Istanbul
Moderator: anex
- perscitus
#151 Re: Istanbul
Zdravo, planiram ići prvi put u Istanbul u avgustu, dakle za vrijeme ramazana. Eh sad pošto nisam vjernik, a još sam mlad, zanima me kakav je noćni život u Istanbulu za vrijeme praznika te da li su turisti za nečim uskraćeni kad je praznik? Znam da je Turska sekularna država, pogotovo Istanbul, ali ipak bolje pitati jer vidim dosta vas je već bilo tamo. Unaprijed hvala na odgovoru.
- ljubav_aha
#152 Re: Istanbul
aka orhan pamukbijela wrote:hotel Yasmak Sultan, u srcu istanbula, tik do plave dzamije. nije skup, a odlican je.
ima svoj site pa se moze pogledati.
kad narastem napisat cu dramu "u istanbulu ja sam ostavila svoje srce"
-
coco chanel
#153 Re: Istanbul
Koliko novaca treba planirati,eto onako okvirno,zajedno sa kartom,smjestajem i recimo nekim solidnim troskovima tamo?Koliko bi otprilike trebala izdvojiti za jedan sedmodnevni odlazak u Istanbul?Vidjela sam za karte iz Sarajeva i to,al eto cisto onako da se orijentisem? 
-
baby24
#154 Re: Istanbul
karte za dvoje min. 400EUR, smjestaj smo mi placali 52EUR noc, dvokrevetna soba sa doruckom (svedski sto), znaci cca 300-350EUR, zavisi koliko noci, nama je na gradski prijevoz otislo puno para, jer smo po cijele dane samo lutali, ali 50EUR minimalno racunaj, plus prijevoz aerodrom-hotel i obrnuto, zaokruzi na 100EUR
takodje hrana, ima tamo vjerovatno jeftinih restorana ili ascinica, medjutm mi smo se hranili u mjestima koja su blizu tih atrakcija koje posjecujemo, sto znaci poprilicno je skupo.... npr. jednom smo platili dvije esspreso kafe u Istiklal ulici 10TL, a inace nije svugdje tako skupo, tako npr caj, obicno kosta 2TL, a jednom na Sultan Ahmedu, neki zavuceni kafic cini mi se pola lire ili 1TL, znaci ima tih jeftinijih kafica i restorana, ali nama je bilo dragocjeno vrijeme da bi ga trosili na trazenje jeftinih restorana (mozda neko kupi u granapu, pa jede u hotelskoj sobi, tu varijantu ne znam, ali bitno je snaci se:-))
takodje oko 100EUR ti treba za ulaznice u Topkapi palacu, Galata toranj, krstarenje Bosforom i sl....
ovo je znaci ono sto moras potrositi, sve drugo nije nuzda, ali zao ti da ne odes u shoping, jer nema cega nema, posebno kad su snizenja, izbor je super, a cijene prihvatljive, posebno u poredjenju sa Sarajevom. Imas dva trzna centra Dzevahir i Forum koji su, bar meni, bili super (jos bio Istanbul shoping fest)... a nesto sam kupovala i u prodavnicama u Istiklal ulici, udjes, mislis obican butik, a ono trgovina na 5-6 spratova..... i tako u nedogled jer je ona par km duga....
elem, potrositi mozes bogatstvo, ali meni se cini da se uvijek potrosi vise nego sto planiras, bar je takav sluca bio sa mnom, pa ti sad kalkulisi.... kako god, vrijedi svake pare, ono nije grad, ono je bajka.... i kao sto neko rece, tamo sam ostavila srce svoje:-)
takodje oko 100EUR ti treba za ulaznice u Topkapi palacu, Galata toranj, krstarenje Bosforom i sl....
ovo je znaci ono sto moras potrositi, sve drugo nije nuzda, ali zao ti da ne odes u shoping, jer nema cega nema, posebno kad su snizenja, izbor je super, a cijene prihvatljive, posebno u poredjenju sa Sarajevom. Imas dva trzna centra Dzevahir i Forum koji su, bar meni, bili super (jos bio Istanbul shoping fest)... a nesto sam kupovala i u prodavnicama u Istiklal ulici, udjes, mislis obican butik, a ono trgovina na 5-6 spratova..... i tako u nedogled jer je ona par km duga....
