Jodirana kuhinjska so/sol - Sretna nova 1956.g.

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Jodirana kuhinjska so/sol - Sretna nova 1956.g.

Post by PipiDugaDevetka »

Oslobođenje, Nedjelja/Ponedjeljak, 30.4./1.5. 2006. wrote:Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo
Zbog manjka joda oboljelo 7,8 posto djece u BiH

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH održan je stručni skup povodom izrade strateškog programa prevencije za suzbijanje teških oboljenja uzrokovanih deficitom joda.
''U poslijeratnom periodu povećan je broj oboljelih od bolesti kretenizma u BiH, što podrazumijeva pojavu endemske gušavosti. Uzrok tome je nedostatak joda u ishrani. Prema statističkim podacima iz 2005.g., od ove bolesti bolovalo je 7,8% djeceu BiH, uzrasta osam do deset godina. Srebrenica, Trebinje i okolni krajevi su područja u kojima se ova bolest najčešće javlja. Stoga je Zavod izradio strateški program prevencije kojim nastoji nadomjestiti jod u ishrani (jedan od načina je jodiranje soli). Program obuhvata: Definisanje monitoringa za kontrolu joda u BiH u koji su uključene sanitarne inspekcije, edukaciju stanivništva o korištenju jedirane soli, te praćenje biološkog efekta jodnog deficita'', rekao nam je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim. dr. Zlatko Vučina.
Skupu su prisustvovali predstavnici ministarstva zdravstva iz oba entiteta, pedijatri, epidemiolozi, sanitarni inspektori, predstavnici Fabrike soli Tuzla, kao i predstavnici potrošača.
I.R.
Dok je te 1998.g. plavi tramvaj SZO/WHO kružio Sarajevom sa reklamom da slanike nakon upotrebe dobro zatvorimo, a so dodajemo pri samom kraju kuhanja, stari doktor Amir Pleho, čiji je sin jedinac poginuo jurišajući pištoljem na četnički tenk negdje kod Vranjača, je za kantonalnu TVSA izjavio:
dr. Amir Pleho wrote:Kuhinjska so se nepravilno jodira!
Last edited by PipiDugaDevetka on 12/05/2006 00:29, edited 3 times in total.
Vingo

Post by Vingo »

Sta je Pipi?
Ovaj procenat je manji nego 2000-te i u rangu smo s ostalim zemljama regiona.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

majke vam, kakva je bolest KRETENIZMA :roll:

Ja se nedavno operisah i sad saznadoh da sam bila KRETEn ili sta vec.

Odoh trazit po internetu :roll:
Vingo

Post by Vingo »

I da dodam, sol tuzlanske solane je savrseno jodirana....poremecaji nastaju jer ljudi kupuju uvoznu, jeftiniju sol, a ne postoje mehanizmi zastite i kontrole. Ovo je pocetak tog procesa i super je da je pocelo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Vingo wrote:I da dodam, sol tuzlanske solane je savrseno jodirana....poremecaji nastaju jer ljudi kupuju uvoznu, jeftiniju sol, a ne postoje mehanizmi zastite i kontrole. Ovo je pocetak tog procesa i super je da je pocelo.
Svojim očima sam vidio starog dr. A.Plehu kada je izjavio navedeno. Vinžice, imaš li informaciju da li je nakon rata dolazilo do promjene u tehnologiji jodiranja TZ kuhinjske soli?
Vingo

Post by Vingo »

PipiDugaDevetka wrote:
Vingo wrote:I da dodam, sol tuzlanske solane je savrseno jodirana....poremecaji nastaju jer ljudi kupuju uvoznu, jeftiniju sol, a ne postoje mehanizmi zastite i kontrole. Ovo je pocetak tog procesa i super je da je pocelo.
Svojim očima sam vidio starog dr. A.Plehu kada je izjavio navedeno. Vinžice, imaš li informaciju da li je nakon rata dolazilo do promjene u tehnologiji jodiranja TZ kuhinjske soli?
2000. godine
mamica papucarka

A wrote:Malo povijesti:

Nekad davno, brdjani nisu mogli nabaviti morsku so, jer je bila preskupa. Tako da je u nedostatku joda dolazilo do mnostva poremecaja - patuljasti rast je bio cest.
Tako je siromasno stanovnistvo u Savoji, planinskom kraju, (kao i u jugozapadnoj Svicarskoj, u Valais-u) bivalo vrlo cesto zrtva tih poremecaja, neuporedivo cesce nego recimo u tada bogatoj protestantskoj Zenevi. Tada su Zenevljani prozvali brdjane Savojce - Chrétiens des Alpes (alpski hriscani), u vrlo pezorativnom smislu.

