oko detalja se posavjetuj sa stručnim licem. Ako imaš baš toliko para razmisli o izolaciji plutanim pločama ili grafitnim počama jer imaju bolje svojstvo izolacije od stiropora. Detalje također sa stručnim osobljem provjeri.
Prozori: Troslojno staklo sa argon gasom između. Imaš opciju drvo, plastika i metal pa biraj. Mislim da je sve tu negdje u 5 deka samo je bitno da je argon između jer kroz staklo gubiš najviše toplote i energije.
El. aparati: Biraj one sa razredom potrošnje od najmanje A, što ima više pluseva iza slova "A" to uređaj manje troši. Gledaj i garantni rok. Ako uređaj "X" ima garanciju od dvije godine a kategorije potrošnje A+++ i sa druge strane uređaj "XY" kategorije A++ ali sa 5 godina garancije, ja bih uvijek uzeo ovaj drugi sa malo manjim energetskim razredom ali više godina garancije.
Bojler izbaci totalno ako imaš plin, možeš ga ostaviti kao neku backup opiju. Ako nemaš plin onda po meni bojler pali samo po potrebi i po mogućnosti po jeftinoj tarifi. Razmisli i o solarnim panelima mada je to skupa investicija i povrat dug. Sve je stvar koliko si spreman izletiti.
Sijaleice: Koristi LED rasvjetu. Dokazano troši nekoliko puta manje el. energije čak i od "štednih sijalica". Ja sam u WC-u i hobi sobu ubacio LED rasvjetu kao pilot projekat i fakat sam prezadovoljan i dužinom trajanja sijalica ali i potrošnjom.
Grijanje: Ako gradiš kuću razmisli o toplotnoj pumpi za grijanje sa opcijom hlađenja. Iza toplotne pumpe najisplativije je ići na inverter klime koje mogu grijati i do -20, neke čak i više. Iz iskustva ti mogu reći da sam ovu zimu grijao 80% vremena na inverter klimu. Računi za 50% manji u odnosu na plin a rezultat ugrijan prostor od 75m2 na 22-23°C cijelo vrijeme dan/noć. Prosječna potrošnja za 24h smiješnih 2.2KM, mjesečno 60-70KM za grijanje.
Konvertor i TA peć je po meni zadnje rješenje a ujedno i najskuplje.
Samo preduslov za jeftino grijanje ti je dobra termo izolacija zidova, podova i krova jer ako ti je izolacija slaba đaba ti i najsavremenije grijanje kada se ta energija rasipa kroz zidove, podove i krov.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16 Re: Kako uštediti struju
u mene je mislim 450swatch wrote:Promijeni izvor sa kojeg uzimas podatke. Za neki prosjecni pc 450 w je i vise nego dovoljno.jao_situacije wrote:ja sebi stavio led sijalice izlazna snaga 6x veća od potrošnje.
monitor se gasi ako se nekoristi veoma brzo za desetak minuta a i cijeli komp nakon pola sata
-
bumerangss
#17 Re: Kako uštediti struju
Hvala na savjetima... prvo sam poceo od stednih sijalica i to prije 7-8 god ali one uvrnute živine i one su solidno stedile (nisu mi crkavale kao sto neki navode jer sam koristio samo osram ili philips) ali prije godinu sam ih poceo mjenjati sa LED sijalicama kojima sam prezadovoljan jer one trose 90% manje od obicne sa zarnom niti dok one živine trose 80% manje ali imaju potencijalno opasnu živu. U cijeloj kuci su mi sad LED sijalice osim u WC-u gdje sam ostavio obicnu sa žarnom niti jer se cesto pali-gasi a kratko gori jer ne čejfim s velikom nuzdom
Takodje i LED su sve osram ili philips od 8 ili 12 W a sijaju kao one klasicne od 70 ili 90W a imam dosta onih malih LED "tinjalica" od 3W koje sijaju kao 25W i njh uvrcem u lampe ili u lustere jer su mi veliki lusteri sa 6 kugla ali dvopolni prekidac pa sam nastimao tako da sam u 3 kugle uvrnuo sijalice od 3W a u tri od po 8W pa palim po potrebi ili 3X po 3W ili 3X po 8W ili svih 6 kugli tj sijalica sto je ukupno 33W ali LED sijalica sto kad se pomnoži sa 9 (jer trose 9x manje od obicnih) dobije se rasvjeta kao da gore 3 klasicne sijalice od po 100W sto ždije kao da si na plaži u Zaostrogu
Samo kod kupovine treba obratiti pažnju na boju svijetlosti pa ko zeli da mu svijetli žuto kao klasicne treba kupovati one koje imaju 2700K (kelvina) Sto je vise kelvina sijalisa obasjava bijelu svijetlost!!!
Samo kod kupovine treba obratiti pažnju na boju svijetlosti pa ko zeli da mu svijetli žuto kao klasicne treba kupovati one koje imaju 2700K (kelvina) Sto je vise kelvina sijalisa obasjava bijelu svijetlost!!!
-
shandrprcSA
#18 Re: Kako uštediti struju
Koje si i gdje kupio osramove i philipsove led sijalice?
- insomnia78
#19 Re: Kako uštediti struju
Nadji bolji pos'o, jebo takav zivot
-
bumerangss
#20 Re: Kako uštediti struju
[quote="shandrprcSA"]Koje si i gdje kupio osramove i philipsove led sijalice?[/qu Philips bile na akciji u peniju okruglo 10KM bez obzira na jacinu tj wate i bez obzira jel usko ili siroko grlo prije oko 3 mjeseca a te iste u PHILIPS-ovoj radnji u Wisi su oko 15KM a osram isto bilo, redovna cijena u peniju od 12w je 18,5KM a od 3W je 11KM a nesto jeftinije su u onom kako se zove, nekako adazal tamo iza penija na stupu blizu onog rasadnika
-
bumerangss
#21 Re: Kako uštediti struju
je li to meni govoris? Bez obzira na posao i visinu plate, treba da se stedi gdje moze da se ustedi jer ja volim ustekati lovu pa kad za sta zatreba odrijesiti kesuinsomnia78 wrote:Nadji bolji pos'o, jebo takav zivot
- insomnia78
#22 Re: Kako uštediti struju
Drago mi je zbog tebe
-
bumerangss
#23 Re: Kako uštediti struju
takodje sve sto sad kupujem je A+ energetski razred i razlika je ogromna u potrosnji, jer npr onaj moj veliki "guzonja" TV je kad radi trosio 158W a u stend baj režimu je trosio 9W a sad moj trenutni LED tv o 42 inča kad radi trosi 56W a kad je ugašen troš samo 3W tj 3X manje od starog TV-a a ekran skoro duplo veci 
- Drvosjeca iz Dejcica
#24 Re: Kako uštediti struju
Upravo suprotno. Onaj ko solidno zarađuje i privređuje više je osvješteniji u smislu štednje, ekologije i uštede energije. Misliš da neko ko radi za 500KM mjesečno razmišlja o LED rasvjeti, bijeloj tehnici sa A+++ energetskim razredom i toplotnim pumpama?insomnia78 wrote:Nadji bolji pos'o, jebo takav zivot