elem, potrositi mozes bogatstvo, ali meni se cini da se uvijek potrosi vise nego sto planiras, bar je takav sluca bio sa mnom, pa ti sad kalkulisi.... kako god, vrijedi svake pare, ono nije grad, ono je bajka.... i kao sto neko rece, tamo sam ostavila srce svoje:-)
- perscitus
#155 Re: Istanbul
I ja idem uskoro u Istanbul pa ti mogu pomoci. Naravno, sve zavisi , da li ides vozom, autobusom ili avionom. Vjerovatno si vec upoznata letovima iz Sa do Istanbula. Druge opcije su ti sa balkanflexipass-om za oko 60 eura možeš iz Beogarada vozom do Istanbula i nazad, putovanje traje 24 sata. Treca opcija ti je autobus iz Novog Pazara koji ide svake srijede za Istanbul, karta je povratna 70 eura, a put traje 12 sati.coco chanel wrote:Koliko novaca treba planirati,eto onako okvirno,zajedno sa kartom,smjestajem i recimo nekim solidnim troskovima tamo?Koliko bi otprilike trebala izdvojiti za jedan sedmodnevni odlazak u Istanbul?Vidjela sam za karte iz Sarajeva i to,al eto cisto onako da se orijentisem?
Kao što rekoh sve zavisi kakva si osoba i koliko imaš godina. Ako si porodičan čovjek ili ideš sa porodicom onda će ti više pomoći baby24 sa smještajem, a ako si mlada onda nemaš potrebe da trošiš pedeset eura na smještaj po danu. Imaju odlični hosteli sa dorručkom, internetom itd, gdje možeš naći smještaj za 10 dana za nekih 80-120 eura. Samo je fazon rezervisati prije preko interneta. Ako ti trebaju linkovi i detaljnije informacije samo javi. Poyzzz
-
baby24
#156 Re: Istanbul
50EUR je cijena dvokrevetne sobe (znaci za dvije osobe) sa doruckom i to u centu Istanbula, hotel 3*, ima net i sl, uredan je, cist, svi ljubazni, ali vidi se da je ipak stariji hotel, nije luxuzan, a kako bi i bio za te pare u samom centru... i to sam rezervisala nekih 1,5-2 mjeseca ranije ..... nama je odgovaralo da smo na dobroj lokaciji, odakle smo super povezani sa svim dijelovima Istanbula, a mislim da je Taksim upravo to!!
i ne znam zasto mislis da je baby24 neka starija porodicna osoba??
ni blizu 
i ne znam zasto mislis da je baby24 neka starija porodicna osoba??
-
ocaj
#157 Re: Istanbul
Sto se tice smjestaja, ja definitivno glasam za Taksim. Sami centar grada,super povezano sa saobracajem a u centru si desavanja, zivot ne zamre navece kao u starom dijelu grada(kako kazu ovi sto su bili smjesteni tamo).
ehhhh Istanbul,opet bih malo tamo...
ehhhh Istanbul,opet bih malo tamo...
-
kojeime
-
dexter80
#159 Re: Istanbul
Pozdrav svima. Planiram u septembru otici do stambola sa suprugom na nekih 7-9 dana ali sa autom. Znaci kokuzna varijanta. Vec sam stupio u kontakt sa hotelom Sarajevo (35 eura za dvoje sa doruckom) ali neki na forumu napisase da je katastrofa pa molim šeherzadu da se javi, posto je ona ovaj hotel preporucila, da me razuvjeri. Interesuje me da li je vec neko isao sa autom (po via michelin-u 1200 km, 14 sati voznje) i kako je to u stvarnosti? I imali da je neko išao u ove kokuzne hotele da preporuci neki, već sam našao par preko booking.com ali vjerovatno ih ima puno tipa hotel Sarajevo a da ih nema na ovoj stranici. Hvala
-
jadran
#160 Re: Istanbul
Istambulllllllllll:)))))))))) zelim ici tamo:)))
- holowey
#161 Re: Istanbul
autom ici ti i nije bas kokuzna varijanta jer ako tvoj hotel nema svoj parking, naplacati ces se parkinga momacki, a tome dodaj i gorivo (u turskoj je strasno skupo), putarine, klopu i osvjezenje usput...dexter80 wrote:Pozdrav svima. Planiram u septembru otici do stambola sa suprugom na nekih 7-9 dana ali sa autom. Znaci kokuzna varijanta. Vec sam stupio u kontakt sa hotelom Sarajevo (35 eura za dvoje sa doruckom) ali neki na forumu napisase da je katastrofa pa molim šeherzadu da se javi, posto je ona ovaj hotel preporucila, da me razuvjeri. Interesuje me da li je vec neko isao sa autom (po via michelin-u 1200 km, 14 sati voznje) i kako je to u stvarnosti? I imali da je neko išao u ove kokuzne hotele da preporuci neki, već sam našao par preko booking.com ali vjerovatno ih ima puno tipa hotel Sarajevo a da ih nema na ovoj stranici. Hvala
uglavnom, isao sam jednom autom... meni je trebalo dosta vise vremena od tih viamichelinovih 14 sati (oko 22 sata voznje)...radovi na putu, cekanja na granici, usputni odmori, itd... ja sam isao preko visegrada na autoput bg-nis, i onda na bugarsku granicu pa prema sofiji...odatle autoputem do turske granice i dalje do istanbula... krenuo u ponoc iz sarajeva, vozio citavu noc, nekad oko podne se provrtio po sofiji, malcice protegao noge pa nastavio dalje...odmah iza turske granice odspavao dva sata i rano sljedece jutro usao u istanbul... sve je fantasticno oznaceno na cesti, sva skretanja, naselja itd (po istanbulu) neces zalutati garant... ali racunaj da turci voze malo haoticno, oznake traka na cesti im ne znace mnogo, ponekad ignorisu i semafore, zmigavci su im manje vise nepoznat pojam pa se pokusaj ubacivati kao taksista, isareti rukama da te puste da se ubacis i sve je ok...
