Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rudy81

#551 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

Pasiflora wrote:Poznavaoci, imam pitanje, zapravo 2 :D
1. Kakvo vrijeme u IST mozemo ocekivati u prvoj dekadi decembra? i
2. Prevoz sa AP Ataturk do Sultahamet: hotelski prevoz (45EUR u oba pravca za 2 osobe) ili neku drugu vrstu prevoza?
Izvinjavam se ako je neko vec pisao o ovome, ne mogu pronaci.
1. ako imas srece suho ali prohladno, ako nemas kisovito i vjetrovito. ako si baksuz padat ce snijeg :D bas ovako...
2. ta opcija od 45 EUR je malo-je-reci preskupa...radije metro. vidjeces ispod na karti da je jednostavno, s jednim presjedanjem se prebacite na sultanahmet za manje od deset lira...

http://www.istanbultrails.com/wp-conten ... tanbul.jpg
Pasiflora

#552 Re: Istanbul

Post by Pasiflora »

Hvala :thumbup:
roqriro

#553 Re: Istanbul

Post by roqriro »

pozdrav svima na temi, pošto sam u žurbi, nemam vremena pogledat čitavu temu (večeras, sutra ću). Samo kratko pitanje,

koji je najjeftiniji način za putovanje u istanbul? trebalo bi mi oko 27.10. i povratak 02./03.10.

Vidim sve karte avionske su po 250€ minimalno, pa me zanimaju opcije vlakom i slično.
rudy81

#554 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

roqriro wrote:pozdrav svima na temi, pošto sam u žurbi, nemam vremena pogledat čitavu temu (večeras, sutra ću). Samo kratko pitanje,

koji je najjeftiniji način za putovanje u istanbul? trebalo bi mi oko 27.10. i povratak 02./03.10.

Vidim sve karte avionske su po 250€ minimalno, pa me zanimaju opcije vlakom i slično.

mislim da u bh airlines-u jos uvijek traje ona ponuda 99EUR povratno putovanje
osim ako nisu rasprodane te karte "na akciji"

edit: sad provjerih i vidim karte se mogu koristiti tek od 1.11., eto pomjeri za koji dan :D
w.pooh

#555 Re: Istanbul

Post by w.pooh »

Hvala vam, ja sam ipak odustala od Istanbula u januaru :sad: ali aBd za 10. godišnjicu idemo na drugi medeni :)
splend

#556 Re: Istanbul

Post by splend »

.
Morales

#557 Re: Istanbul

Post by Morales »

imal ko kakav jeftin smjestaj u januaru dole? :razz:
zahr

#558 Re: Istanbul

Post by zahr »

Morales wrote:imal ko kakav jeftin smjestaj u januaru dole? :razz:

https://www.airbnb.com/rooms/647923
sposa0408

#559 Re: Istanbul

Post by sposa0408 »

Zna li mi neko reci ko je isao u Istanbul preko agencije Sol Azur koliko iznose svi fakultativni troskovi, ulaznice za muzeje i druge obilaske. Pise u ponudi da se placaju u agenciji. (ili Relax, vjerovatno je mala razlika u konacnici cijene)? Mozda je vec neko napisao ranije, ali nisam citala sve prethodne postove. Upratila sam da ima ponuda za Novu godinu u Istanbulu.
Hvala :)
kojeime

#560 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Za Sol Azur ne znam, ja sam isao bez aranzmana, pa placao ulaznice ne preko agenciije vec na ulazu u objekte. Pa mi je tako za ove "najvaznije" objekte tipa Aja Sofija, Topkapi, Dolmabahce i jos poneke trebalo oko 100TL (1KM je otprilike 1,2 TL) . Imas na internetu dovoljno web stranica sa informacijama o radnom vremenu i cijeni ulaza za te turisticke objekte u Istanbulu pa malo surfaj.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#561 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Banalno pitanje... Da li je odjeća jeftinija u Istanbulu u odnosu na ovdje? Govorim o kvalitetnoj odjeći (i obući), a ne nekom smeću (Adudas, Mike, Louis Fuitton i slično).

