mimica23 wrote: koliko kosta karta za trajekt, tramvaj?
Cena zetona za jednu voznju je 3 TL,sa Istanbulkart-om je 1.95 TL(ima i neki popust ukoliko u roku od 2 sata promenis prevoz).Cena Istanbulkart-e je 6TL,vazi za trajekt,metro,tramvaj,finikuler,bus.
Istanbulkart kupis u skoro svakoj trafici, das 7 lira i ako je vratis kada odlazis iz Istanbula dobijes 5 lira nazad. Napunis je na automatu ili u trafikama koliko hoces (5, 10, 15, 20... lira). Cijene prevoza je mimica23 vec rekla.
Za muzejsku kartu procitajte na:
http://muze.gov.tr/museum_pass
Narocito obratite paznju na to da karta vazi 72 sata od trenutka kada prvi put udjete u neki muzej koristeci tu kartu. Znaci, necete moci uci sa tom kartom u ponedjeljak u Aja Sofiju a u petak u Topkapi, karta nece vrijediti i moracete platiti novcem punu cijenu ulaska u Topkapi. Pa razmislite vrijedi li 72 lire i ako vrijedi napravite plan da barem muzeje sa najskupljim ulazima posjetite unutar tih 72 sata, ako ne mozete sve. A skoro je nemoguce obici na miru i kompletno sve znacajne muzeje u Istanbulu za 72 sata. Moja preporuka (bazirana na vremenu potrebnom za obilazak muzeja) bi bila jedan dan Topkapi, drugi dan Aja Sofija i Arheoloski muzej, treci dan neke od preostalih muzeja. Mjesta koja mozete posjetiti sa kartom imate na navedenoj web stranici.
A da znate da, iako cete dati 72 lire za kartu, ako zelite uci u Dolmabahce (a sigurno cete htjeti, ako ne odete to je kao otici u Kairo i ne vidjeti piramide), moracete posebno platiti novcem kartu za Dolmabahce bez obzira sto imate Istanbul museum pass. Ta karta ne vazi za Dolmabahce.
Ne vjerujem da cete ici u Chora muzej (podaleko je, nije ga lako naci, a interesantan je hriscanskim turistima zbog ikona, ostalima i nije toliko. To je muzej koji je najcesce ukljucen u aranzmane vjerskog turizma, sto je u redu, ali ne znam koliko je interesantan onima koji nisu vjernici hriscani), pa i u ostale muzeje "druge lige", to znaci da cete dati 72 lire i posjetiti najvjerovatnije 3 najpopularnija muzeja (Aja Sofiju, Arheoloski muzej i Topkapi, Dolmabahce jeste jedan od najpopularnijih ali kao sto rekoh za njega ne vazi museum pass). I onda vidite dslijedece: Dacete 72 lire i sa popustim posjete ovim 3 glavnim muzejima ce vas kostati 60 lira. A bez popusta 70 lira. A muzeji na kojima ce vam se popusti vidjeti su ovi manji muzeji koje najvjerovatnije necete ni posjetiti jer ce vam ili biti predaleko ili vas nece interesovati.
Po meni karta je navlakusa da se ljudi popustom navedu da kupuju u muzejskim porodavnicama. Jedino sta vrijedi je izbjegavanje cekanja u redu da se kupi karta za ulaz u muzej, sto moze oduzeti sate i sate, ali sa vremenskim ogranicenjem od 72 sata i pritiskom u smislu da moram razmisljati da mi karta ne propadne to jeste trcati da obidjem muzeje u 72 sata, ja ne vjerujem da bih koristio tu kartu. Naravno, mozda grijesim, mozda mi racunica nije dobra, ali znam da kada sam mislio o toj karti da sam ovako izracunao i odustao sam od njenog koristenja.
Kako god da odlucite zelim vam lijep provod.