kada sam se vracao izye*ali su me na tursko-bugarskoj granici jer je bugarima bilo sumnjivo da idem autom a ne svercujem nikakvu robu pa su me zadrzali par sati, ispitivali, auto rastavljali, skidali tapacirunge, zavirivali u neke pregrade koje nisam ni znao da imam na autu...i na bugarsko-srbijanskoj granici su bili sumnjicavi da nista ne svercujem ali nisu pravili problem pa racunaj da nakupujes masu nekih gluposti da izgledas kao posten svercer
- idealnolosa
#162 Re: Istanbul
Bila jednom i rado bih opet
-
dexter80
#163 Re: Istanbul
autom ici ti i nije bas kokuzna varijanta jer ako tvoj hotel nema svoj parking, naplacati ces se parkinga momacki, a tome dodaj i gorivo (u turskoj je strasno skupo), putarine, klopu i osvjezenje usput...
uglavnom, isao sam jednom autom... meni je trebalo dosta vise vremena od tih viamichelinovih 14 sati (oko 22 sata...
[/quote]
Hvala ti holowey na detaljnom odgovoru. Ma nisam ni ja vise pametan kako otici do stambola mislio sam da je autom najjeftinija varijanta ali si me zadeverao sa putarinama i cijenom goriva u Turskoj. Ima varijanta busom iz novog pazara ne odgovara dan polaska, beograd voz sta ja znam. Avionom goldentours agencija tuzla 529 km po osobi. Ma najvjerovatnije cu autom, kud puklo da puklo, najrahatnijji si. Jos kad me na granici vide (preko 190 cm i oko 110 kg) u autu s kojim idem zadrzace me 5 dana na ispitivanju
. Samo mi nisu jasne ove nase agencije ni jedna nema aranzman za stambol 7-10 dana autobusom (za nas kokuzni svijet
).
uglavnom, isao sam jednom autom... meni je trebalo dosta vise vremena od tih viamichelinovih 14 sati (oko 22 sata...
Hvala ti holowey na detaljnom odgovoru. Ma nisam ni ja vise pametan kako otici do stambola mislio sam da je autom najjeftinija varijanta ali si me zadeverao sa putarinama i cijenom goriva u Turskoj. Ima varijanta busom iz novog pazara ne odgovara dan polaska, beograd voz sta ja znam. Avionom goldentours agencija tuzla 529 km po osobi. Ma najvjerovatnije cu autom, kud puklo da puklo, najrahatnijji si. Jos kad me na granici vide (preko 190 cm i oko 110 kg) u autu s kojim idem zadrzace me 5 dana na ispitivanju
- mpodrug
#164 Re: Istanbul
moram zenu odvesti u taj Stambol pa makar....samo niste se bas pretegli da nam kazete koji hotel je na Taksimu dobar, kome se te takse plaćaju ( aerodromske i to ?!? ), gdje je ovaj turkish airlines u Sa ?.....
...hvala ....
- ultima_palabra
#165 Re: Istanbul
Googlaj Midtown hotel na Taksimu, meni je bio dobar. Aerodromske takse su ti uključene u cijenu karte, a THY ti je prekoputa pozorišnog trga, poslije skretanja za Kulovića.mpodrug wrote:moram zenu odvesti u taj Stambol pa makar....samo niste se bas pretegli da nam kazete koji hotel je na Taksimu dobar, kome se te takse plaćaju ( aerodromske i to ?!? ), gdje je ovaj turkish airlines u Sa ?........hvala ....