Možete li mi preporučiti gdje da obavim shopping?

Da li bih trebao zamjeniti KM u TL ovdje, ili tamo (EUR u TL)?
radenska

#562 Re: Istanbul

Post by radenska »

Mozes tamo zamijeniti novac, na sultan ahmetu na svakom cosku mozes zamijeniti iz bilo koje valute, a sto se tice odjece, isti djavo, sto valja skupo je, sto ne valja ala sirano kod nas :D
Mozes placati sve u eurima, mada ti ja ne preporucujem mijenjanje u lire na aerodromu, cini mi se da uzimaju 4%
kojeime

#563 Re: Istanbul

Post by kojeime »

"Banalno pitanje... Da li je odjeća jeftinija u Istanbulu u odnosu na ovdje? Govorim o kvalitetnoj odjeći (i obući), a ne nekom smeću (Adudas, Mike, Louis Fuitton i slično).

Možete li mi preporučiti gdje da obavim shopping?

Da li bih trebao zamjeniti KM u TL ovdje, ili tamo (EUR u TL)?"

Veci je izbor. LC Waikiki je tamo mnogo snabdjeveniji nego ovdje na primjer, a imas i jeftine firme koje ovdje nemas, na orimjer C&A.

Ja mijenjam ovdje KM za Eure (ali imam mogucnost mijenjati bez provizije pa ne znam isplati li se sa provizijom u banci ili mjenjacnici), a tamo Eure za TL. Ne na aerodromu, vec u mjenjacnicama. Na aerodromu ako moras zamijeni samo koliko ti treba za taksi ili karte za metro/tramvaj to jeste da dodjes do hotela. Ostalo u mjenjacnicama na SUltanajmetu ili Taksimu gdje ti je vec hotel/smjestaj. Ako mozes ponesi malo Eura u sici, recimo u apoenima 1 ili 2 eura pa da imas otprilike 10 eura u sici, da mozes dati napojnicu nosacu prtljaga u hotelu ili kome vec. Naravno, neces dati 10 eura naojnicuj jednoj osobi, 3 je sasvim dovoljno, ako imas para mozes i 5. 2 Eura je meni vec diskutabilno je li malo ili nije. A i to ti zavisi, kada sam bio u jeftinijem hotelu dao sam napojnicu nosacu, kada sam boravio u skupljem hotelu nisam dao jer nije ni cekao da mu se da. Odnio je kofere u sobu, dok sam ja dosao iz lifta do sobe, on je vec otisao. I niko u tom skupljem hotelu nije pokazao nicim da ocekuju napojnicu, a izlazili su u susret za sve sto sam ih zamolio (doduse nije bilo toga puno, samo informacije gdje je najblize to i to). Ne znam zasto ne cekaju napojnice. Nekada kazem da nemam sitno za napojnicu, pa se razocaraju, pa za koji dan ili kada podjem kuci sve napojnice koje nisam podijelio saberem pa im dam ukrupno. E to im onda bude iznenadjenje :)

Ja sam u principu protiv napojnica, mislim da bi radnici trebali biti dobro placeni pa da im napojnice nisu potrebne, ali em sto radnici u hotelim,a kafanama i slicno nisu dobro placeni, em davanje napojnica na nekim mjestima je jednostavno nesto sto se ocekuje i lijepo ponasanje, pa sto se mora, nije tesko :)
kojeime

#564 Re: Istanbul

Post by kojeime »

A i za kvalitetne firme ti je veci izbor. Otidji u kvart koji se zove Bebek, tamo imas bently, rolce royce, lamborghini, ferrari, aston martin pa i odjecu i obucu koju kupuju kupci takvih automobila, ili bolje otidji Bagdad ulicu (Azijski dio) pa ako ti je volja YSL, Prada, haljine od 10.000 Eura, ima tamo. A ima u Istoj ulici i haljina od 30 Eura u LC Waikiki ili od 100 u Zari :)