Kasnije se taj izraz pretvorio u "crétin des Alpes", da bi nam u naslijedje ostala rijec - kreten.
pa jel se pod kretenizmom kao bolesti podrazumijeva samo ako je neko po rodjenju obolio, ili ...
Ja sam cula za narodski izraz gusa, tzv. medicnski- struma, ali kretenizam :roll:
Vingo

Post by Vingo »

mama29 wrote:

Nekad davno, brdjani nisu mogli nabaviti morsku so, jer je bila preskupa. Tako da je u nedostatku joda dolazilo do mnostva poremecaja - patuljasti rast je bio cest.
Tako je siromasno stanovnistvo u Savoji, planinskom kraju, (kao i u jugozapadnoj Svicarskoj, u Valais-u) bivalo vrlo cesto zrtva tih poremecaja, neuporedivo cesce nego recimo u tada bogatoj protestantskoj Zenevi. Tada su Zenevljani prozvali brdjane Savojce - Chrétiens des Alpes (alpski hriscani), u vrlo pezorativnom smislu.

Kasnije se taj izraz pretvorio u "crétin des Alpes", da bi nam u naslijedje ostala rijec - kreten.
pa jel se pod kretenizmom kao bolesti podrazumijeva samo ako je neko po rodjenju obolio, ili ...
Ja sam cula za narodski izraz gusa, tzv. medicnski- struma, ali kretenizam :roll:

Mama kretenizam je najteza komplikacija koja nastaje usljed nedostatka joda. Ti ne spadas u tu skupinu.
mamica papucarka

Vingo wrote:
mama29 wrote:

Mama kretenizam je najteza komplikacija koja nastaje usljed nedostatka joda. Ti ne spadas u tu skupinu.
Dobro je :lol:
nikad nisam cula da se tako zove :roll: Sad ces me natjerat da ponovo trazim po internetu :lol: bjezi tamo :lol:
PipiDugaDevetka

Hvala Vingo!
Moguće je da sam polupao lončiće kada sam naveo 1998.g. kao godinu kruženja plavog WHO tramvaja, ali to i nije bitno.
Od izjave dr. Plehe za kantonalnu TVSA KUPUJEM ISKLJUČIVO NJEMAČKU JODIRANU KUHINJSKU SO SCHNEEKOPPE i nemam problema sa štitastom žlijezdom.
mamica papucarka

zar to nije bazadova bolest :shock:
mamica papucarka

PipiDugaDevetka wrote:Hvala Vingo!
Moguće je da sam polupao lončiće kada sam naveo 1998.g. kao godinu kruženja plavog WHO tramvaja, ali to i nije bitno.
Od izjave dr. Plehe za kantonalnu TVSA KUPUJEM ISKLJUČIVO NJEMAČKU JODIRANU KUHINJSKU SO SCHNEEKOPPE i nemam problema sa štitastom žlijezdom.
To je glupost. Ja citav zivot uzimam jodiranu sol, pa sam opet imala problema. Ne velikih, ali sam zavrsila na operaciji. A trenutno jodiranu sol uzimam od austrijskih i njemackih proizvodjaca. :-)
PipiDugaDevetka

mama29 wrote:
To je glupost. Ja citav zivot uzimam jodiranu sol, pa sam opet imala problema. Ne velikih, ali sam zavrsila na operaciji. A trenutno jodiranu sol uzimam od austrijskih i njemackih proizvodjaca. :-)
2000. g. je promijenjena tehnologija jodiranja TZ kuhinjske soli, kako reče Vingo.
Kada su tvoji problemi sa štitastom/tiroidnom žlijezdom počeli, draga gospodjo mama29?
Vingo