-
ranija
#166 Re: Istanbul
Hvala ti holowey na detaljnom odgovoru. Ma nisam ni ja vise pametan kako otici do stambola mislio sam da je autom najjeftinija varijanta ali si me zadeverao sa putarinama i cijenom goriva u Turskoj. Ima varijanta busom iz novog pazara ne odgovara dan polaska, beograd voz sta ja znam. Avionom goldentours agencija tuzla 529 km po osobi. Ma najvjerovatnije cu autom, kud puklo da puklo, najrahatnijji si. Jos kad me na granici vide (preko 190 cm i oko 110 kg) u autu s kojim idem zadrzace me 5 dana na ispitivanjudexter80 wrote:autom ici ti i nije bas kokuzna varijanta jer ako tvoj hotel nema svoj parking, naplacati ces se parkinga momacki, a tome dodaj i gorivo (u turskoj je strasno skupo), putarine, klopu i osvjezenje usput...
a da probas preko Begesa?
http://www.vivatravel.rs/aranzman-detaljnije.php?ID=68
- sarajevo_84
#167 Re: Istanbul
Ja sam bila u Stambolu početkom juna ove godine (2011.), suprug i ja putovali smo preko Avioexpressa i mogu ti reći da su najpovoljniji bili u tom periodu. Uglavnom avio karta je preskupa (došla nas je jedna karta preko 500 KM)
Elem, oko 860 KM za jedno (prevoz u oba pravca, smještaj sa doručkom - 6 noćenja). Hotel Ephesus - Laleli.
Sa aerodroma do hotela taxi 15 € (mogu ti uzeti maximalno 20 €, na više nemoj pristajati).
Hotel je na dobrom mjestu, sve mi je nekako bilo blizu, pješke do Plave džamije cca. 20 - 25 min.
Eto nadam se da sam bila od pomoći, meni je bilo prelijepo, mogla bih češće do Stambola, stvarno ima svega za vidjeti, probati, obići, uff...
Ko ide, sa srećom i uživajte!!!

Elem, oko 860 KM za jedno (prevoz u oba pravca, smještaj sa doručkom - 6 noćenja). Hotel Ephesus - Laleli.
Sa aerodroma do hotela taxi 15 € (mogu ti uzeti maximalno 20 €, na više nemoj pristajati).
Hotel je na dobrom mjestu, sve mi je nekako bilo blizu, pješke do Plave džamije cca. 20 - 25 min.
Eto nadam se da sam bila od pomoći, meni je bilo prelijepo, mogla bih češće do Stambola, stvarno ima svega za vidjeti, probati, obići, uff...
Ko ide, sa srećom i uživajte!!!
- sarajevo_84
#168 Re: Istanbul
Ako ideš preko agencije, takse plaćaš u agenciji, a Turkish airlines je preko puta Narodnog pozorišta...mpodrug wrote:moram zenu odvesti u taj Stambol pa makar....samo niste se bas pretegli da nam kazete koji hotel je na Taksimu dobar, kome se te takse plaćaju ( aerodromske i to ?!? ), gdje je ovaj turkish airlines u Sa ?........hvala ....
- mpodrug
#169 Re: Istanbul
ultima_palabra...sarajevo_84...hvala lijepo.... 
- holowey
#170 Re: Istanbul
na taksimu su obicno bolji ali i malcice skuplji hoteli...preporucujem residence hotel na taksimu... oko 60eur dvokrevetna sa doruckom...cca 200-300 metara od trga kroz istiklal ulicu sa lijeve strane u jednom sokakumpodrug wrote:moram zenu odvesti u taj Stambol pa makar....samo niste se bas pretegli da nam kazete koji hotel je na Taksimu dobar, kome se te takse plaćaju ( aerodromske i to ?!? ), gdje je ovaj turkish airlines u Sa ?........hvala ....
http://www.hotelresidence.com.tr/cgi-bi ... a&lang=eng
ako ti je to mnogo, potrazi nesto na aksarayu, tu obicno odsjedaju nasi sverceri, hoteli su jeftini ali ne ocekuj ritz
-
chino
#172 Re: Istanbul
Koja je najbolja varijanta da se ide od aerodroma do Taksima?
Inace kakve su im cijene taxija, jel se cjenka prije sjedanja ili taximetar radi?
Inace kakve su im cijene taxija, jel se cjenka prije sjedanja ili taximetar radi?
-
kojeime
- ultima_palabra
#174 Re: Istanbul
Imaš bus koji ide svakih pola sata sa taksi štanda na aerodromu do Taksima... kad sam ja bio, cijena je bila 10 lira.chino wrote:Koja je najbolja varijanta da se ide od aerodroma do Taksima?
- ultima_palabra
#175 Re: Istanbul
Imaš bus koji ide svakih pola sata sa taksi štanda na aerodromu do Taksima... kad sam ja bio, cijena je bila 10 lira.chino wrote:Koja je najbolja varijanta da se ide od aerodroma do Taksima?