Ozbiljno, imas mnogo veci izbor nego ovdje i jeftine i skupe odjece i obuce. Mozda da ides u Cevahir shopping mall, velik je i ima i jeftino i skupo, Bagdad ulicu ako imas vremena. Ulica duzine 10 kilometara, sa obje strane prodavnice, raj za shoppingholicarke :) i posto ces sigurno hodati Istiklal ulicom svrati u radnje tamo. Ima mnogo shopping centara, ako imas vremena da hodas, imas na intenetu i wikipediji listu shopping centara u Istanbulu sa adresama i savjetima u koji je najbolje otici za vrstu robe koju kupujes, pa malo surfaj.
Entropio

#565 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Pitam iz razloga što puno raje ide tamo i kupuje odjeću... pa sam pod utiskom da je jeftino. Ali izgleda da je jeftino smeće, a kvalitet vjerovatno skuplji nego kod nas. Samo što tamo ima veći izbor...
kojeime

#566 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Ne mora znaciti. Tamo kad je snizenje od 50% onda je stvarno snizenje od 50% ne kao kod nas samo papir na izlogu radnje. Drugo, odnos marke prema euru i turske lire prema euru je povoljniji za nas. Smece jeste smece, ali prosjecan kvalitet se moze povljno pronaci. Treba traziti, moze se svasta naci. Kakve ima veze ako su ovdje hlace 40KM tamo 50 ili 60KM kad ih tamo imas kupiti, a ovdje nemas. Sama mogucnost izbora, cinjenica da ces tamo sigurno naci nesto za sebe dok ovdje neces jer nema nista da ti se svidja moze ti biti razlog da tamo malo vise platis. Ako uopste i platis vise nego ovdje. Trazi, mozes se prijatno iznenaditi.
Entropio

#567 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Ima li neki tržni centar ili slično gdje ima SVE (i skupo i jeftino)? Ili moram obići milion mjesta na različitim stranama grada? :)
kojeime

#568 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Pa rekao sam ti: Trzni centar Cevahir (dolazi se autobusom ili metroom sa trga Taksim), Bagdad ulica (E to je malo zajebano moras na trajekt sa Evropskog na Azijski dio (sa Eminonua na Kadikoj) pa ili autobus ili voz ili dolmus), prodavnice u Istiklal ulici, outleti na primjer Olivium (dolazi se sa Sultanahmeta tramvajem i 5 minuta hoda). Ukucaj u google Istanbul shopping malls ili centres i Istanbul outlet shops i dobices puno web stranica sa raznim informacijama.
Entropio

#569 Re: Istanbul

Post by Entropio »

Hvala. :)
zilla_

#570 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Skupo je brate, ako ne i skuplje nego kod nas... Ako misliš da ideš radi šopinga onda radije ne idi... Ja sam tamo bio za 1. maj, obišao sam podosta radnji i pijaca al apsolutno ništa nisam kupio... Recimo svuda sam viđao replike leviski 501 ili ovih adidas, nike itd. trenerki i sve je to fino kopirano al je fazon kad se preračunaš da te dođe isto ko i ovdje... Naravno trgovcima i švercerima se isplati otići tamo jer oni uzimaju na veliko pa im je i cijena dosta povoljnija...

I istanbul što se cijena tiče sad u odnosu na 2003 kad sam bio je nebo i zemlja... Sve je skuplje bar za 50% :-? :-? :-?
Entropio

#571 Re: Istanbul

Post by Entropio »

zilla_ wrote:Skupo je brate, ako ne i skuplje nego kod nas... Ako misliš da ideš radi šopinga onda radije ne idi... Ja sam tamo bio za 1. maj, obišao sam podosta radnji i pijaca al apsolutno ništa nisam kupio... Recimo svuda sam viđao replike leviski 501 ili ovih adidas, nike itd. trenerki i sve je to fino kopirano al je fazon kad se preračunaš da te dođe isto ko i ovdje... Naravno trgovcima i švercerima se isplati otići tamo jer oni uzimaju na veliko pa im je i cijena dosta povoljnija...