Post by Vingo »

Ti si meni tito! Sad je manje-vise svejedno kakvu uzimas :D ....Ti problemi su najcesce kongenitalni, dakle urodjeni....mnogo je vaznije da buduce majke imaju ishranu s uravnotezenom kolicinom joda, kao i mala djeca.
Mama poremecaji stitne zlijezde mogu, ali ne moraju imati veze sa kolicinom joda.
mamica papucarka

znaci, sad ako osoba uzima tu tzv. novu jodiranu so, ne bi trebao imati problema sa stitnom zlijezdom (sa gusom) :roll:

Ne bih sad da ispadnem kao folirantkinja i sl. (ipak se mi licno ne poznajemo), ali sam pricala sa poznatim ljekarima koji bas tako i ne misle. :roll:
Vingo

Post by Vingo »

Mama sprijecit ce se poremecaji koji nastaju usljed nedostatka joda. Oni koji nastaju iz desetih razloga, nece se sprijeciti...
mamica papucarka

Vingo wrote:

Ti si meni tito! Sad je manje-vise svejedno kakvu uzimas :D ....Ti problemi su najcesce kongenitalni, dakle urodjeni....mnogo je vaznije da buduce majke imaju ishranu s uravnotezenom kolicinom joda, kao i mala djeca.
Mama poremecaji stitne zlijezde mogu, ali ne moraju imati veze sa kolicinom joda.
Vingo, tako je i kod bebica u stomaku. Takve informacije imam.
Do poremecaja moze doci zbog nedostatka joda, ali u najvecoj mjeri se ne zna tacan razlog poremecaja.
Znaci, koga trefi, trefi :D
Vingo

Post by Vingo »

Poslozismo se konacno. :D
mamica papucarka

ali ga zakomplikovaste :-)
PipiDugaDevetka

Vingo wrote:Ti si meni tito! Sad je manje-vise svejedno kakvu uzimas :D ....Ti problemi su najcesce kongenitalni, dakle urodjeni....mnogo je vaznije da buduce majke imaju ishranu s uravnotezenom kolicinom joda, kao i mala djeca.
Tito je dr. Pleho, a meni na ganglije idu stranci. Čudi me da nisu na tramvaj još stavili da u peglu na paru smijemo sipati samo destilovanu ili prokuhanu pa ohladjenu vodu. Oni meni da sole pamet, a vidi šta su uradili sa jodiranjem soli u BiH.
Vingo

Post by Vingo »

PipiDugaDevetka wrote:
Vingo wrote:Ti si meni tito! Sad je manje-vise svejedno kakvu uzimas :D ....Ti problemi su najcesce kongenitalni, dakle urodjeni....mnogo je vaznije da buduce majke imaju ishranu s uravnotezenom kolicinom joda, kao i mala djeca.
Tito je dr. Pleho, a meni na ganglije idu stranci. Čudi me da nisu na tramvaj još stavili da u peglu na paru smijemo sipati samo destilovanu ili prokuhanu pa ohladjenu vodu. Oni meni da sole pamet, a vidi šta su uradili sa jodiranjem soli u BiH.
Ta kampanja s tramvajem je isla nakon donacije opreme i nove tehnologije u TS....Koju smo dobili zahvaljujuci americkoj fondaciji Kiwanis. Vec u prvom postu sam rekla. Prije 2000. je procenat oboljele djece bio znatno veci. Ne znam u cemu je tu krivica stranaca. Ovo je jedna od rijetkih stvari koja se radi kako treba.
PipiDugaDevetka

Ne znam u čemu je krivica stranaca, ne znam kako se jodira so, ništa ne znam,...ali vjerujem titi, dr. Amiru Plehi:
"Kuhinjska so se nepravilno jodira!"
Last edited by PipiDugaDevetka on 11/05/2006 16:07, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Onda otvori temu
Dr. Amir Pleho....Tito...crveno ili crno.... :D
Post Reply