I istanbul što se cijena tiče sad u odnosu na 2003 kad sam bio je nebo i zemlja... Sve je skuplje bar za 50% :-? :-? :-?
Tako sam i pretpostavio.

Ne idem isključivo radi šopinga, ali kad sam već tamo, mislio sam uzeti nešto... Ali izgleda da neću. :lol:
kojeime

#572 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Gdje to vi ljudi idete pa nista ne nadjete? Ja sam bio ranije ove godine i u outletima vidjao istu sportsku odjecu koju imamo i mi ovdje za 30 - 50% od cijena koje su u Sarajevu, plus, kao sto sam vec rekao, sto je izbor neuporedivo veci. Da je skuplje nego prije godinu i ranije, jeste, ali jos uvijek je bolje kupiti tamo nego u Sarajevu.

Drugo, ovdje u Sarajevu imas Ili pijacu i hlace kopije Leviski za 20 KM ili Leviske za 150KM. Povremeno nesto u New Yorkeru ili Lc Waikiki. Tamo imas i pijacu sa Leviskama za 20KM i Leviski za 200KM, ali i sve izmedju, dakle pristojnih hlaca i za 50KM i za 70KM i za 100KM. Ja sam sebi, kada sam nedavno bio, kupio pristojne hlace u C&A za 50KM i zao mi je sto nisam jos jedne jer takvih modela u Sarajevu nema. Doduse, ja volim "klasicno-sportsku" odjecu cistih linija bez nekih natpisa, uocljivih logo oznaka, twistova, spustenih ili podignutih kukova i slicnih gluposti, a takvu odjecu u Sarajevu je skoro pa nemoguce naci. Sve nesto moderno, hip-hopovski i slicne perverzije. Tako da tamo kuda sam ja isao i gledao bilo je kupiti pristojne odjece za prihvatljive cijene. A bio sam u outletima, trznim centrima i prodavnicama. Kroz pijace i ulice u kojima su prodavnice u kojima se nasi sverceri snabdijevaju sam prolazio i pogledao izloge, ali mi nije padalo na pamet da tamo pokusam bilo sta kupiti.

Uostalom, kada si vec tamo odes u trzni centar, prodavnice, udjes i vidis cijene. Pa ako ti je skupo ne kupis, ako nije kupis. Da ti mi ne pametujemo, najbolje sam da se sam uvjeris kako je.
alibaba_i_30_godina

#573 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

kojeime wrote:Pa rekao sam ti: Trzni centar Cevahir (dolazi se autobusom ili metroom sa trga Taksim), Bagdad ulica (E to je malo zajebano moras na trajekt sa Evropskog na Azijski dio (sa Eminonua na Kadikoj) pa ili autobus ili voz ili dolmus), prodavnice u Istiklal ulici, outleti na primjer Olivium (dolazi se sa Sultanahmeta tramvajem i 5 minuta hoda). Ukucaj u google Istanbul shopping malls ili centres i Istanbul outlet shops i dobices puno web stranica sa raznim informacijama.
Bagdad ulica je daleko, ima dosta luksuznih radnji i u Osmanbeyu - Nisantasi, samo jedna metro stanica od Taksima, a pogotovo ima takvih radnji u klix Park-u, shopping centar za ne bas svakoga!

Al' svejedno, sumnjam da neko ide tamo da kupuje nesto u Tiffany, Armani, D&G i slicno - doduse, ima uvijek izuzetaka. :D
kojeime

#574 Re: Istanbul

Post by kojeime »

Ma covjek je pitao za centre gdje ima i skupo i jeftino, ne samo skupo :) A Bagdad ulica je osim shoppinga dobar test za kondiciju i fizicku spremnost :)
beautyfool

#575 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

Odes krajem januara ili u februar kad su ogromna snizenja i nakupujes se svega i svacega za smjesne cijene :)
Post Reply